Diabetul de tip 2 poate fi tinut sub control atunci cand se acorda suficienta atentie unui regim axat pe alimente sanatoase. Aportul de carbohidrati, consumul de alimente bogate in nutrienti, portiile mici si mesele regulate pot face diferenta in controlul bolii.
Exista o serie de alimente cu beneficii numeroase in managementul diabetului tip 2, bogate in nutrienti, fibre, vitamine si minerale de care organismul are nevoie pentru a functiona in mod optim si gestiona nivelul de zahar din sange.
Pe scurt, despre diabetul de tip 2
Diabetul de tip 2 este o boala cronica care afecteaza modul in care organismul metabolizeaza zaharul, respectiv glucoza, o sursa importanta de energie pentru corp. Nivelurile ridicate de zahar din sange pot afecta sistemul circulator, sistemul nervos si sistemul imunitar.
In diabetul de tip 2, exista doua probleme interdependente:
1. Pancreasul nu produce suficienta insulina (hormonul care regleaza miscarea zaharului catre celule)
2. Celulele raspund slab la insulina, absorbind mai putin zahar.
In stadiul tardiv al bolii, este posibil ca organismul sa nu mai produca suficienta insulina.
Desi nu exista leac pentru diabetul de tip 2, un regim bazat pe o alimentatie echilibrata, ajutat de mentinerea unei greutati optime si de exercitii fizice regulate, ajuta la gestionarea afectiunii. Cand adoptarea unui regim alimentar corect si exercitiile fizice nu se dovedesc eficiente pentru gestionarea glicemiei si controlul diabetului de tip 2, este posibil sa fie necesara administrarea medicamentelor pentru diabet sau terapia cu insulina.
Pentru ca glicemia sa poata fi mentinuta in limite normale, farmacistii Catena recomanda Naturalis Glucosuport,. Acesta este un supliment alimentar care contine zinc si crom, precum si extracte vegetale din dud alb, scortisoara si Gymnema Sylvestre. Datorita acestor substante, GlucoSuport contribuie la metabolismul normal al carbohidratilor si la mentinerea unui nivel normal de glucoza in sange.
Bazele unui regim diabet tip 2
Iata o defalcare a alimentelor pe care veti dori sa le prioritizati in planul de masa.
Carbohidrati
45-60 grame de carbohidrati la o masa si in jur de 15 grame pe gustare.
Exemple de alimente cu carbohidrati:
-
Alimente bogate in amidon, cum ar fi painea, cerealele, orezul si biscuitii;
-
Fructe si suc;
-
Leguminoase cum ar fi fasole, linte, soia;
-
Legume cu amidon, cum ar fi cartofi, dovleac, porumb;
-
Dulciuri si snacks-uri.
Grasimi sanatoase
Un regim alimentar corect, recomandat pacientilor cu diabet tip 2, ar trebui sa contina 20%-35% calorii provenite din grasimi. Asta ar insemna 15-25 grame de grasimi la o masa, intr-un regim diabet tip 2 de 2.000 de calorii.
Exemple de alimente cu grasimi sanatoase:
-
Avocado;
-
Masline si ulei de masline;
-
Ulei de canola;
-
Nuca de cocos si ulei din nuca de cocos;
-
Nuci si seminte;
-
Lactate integrale sau lapte integral;
-
Carne de vita, porc, miel, vitel.
Pentru mentinerea functionarii normale a sistemului nervos periferic, farmacistii catena va recomanda sa folositi Tiolin Complex. Acesta este un supliment alimentar care amelioreaza tulburarile asociate neuropatiilor si microcirculatia nervoasa, avand o actiune antioxidanta si capacitatea de a proteja celulele nervoase. De asemenea, Tiolin Complex participa la asigurarea structurii si functiei normale a creierului.
Proteine
Intr-un regim diabet tip 2, necesarul de proteine ar trebui sa fie undeva la 45 pana la 60 grame pe zi. Aceasta inseamna 15 pana la 20 grame la o masa.
Exemple de alimente bogate in proteine:
-
Carne, pasari de curte si peste;
-
Oua;
-
Fasole si linte;
-
Soia, tofu, tempeh;
-
Nuci si seminte;
-
Produse lactate;
-
Quinoa.
Fibre
Fibrele sunt nutrienti importanti in regimul alimentar al persoanelor cu diabet tip 2, deoarece incetinesc o eventuala crestere a nivelului de glucoza din sange.
