Remedii sigure pentru constipatia in sarcina

Remedii sigure pentru constipatia in sarcina Remedii sigure pentru constipatia in sarcina

Ultima actualizare: 7 iulie 2023

remedii-pentru-constipatie-in-sarcina

Problemele pe care oamenii le intampina atunci cand merg la toaleta nu sunt niciodata confortabile, insa constipatia in sarcina vine cu propriul set special de provocari, mai ales daca starea generala pe care o aveti nu este cea mai buna.

Constipatia, care este diagnosticata atunci cand aveti mai putin de trei miscari intestinale pe saptamana si/sau probleme cu scaunul atunci cand mergeti la toaleta, este destul de frecventa in sarcina. Constipatia nu este daunatoare pentru fat, insa este destul de neplacuta pentru viitoarea mamica.

Daca aveti astfel de probleme, este important sa stiti ca nu sunteti singura si ca exista remedii eficiente pentru constipatie in sarcina.

Cand incepe sa apara constipatia in sarcina?

Este posibil sa observati ca va confruntati cu aceasta problema odata ce nivelurile de hormoni din organism cresc pentru a sustine sarcina. Aceste modificari pot avea loc inca din a doua sau a treia luna a primului trimestru de sarcina.

Cat de frecventa este constipatia in sarcina?

Aproximativ 16 pana la 39% dintre femei dezvolta constipatie la un moment dat in timpul sarcinii. Riscul de constipatie in sarcina poate creste, de asemenea, in al treilea trimestru, cand fatul are cea mai mare greutate si pune cea mai mare presiune pe intestin. Totusi, constipatia poate aparea in oricare dintre cele trei trimestre. Unele femei sufera de constipatie chiar si la trei luni dupa nasterea copilului.


Constipatia in sarcina si cauzele ei

Modificarile hormonale care se produc in organism si obiceiurile zilnice pot creste riscul de constipatie in sarcina. Principalele cauze ale constipatiei in timpul sarcinii sunt:

Nivelul progesteronului

Corpul unei femei insarcinate produce hormonul progesteron in cantitati mai mari. Progesteronul relaxeaza intestinele si, din aceasta cauza, acestea nu functioneaza la fel de eficient pentru a elimina deseurile din organism. Aceasta incetinire are rolul de a-i permite organismului mai mult timp sa absoarba nutrientii si apa din alimentele pe care femeia insarcinata le consuma. Cu cat alimentele raman mai mult in intestin, cu atat intestinul gros (colonul) are mai mult timp sa absoarba apa din ele. Drept urmare, materiile fecale devin uscate si greu de eliminat.

Greutatea fatului

Un fat in plina dezvoltare face uterul mai greu. Aceasta greutate suplimentara poate exercita mai multa presiune asupra intestinului, ingreunand eliminarea materiilor fecale din corp.

Fierul din vitaminele prenatale

Fierul care se gaseste in vitaminele prenatale ajuta organismul sa produca sangele necesar pentru a transporta oxigenul in corpul gravidei si al copilului. Cu toate acestea, daca nivelul fierului este prea mare, bacteriile din intestin nu mai descompun la fel de eficient alimentele. In plus, daca gravida nu bea suficienta apa pentru a inmuia fecalele blocate in intestin, acest lucru agraveaza problema. Astfel, deseurile se pot acumula, provocand constipatie.

remedii-pentru-constipatie-in-sarcina-vitamine-prenatale

Stilul de viata

Alimentatia, cantitatea de lichide pe care o beti in fiecare zi si nivelul de miscare fizica contribuie la aparitia constipatiei in sarcina. Cele mai multe femei insarcinate nu mananca suficiente alimente bogate in fibre, nu beau suficienta apa sau nu fac suficienta miscare pentru a-si ajuta sistemul digestiv sa elimine deseurile din organism.

Cand ar trebui sa mergeti la medic

Luati legatura cu medicul daca problema dureaza de mai multe saptamani. Asigurati-va ca obtineti acordul specialistului atunci cand vreti sa luati orice medicament in timpul sarcinii, inclusiv suplimente cu fibre si laxative.

Remedii pentru constipatie in sarcina

Femeile au la dispozitie o serie de remedii pentru constipatie in sarcina, multe dintre ele fiind usor de procurat:

Alimente sau suplimente cu fibre

Administrarea de suplimente cu fibre sau consumul de alimente mai fibroase, cum ar fi fructele, legumele si cerealele integrale, poate creste numarul de scaune si poate facilita miscarea acestora prin intestine. Adultii ar trebui sa manance intre 28 si 34 de grame de fibre in fiecare zi.

remedii-pentru-constipatie-in-sarcina-fibre

Lichide

Este important sa beti suficienta apa pentru a mentine scaunele moi si usor de eliminat. Daca o persoana simte ca apa nu ajuta, poate incerca sa consume supe, ceaiuri si sucuri de fructe sau legume indulcite natural.

