Multi oameni iau in greutate atunci cand renunta la fumat. In medie, cei care renunta la fumat iau in greutate intre 2,25 si 4,5 kilograme la cateva luni dupa ce renunta la acest obicei [1].
Este posibil sa vreti sa nu va mai lasati de fumat atat de repede daca va faceti griji cu privire la acumularea kilogramelor in plus. Dar renuntarea la fumat este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteti face pentru sanatatea dumneavoastra. Din fericire, exista lucruri pe care le puteti face pentru a va tine greutatea sub control atunci cand va lasati de fumat [1].
Mit: Renuntarea la fumat ingrasa
Exista un sambure de adevar în acest enunt – si anume ca atunci cand va lasati de fumat, va veti ingrasa. Acest lucru se intampla deoarece nicotina creste metabolismul si suprima apetitul. Terapia de substitutie a nicotinei (TSN) joaca un rol important in mentinerea greutatii chiar si dupa ce va lasati de fumat. Va ofera o doza controlata de nicotina pentru a va ajuta sa renuntati la fumat si va ajuta sa va gestionati mai eficient metabolismul si apetitul.
De obicei, veti fi tentati sa mancati mai mult cand renuntati din două motive:
-
Va lipseste gestul deprins in timpul fumatului, de a duce mana la gura
-
Confundati nevoia de a fuma cu nevoia de a manca
Pentru a combate aceste doua aspecte, puteti incerca, in primul rand, sa aveti la indemana gustari sanatoase, precum legumele si fructele.
Cum va mentineti greutatea
Iata cateva lucruri pe care le puteti face pentru a va mentine greutatea sub control [1]:
Activitatea fizica va ajuta sa ardeti calorii. De asemenea, va poate ajuta sa reduceti pofta de mancare sau de tigari. Daca faceti deja activitate fizica, este posibil sa fie nevoie sa intensificati efortul si frecventa, pentru a arde caloriile pe care nicotina va ajuta sa le eliminati in perioada in care fumati.
-
Consumati alimente sanatoase
Faceti o lista cu alimentele sanatoase pe care sa le cumparati si nu va abateti de la ea. Pe aceasta lista trebuie sa se regaseasca in primul rand fructe, legume, iaurt cu un continut scazut de grasimi, carne slaba – pui, peste, curcan. Pregatiti gustari sanatoase cat sa va tina ocupati: mere feliate, baby morcovi sau legume in coaja lemnoasa.
-
Mestecati guma fara zahar
Aceasta va poate ajuta sa nu adaugati calorii si sa nu fiti tentat sa fumati.
-
Creati-va obiceiuri alimentare sanatoase
Faceti un plan alimentar de care sa va si tineti, astfel incat sa nu fiti tentati sa apelati la alimentele mai putin sanatoase. Este mai sanatos sa va preparati singuri mancarea decat sa comandati in oras. De exemplu, puteti sa va preparati pentru pranz sau cina piept de pui la gratar, pe care sa-l mancati cu o salata de legume, preparata tot acasa.
Nu trebuie sa va infometati, insa nici nu trebuie sa mancati necontrolat, chiar daca nu va este foame. Incercati sa pastrati un echilibru, iar gustarile pe care le luati sa fie din formate din fructe si legume, dar si acestea cu masura.
Daca nu dormiti suficient o perioada lunga de timp, aveti un risc mai mare de a lua in greutate.
-
Controlati cat alcool consumati
Alcoolul, sucurile carbogazoase si sucurile cu indulcitori sunt bogate in calorii si duc la cresterea in greutate, asa ca este indicat sa renuntati la ele sau sa le consumati din cand in cand. Incercati, in schimb, sa beti apa, in care sa adaugati lamaie, portocala sau alte fructe, sa-i dati un gust mai bun, sa beti ceiauri neindulcite, de preferat sau apa minerala.
Cum va setati obiectivele
Atunci cand incercati sa slabiti, setati-va obiective realiste care sa va faca sa ramaneti optimisti si asupra carora sa aveti control. Fiecare pas catre obiectivele stabilite este un pas catre o versiune mai sanatoasa a voastra [2].
Daca unele obiective se dovedesc irealizabile si planul actual nu functioneaza, schimbati-l. Este posibil sa fie nevoie de cateva incercari pentru a gasi ceea ce functioneaza cel mai bine în cazul vostru in ceea ce priveste renuntarea la fumat [2].
Cum reveniti la greutatea initiala
Renuntarea la fumat va va da mai multa energie si incredere, ceea ce va va determina sa renuntati la kilogramele acumulate dupa ce v-ati lasat de fumat. Nu exista greutatea ideala. Fiecare persoana este diferita si trebuie sa se simta bine in pielea ei. Cheia este pierderea in greutate lenta si constanta. Gasiti ceea ce functioneaza pentru voi si bucurati-va si motivati-va cu micile victorii. [2].
Surse:
[1] https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000811.htm
[2] https://women.smokefree.gov/quit-smoking-women/challenges-when-quitting/weight-gain
[3] https://www.verywellmind.com/quit-smoking-benefits-at-one-year-smoke-free-2824390