Rubeola este o boala virala relativ usoara cauzata de virusul rubeolic, care apare de obicei atat la copii, cat si la adultii neimunizati. Tocmai din acest motiv, rubeola in sarcina prezinta un risc foarte mare ca fatul sa dezvolte o constelatie de defecte congenitale severe, reunite sub numele de „sindromul rubeolei congenitale”. Acesta este si motivul pentru care au fost dezvoltate mai multe protocoale de screening, preventie si tratament, iar in cazul in care o femeie isi propune sa ramana insarcinata, este foarte important sa se cunoasca daca are anticorpi formati impotriva agentului viral. Rubeola in sarcina se asociaza cu morbiditate ridicata in randul nou-nascutilor.
Rubeola in sarcina – cauze si factori de risc
Oamenii sunt singurele rezervoare cunoscute ale rubeolei. Virusul este contractat prin contactul de la o persoana la alta prin particule aerosolizate (picaturi Flugge), provenite prin secretii ale tractului respirator superior (tuse, stranut, vorbit). Dupa infectarea celulelor gazdei, patogenul se inmulteste in celulele nazofaringiene si apoi se raspandeste in tesutul limfoid din regiune, la nivelul nazofaringelui si tractului respirator superior. Ulterior, are loc diseminarea hematogena (pe cale sanguina) a virusului catre alte organe, de obicei la 5-7 zile dupa inoculare. Exantemul, leziunile cutanate specifice, apar la 2-8 zile dupa debutul viremiei, rezolvandu-se la 3-4 zile.
O persoana infectata este contagioasa chiar cu 8 zile inainte si 8 zile dupa debutul eruptiilor de la nivelul pielii. Imunitatea dobandita dupa disparitia simptomelor este prezenta intreaga viata, desi au fost raportate cazuri in care reinfectia a avut loc dupa infectia cu rubeola de tip salbatic sau dupa administrarea unor doze de vaccin impotriva rubeolei. Rubeola in sarcina ridica motiv semnificativ de ingrijorare, deoarece poate duce la sindromul rubeolic congenital. In acest caz, vorbim despre transmiterea verticala a bolii, dincolo de transmiterea orizontala de la om la om. Riscul de transmitere a virusului la fat depinde, in mare masura, de momentul infectiei materne.
Rubeola in sarcina duce, conform datelor, la aproximativ 100.000 de cazuri anuale de sindrom rubeolic congenital. Spre exemplu, rubeola in sarcina este una dintre putinele cauze cunoscute si documentate ale autismului la copii. O alta problema este faptul ca un numar mare de cazuri de rubeola nu sunt recunoscute, intrucat eruptia cutanata poate semana bine si cu alte afectiuni. De asemenea, pana la jumatate din toate infectiile pot fi subclinice, adica fara a se prezenta cu simptome vizibile. Pentru a evita rubeola in sarcina, este foarte important ca viitoarea mamica sa stie daca are anticorpi formati si, in cazul in care nu are, sa ia masurile necesare de preventie.
Rubeola in sarcina – riscuri si impact asupra fatului
Rubeola in sarcina poate provoca o serie de complicatii dintre cele mai grave, cum ar fi avortul spontan si chiar moartea fatului. Sindromul rubeolei congenitale reprezinta un alt potential risc, in cazul in care mama este infectata cu rubeola in sarcina. Un numar mic de nou-nascuti ce au fost diagnosticati cu sindromul rubeolei congenitale continua sa raspandeasca virusul atat prin urina, cat si prin secretii nazofaringiene, chiar si dupa un an de la nastere. De asemenea, virusul rubeolei, transmis la fat ca urmare a faptului ca mama a avut rubeola in sarcina, a putut fi izolat chiar si din fluid cristalin aspirat de la copiii cu cataracta congenitala, la cativa ani de la nastere.
