Zona zoster este o infectie virala care cauzeaza o eruptie dureroasa sau vezicule pe piele. Este cauzata de virusul varicelo-zosterian, acelasi virus care provoaca varicela. Eruptia sau veziculele apar de cele mai multe ori sub forma de banda, pe o anumita parte a corpului.
De unde provine zona zoster?
Persoanele care dezvolta varicela in copilarie scapa de semnele fizice ale acestei afectiuni dupa cateva zile, insa virusul ramane intotdeauna latent in organism. Dupa mai multi ani, la varsta adulta, virusul poate deveni din nou activ. De data aceasta, virusul varicelo-zosterian isi face a doua aparitie sub forma de zona zoster.
Cat de frecventa este zona zoster?
Riscul de zona zoster creste pe masura ce imbatranim. Aproximativ jumatate dintre cazuri apar la persoanele cu varsta de peste 50 de ani. Zona zoster se dezvolta la aproximativ 10% dintre persoanele care au avut varicela mai devreme in timpul vietii.
Cine este expus riscului de a dezvolta zona zoster?
Persoanele care au avut varicela si care sunt mai predispuse sa dezvolte zona zoster sunt cele:
-
cu sistemul imunitar slabit (cum ar fi persoanele care sufera de cancer, HIV, persoanele care au fost supuse unui transplant de organe sau cele care primesc chimioterapie);
-
peste 50 de ani;
-
care au fost bolnave;
-
care au suferit traumatisme;
-
aflate in situatii stresante.
Virusul varicelei nu paraseste organismul dupa disparitia semnelor si simptomelor. In schimb, virusul ramane intr-o portiune a radacinii nervului spinal, numita ganglionul radacinii dorsale. In cazul celor mai multi oameni, virusul ramane acolo latent si nu provoaca probleme. Cercetatorii nu stiu cu exactitate de ce virusul se reactiveaza uneori, insa au ajuns la concluzia ca acest lucru se intampla de obicei in momente de stres.
Zona zoster este o infectie virala cauzata de virusul varicelo-zosterian (VZV), acelasi virus care provoaca varicela. De obicei afecteaza un singur ganglion nervos si pielea pe care o alimenteaza acel nerv.
Oricine a avut varicela poate dezvolta ulterior zona zoster. Acest virus poate ramane latent timp de ani de zile si se poate reactiva sub forma de zona zoster. O persoana care nu a avut varicela inainte se poate imbolnavi de varicela daca intra in contact cu o persoana care are zona zoster.
Zona zoster apare cel mai frecvent dupa varsta de 50 de ani, insa se poate dezvolta la orice varsta daca persoana in cauza a avut anterior varicela.
Cum se manifesta zona zoster?
Simptomele de zona zoster afecteaza de obicei doar o mica sectiune aflata pe o singura parte a corpului. Printre manifestarile afectiunii se numara:
-
durerea, arsurile sau furnicaturile;
-
sensibilitatea la atingere;
-
o eruptie rosie care se dezvolta la cateva zile dupa aparitia durerii;
-
vezicule pline de lichid care se pot sparge si care pot fi apoi acoperite de cruste;
-
prurit (mancarime).
Unii oameni experimenteaza si:
-
febra;
-
durere de cap;
-
sensibilitate la lumina;
-
oboseala.
Durerea este de obicei primul simptom al zonei zoster. In cazul unor oameni, durerea poate fi intensa. In functie de localizarea durerii, uneori poate fi confundata cu probleme de inima, plamani sau rinichi. Unii oameni se confrunta cu dureri fara sa dezvolte eruptie cutanata.
In majoritatea cazurilor, eruptia se dezvolta sub forma unei dungi de vezicule fie in partea stanga, fie in partea dreapta a trunchiului. Uneori, eruptia apare in jurul unui ochi sau pe o parte a gatului sau a fetei.
Cauze si factori de risc
Motivul pentru care zona zoster se dezvolta la unii oameni, dar la altii nu, este inca neclar. Este mai frecventa la adultii in varsta din cauza imunitatii scazute, un factor de risc pentru infectii.
Printre factorii de risc ai zonei zoster se numara:
-
sistemul imunitar slabit;
-
stresul emotional;
-
imbatranirea;
-
tratamentele pentru cancer sau interventiile chirurgicale majore.
Remedii si tratament pentru calmarea durerilor de zona zoster
Nu exista un remediu pentru zona zoster, dar exista tratamente care pot ameliora simptomele.
-
Medicamente antivirale pentru calmarea durerilor de zona zoster
Aceste medicamente pot reduce disconfortul si pot grabi vindecarea simptomelor, mai ales daca sunt administrate in termen de 72 de ore de la primul semn de zona zoster. Ele pot ajuta, de asemenea, la prevenirea durerii care poate aparea si cateva luni si chiar ani mai tarziu, numita nevralgie postherpetica. Aceste medicamente sunt:
-
aciclovir,
-
famciclovir,
-
valaciclovir.
