Reactii alergice la intepaturile de insecte - cum le recunoasteti si cum actionati corect

Reactii alergice la intepaturile de insecte - cum le recunoasteti si cum actionati corect Reactii alergice la intepaturile de insecte - cum le recunoasteti si cum actionati corect

Ultima actualizare: 14 octombrie 2024

Sezonul cald este preferatul tuturor pentru vremea buna ce permite desfasurarea multor activitati in aer liber. Cu toate acestea, orice plimbare pe munte, picnic in padure sau orice alta activitate in natura vine si cu intepaturi de insecte. Fie ca este vorba de furnici, tantari, viespi sau paianjeni, intepaturile acestora pot crea un disconfort sporit si uneori pot fi un pericol pentru sanatate.

Farmacistii Catena recomanda RepelX gel care calmeaza rapid mancarimea si iritatia pielii, cauzate de intepaturile de insecte (tantari, capuse, pureci, plosnite, albine, viespi, bondari, tauni, furnici, paianjeni, acarieni), datorita combinatiei de uleiuri (Litsea cubeba, Menta, Neem, Cuisoare, Muscata, Wintergreen, Lemongrass) pe care le contine.  Totodata, gelul da o senzatie placuta de racorire pe zona de piele pe care a fost aplicat.

Desi majoritatea tipurilor de intepaturi de insecte sunt inofensive, exista posibilitatea ca in unele cazuri sa provoace reactii alergice serioase. Asadar, in acest articol veti afla informatii importante despre cum sa le recunoasteti. De asemenea, veti obtine detalii relevante despre reactiile alergice ce pot aparea la intepaturi de insecte si cum sa le tratati in functie de simptome.

Informatii despre reactiile alergice la intepaturile de insecte

In general, intepaturile de insecte nu sunt periculoase pentru viata omului. Cele mai multe intepaturi de insecte provoaca o reactie alergica simpla, care de cele mai multe ori se manifesta prin inrosirea zonei intepate si mancarime accentuata. Aceasta senzatie dispare in cateva ore sau zile.

Insa, exista situatii cand anumite intepaturi de insecte pot produce reactii alergice serioase. In momentul intepaturii, insecta transmite toxina din organismul sau in cel uman. Astfel, prima reactie se manifesta sub forma de edem si durere, cu inrosirea zonei intepate si tumefactie. Atunci cand reactia alergica este mai serioasa, simptomatologia se schimba in maxim 60 de minute de la intepatura.

Anumite intepaturi de insecte pot provoca hipersensibilizare sporita. Astfel, poate aparea o degranulara mastocitara intensiva ce se manifesta prin prurit generalizat, wheezing si dispnee, crampe abdominale sau urticarie. Alte reactii alergice la intepaturi de insecte pot aparea sub forma de ameteala, senzatie de lesin si pot culmina cu pierderea starii de constienta.

La nivelul tegumentului lezat, toxina eliberata in urma anumitor intepaturi de insecte va provoca eliberare de serotonina, bradikinina, fosfataza alcalina, histamina, alcalina, dar si alti mediatori ai inflamatiei. Astfel, pot aparea papule, eritem, vezicule sau leziuni tisulare care, daca nu sunt tratate corespunzator, pot pune in pericol viata pacientului.

Intepatura de albina

Apare atunci cand albinelor le este pus in pericol cuibul sau stupul. Albina poate intepa cand este departe de cuib doar daca este manuita cu brutalitate si se simte in pericol. In urma intepaturii, albina lasa in tegument acul de care este atasat sacul de venin. Desi senzatia de disconfort asociata intepaturii de albina poate disparea destul de rapid, este important sa scoateti acul din tegument cat mai repede, prin razuire dar fara strangerea sacului cu venin.

Cum recunoasteti intepatura de albina

Intepatura de albina poate fi recunoscuta prin durere ascutita si instantanee la locul intepaturii. De asemenea, intepaturile de albina pot provoca un mic edem in jurul locului unde aceasta a intepat. Dimensiunea papulei create este de obicei de 2 cm. Aceasta este o reactie normala si poate disparea in urmatoarele 2 sau 3 ore.

