Reflux gastroesofagian: de la cauze la tratament

Reflux gastroesofagian: de la cauze la tratament Reflux gastroesofagian: de la cauze la tratament

Ultima actualizare: 2 septembrie 2024

reflux-gastroesofagian

Continutul stomacului ar trebui sa calatoreasca intr-un singur sens: in jos. Cu toate acestea, in unele cazuri, acidul din interiorul stomacului urca spre esofag si gat, aceasta afectiune purtand denumirea de reflux gastroesofagian.

In momentul in care ajunge in locuri neobisnuite, cum ar fi esofagul, sucul gastric provoaca disconfort considerabil. Acidul irita si inflameaza tesuturile din interiorul esofagului.

Aproape toti oamenii au experimentat episoade ocazionale de reflux gastroesofagian. In multe cazuri, simptomele sunt asemanatoare indigestiei - dureri sau arsuri stomacale dupa masa sau arsuri in piept aproape de stern.

Refluxul gastroesofagian care apare ocazional este inconfortabil, insa nu reprezinta o afectiune. Cu toate acestea, unii oameni au reflux tot timpul. Refluxul gastroesofagian cronic poate afecta cu adevarat calitatea vietii si, de asemenea, poate provoca daune reale tesuturilor.

Refluxul gastroesofagian este numit si reflux acid sau regurgitare acida si reprezinta o problema digestiva care poate fi intalnita atat la adulti, cat si la copii. Refluxul gastroesofagian necesita tratament adecvat, dar mai ales abordarea unui stil alimentar echilibrat. Netratata, afectiunea provoaca, pe langa discofort, o serie de complicatii de sanatate.

 


Ce este refluxul gastroesofagian?

Refluxul gastroesofagian apare atunci cand continutul stomacului se intoarce inapoi in esofag. In mod normal, sfincterul esofagian, cel care desparte esofagul de stomac, se deschide doar in timpul inghitirii pentru a permite alimentelor sa ajunga in stomac. In momentul in care acesta se deschide aleatoriu, ceea ce inseamna ca sfincterul se relaxeaza un timp indelungat, apar problemele de reflux gastroesofagian. Astfel, alimentele si sucul gastric urca in esofag si provoaca arsuri.

Simptome de reflux gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian este insotit cel mai des de arsuri gastrice, dar si de eructatie, salivare abundenta si tuse seaca. Principalul simptom al refluxului gastric este, insa, regurgitarea, adica intoarcerea alimentelor in esofag, aspect care se produce dupa masa si fara a fi insotit de starea de voma. Regurgitarea este insotita de gust acru sau amar cauzat de acidul gastric. De asemenea, boala de reflux gastroesofagian poate fi insotita de simptome ca greata de dimineata, voce ragusita, respiratie suieratoare, disfagie, dificultati de inghitire, sau durere retrosternala.

Cauze si factori de risc

Refluxul gastroesofagian are la baza mai multe cauze si o serie de factori de risc care pot accentua si agrava afectiunea. Deschiderea aleatorie a sfincterului esofagian se poate produce ca urmare a unei presiuni pe diafragma. Acest fapt se intampla in cazul femeilor insarcinate, dar si in cazul persoanelor care sufera de hernie hiatala, atunci cand partea superioara a stomacului si o parte din esofag ajung sa fie deasupra diafragmei. Din acest motiv, toate persoanele care sufera de hernie hiatala, afectiune care poate aparea indiferent de varsta, se confrunta si cu boala de reflux gastroesofagian.

reflux-gastroesofagian-cauze

De asemenea, sclerodermia, ulcerul esofagian si cancerul esofagian pot provoca acest simptom. Pe de alta parte, o alta cauza a refluxului gastroesofagian este digestia intarziata, atunci cand alimentele stau foarte mult timp in stomac pana a fi evacuate catre intestin. Persoanele care mananca excesiv se pot, de asemenea, confrunta cu reflux gastroesofagian, cu atat mai mult cu cat dupa masa se intind in pat.

Factori de risc

Exista o serie de factori de risc care pot favoriza si intretine boala de reflux gastroesofagian, acestia fiind, de altfel, si cei care afecteaza in cea mai mare masura. In categoria factorilor de risc cel mai mare impact il are fumatul, fumul de tigara stimuland relaxarea sfincterului esofagian. Anumite alimente, cum ar fi ciocolata, cafeaua, condimentele picante, ceapa, usturoiul, citricele, bauturile alcoolice si carbogazoase, prajelile si mancarurile grase pot avea acelasi efect asupra sfincterului esofagian.

Pe de alta parte, obezitatea si supraponderabilitatea, stresul cronic, dar si anumite medicamente, cum ar fi antiinflamatoarele, antibioticele sau progesteronul aflat in anticonceptionale, pot provoca reflux gastroesofagian.