Lista alimentelor bogate in fibre include legume, fasole, linte, cartofi dulci si dovlecei, fructe (mere si fructe de padure), cereale integrale (orez brun, ovaz si hrisca). Adultii care urmeaza un regim pentru diabetul de tip 2 ar trebui sa consume 35 grame de fibre pe zi.
Legume
Legumele sunt surse de vitamine, minerale, fibre si fitochimicale care pot ajuta la reducerea bolilor cronice. Cautati verdeturi cu frunze, cum ar fi kale, spanac, rucola, salata romana, si alegeti legume de toate culorile, cum ar fi rosii, ardei, ceapa, vinete, dovlecei, dovlecei si leguminoase. Consumati 5-10 portii pe zi.
Pentru a mentine sanatatea ficatului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Inozitol. Acesta este un supliment alimentar care ajuta eficient la detoxifierea ficatului, avand rol in metabolismul colesterolului si al grasimilor. De asemenea, acest produs creste sensibilitatea receptorilor la insulina si ajuta la transmitera impulsurilor nervoase, fiind recomandat in caz de neuropatie diabetica insotita de amorteala mainilor si a picioarelor.
Alimente consumate cu moderatie sau de evitat intr-un regim diabet tip 2
-
Produse lactate: unt, lapte, branza, iaurturi naturale (1-2 portii pe zi);
-
Legumele care contin amidon ar trebui sa ocupe o portiune mai mica in farfurie (1-2 portii pe zi); asadar, reduceti consumul de cartofi, dovlecei, porumb;
-
Fructe: secretul intr-un regim pentru diabet tip 2 este sa consumati fructe proaspete si/sau congelate, pe care sa le serviti cu proteine sau grasime sanatoasa (cum ar fi branza, unt de nuci sau avocado); acest truc ajuta la incetinirea absorbtiei zaharului. Fructele de padure si citricele sunt o alegere excelenta in cazul persoanelor diagnosticate cu diabet tip 2, deoarece au o multime de fibre si un indice glicemic mai scazut. Serviti doar una sau doua portii de fructe pe zi;
-
Dulciuri: consumul de prajituri, bomboane si bauturi zaharoase (fi si in cantitati mici!) ar trebui sa fie excluse dintr-un regim alimentar sanatos pentru diabet tip 2;
-
Alcool: berea, vinul si alcoolul sunt contraindicate intr-un regim pentru diabet tip 2, mai ales daca luati medicamente pentru echilibrarea zaharului din sange.
Metoda farfuriei pentru planificarea meselor intr-un regim diabet tip 2
Este o metoda simpla, care nu necesita numararea carbohidratilor sau a gramelor de proteine. Iata cum functioneaza.
Folositi o farfurie standard (22.5 cm) :
-
Umpleti jumatate din farfurie cu legume fara amidon;
-
Umpleti un sfert din farfurie cu proteine slabe;
-
Umpleti un sfert din farfurie cu cereale sau legume cu amidon.
Adaugati o portie sau doua portii de grasimi sanatoase la fiecare masa (o portie este egala cu 1 lingurita de grasime lichida, cum ar fi uleiul de masline, sau 1 lingura de grasime solida, cum ar fi semintele de susan) si completati cu una sau doua portii de fructe pe zi (o portie este egala cu 1/2 cana sau 1 bucata de fruct intreg, proaspat).
Pentru a mentine o buna functionare a sistemului nervos si pentru a pastra glicemia in limite normale, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Vitalin Plus. Acest produs are in compozitie cea mai cuprinzatoare formula de nutrienti, care ajuta eficient la reducerea oboselii si a extenuarii. De asemenea, Vitalin Plus este util si persoanelor cu tulburari asociate neuropatiilor. Este un produs care favorizeaza ameliorarea microcirculatiei nervoase, a disfunctiei endoteliale si a glicemiei.
Regim diabet tip 2: Alimente bogate in amidon
-
Paine, chifle, tortilla, pita, briose, covrigei;
-
Orez sau paste;
-
Fulgi de ovaz sau cereale uscate neindulcite;
-
Crackers;
-
Cartofi albi sau dulci;
-
Dovleac;
-
Mazare, porumb, fasole si linte.
Regim diabet tip 2: Legume fara amidon
-
Sparanghel;
-
Fasole verde;
-
Broccoli;
-
Varza de Bruxelles;
-
Varza;
-
Morcovi;
-
Conopida;
-
Telina;
-
Castravete;
-
Vinete, dovlecei;
-
Salata verde;
-
Ciuperci;
-
Ardei;
-
Rosii.