Posibile reactii alergice la intepatura de albina

Reactii alergice la intepatura de albina: o senzatie de mancarime la locul intepaturii impreuna cu un edem usor. Exista si situatii cand persoanele ce au fost intepate de albina sa manifeste reactii alergice serioase ce necesita ingrijire medicala specializata:

  • respiratie greoaie sau suieratoare (wheezing);
  • senzatie de apasare la nivelul gatului sau in piept;
  • buzele, limba si fata incep sa se umfle rapid;
  • stare de lesin sau ameteala;
  • senzatie de greata si varsaturi;
  • puls accelerat sau slab;
  • pierderea cunostintei.

Intepatura de viespe

Ca si albina, viespea inteapa atunci cand se simte amenintata. Diferenta dintre aceste doua insecte este ca viespea poate intepa de mai multe ori. Veninul eliberat de viespe nu transmite niciun fel de boli care ar putea fi daunatoare pentru sanatate. Cu toate acestea, ele pot pune viata in pericol atunci cand sunteti alergic la veninul de viespe.

Cum recunoasteti intepatura de viespe

Ca si intepatura de albina, cea de viespe provoaca o durere intensa si ascutita ce dureaza cateva secunde. In urma intepaturii de viespe, locul intepaturii incepe sa se inroseasca si sa apara edemul. De asemenea, veti simti o senzatie de durere si mancarime. La locul intepaturii poate aparea si o mica rana, cu o picatura de sange in centru. Acesta este un semn ca acul insectei a intrat in piele.

Posibile reactii alergice la intepatura de viespe

Majoritatea reactiilor alergice ale acestor intepaturi de insecte nu necesita tratament specializat. Cele mai comune reactii sunt cele de mancarime, roseata la locul intepaturii si durere in primele ore. Pot aparea si reactii alergice severe la aceste intepaturi de insecte, precum:

  • umflaturi la nivelul limbii, gurii si buzelor;
  • accelerarea pulsului;
  • varsaturi, senzatie de greata sau diaree;
  • senzatie de ameteala;
  • dificultati de respiratie;
  • pierderea cunostintei.

Muscatura de paianjen

De obicei, paianjenul inteapa atunci cand se simte amenintat. Majoritatea intepaturilor de paianjen vor provoca o inflamatie la nivelul tegumentului, ce este dureroasa in primele ore. De asemenea, persoana muscata experimenteaza o senzatie de prurit. Intepaturile de paianjen apar cel mai des atunci cand desfasurati activitati in aer liber sau in zone ce sunt rar frecventate de om.

Cum recunoasteti muscatura de paianjen

Arata similar cu majoritatea tipurilor de intepaturi de insecte si se manifesta prin inflamatie, senzatie de mancarime, durere si roseata. De cele mai multe ori, muscaturile de paianjen sunt inofensive, cu exceptia anumitor paianjenilor veninosi, cum ar fi Pustnicul Maro sau Vaduva Neagra.

Posibile reactii alergice la intepatura de paianjeni

Pe langa reactiile alergice comune, reprezentate de inflamatie, roseata si durere, aceste muscatura de paianjen poate provoca si reactii grave, precum:

  • muscatura de paianjen Vaduva Neagra poate provoca rigiditate abdominala sau crampe severe
  • dificultati in respiratie
  • ochi umflati sau pleoape cazute
  • durere severa de cap
  • tremor
  • senzatie de greata si varsaturi
  • productie abundenta de saliva
  • febra si frisoane

Muscatura de capusa

Muscatura de capsusa este asemanatoare cu cea de paianjen in privinta reactiilor pe care le provoaca. Spre deosebire de paianjen, capusa este mult mai periculoasa deoarece este purtatoarea a peste 100 de virusi. Capusa se hraneste cu sangele persoanei muscate si poate transmite boli grave precum boala Lyme, babesioza, tularemie, febra muntilor stancosi sau anaplasmoza.