-
Analgezice fara prescriptie medicala
Printre medicamentele care pot ameliora durerea se numara:
-
acetaminofenul,
-
ibuprofenul.
Desi antiviralele sunt eficiente in tratarea zonei zoster, nu reprezinta singura optiune. Exista, de asemenea, o serie de remedii naturale care pot reduce durerea si disconfortul.
-
Baile cu fulgi de ovaz pot calma durerile cauzate de zona zoster
Curatarea zilnica a veziculelor reduce riscul de raspandire a infectiei. Faceti o baie sau un dus cu apa rece pentru a calma pielea. Racoarea apei poate ameliora durerea provocata de vezicule si poate reduce mancarimea.
De asemenea, puteti face o baie cu ovaz coloidal pentru a reduce simptomele. Turnati una sau doua cani de fulgi de ovaz coloidal sau amidon de porumb in apa calduta si ramaneti in apa timp de 15-20 de minute. Nu folositi apa fierbinte. Apa fierbinte poate agrava veziculele, deoarece caldura creste circulatia sanguina.
Uscati-va corpul complet si apoi spalati prosopul pentru a evita raspandirea virusului catre alte persoane.
-
Comprese umede si reci pentru calmarea durerilor de zona zoster
Pe langa baile care pot ameliora durerea si mancarimea asociate cu zona zoster, specialistii recomanda sa aplicati o compresa rece si umeda. Faceti acest lucru de mai multe ori pe zi pentru a ameliora simptomele. Inmuiati o carpa in apa rece, stoarceti-o si aplicati carpa pe eruptia cutanata si pe vezicule.
Racoarea compresei poate reduce durerea. Repetati procesul de cate ori aveti nevoie. Nu aplicati pungi de gheata pe eruptie. Temperatura scazuta poate creste sensibilitatea pielii si poate agrava durerea.
-
Pasta din bicarbonat de sodiu si amidon de porumb
Creati o pasta folosind amidon de porumb sau bicarbonat de sodiu si apa pentru a calma in mod natural mancarimea cauzata de eruptie.
Turnati doua parti de amidon de porumb sau bicarbonat de sodiu intr-o cana, apoi adaugati o parte de apa pentru a obtine consistenta dorita pentru pasta. Aplicati amestecul pe eruptia cutanata. Clatiti dupa 10-15 minute. Repetati de mai multe ori pe zi dupa cum este necesar.
-
Lotiuni si creme calmante pentru calmarea durerilor de zona zoster
Pruritul provocat de eruptiile cutanate poate cauza aparitia cicatricilor si poate prelungi durata veziculelor din cauza scarpinarii. Daca mancarimea nu se amelioreaza dupa aplicarea compreselor ori a amestecului de bicarbonat de sodiu sau amidon de porumb, utilizati lotiuni si creme calmante.
Lotiunile si cremele nu accelereaza procesul de vindecare, dar pot creste nivelul de confort. Evitati lotiunile parfumate deoarece pot provoca iritatii suplimentare.
Folositi lotiuni si creme cu moderatie. Aplicarea intensa poate impiedica uscarea ranilor si poate prelungi procesul de vindecare. Din aceleasi motive, nu utilizati unguente antibiotice pe leziuni.
Cremele sau lotiunile eficiente sunt cele care contin capsaicina, ingredientul activ al ardeiului iute. Acestea pot fi aplicate de trei sau patru ori pe zi. In plus, dupa bai sau dusuri, puteti aplica lotiuni care contin calamina, pentru a calma pielea iritata si pentru a ajuta la uscarea veziculelor.
-
Alimentatia poate calma durerile de zona zoster
Un sistem imunitar slabit agraveaza zona zoster. Modificarile alimentare pot intari sistemul imunitar si pot impiedica raspandirea simptomelor in alte parti ale corpului.
In caz de zona zoster sunt recomandate alimente care contin vitaminele A, B12, C si E si aminoacidul lizina. Alimentele care stimuleaza vindecarea sunt:
-
fructele portocalii si galbene;
-
legumele cu frunze verzi;
-
carnea rosie;
-
ouale;
-
carnea de pui;
-
carnea de peste salbatic;
-
lactatele;
-
cereale integrale;
-
leguminoasele;
-
fasolea;
-
rosiile;
-
spanacul.
Ar trebui sa evitati anumite alimente daca aveti zona zoster, cum ar fi:
-
alimentele si sucurile care contin cantitati mari de zahar;
-
alimentele bogate in arginina (cum ar fi ciocolata si nucile);
-
carbohidratii rafinati;
-
alimentele bogate in grasimi saturate.
Consumul acestor alimente poate slabi sistemul imunitar si poate prelungi durata infectiei. Alimentele cu niveluri ridicate de arginina pot chiar sa provoace proliferarea virusului.
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/shingles/symptoms-causes/syc-20353054
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11036-shingles
https://www.healthline.com/health/shingles
https://www.medicalnewstoday.com/articles/154912
https://www.healthline.com/health/shingles-natural-treatment