Incidenta cazurilor de rubeola in sarcina urmeaza o distributie in forma de „U”, adica este foarte mare in primele saptamani si ultimele saptamani de gestatie. Riscul de malformatii congenitale este foarte mare, in special in cazul in care rubeola in sarcina apare la inceputul gestatiei. Datele de specialitate indica urmatoarele:
-
defectele congenitale apar la pana la 85% din nou-nascuti, daca infectia materna apare in primele 12 saptamani de gestatie;
-
defectele congenitale apar la pana la 50% din nou-nascuti, daca infectia materna va aparea in primele 13-16 saptamani de gestatie;
-
defectele congenitale apar la pana la 25% din nou-nascuti, daca infectia materna va aparea in cea de-a doua jumatate a celui de-al doilea trimestru de sarcina.
Exista mai multe mecanisme prin care rubeola in sarcina ar putea sa duca la defecte congenitale, iar cele mai importante sunt:
-
necroza inflamatorie a epiteliului corionic si celulelor endoteliale, care vor ajunge in circulatia fetala si organele fatului;
-
rubeola in sarcina duce la dereglari in asamblarea moleculelor implicate in diviziune, ceea ce va duce la inhibarea acesteia si restrictionarea dezvoltarii celulelor care iau parte la asa-zisul proces de embriogeneza;
-
suprareglarea citokinelor si interferonului (molecule proinflamatorii) in celulele ce au fost infectate contribuie la defectele congenitale asociate cu rubeola in sarcina.
In general, se considera ca daca rubeola in sarcina apare in primele 18 saptamani ale gestatiei, exista un risc foarte mare de infectie a fatului si simptome deosebit de severe. Pe de alta parte, daca sarcina are varsta mai mare de 4 luni, exista un risc scazut ca rubeola in sarcina, desi este prezenta, sa afecteze si fatul. Totusi, intotdeauna sunt necesare masuri de precautie, ca urmare a faptului ca rubeola in sarcina poate duce la un spectru variat de complicatii, cum ar fi:
-
malformatii cardiace congenitale (ductus arteriosus permeabil, defecte ale septului atrial si ale septului ventricular, stenoza arterei pulmonare periferice);
-
complicatii auditive (deficienta de auz, surzenie);
-
complicatii oftalmologice (cataracta, retinopatie pigmentara, microftalmie, corioretinita);
-
complicatii hematologice (trombocitopenie, anemie hemolitica, petesii/purpura);
-
complicatii neurologice (microcefalie, calcificari cerebrale, meningoencefalita si tulburari de comportament, autism);
-
manifestari neonatale (rubeola in sarcina poate duce la greutate mica la nastere, pneumonita interstitiala, hepatosplenomegalie).
S-a mai observat faptul ca in randul copiilor care au fost expusi la rubeola in sarcina exista un risc crescut sa dezvolte diabet si boli tiroidiene. Este important de stiut ca nu exista niciun fel de tratament disponibil pentru sindromul rubeolic congenital, asadar este important ca persoanele care, inainte de sarcina, nu au imunitate dobandita, sa se vaccineze. Aceasta este cel mai eficient mod de a preveni rubeola in sarcina. In egala masura, vaccinul contine tulpini vii, atenuate, iar din acest motiv nu este recomandat sa se administreze in timpul sarcinii. Cu toate acestea, s-au documentat si cazuri in care vaccinul a fost sigur si eficient chiar si in timpul unei sarcini active.
Rubeola in sarcina – modalitati de preventie
Cea mai eficienta modalitate de a preveni riscul de a dezvolta rubeola in sarcina este vaccinul. Din acest motiv, o femeie care isi propune sa ramana insarcinata ar trebui sa cunoasca intocmai daca a avut rubeola si, implicit, daca este imunizata (imunitate dobandita). Acest lucru se poate cunoaste prin dozarea anticorpilor impotriva virusului rubeolei. In situatia in care anterior nu a avut loc expunerea la agentul viral, nu vor exista anticorpi, iar in astfel de cazuri se recomanda vaccinarea. Vaccinarea ar trebui sa aiba loc chiar inaintea conceptiei si ofera imunizare nu doar mamei, ci si copilului, fiind foarte eficienta chiar si in cazul unei reinfectii in timpul sarcinii.
surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559040/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507879/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557716/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2532864/
https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/pd.4467