Activitate fizica

Activitatea fizica ajuta materiile sa se miste prin intestine. De aceea, efectuarea de exercitii fizice regulate, cu aprobarea medicului, poate fi unul dintre cele mai bune remedii pentru constipatie in sarcina. Femeile insarcinate care, din diverse motive, nu pot face miscare ar putea sa incerce sa faca o plimbare usoara in fiecare zi.

Probioticele, printre cele mai bune remedii pentru constipatie in sarcina

In intestin traiesc milioane de bacterii sanatoase care il ajuta sa functioneze corect. Probioticele pot ajuta la repopularea bacteriilor intestinale cu tulpini sanatoase, care incurajeaza miscarile intestinale normale si regulate. Principalele alimente bogate in probiotice sunt iaurtul, varza murata si chefirul.

remedii-pentru-constipatie-in-sarcina-probiotice

Alte remedii pentru constipatie in sarcina

Daca remediile naturale enumerate de mai sus nu dau rezultatele asteptate, poate fi nevoie sa discutati cu un medic despre alte tipuri de remedii pentru constipatie in sarcina.

De exemplu, daca o femeie ia vitamine prenatale care au un continut ridicat de fier, medicul ii poate recomanda sa incerce un supliment care contine mai putin fier.

Tratamentul medical primar pentru constipatie in sarcina este un medicament numit laxativ, care usureaza eliminarea materiilor fecale. In general, este sigur si recomandat sa folositi laxative usoare si cel mai bine este sa evitati laxativele stimulatoare, deoarece acestea pot induce contractii uterine.

Cu toate ca multe laxative sunt disponibile fara prescriptie medicala, este esential sa discutati cu un medic pentru a afla daca laxativele pot fi administrate in siguranta. Sunt disponibile informatii limitate privind utilizarea unora dintre aceste remedii pentru constipatie in sarcina.

De obicei, femeile pot utiliza in siguranta urmatoarele tipuri de laxative in sarcina:

Agenti de formare a bolului fecal

Agentii de formare a bolului fecal imita activitatea fibrelor, adaugand consistenta scaunelor si ajutandu-le sa absoarba mai multa apa. In acest fel, scaunul devine mai moale si mai usor de eliminat.

remedii-pentru-constipatie-in-sarcina-agenti-bol-fecal

Aceste tipuri de laxative pot provoca unele crampe sau disconfort, motiv pentru care este important sa incepeti cu cea mai mica doza si sa beti multa apa.

Printre agentii de formare a bolului fecal se numara psyllium, metilceluloza si policarbofilul.

Laxative care inmoaie scaunele

Aceste laxative adauga apa in scaune pentru a le face mai moi si mai usor de eliminat. Laxativul care inmoaie scaunele si pe care medicii il recomanda cel mai frecvent femeilor insarcinate este docusatul de sodiu.

Laxative lubrifiante

Laxativele lubrifiante acopera suprafata scaunului si a stratului intern al intestinelor, pentru a pastra umiditatea si pentru a permite eliminarea usoara a scaunelor.

remedii-pentru-constipatie-in-sarcina-laxative-lubrifiante

Printre laxativele lubrifiante se numara supozitoarele cu glicerina. Este esential sa discutati intotdeauna cu un profesionist din domeniul sanatatii inainte de a utiliza supozitoare, mai ales atunci cand sunteti insarcinata.

Laxative osmotice

Laxativele osmotice atrag o cantitate mai mare de apa in intestine, ajutand astfel la inmuierea scaunelor. De asemenea, ajuta la o contractare si mai intensa a intestinului, lucru care ajuta la deplasarea materiilor fecale. Aceste tipuri de laxative pot produce crampe si balonare in abdomen.

Exemple de laxative osmotice sunt polietilenglicolul si hidroxidul de magneziu.

Sfaturi pentru preventie

Pentru a preveni constipatia in sarcina este important sa aveti un stil de viata cat mai sanatos. Mai exact, consumati alimente care contin fibre, beti multa apa in fiecare zi si faceti exercitii fizice. Specialistii recomanda, de asemenea, sa faceti tot posibilul ca mesele sa fie mai dese si mai mici. Portiile mai mari de mancare pot fi mai greu de procesat si ar putea creste riscul de constipatie in sarcina.

 

Referinte:

https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/constipation-during-pregnancy/

https://www.healthline.com/health/pregnancy/constipation-remedies

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324379

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/constipation-during-pregnancy

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21895-pregnancy-constipation

https://www.thebump.com/a/constipation-during-pregnancy