Retete sanatoase pentru mese usoare de Craciun

Retete sanatoase pentru mese usoare de Craciun Retete sanatoase pentru mese usoare de Craciun

Ultima actualizare: 15 ianuarie 2024

retete-usoare

Craciunul este o perioada care aduce multa bucurie, reflectie asupra anului care urmeaza sa se incheie, dar si foarte multe preparate delicioase. Retetele de Craciun traditionale sunt bogate in gusturi, avand o traditie indelungata si fiind personalizate in functie de zona in care se pregatesc.

Majoritatea retetelor de Craciun tipic romanesti au drept ingredient principal carnea de porc, iar dulciurile sunt bogate in zahar, lapte, faina. Desi gustul este divin, perioada Craciunului poate fi destul de dificila pentru sistemul digestiv care primeste, intr-o perioada foarte scurta, o cantitate mare de carbohidrati si proteine. Din fericire, la retetele de Craciun traditionale exista si alternative mai usoare si sanatoase, care isi mentin gustul autentic al acestei perioade.

In acest articol, veti descoperi cateva retete de Craciun foarte cunoscute care pot fi usor reinterpretate pentru a reduce cantitatea de carbohidrati si proteine, devenind in acelasi timp prietenoase cu sistemul digestiv.

Naturalis Carboment este un supliment alimentar ce contine carbune activat (medicinal) si extract de frunze de menta. Datorita particulelor carbunelui activat, organismul poate absorbi un numar mare de substante de origine organica si anorganica, precum gazele, contaminanti din alimente si reziduuri, ajutand astfel la functionarea normala a tractului gastrointestinal.


Retete sanatoase si usoare de Craciun

Bucataria romaneasca, in special in perioada Craciunului, abunda in savori si traditii de preparare a mancarii care sunt transmise de la o generatie la alta. Perioada sarbatorilor este marcata de o lista lunga de retete de Craciun, care definesc cultura familiei in care se pregatesc. Cu toate acestea, avand in vedere focusul din ce in ce mai mare asupra sanatatii si starii de bine, adaptarea unor retete de Craciun este esentiala, ridicand nivelul nutritional si fara a le afecta esenta. Urmatoarele retete de Craciun va vor ajuta sa pregatiti mese usoare si sanatoase, de care va puteti bucura cu intreaga familie.

Naturalis Bil-ex este un supliment alimentar pe baza de bila bovina, care este utila pentru suplimentarea cantitatii de bila secretata de organismul uman, implicate in procesul de digestie.

Sarmale vegetariene

Sarmalele reprezinta una dintre retetele de Craciun caracteristice romanilor. In mod traditional, acestea se pregatesc din carne tocata de porc. Versiunea vegetariana reprezinta o varianta mai sanatoasa si usoara pentru masa de Craciun, pastrandu-i in acelasi timp savoarea condimentelor si a verzei murate. Asadar, o reteta de Craciun reinterpretata pentru sarmale presupune inlocuirea carnii cu orez, ciuperci si alte legume, pastrand in acelasi timp condimentele specifice si invelisul de varza murata. In acest caz, beneficiati de mai multe fibre si nutrienti si va veti recupera mai usor dupa perioada Craciunului.

In cazul in care doriti sa pregatiti totusi sarmale cu carne, una dintre retetele de Craciun pe care o puteti incerca ar fi sa inlocuiti carnea de porc cu cea de curcan sau pui. De asemenea, pentru a reduce nivelul de carbohidrati, puteti inlocui orezul alb cu cel brun, iar carnea de porc o puteti amesteca cu cea de pasare. In acest fel, pastrati si mai mult savoarea sarmalelor de Craciun.

Naturalis Gastrocalmin este un supliment alimentar cu indulcitor, fara zahar, sub forma de comprimate masticabile cu gust de Menta, pe baza de saruri de calciu si magneziu, extracte de Musetel si Lemn dulce, care ajuta la mentinerea confortului digestiv la persoanele cu sensibilitate digestiva.

Pastrav cu ierburi

Pestele este o alternativa sanatoasa pe care o puteti pregati ca una dintre retetele de Craciun sanatoase. Pastravul, specific pentru unele zone din Romania, poate fi pregatit la gratar si condimentat cu ierburi cum ar fi mararul si patrunjelul. Astfel, veti obtine o masa bogata in acizi grasi Omega-3 si proteine usoare care vor fi usor de digerat. Cu aceasta reteta de Craciun veti respecta traditia specifica acestei perioada, dar veti beneficia in acelasi timp de o masa sanatoasa si usoara.

Dovleac copt cu scortisoara

Desertul este nelipsit pe masa de Craciun. De obicei, retetele de Craciun traditionale includ foarte mult zahar, lapte si faina alba. Desi sunt extrem de delicioase, acestea devin bomba calorica pentru sistemul digestiv si organism, in general. Un desert autentic romanesc care poate fi inclus cu succes in lista de retete pentru Craciun este dovleacul copt. Il puteti pregati cu succes pentru masa de Craciun, presarandu-l cu putina miere si scortisoara. In acest mod, ii oferiti si mai multa dulceata, dar fara a avea un impact negativ asupra nivelului glicemic. De asemenea, dovleacul este bogat in beta-caroten si slab caloric. Prin urmare, poate deveni rapid un desert reconfortant pe care toti membrii familiei il vor adora pentru masa de Craciun.

Naturalis Efi-Digest este un supliment alimentar pe baza de pancreatina, ideal in tulburarile digestive cauzate de o secretie insuficienta de enzime pancreatice, fiind indicat in cazul meselor copioase, bogate in grasimi si proteine. Ingredientul activ este pancreatina de origine animala, obtinuta in conditii controlate. Acest tip de pancreatina este similara cu pancreatina umana.

Cozonac cu faina integrala

Atunci cand va ganditi la retetele de Craciun, va ganditi invariabil si la cozonac. Pregatit cu foarte multa pricepere si ingrediente inainte de Craciun, desi este foarte gustos, cozonacul este si un aliment destul de greu de digerat. Faina alba rafinata, zaharul, laptele, rahatul si toate celelalte arome ii cresc foarte mult valoarea nutritionala. Desi este una dintre retetele de Craciun nelipsita de la mesele in familie, cozonacul poate fi pregatit si cu faina integrala. In acest mod, ii veti pastra gustul original si simbolistica specifica sarbatorilor, dar va avea in acelasi timp si mai multi nutrienti. Prin folosirea fainei integrale veti adauga si mai multe fibre si veti reduce indicele glicemic, devenind astfel o alternativa mai sanatoasa la retetele clasice.

In concluzie, retetele de Craciun traditionale pot fi adaptate cu usurinta pentru a deveni mai sanatoase si usoare. In acelasi timp, desi sunt reinterpretate, acestea isi pastreaza savoarea si gustul specific sarbatorilor. Avand in vedere ca perioada Craciunului este o perioada in care se consuma destul de multe mancaruri diferite, cu cat inlocuiti mai mult din ingrediente cu unele sanatoase, cu atat perioada de recuperare post-Craciun va fi mai usoara.

Surse:

http://www.deliciousromania.com/tag/romanian-recipes-en/

https://sodelicious.recipes/good-living/food-culture/christmas-foods-in-romania/

https://thetravelingtulip.ro/traditional-romanian-christmas-food/