Retinopatia diabetica reprezinta una dintre principalele cauze a orbirii in randul persoanelor cu varsta de 20-74 de ani, care sufera de diabet zaharat. Riscul de a dezvolta retinopatie diabetica depinde de durata si tipul diabetului zaharat. La pacientii cu diabet de tip 1 cu durata de 15 ani sau mai mare, riscul este de 98%, iar la cei cu diabet de tip 2 cu o durata de cel putin 15 ani, se estimeaza un risc de 78%. In momentul diagnosticarii maladiei, 20% din diabeticii de tip 2 au, deja, retinopatie diabetica. Prin urmare, diabetul este prima cauza de cecitate dobandita care nu implica mecanism traumatic, iar aceasta patologie complexa are implicatii sistemice majore.
Aceasta tulburare microvasculara este secundara efectelor pe termen lung ale hiperglicemiei si, drept urmare, duce la deteriorarea progresiva a retinei, iar in cazul in care nu se gestioneaza si trateaza corespunzator, in cele din urma se ajunge la orbire. Detectarea precoce si interventiile in timp util sunt absolut vitale in caz de retinopatie diabetica, pentru a se preveni orbirea. Datele epidemiologice indica faptul ca utilitatea controlului strict si eficient al hiperglicemiei nu poate fi trecuta cu vederea, intrucat ar putea fi cea mai eficienta strategie de management si tratament al bolii. De asemenea, asigurarea homeostaziei glicemice previne si riscul altor complicatii.
Retinopatie diabetica – generalitati
Diabetul necontrolat poate duce la mai multe patologii oculare, cum ar fi cataracta, glaucom si tulburari ale suprafetei oculare, hordeolum recurent, neuropatie optica ischemica anterioara de tip non-arteritic, papilopatie diabetica si retinopatie diabetica. Retinopatia diabetica poate duce, in timp, la deteriorarea retinei, scaderea marcanta a acuitatii vizuale si, ulterior, la orbire. Fiind grefata pe fondul hiperglicemiei cronice, este cea mai frecventa si severa complicatie la nivelul ochilor asociata diabetului. Controlul deficitar al glicemiei, hipertensiunea, dislipidemia, dar si nefropatia diabetica, obezitatea si sexul masculin sunt asociate cu agravarea retinopatiei.
In functie de prezenta sau absenta procesului de neovascularizare oculara, exista doua tipuri de retinopatie diabetica:
-
Retinopatie diabetica neproliferativa: anomalii ale sistemului vascular retinian si fenomene de tipul microanevrismelor, hemoragiile intraretiniene, aparitia punctelor, petelor, exsudate dure, edem macular si lipsa perfuziei capilare;
-
Retinopatie diabetica proliferativa: pe langa fenomenele de mai sus, include si prezenta, in mod evident, a neovascularizarii nervului optic, retinei sau irisului.
Optiunile de management includ controlul strict al hiperglicemiei, farmacoterapie intravitreala, fotocoagulare cu laser. Cu diagnosticare precoce, management prompt si eficient, prognosticul asociat pacientului cu neuropatie diabetica poate fi mult mai bun, in final prevenindu-se orbirea si scaderea marcanta a acuitatii vizuale.
Produse de promovat: Naturalis VizualMax, este un supliment alimentar care, datorita acidului DHA, a vitaminei B2 si a zincului, contribuie la mentinerea vederii normale. Efectul benefic se obtine in conditiile unui consum zilnic de 250 mg de DHA.
Retinopatie diabetica – cauze si factori de risc
In esenta, fenomenul de retinopatie diabetica poate aparea doar la persoanele cu diabet zaharat, diagnosticat sau nediagnosticat. Riscul de a dezvolta neuropatie diabetica este proportional cu varsta pacientului si durata diabetului, in asociere cu controlul slab al hiperglicemiei si, de fapt, si cu fluctuatiile nivelului tensiunii arteriale (hipertensiune, in special). Factorii de risc, care ar putea predispune o persoana diabetica la retinopatie diabetica, sunt:
-
Nemodificabili: sarcina, pubertatea, varsta inaintata;
-
Modificabili: hipertensiunea arteriala, obezitatea, dislipidemia, hiperglicemia cronica, care este deficitar tinuta sub control, nefropatia subiacenta.
Hiperglicemia cronica este implicata in fiziopatologia bolii. Cantitatea in exces de glucoza duce la activarea cailor alternative de metabolism ale acestui compus, inclusiv calea poliolului. Este cunoscut faptul ca hiperglicemia se asociaza cu un puternic stres oxidativ, activarea enzimelor protein-kinaza-C si glicarea proteinelor non-enzimatice, iar acest fenomen duce la formarea de produse finale glicate. Rezultatul acestor cai alternative este activarea citokinelor, impreuna cu o serie de factori de crestere, si disfunctia vasculara endoteliala. Acestea vor duce la fenomenul de ocluzie microvasculara. Ischemia retiniana este o consecinta a ocluziei microvasculare.
In calea poliolului, glucoza este redusa la sorbitol sub actiunea aldozo-reductazei. Sorbitolul se acumuleaza in celulele retiniene, ducand la deteriorarea osmotica a celulelor. Modificarile care se pot observa la nivelul vaselor retiniene mici includ pierderea precoce a pericitelor si celulelor endoteliale, ingrosarea membranei bazale, cresterea permeabilitatii vasculare, leucostaza, insa si agregarea trombocitelor. In retinopatie diabetica nu sunt afectate doar vasele mici, ci si acele celule implicate in mentinerea integritatii structurale ale retinei si reglarea aportului de nutrienti catre retina: celulele Müller. Hiperglicemia duce la eliberarea de factori de crestere si citokine.