Regim diabet tip 2: Alimente cu proteine slabe
-
Pui sau curcan fara piele;
-
Carne de vita slaba;
-
Carne de porc slaba;
-
Peste, cum ar fi somon, cod, halibut, pastrav; ton, ton la conserva sau somon la conserva, hamsii, macrou, sardine;
-
Oua;
-
Produse lactate, bio;
-
Tofu, tempeh, seitan („carne vegetariana”) si edamame (boabe de soia neajunse la maturitate).
Sugestii de retete culinare pentru pacientii cu diabet tip 2
Reteta 1 regim diabet tip 2: Pasta de fasole alba (pentru 8 portii)
2 linguri pasta de fasole alba contin:
-
Calorii 84;
-
Grasimi totale 4 g;
-
Grasimi saturate 0,5 g;
-
Grasimi trans 0 g;
-
Grasimi mononesaturate 2 g;
-
Sodiu 123 mg;
-
Carbohidrati 9 g;
-
Fibre alimentare 3 g;
-
Zaharuri adaugate 0 g;
-
Proteine 3 g.
Ingrediente
-
1 cutie (28.3 g) fasole alba (cannellini), clatita si scursa;
-
8 catei de usturoi, copti la cuptor;
-
2 linguri ulei de masline;
-
2 linguri suc proaspat stors de lamaie.
Mod de preparare
Intr-un blender sau robot de bucatarie, adaugati fasolea, usturoiul copt, uleiul de masline si sucul de lamaie. Se amesteca pana se omogenizeaza. Se serveste deasupra feliilor subtiri de paine frantuzeasca prajita sau triunghiurilor de lipie. Se poate servi inclusiv pe ardei rosii (dulci), taiati in bucati mai mari.
Reteta 2 regim diabet tip 2: Somon la gratar (pentru 2 portii)
113 g somon la gratar contin:
-
Calorii 200;
-
Grasimi totale 10 g;
-
Grasimi saturate 2 g;
-
Grasimi trans 0 g;
-
Grasimi mononesaturate 4 g;
-
Colesterol 52 mg;
-
Sodiu 635 mg;
-
Total carbohidrati 7 g;
-
Fibre dietetice 1 g;
-
Zaharuri totale 0 g;
-
Proteine 19 g.
Ingrediente
-
2 fileuri (113.3 g fiecare) somon;
-
1/2 lingurita sare;
-
1/2 lingurita piper negru.
Mod de preparare
Pe un gratar sau intr-o tigaie din fonta incalzita se pulverizeaza spray de gatit si pe o parte, si pe alta a fileurilor de somon. Asezonati cu sare si piper. Asezati fileurile pe gratar sau in tigaie si gatiti aproximativ 3 minute. Intoarceti fileurile la un unghi de 90 grade si gatiti inca 3 minute.
Lamaile la gratar sunt ideale pentru acest preparat. Asezati lamaile pe gratar cu pulpa in jos, alaturi de somon. Au o aroma mai dulce, concentrata.
Reteta 3 regim diabet tip 2: Salata de cartofi cu continut scazut de grasimi si sodiu
Aproximativ 3/4 de cana cu salata de cartofi contine:
-
Total carbohidrati 14 g;
-
Fibre dietetice 2 g;
-
Sodiu 127 mg;
-
Grasime totala 1 g;
-
Grasimi trans 0 g;
-
Colesterol 2 mg;
-
Proteine 1 g;
-
Grasimi mononesaturate < 0,5 g;
-
Calorii 77;
-
Zahar adaugat 0 g;
-
Zaharuri totale 2 g.
Ingrediente (pentru 8 portii)
-
1 kg cartofi, taiati cubulete si fierti (sau gatiti la abur);
-
1 ceapa mare galbena, taiata marunt (1 cana);
-
1 morcov mare, taiat cubulete (1/2 cana);
-
2 tulpini telina, taiate cubulete (1/2 cana);
-
2 linguri marar proaspat tocat (sau 1/2 lingura marar uscat);
-
1 lingurita piper negru macinat;
-
1/4 cana maioneza cu continut scazut de calorii;
-
1 lingura de mustar Dijon;
-
2 linguri otet de vin rosu.
Mod de preparare
Toate ingredientele se combina intr-un castron si se amesteca cu grija. Se lasa amestecul sa se raceasca si apoi se poate servi.
Surse:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-2-diabetes/symptoms-causes/syc-20351193
https://www.verywellhealth.com/type-2-diabetes-meal-planning-1087472
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/recipes/diabetes-meal-plan-recipes/rcs-20077150