Regim colon iritabil – alimente permise si recomandate

Regim colon iritabil – alimente permise si recomandate Regim colon iritabil – alimente permise si recomandate

Ultima actualizare: 4 septembrie 2024

Regim-colon-iritabil

Colonul iritabil, afectiune cunoscuta si sub denumirea de sindromul intestinului iritabil, este o tulburare gastrointestinala cronica deosebit de complexa, care are la baza o gama foarte variata de cauze.

Patologia afecteaza semnificativ calitatea vietii, iar simptomele asociate includ dureri abdominale, balonare, meteorism abdominal, schimbarea obiceiurilor intestinale (cu episoade acute de diaree sau constipatie). Aceasta afectiune nu are, din pacate, un tratament curativ, insa exista alternative eficiente, cum ar fi adoptarea unui regim pentru colon iritabil, activitate fizica si modalitati de gestionare a stresului, care pot imbunatati semnificativ calitatea vietii pacientului.

Farmacistii Catena recomanda Simeticona de la Assista care reduce tensiunea superficiala a bulelor de gaz din intestine, favorizand astfel fuziunea si evacuarea respectivelor bule. Datorita acestui mecanism fizic de actiune, simeticona amelioreaza senzatia de plenitudine, balonare si eructatie. Simeticona nu se absoarbe in tractul gastrointestinal, asa ca forma acesteia ramane neschimbata in momentul excretiei.

 

In gestionarea diagnosticului de colon iritabil, dieta joaca un rol esential. Desi fiecare persoana are reactii diferite in urma consumului anumitor alimente, specialistii au reusit sa identifice mai multe tipuri de alimente care ar trebui incluse intr-un regim pentru colon iritabil. De asemenea, au fost identificate si alimentele care, in urma consumului, pot duce la exacerbarea simptomelor. Spre exemplu, daca este bine structurat si pus la punct, un regim pentru colon iritabil poate contribui la reducerea atat a episoadelor de durere abdominala si disconfort, cat si a balonarii, eructatiilor si gazelor. Mai mult decat atat, un regim adecvat in cazul pacientilor cu sindromul de colon iritabil ajuta la reglarea si optimizarea tranzitului intestinal.


Regim colon iritabil – alimente permise

Intr-un regim pentru colon iritabil ar trebui sa fie integrate alimente usor de digerat, precum si cele cu un continut scazut de FODMAP. Sub acronimul „FODMAP” sunt reuniti carbohidratii care, in urma consumului, fermenteaza, si anume oligozaharide, dizaharide, monozaharide si polioli. Acestia pot fi gasiti in mod natural in foarte multe alimente, inclusiv in legume, fructe cu samburi, produse lactate. Totusi, trebuie mentionat faptul ca fiecare persoana poate reactiona relativ diferit dupa ce consuma anumite alimente, motiv pentru care ar trebui sa acorde atentie modului in care se simte dupa ce a consumat alimentul respectiv. Alimentele permise in regim colon iritabil sunt:

Carnea si proteinele slabe:

  • carne de pui si curcan (fara piele);
  • peste si fructe de mare;
  • oua;
  • tofu si alte surse de proteine vegetale.

Legume cu continut scazut de FODMAP:

  • morcovi;
  • castraveti;
  • cartofi;
  • ardei gras;
  • vinete;
  • fasole verde;
  • salata verde;
  • spanac;
  • arpagic;
  • pastarnac;
  • dovleac;
  • ceapa verde;
  • dovlecei;
  • sfecla elvetiana (mangold, sfecla de argint);
  • rosii.

De mentionat, in schimb, ca intr-un regim colon iritabil ar trebui consumate legume fara coaja, chiar daca au continut redus de FODMAP.

dieta-colon-iritabil

Fructe cu continut redus de FODMAP:

  • banane;
  • afine;
  • grepfrut;
  • struguri;
  • pepene rosu;
  • lamai si lime;
  • mandarine;
  • portocale;
  • zmeura;
  • capsuni;
  • fructe tropicale (fructul pasiunii, carambola, papaya, durian).

Cereale si alte derivate:

  • orez alb si brun;
  • ovaz;
  • quinoa;
  • hrisca;
  • produse fara gluten (grau);
  • porumb;
  • spelta.

Lactate si alternative fara lactoza

Intr-un regim pentru colon iritabil ar trebui sa se evite preparatele care contin lactoza, deoarece foarte multe persoane cu aceasta afectiune manifesta si un oarecare grad de intoleranta la lactoza. De obicei, consumul de lactoza din diferite surse alimentare va duce la exacerbarea simptomelor, cu stari de balonare, meteorism abdominal si flatulenta. Totusi, un regim pentru colon iritabil poate sa includa si astfel de alternative, dupa cum urmeaza:

  • lapte fara lactoza;
  • iaurt fara lactoza;
  • lapte de migdale, cocos, orez, soia;
  • branzeturi tari (Cheddar, parmezan, Brie, Camembert);
  • inlocuitori pentru inghetata cu lapte (gelato, sorbet).

Grasimi sanatoase

Dintr-un regim colon iritabil nu ar trebui sa lipseasca grasimile sanatoase, intrucat acestea sunt implicate in foarte multe moduri in promovarea sanatatii. Grasimile sanatoase sunt reprezentate de uleiul de masline, de grasimile din avocado, nuci si seminte. Totusi, trebuie consumate doar in cantitati moderate, deoarece sunt foarte calorice. In cele din urma, intr-un regim pentru colon iritabil ar trebui sa se tina cont in principal de modul in care consumul alimentelor va face sa va simtiti. Se recomanda sa se tina un jurnal cu obiceiurile alimentare si mesele consumate, astfel incat in cazul in care apar simptome dupa o masa sa se cunoasca ce alimente au dus la aparitia lor.

Indulcitori

Intr-un regim pentru colon iritabil pot fi introdusi si indulcitorii, cum ar fi zaharul, glucoza, sau chiar cei artificiali, insa a caror denumire nu se termina cu sufixul „-ol”. Spre exemplu, se poate opta pentru sucraloza, aspartam (cu toate acestea, nu se recomanda indulcitorii artificiali).

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5467063/

https://www.nhs.uk/conditions/irritable-bowel-syndrome-ibs/diet-lifestyle-and-medicines/

https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/irritable-bowel-syndrome/eating-diet-nutrition

https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/a-new-diet-to-manage-irritable-bowel-syndrome

https://www.verywellhealth.com/ibs-nutrition-4013556