Rozaceea este o afectiune cutanata care se manifesta pe termen lung, ce se manifsta in general la nivelul fetei. Aceasta apare de obicei la femei si la persoanele cu pielea deschisa la culoare. Cand apare la barbati, simptomele pe care rozaceea le poate avea sunt mai intense. In general, se manifesta sub forma unor bubite pline cu lichid. Aceste simptome pot persista timp de cateva luni sau saptamani, apoi pot sa dispara pentru o perioada. O greseala comuna este aceea de a confunda rozaceea cu acneea sau alte probleme ale pielii. Citind articol, veti evita o astfel de confuzie intrucat va vom oferi informatii despre cauzele si factorii de risc, dar si despre manifestari, tratament, remedii si posibile complicatii.
Pentru persoanele care au pielea sensibila si reactiva, farmacistii Catena recomanda RILASTIL DIFESA Crema sterila pentru piele reactiva. Acest produs are actiune protectoare, emolienta, calmanta si hranitoare, favorizand homeostazia barierei cutanate si reducand mancarimea sau senzatia de arsura. Este o crema sterila, indicata persoanelor cu intoleranta la cosmeticele uzuale si cu predispozitie la alergii si eczeme.
Rozaceea este o afectiune a pielii, care cauzeaza inrosire sau iritatii la nivelul obrajilor sau nasului. De asemenea, afectiunea poate cauza si probleme oculare. Aceste simptome sunt fluctuante. Multe persoane au observat ca au dezvoltat aceasta afectiune dupa ce au stat mult timp in soare sau au experimentat stres emotional.
Oricine poate avea rozacee, dar de obicei boala este mai comuna in cazul urmatoarelor persoane:
-
adulti de varsta mijlocie sau mai inaintata;
-
femei, in general (cand se dezvolta la barbati, simptomele sale sunt mai severe);
-
persoanele cu pielea deschisa la culoare;
-
persoanele cu istoric de rozacee in familie au un risc ridicat de a dezvolta aceasta conditie.
Exista patru tipuri de rozacee pe care le puteti dezvolta:
-
eritemato-telangiectazica – acest tip de rozacee este persistenta si cauzeaza inrosirea fetei, cu evidentierea vaselor de sange. Acest tip de afectiune apare si dispare pe neasteptate.
-
papulo-pustuloasa – in acest caz, la nivelul pielii vor aparea pustule umplute cu lichid. Se manifesta prin inflamatie, motiv pentru care este usor confundata cu acneea.
-
fimatoasa – simptomele acestui tip de rozacee provoaca inflamarea si ingrosarea pielii. Pielea poate incepe sa dezvolte denivelari. Aceste manifestari apar in general la nivelul nasului.
-
oculara – in acest caz, veti simti ochii iritati si o tendinta continua de a lacrima. Ochii devin sensibili la lumina si pot aparea formatiuni dureroase la nivelul pleoapelor.
Pentru a va hidrata corespunzator pielea, farmacistii Catena va recomanda sa folositi RILASTIL AQUA Gel crema colorata. Acesta este un produs cu o textura delicata, usor de absorbit, care combina eficient puterea hidratanta a acidului hialuronic si a pigmentilor de ultima generatie. Uniformizeaza si lumineaza tenul, conferind un aspect natural, de lunga durata.
Rozacee – cauze si factori de risc
Cauzele care pot provoca rozacee sunt inca necunoscute. Studiile au aratat ca aparitia acestei boli este conditionata de o reactie exacerbata a sistemului imunitar, factori ereditari, factori de mediu sau o combinatie a acestora. Rozaceea nu este cauzata de igiena precara si nu este contagioasa.
Expansiunea acestei afectiuni poate fi declansata de:
-
bauturi calde si alimente condimentate;
-
consumul de vin rosu sau al altor bauturi alcoolice;
-
temperaturi extreme;
-
expunere la soare sau vant;
-
emotii puternice;
-
exercitii fizice intensive;
-
anumite medicamente, care pot dilata vasele de sange, inclusiv unele medicamente pentru tratarea tensiunii arteriale;
-
anumite cosmetice sau produse pentru ingrijirea parului sau a pielii.
Oricine poate dezvolta rozacee. Factorii de risc ce pot determina aparitia acestei afectiuni includ:
-
sexul feminin;
-
pielea care se „arde” usor in timpul expunerii la soare;
-
varsta de peste 30 de ani;
-
fumatul;
-
istoric in familie de aparitie a acestei afectiuni.
Manifestarile pielii in rozacee
Majoritatea pacientilor cu rozacee experimenteaza doar anumite manifestari pe piele, in timp ce altii pot avea altfel de simptome. Desi este o afectiune cronica, se manifesta ciclic. Asadar, veti experimenta perioade cu explozie a simptomelor, urmate de perioade in care afectiunea va intra in remisiune.
Cele mai comune manifestari cu care va puteti confrunta cand aveti rozacee sunt urmatoarele:
-
roseata persistenta la nivelul fetei – acesta apare in general in partea centrala a fetei si este dificil de observat pe pielea inchisa la culoare;
-
evidentierea vaselor de sange – anumite vase mici de sange de pe nas sau obraji se pot sparge, devenind foarte vizibile (aceasta manifestare din rozacee este cunoscuta si sub denumirea „vase paianjen”);
-
bubite umflate – pe fata pacientului pot erupe multe bubite, ce se pot asemana cu acneea. Aceste bubite contin uneori puroi.