Retinopatie diabetica – simptome si manifestari
Pacientii cu retinopatie diabetica pot fi asimptomatici in stadiile incipiente ale bolii. Totusi, se considera ca este esential, daca au diagnosticul de diabet, sa fie constienti de riscul de afectare oculara. Pe masura ce boala progreseaza, simptomele care pot aparea includ:
-
Vedere incetosata si nictalopie (vedere deficitara noaptea, in conditii de lumina redusa);
-
Vedere distorsionata;
-
Miodezopsii (perceptia aberanta a unor pete care plutesc in campul vizual);
-
Probleme de echilibru, ca urmare a afectarii functiei vizuale;
-
Probleme in a vizualiza corect linii verticale si orizontale;
-
Aparitia unor pete negre in campul vizual (scotom).
Deseori, pacientul este asimptomatic si fenomenul de retinopatie diabetica se certifica prin teste de rutina, pe care persoana cu diabet ar trebui sa le faca la intervale periodice. In astfel de cazuri oftalmologul va examina fundul de ochi si va observa modificarile patologice asociate.
Naturalis Glucosuport, este un supliment alimentar pe baza de extracte vegetale (Dud-alb, Gymnema Sylvestre si Scortisoara), zinc si crom, care contribuie la mentinerea concentratiilor normale ale glucozei din sange.
Retinopatie diabetica – diagnostic
In caz de retinopatie diabetica, diagnosticul precoce este esential. Acesta este si motivul pentru care se recomanda ca pacientul diabetic sa se prezinte cel putin o data pe an la oftalmolog. Mai mult decat atat, femeile cu diabet gestational anterior, care sunt insarcinate, ar trebui sa mearga la oftalmolog in fiecare trimestru de sarcina. Pentru diagnosticul de retinopatie diabetica, exista mai multe investigatii care pot certifica aceasta complicatie:
-
Examinarea fundului de ochi (interiorul ochiului): dupa dilatarea pupilei (desi, in practica, examenul trebuie realizat si fara dilatarea pupilei), se observa procesele patologice care pot aparea la nivelul retinei, modificari ale presiunii oculare, lipsa sau prezenta fenomenelor ce descriu cazurile de retinopatie diabetica;
-
Angiografia retiniana cu fluoresceina: este foarte eficienta pentru a se diferentia tipurile de retinopatie diabetica, pentru maculopatia ischemica si altele;
-
Tomografia in coerenta optica (OCT): ofera imagini de rezolutie superioara ale peretelui si, prin urmare, permite diagnosticarea sensibila a patologiei oculare.
Aceste investigatii se folosesc atat pentru diagnostic, cat si pentru monitorizarea evolutiei bolii.
Naturalis GlucoSuport Ceai este un supliment alimentar ce contribuie la mentinerea nivelului normal de glucoza din sange. Afinul contribuie la metabolismul normal glucidic, lipidic si proteic si mentine echilibrul fiziologic al nivelului de zahar din sange; are efect antioxidant. Dudul alb contribuie la mentinerea echilibrului metabolismului glucidic al organismului si ajuta la metabolismul normal al carbohidratilor.
Tratament retinopatie diabetica
In caz de retinopatie diabetica, in primul rand se recomanda controlul strict al diabetului, adica asigurarea unei homeostazii glicemice cat mai bune. Persoana cu diabet, care are si retinopatie diabetica, ar trebui sa:
-
Isi asigure un control optim al glicemiei, conform indicatiilor medicului specialist;
-
Sa isi mentina nivelul de hemoglobina glicozilata (HbA1C) sub 7%;
-
Sa isi modifice stilul de viata, in sensul practicarii de exercitii fizice si adoptarii unui regim alimentar adecvat diabeticilor.
Alte afectiuni sistemice, cum ar fi hipertensiunea arteriala, dislipidemia, anemia, nefropatia sau neuropatia, ar trebui, de asemenea, gestionate corespunzator, prin medicamentatie si abordarea unui stil de viata cat mai sanatos. De asemenea, se recomanda controale regulate la oftalmolog, pentru a se identifica in timp util afectarea oculara sau eventuala progresie a bolii. Retinopatia diabetica neproliferativa poate fi tratata cu laser focal, dar cand apare edemul macular. Injectiile cu corticosteroizi pot fi utile pentru edemul macular semnificativ. In caz de retinopatie diabetica proliferativa, se recomanda fotocoagularea panretiniana (tratament care utilizeaza un laser).
Retinopatie diabetica – riscuri si complicatii
In caz de retinopatie diabetica, prognosticul depinde de durata diabetului, managementul starii hiperglicemice, comorbiditatile asociate si respectarea tratamentului. Complicatiile unei astfel de patologii se traduc prin riscul de edem macular diabetic, dezlipirea de retina (formarea unei fisuri intre cele doua foite ale retinei, epiteliul pigmentar si neuroepiteliul), hemoragia vitroasa. Bineinteles, principul risc asociat este acela de pierdere a vederii si cecitate, compromiterea in totalitate a functiei vizuale, ca urmare a progresiei bolii. Totusi, in caz de retinopatie diabetica, prognosticul poate fi favorabil, daca se asigura controlul strict al hiperglicemiei.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6032159/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9302419/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560805/
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/diabetic-retinopathy