Administrarea dozei anuale de vaccin antigripal reprezinta cea mai eficienta modalitate folosita in preventia infectiei cu Influenza. In randul persoanelor sanatoase, cu stare imunitara normala, gripa este autolimitata, iar simptomele relativ usor de gestionat. O problema majora apare insa in randul persoanelor expuse riscului – in special persoanele in varsta, copiii si persoanele care sufera de afectiuni cronice. In astfel de situatii, administrarea unui vaccin antigripal este deosebit de recomandata, deoarece nu doar ca scade riscul infectiei, ci, in cazul acesteia, simptomele si manifestarile sunt mult mai usoare, iar riscul de complicatii asociate este semnificativ redus.
Pentru a sustine sanatatea sistemului respirator si pe a celui imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi ViroProtect Rapid + Quercetina. Acesta este un supliment alimentar care contine noua ingrediente active, acestea avand capacitatea de a intari organismul atunci cand este slabit. Produsul continevitamina C si vitamina D, zinc si seleniu, extract de soc negru si quercitina, avand o aroma delicioasa de mango si fructul pasiunii.
Gripa este o infectie respiratorie virala, cauzata de virusuri din familia Orthomyxoviridae. Trei tipuri distincte de virusuri, diferentiate pe baza caracteristicilor antigenice majore, duc la aparitia gripei, si anume: A, B si C. Epidemiile de gripa sezoniera cauzate de virusurile A si B provoaca pana la 3-5 milioane de cazuri grave si mii de decese anual, la nivel global.
Gripa este o infectie care se prezinta cu simptome specifice: dureri de cap, letargie, dureri musculare, rinita, precum si o tuse seaca deranjanta si febra. In randul copiilor si nou-nascutilor, poate provoca si greturi, varsaturi si diaree. Principalele cauze de mortalitate se datoreaza complicatiilor asociate gripei.
Pentru a sustine buna functionare a sistemului imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta este un produs care are in compozitie Vitamina D, vitamina C si zinc, elemente care actioneaza sinergic. Naturalis ImunoSuport ULTRA foloseste o tehnologie speciala de eliberare prelungita, ceea ce permite organismului sa poata utiliza mai bine aportul de nutrienti.
Administrarea de vaccin antigripal reprezinta principala modalitate de a preveni infectia si, mai mult decat atat, potentialele complicatii ulterioare ale acesteia. Un vaccin antigripal nu asigura imunizare de 100% impotriva virusului, dar observatiile clinice sustin ca persoanele vaccinate, dar care totusi au facut boala, tind sa aiba simptome mult mai usoare si pe o durata mai scurta de timp. De asemenea, riscul de complicatii asociate – in randul persoanelor considerate ca fac parte din categoria de risc – este mult redus. Doza anuala de vaccin antigripal este recomandata in special urmatoarelor categorii de persoane:
-
Femei insarcinate;
-
Persoane cu stare imunodepresiva (tratamente imunosupresive, infectia cu HIV, diabet, alte tipuri de infectii cronice pulmonare);
-
Adultii cu varsta ≥50 de ani;
-
Copiii si adolescentii (6 luni-18 ani) care urmeaza tratamente cu aspirina sau medicamente care contin salicilati (prezinta un risc crescut de a dezvolta sindrom Reye postinfectios);
-
Copiii cu varsta intre 6-59 de luni;
-
Rezidenti ai caselor de batrani, azilelor si spitalelor;
-
Copii si adulti cu: boli pulmonare cronice (inclusiv astm), boli cardiovasculare, boli renale, hematologice, neurologice si hepatice;
-
Persoanele cu obezitate (IMC ≥40).
Administrarea unui vaccin antigripal se recomanda si in cazul adultilor sanatosi care traiesc intr-o familie in care cel putin un membru indeplineste un criteriu enumerat mai sus. Virusul gripal se raspandeste foarte usor pe cale aeriana. Uneori, boala poate fi asimptomatica, insa bolnavul inca poate imprastia agentul patogen altor persoane. Un vaccin antigripal contine agent patogen in forma inactiva, atenuata sau omorata, avant rolul de a stimula producerea de anticorpi.
Tipuri de vaccin antigripal
Administrarea de vaccin antigripal are rolul de a stimula sistemul imunitar sa produca anticorpi indreptati impotriva agentului infectios. Exista mai multe tipuri de vaccin antigripal, care ofera protectie imunitara impotriva:
-
Vaccin antigripal trivalent: protectie impotriva a doua tulpini de gripa A (H1N1, H3N2), si protectie impotriva unei tulpini de gripa B;
-
Vaccin antigripal tetravalent: protectie impotriva celor 3 tulpini enumerate mai sus, dar si impotriva unei tulpini suplimentare de gripa B.
Un vaccin antigripal contine excipienti (o contraindicatie fiind alergia la albus de ou), impreuna cu antigenul specific:
-
Virus inactivat (vaccin antigripal injectabil);
-
Virus viu atenuat (administrare intranazala, sub forma de spray);
-
Particule virale recombinate (vaccin antigripal recombinant, obtinut in cultura celulara).
In cazul persoanelor in varsta, de exemplu, care prezinta riscuri majore de complicatii asociate gripei, se recomanda vaccin antigripal in doza mare, care contine o cantitate de aproximativ 4 ori mai mare de antigen, decat un vaccin antigripal conventional.
Avantajele vaccinului antigripal in preventia complicatiilor respiratorii
Administrarea vaccinului antigripal prezinta beneficii majore pentru a preveni complicatiile de natura respiratorie. In randul persoanelor cu risc, gripa nu doar ca are potentialul de a exacerba simptomele asociate patologiei deja existente, ci poate duce si la complicatii foarte grave, cum ar fi:
-
Pneumonie gripala primara;
-
Pneumonie bacteriana secundara (Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenza, insa si Staphylococcus aureus sunt cei mai frecventi agenti patogeni);
-
Complicatii pulmonare cu agenti patogeni relativ neobisnuiti: Aspergillus sp (aspergiloza), Chlamydia pneumoniae, streptococi beta-hemolitici de grup B, Legionella pneumophila si pot duce la pneumonie interstitiala, sindromul Goodpasture, bronsiolita obliteranta;
-
Exacerbarea bolilor pulmonare cronice: mecanismele prin care infectia virala duce la astfel de situatii includ mediatorii inflamatori (interleukine, citokine), modificari imunitare (care intereseaza celulele T) si duc la sensibilitate crescuta la alergeni. Exacerbarea simptomelor unei boli cronice, in sinergie cu infectia virala, prezinta un risc crescut de deces.
Avantajele administrarii vaccinului antigripal in preventia complicatiilor respiratorii constau in faptul ca, in urma vaccinarii, organismul sintetizeaza anticorpi indreptati impotriva virusului si dispune astfel de arsenalul necesar neutralizarii rapide a agentului patogen. Dupa vaccinare, ar fi necesare aproximativ 2 saptamani pentru a se dezvolta un raspuns imunitar eficient. Mai mult decat atat, eficienta unui vaccin antigripal depinde de mai multe variabile, cum ar fi: starea de sanatate, varsta, interactiunile genetice, precum si concordanta dintre tipul vaccinului antigripal disponibil (tulpinile continute) si virusurile circulante in sezonul respectiv.
Bibliografie:
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537197/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7172971/