In plus, persoanele care poarta haine stranse in jurul abdomenului pot experimenta episoade de reflux gastroesofagian.

Tratament si remedii naturiste pentru reflux gastroesofagian

Tratamentul refluxului gastroesofagian are ca scop reducerea refluxului anormal si a aciditatii gastrice, dar si evitarea recurentei si a aparitiei complicatiilor. Insa, este important de punctat ca orice tratament in acest caz trebuie sa fie insotit de un regim alimentar adecvat.

Medicii, in urma investigatiilor amanuntite, pot recomanda antiacide si tratament pe baza de substante cu rol de inhibitori de pompa de proton.

In cazurile grave se poate ajunge inclusiv la interventii chirurgicale.

Remedii naturiste

In sustinerea tratamentului medicamentos pentru boala de reflux gastroesofagian se recomanda o serie de tratamente naturiste, categorie din care fac parte pastilele pe baza de extract de lemn dulce, de ulm, extract de menta, dar si ceaiurile de musetel, fenicul, anason, busuioc si salvie. Busuiocul s-a dovedit eficient si daca este mestecat, insa fara a fi inghitit.

reflux-gastroesofagian-remedii-naturiste-ceai-de-fenicul

Tinctura de propolis este, de asemenea, de un real ajutor in cazul refluxului gastroesofagian, dar si apa bauta pe stomacul gol dimineata in care s-a dizolvat o lingurita de bicarbonat de sodiu.

Avand in vedere ca stresul este un factor incriminat in afectiunile gastrice, implicit in boala de reflux gastroesofagian, se recomanda diferite terapii si metode de relaxare. In aceasta categorie intra masajul de relaxare, aromoterapia, reflexoterapia, dar mai ales sportul, miscarea fizica minim 30 de minute in fiecare zi.

Dieta recomandata in caz de reflux gastroesofagian

Cel mai important factor in cazul bolii de reflux gastresofagian este dieta. Este recomandata adoptarea unei alimentatii corespunzatoare nu doar pe durata tratamentului, ci si ulterior, pentru prevenirea reaparitiei simptomelor. Astfel, sunt recomandate supe si ciorbe neacrite, oua fierte, carnea slaba (de pasare sau peste) si legume fierte sau gatite la aburi, la cuptor sau pe gratar, produse lactate degresate, painea prajita, crutoanele, covrigii, biscuitii, dar si cerealele integrale.

Alimentele gatite prin prajeala sau cu faina si cele de tip fast food si patiserie trebuie evitate in aceasta perioada, dar si muraturile. Cafeaua, in cazul in care nu poate fi evitata, nu trebuie bauta niciodata pe stomacul gol. Pe de alta parte, consumul de apa plata trebuie crescut la minim doi litri pe zi pentru a sustine buna functionare a digestiei.

Se pot consuma fructe, in special banane, afine si pepene, insa trebuie evitate complet citricele. De preferat sunt alimentele bogate in calciu, magneziu si vitaminele B.

Reguli de nutritie in caz de reflux gastroesofagian

Persoanele care se confrunta cu reflux gastroesofagian trebuie sa stie ca la fel de importanta este si cantitatea de mancare. Astfel, se recomanda mesele putine si dese, cantitatile mici fiind mai usor de digerat de stomac. Totodata, masticatia este esentiala, astfel incat alimentele trebuie mestecate pana se transforma in pasta.

O plimbare usoara de cateva minute dupa masa poate ajuta procesul de digestie.

Trebuie evitate alimentele foarte fierbinti, foarte dulci, foarte sarate sau afumate. Ultima masa a zilei trebuie luata cu minimum trei ore inainte de culcare. Specialistii le recomanda persoanelor cu reflux gastroesofagian sa doarma pe partea stanga si cu capul putin mai ridicat fata de nivelul trunchiului.

reflux-gastroesofagian-dieta

Ce complicatii poate provoca refluxul gastroesofagian?

Netratata sau tratata necorespunzator, boala de reflux gastresofagian poate favoriza aparitia afectiunilor la nivelul urechii, gatului si nasului, probleme dentare, dar si a afectiunilor pulmonare, cum ar fi astmul si pneumonia.

Poate produce esofagita si faringita, o inflamatie severa a esofagului si a faringelui, dar si ingustari ale esofagului si sangerari la nivelul acestuia. Boala de reflux gastroesofagian poate creste inclusiv riscul de a dezvolta cancer esofagian sau boala Barret, o boala care presupune inlocuirea celulelor esofagiene cu celule asemanatoare celor de la nivelul stomacului si intestinului.

 

 

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/gerd

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17019-acid-reflux-gerd