-
senzatie de arsura – suprafata de pe pielea afectata se poate simti fierbinte sau sensibila;
-
probleme oculare – pot aparea iritatii, uscaciune sau umflare la nivelul ochilor sau pleoapelor. Aceasta manifestare apare in cazul tipului de rozacee oculara. In anumite cazuri, simptomele de la nivelul ochilor le preced pe cele de pe piele.
-
marirea dimensiunilor nasului – in timp, aceasta afectiune poate provoca ingrosarea tegumentului de la nivelul nasului, provocand schimbarea aspectului si dimensiunilor acestuia. Aceasta manifestare este mai des intalnita la barbati.
In cazul in care experimentati simptome persistente la nivelul fetei sau ochilor, este recomandat sa va adresati unui medic dermatolog pentru diagnostic si tratament corespunzator.
Diagnosticul de rozacee
In prezent, nu exista un test specific care sa poata fi folosit pentru a diagnostica rozaceea. In schimb, medicul va va adresa intrebari despre istoricul simptomelor si va va examina pielea. De asemenea, medicul va recomanda investigatii pentru a verifica daca simptomele pot fi asociate altor boli, cum ar fi lupusul. Studiile au aratat ca in cazul persoanelor de culoare, aceasta boala poate si diagnosticata gresit, drept reactie alergica sau dermatita seboreica.
Rozacee – tratament si remedii
Tratamentul pentru rozacee se concentreaza pe controlarea simptomelor si manifestarilor. Deseori, aceasta impune combinarea unei rutine atente de ingrijire a pielii, cu tratamentul medicamentos. Durata tratamentului depinde de tipul si severitatea semnelor si simptomelor. De asemenea, reaparitia este foarte comuna.
Medicul va poate recomanda urmatorul tip de tratament:
-
produse cu aplicare topica, ce pot reduce roseata – medicul poate prescrie creme sau geluri pe care sa le aplicati pe pielea afectata. Produsele pe baza de brimodina sau oxymetazolina vor reduce roseata prin constrictia vaselor de sange. Efectul acestora este temporar. Asadar, acest tip de tratament va trebui folosit regulat, pentru a se putea observa o ameliorare. Alte produse topice, precum acidul azelaic, metronidazol sau ivermectina, vor ajuta la tratarea simptomelor moderate.
-
antibiotice orale – pentru a trata manifestarile de intensitate moderata si severa, mai ales atunci cand apar cosuri si umflaturi;
-
terapie cu laser – ajuta la diminuarea aspectului vaselor de sange foarte vizibile. Laserul tinteste vasele de sange vizibile, fiind foarte eficient in cazul pielii care nu este bronzata sau inchisa la culoare.
Inainte de a folosi orice tip de tratament, este important sa discutati cu medicul despre riscurile pe care le implica. De asemenea, trebuie sa stiti ca efectele tratamentului nu vor fi prea vizibile in primele saptamani. Tocmai de aceea, este nevoie de consecventa pentru a putea diminua severitatea manifestarilor si pentru a imbunatati aspectul pielii.
Pe langa tratamentul recomandat de medic, puteti incerca diverse remedii acasa:
-
identificati factorii de risc si incercati sa ii evitati;
-
protejati-va pielea cu produse de protectie solara care au cel putin SPF 30;
-
folositi un cleanser delicat cu pielea si lotiuni hidratante;
-
incercati sa evitati expunerea la caldura sau umiditate excesiva;
-
curatati-va pleoapele cel putin o data pe zi daca aveti blefarita;
-
folositi produse fara parfum si evitati-le pe cele care contin ingrediente iritante.
Complicatiile rozaceei
Complicatiile rozaceei pot aparea atunci cand aveti de-a face cu tipul care afecteaza zona oculara. Cele mai comune complicatii, includ:
-
rinofima – pielea nasului devine foarte rosie, umflata si moale. Aceasta complicatie este cauzata de o marire a glandelor sebacee si apare cel mai des in cazul barbatilor.
-
conjunctivita – este o inflamatie a conjunctivei (membrana ochiului).
Rozaceea este o afectiune a pielii, ale carei simptome se manifesta pe termen lung. Desi nu exista un tratament tintit pentru aceasta boala, este important sa consultanti un medic atunci cand apar primele manifestari. Recomandarile acestuia va pot ajuta sa reduceti intensitatea simptomelor si sa va imbunatatiti aspectul pielii. De asemenea, in cazurile cu manifestari usoare sau moderate, puteti acoperi roseata cu ajutorul machiajului.
Surse:
https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/skin-hair-and-nails/rosacea
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rosacea/diagnosis-treatment/drc-20353820
https://www.nhs.uk/conditions/rosacea/
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12174-rosacea
https://www.aad.org/public/diseases/rosacea/what-is
https://www.niams.nih.gov/health-topics/rosacea
https://www.rosacea.org/patients/all-about-rosacea
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/understanding-rosacea-basics