Roseola infantum este o boala contagioasa, in general cu manifestari blande, care afecteaza mai ales copiii cu varsta de 0-2 ani, in special intre 6 si 15 luni. In cazuri rare poate aparea si la adulti. Este atat de comuna incat majoritatea copiilor vor avea roseola pana cand vor ajunge la gradinita. Iata mai multe despre aceasta a sasea boala a copilariei.
Roseola infantum este cauzata de doua tulpini ale virusului herpetic. Infectia cauzeaza febra pentru cateva zile, iar aceasta este urmata de o eruptie pe piele. Unii copii dezvolta variante foarte blande ale bolii si nu manifesta simptome clare, in timp ce altii au toate simptomele. De obicei, boala nu pune probleme deosebite. Rareori pot aparea complicatii si acestea pot fi cauzate in special de febra.
Roseola infantum – transmitere
Ca si alte boli virale, cum este raceala comuna, roseola se transmite de la o persoana la alta prin intermediul secretiilor respiratorii sau salivei. De exemplu, un copil sanatos care bea din ceasca unui copil bolnav, poate contracta virusul. Roseola infantum este contagioasa chiar daca nu este prezenta eruptia cutanata. Rata cea mai mare de transmitere este inainte de aparitia simptomelor. Odata ce acestea apar, copilul nu mai este contagios. Spre deosebire de varicela si de alte boli virale specifice copilariei, roseola nu se transmite extins intr-o comunitate (cresa, gradinita). Boala poate aparea in orice moment al anului.
Roseola infantum – simptome
Atunci cand un copil intra in contact cu virusul, in general dureaza 1-2 saptamani pentru ca simptomele sa apara (daca ele apar). Simptomele roseolei includ:
-
Febra – Roseola infantum debuteaza de obicei cu febra, in multe cazuri mai mare de 39 de grade. Unii copii pot avea dureri de gat, secretii nazale sau tuse asociate febrei sau inainte de aparitia ei. Copilul poate avea si ganglionii limfatici inflamati. Febra dureaza intre 3 si 5 zile.
-
Eruptie cutanata – Odata ce febra a trecut, de obicei apare eruptia cutanata – dar nu intotdeauna. Aceasta consta in multe pete mici si roz, care se albesc cand sunt presate. Ele sunt in general plate, dar unele pot fi si in relief sau pot avea o margine alba. Eruptia apare prima data pe piept, spate si abdomen si apoi se extinde catre gat si catre brate. Poate sau nu sa apara pe fata si pe picioare. De fapt, foarte rar bubitele apar pe fata, acesta fiind unul dintre simptomele care diferentiaza roseola de alte boli ale copilariei care se manifesta cutanat. Eruptia, care nu cauzeaza senzatie de mancarime sau vreun alt disconfort, poate fi prezenta de la cateva ore la cateva zile.
Atentie! In cazul in care copilul are o eruptie cutanata, febra ridicata, este letargic iar bubitele nu se albesc atunci cand sunt presate, poate fi un semn de meningita, o afectiune grava, ce necesita asistenta medicala de urgenta!
-
Alte semne si simptome pot fi: iritabilitatea la sugari si copii mici; diareea; lipsa poftei de mancare; pleoapele umflate.
Roseola infantum – complicatii
Complicatiile cauzate de Roseola infantum sunt rare. Majoritatea copiilor si adultilor care contracteaza roseola se recupereaza rapid si complet. Singurele complicatii pot fi cauzate de temperatura corpului care creste prea rapid.
Cand este necesar sa mergi la medic?
Mergi la medic daca apar convulsiile febrile. Convulsiile apar la copiii mici din cauza febrei mari sau a febrei care creste foarte repede. De obicei insa, pana cand observi ca micutul are febra, pericolul unei convulsii deja a trecut. Daca apare o convulsie inexplicabila, mergi de urgenta la medic.
Este necesar sa iei legatura cu medicul daca cel mic:
-
Are febra mai mare de 39,5 grade
-
Are Roseola infantum si febra tine mai mult de sapte zile
-
Eruptia nu se amelioreaza dupa trei zile
Diagnosticul de Roseola infantum
Roseola este diagnosticata pe baza istoricului medical si a unui examen fizic al copilului. Pentru ca eruptia care urmeaza febrei are caracteristici unice, medicul in mod normal poate pune diagnosticul in urma examenului fizic. La nevoie, medicul poate solicita o analiza de sange pentru a vedea daca exista anticorpi specifici.
Tratament Roseola infantum
In majoritatea cazurilor, roseola nu necesita tratament medical.
-
Paracetamolul poate fi folosit in caz de febra.
-
Oferiti micutului suficiente lichide (apa, lapte de san sau formula) pentru a fi bine hidratat in perioadele cu febra.
-
Antibioticele nu trebuie utilizate pentru ca nu trateaza infectiile virale.
-
Cremele pentru eruptie nu sunt necesare, pentru ca aceasta nu cauzeaza disconfort.
Sfaturi pentru preventie
Pentru ca nu exista un vaccin pentru roseola, cel mai bun mod de prevenire este de a evita expunerea copilului la virus. Contactul cu un copil bolnav trebuie evitat. Daca micutul dumneavoastra a fost diagnosticat cu roseola, este important sa il tineti acasa, departe de alti copii, pana la disparitia simptomelor.
Cei mai multi copii au anticorpi pentru roseola pana la varsta scolara, fiind imuni la o a doua infectie. Chiar si asa, daca aveti un copil cu roseola, este indicat sa va spalati cu atentie pe maini pentru a nu transmite virusul. Adultii care nu au intrat in contact cu virusul, pot face boala, dar la persoanele sanatoase simptomele sunt reduse. Adultii infectati pot transmite virusul copiilor.