Regimul alimentar care previne afectiunile de oase, muschi si articulatii

Regimul alimentar care previne afectiunile de oase, muschi si articulatii Regimul alimentar care previne afectiunile de oase, muschi si articulatii

Ultima actualizare: 24 octombrie 2023

Nu doar ca suntem ceea ce mancam, ci si modul in care mancam ne defineste starea de sanatate psihica si cognitiva. In ziua de astazi, data fiind dinamica sociala si alternativele alimentare tot mai variate, devine din ce in ce mai greu sa respectam nevoile nutritionale ale organismului. In esenta, alimentatia asigura organismului sursele de energie de care are nevoie pentru a intretine cheltuielile energetice presupuse de functionarea normala a acestuia. Pe langa aportul de calorii exogen, macro- si micronutrientii din alimentele ingerate joaca un rol esential nu doar din punct de vedere energetic, ci si din punct de vedere structural, biochimic si functional.


Alimentatia si rolul ei in mentinerea sanatatii generale

Nutritia si dietetica reprezinta domeniul care se ocupa de studiul macro- si micronutrientilor ce se gasesc in alimente, respectiv de functiile pe care acestia ii indeplinesc in organism. La nivel dietetic, exista trei compusi principali care alcatuiesc alimentele pe care le consumam: lipidele (grasimile), glucidele (carbohidratii) si proteinele. Fiecare dintre aceste componente majore va indeplini in organism nu doar un rol energetic, ci numeroase alte roluri. De exemplu, proteinele reprezinta piatra de temelie a structurii celulare, joaca rol in imunitate, sunt implicate in procese metabolice si multe altele. Glucidele, in mare parte, sunt mobilizate in scopuri energetice.

Produs inovator, ArtroSuport Forte de la Naturalis ajuta la fortificarea articulatiilor si ameliorarea simptomelor osteoartritei. Reuneste intr-o forma concentrata ingrediente ce au facut obiectul a numeroase studii clinice ce le valideaza eficienta.

Lipidele, desi foarte multe persoane le considera a fi nesanatoase, sunt vitale pentru asigurarea integritatii membranelor celulare. De asemenea, joaca un rol important in sinteza unor hormoni, cum ar fi hormonii steroizi. La nivel micronutritional, vorbim despre vitamine si minerale, dar si de alti metaboliti secundari. Vitaminele si mineralele sunt esentiale pentru un organism cu o stare generalizata de sanatate. Alimentatia reprezinta una dintre principalele surse de minerale si vitamine esentiale, desi multe dintre vitamine pot fi sintetizate si in vivo. Vitamina C este un exemplu foarte bun de vitamina a carei concentratie depinde in totalitate de aportul exogen.

O noua ramura stiintifica isi extinde tot mai mult domeniul de activitate, iar aceasta se numeste „nutrigenomica”. Conform specialistilor, alimentele consumate pot avea un impact major chiar si asupra geneticii organismului, putand chiar activa potentialul oncogen al unor gene. Evident, este vorba despre o sinergie intre alimentatie si stilul general de viata. In cele din urma, regimul alimentar este foarte important pentru un stil de viata sanatos, insa acesta trebuie corelat cu mai multe variabile, cum ar fi activitatea fizica sustinuta, evitarea stresului si asigurarea unor relatii sociale sanatoase, pentru a se ajunge la o calitate satisfacatoare si superioara a vietii.

Cum sa preveniti afectiunile de oase, muschi si articulatii cu ajutorul alimentatiei?

Stilul alimentar este asociat cu o gama variata de efecte asupra sanatatii – fie benefice, in cazul unei alimentatii echilibrate, care mizeaza pe alimente cu un profil nutritional complex, fie mai putin benefice si chiar cu potential patologic, in cazul unei alimentatii haotice, care promoveaza o alimentatie deficitara in macro- si micronutrienti esentiali, dar bogata in grasimi nesanatoase, zahar si sare, grasimi saturate si de tip trans. Alimentatia corecta poate preveni o gama deosebit de variata de afectiuni si poate promova chiar vindecarea acestora. In cele ce urmeaza, va vom recomanda alimente care promoveaza sanatatea oaselor, articulatiilor si muschilor.

Recomandari de alimente care previn bolile osoase

O dieta sanatoasa si echilibrata care sustine sanatatea si rezistenta oaselor de la o varsta frageda, este o dieta bogata in calciu si vitamina D. Deficitul sinergic al acestor doi compusi poate duce la probleme osoase, cum ar fi rahitismul, osteomalacia si osteoporoza. Bineinteles, alimentatia ar trebui asociata activitate fizica si limitarea tabieturilor nesanatoase.

Alimentele bogate in calciu sunt urmatoarele:

  • Produsele lactate (lapte, branza, iaurt, cascaval, parmezanul si altele);
  • Legume cu frunze verzi (broccoli, varza, spanacul);
  • Leguminoase (fasole, boabe de soia, naut, linte);
  • Tofu;
  • Semintele (telina, mac, susan, chia);
  • Pestele (somon, sardine);
  • Fructe oleaginoase (nuci, migdale);
  • Alimentele fortificate;
  • Sucurile naturale fortificate.