Cum recunoasteti muscatura de capusa

Muscatura de capusa este de cele mai multe ori asimptomatica si inofensiva. Pe langa durere si edem la locul muscaturii, muscatura de capusa poate fi recunoscuta datorita eruptiei cutanate, senzatiei de arsura si a veziculelor care pot aparea. De asemenea, in unele situatii pot aparea dificultati respiratorii.

Posibile reactii alergice la muscatura de capusa

Reactiile alergice la intepaturile de capusa apar in urma infectiei cu bacteriile purtate de capuse. Simptomele sunt diverse si pot aparea in cateva zile de la muscatura, precum:

  • eruptie cutanata si inrosirea locului muscaturii
  • durere de cap
  • slabiciune
  • greata
  • dureri articulare si musculare
  • frisoane
  • febra
  • rigiditate la nivelul gatului
  • umflarea nodulilor limfatici
  • eruptie generalizata pe corp

Autan Multi-insect spray este un produs recomandat persoanelor care lucreaza in aer liber, merg in drumetii, la pescuit, picnic etc. Oferta protectie ridicata impotriva diferitelor tipuri de insecte, precum tantarii comuni, negri, tropicali (pana la 8 ore), tantarilor tigri (pana la 6 ore) capuselor (pana ala 4 ore) si purecilor si mustelor de grajd (pana la 5 ore). Tehnologia spray uscat asigura o aplicare precisa si usoara, pielea ramane uscata si protejata.

Intepatura de tantari

Intepaturile de tantari apar cel mai des in timpul iesirilor in aer liber deoarece acestia traiesc in iarba si tufisuri. Intepatura de tantar este asociata de cele mai multe ori cu o senzatie de mancarime, urmata de o umflatura cu forma rotunda. Prin muscatura sa, tantarul poate transmite afectiuni de la animale la oameni, dar si intre persoane. Tantarii pot transmite boli precum virusul West Nile, malaria, boala Dengue, encefalita sau febra galbena.

Cum recunoasteti intepatura de tantari

Din punct de vedere vizual, intepatura de tantar apare ca o umflatura ce apare imediat la locul intepaturii. De asemenea, pot aparea mai multe intepaturi de tantari in aceeasi zona a corpului. Aspectul umflaturii este moale la inceput, dar aceasta se inroseste la scurt timp si provoaca mancarimi accentuate.

Posibile reactii alergice la intepatura de tantari

Reactiile alergice provocate de intepaturile de tantari se pot manifesta diferit, iar simptomele acestora se pot intensifica in functie de numarul si intensitatea intepaturilor. Reactiile care pot aparea sunt urmatoarele:

  • tumefactii si eritem;
  • urticarie;
  • eruptie cutanata;
  • inflamarea gatului;
  • flictene.

Cea mai grava reactie alergica ce poate aparea este anafilaxia ce necesita epinefrina injectabila.

Majoritatea tipurilor de intepaturi de insecte nu reprezinta un pericol pentru sanatatea omului. De asemenea, reactiile pe care le provoaca dispar in cateva ore sau zile de la intepatura. Pe de alta parte, sunt situatii in care pot aparea si reactii alergice grave ce destabilizeaza sistemul imunitar si pot deveni fatale. Tocmai de aceea, este important sa recunoasteti tipul de intepatura de insecte pe care o experimentati si sa consultati un medic imediat ce simptomele devin grave.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Autan Multi-Insect spray 100 ml

    Autan Multi-Insect spray 100 ml

    Autan Multi-insect spray este un produs recomandat persoanelor care lucreaza in aer liber, merg in drumetii, la pescuit, picnic etc. Oferta protectie ridicata impotriva diferitelor tipuri de insecte,…

  • 3 la pret de 2
    Assista RepelX Gel intepaturi insecte x 30 ml

    Assista RepelX Gel intepaturi insecte X 30 ml

    RepelX gel calmeaza rapid mancarimea si iritatia pielii, cauzate de intepaturile de insecte (tantari, capuse, purici, plosnite, albine, viespi, bondari, tauni, furnici, paianjeni, acarieni), datorita…