Necesarul zilnic de calciu este urmatorul:

 

Varsta

Sex masculin

Sex feminin

0-6 luni

200 miligrame

200 miligrame

7-12 luni

260 miligrame

260 miligrame

1-3 ani

700 miligrame

700 miligrame

4-8 ani

1000 miligrame

1000 miligrame

9-13 ani

1300 miligrame

1300 miligrame

14-18 ani

1300 miligrame

1300 miligrame

19-50 ani

1000 miligrame

1000 miligrame

Peste 70 ani

1200 miligrame

1200 miligrame

 

Alimentele bogate in vitamina D sunt urmatoarele:

  • Ciupercile (soiurile Maitake, Portobello);
  • Pestele (somon, pastrav, ton, halibut, macroul);
  • Produsele lactate;
  • Ouale;
  • Cerealele integrale;
  • Alimentele fortificate;
  • Sucurile naturale fortificate;
  • Uleiul din ficat de cod;
  • Carnea rosie si ficatul de vita.

Necesarul zilnic de vitamina D este urmatorul:

 

Varsta

Sex masculin

Sex feminin

0-12 luni

400 UI

400 UI

1-13 ani

600 UI

600 UI

14-18 ani

600 UI

600 UI

19-50 ani

600 UI

600 UI

Peste 70 ani

800 UI

80 UI

Recomandari de alimente care previn bolile musculare

In ceea ce priveste sanatatea si integritatea muschilor, exista mai multe vitamine care joaca mai multe roluri in asigurarea functionarii normale a acestora. O dieta care sustine sanatatea, dar si forta musculara, ar trebui sa fie formata din alimente bogate in:

  • Vitamina D si calciu (sursele alimentare au fost mentionate mai sus);
  • Vitamina C: citricele, fructele de catina, macesele, coacazele negre, afinele, capsunile (cele mai bune surse sunt fructele si legumele);
  • Vitamina E: migdale, seminte de floarea-soarelui, arahidele, verdeturile (spanac, patrunjel, marar), dovleacul, sparanghelul, mango, avocado, ardeiul rosu;
  • Vitamina A: legume cu frunze verzi (varza, spanac, broccoli), legume galbene si portocalii (morcovi, cartofii dulci, dovleacul), rosiile, uleiul de peste, ficatul de vita, ardeiul gras rosu, mango, alimentele fortificate, ouale, laptele;
  • Vitamine din complexul B (B6, B9 si B12): carnea de peste si pasare, leguminoasele, ouale, semintele, legumele cu frunze verzi, lactatele, strugurii, citricele, bananele, avocado.

Naturalis Calcifix sirop este un supliment alimentar, sub forma de sirop cu gust delicios de lamaie si portocala, care contine un complex important de nutrienti, calciu, magneziu, zinc si vitamina D3, cu rol benefic in mentinerea sanatatii oaselor.

Recomandari de alimente care previn bolile articulare

Pentru sanatatea articulara, dincolo de alimentele bogate in calciu si vitamina D, exista o gama variata de surse alimentare care promoveaza reducerea inflamatiei si sustin integritatea acestor structuri. Iata care sunt alimentele care contin macro- si micronutrienti implicati in mentinerea si asigurarea sanatatii articulatiilor:

  • Semintele si nucile, bogate in acizi grasi omega-3 si grasimi polinesaturate;
  • Pestele gras (halibut, ton, somon, pastrav, macrou);
  • Fructele de mare;
  • Fructele si legumele bogate in antioxidanti naturali, vitamine si minerale;
  • Uleiul de masline;
  • Cerealele integrale;
  • Radacinoasele;
  • Legumele aromate, cum sunt ceapa, usturoiul, turmericul, ghimbirul.

Farmacistii Catena recomanda Calcidin, un supliment care contine calciu, acesta indispensabil pentru desfasurarea normala a procesului de coagulare a sangelui ca si a contractiei musculare si a transmiterii impulsului nervos.

In cele din urma, desi alimentatia joaca un rol deosebit de important in mentinerea sanatatii, ar trebui sa fie vorba despre sinergia intre mai multi factori definitorii, care includ:

  • Odihna si respectarea orelor de somn;
  • Limitarea tabieturilor nesanatoase (fumatul, consumul de alcool, sedentarismul, exagerarile alimentare);
  • Practicarea de activitate fizica sustinuta, cel putin 30 de minute in fiecare zi;
  • Gasirea unor alternative eficiente de gestionare a stresului;
  • Hidratarea corespunzatoare;
  • Mentinerea interactiunilor sociale.

Surse:

https://www.muscleandstrength.com/articles/5-most-important-vitamins-for-muscle-growth-recovery

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-HealthProfessional/

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-c/

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-e/

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-a/

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-b-foods

https://vosct.com/best-foods-for-healthy-joints/