Daca evitati sa mergeti cu masina, autobuzul, avionul sau barca de teama ca o sa vi se faca rau, ei bine, aflati ca nu sunteti singurii. Se estimeaza ca raul de miscare afecteaza intre 15 si 25% dintre oameni, la nivel mondial.
Persoanele care au rau de miscare se confrunta cu greata, varsaturi sau ameteli in timpul plimbarilor cu trenul, barca, avionul sau masina. De obicei, simptomele dispar dupa ce miscarea se opreste.
Potrivit specialistilor, raul de miscare apare atunci cand exista un dezechilibru intre miscarea perceputa la nivel vizual si cea perceputa la nivel vestibular.
Aparatul vestibular este responsabil de echilibru si de miscarile ochilor, insa cand este afectat apar simptome ce se pot agrava. Din fericire, simptomele raului de miscare pot fi controlate.
Pentru diminuarea simptomelor, persoanele care se confrunta cu raul de miscare pot lua medicamente pe baza de prescriptie sau pot opta pentru remediile naturale.
Tipuri de rau de miscare
Raul de miscare este o problema des intalnita a urechii interne. Apare din cauza miscarii repetate a unui vehicul sau a oricarei alte miscari ce perturba echilibrul urechii interne.
Unii oameni se confrunta cu stari de greata si varsaturi atunci cand calatoresc cu masina, avionul sau cand se urca in atractiile din parcurile de distractii. Ba mai mult, potrivit unui studiu publicat in 2013, chiar si filmele 3D pot provoca greata.
Daca simptomele apar cand mergeti cu barca, cu iahtul si asa mai departe, problema poarta denumirea de rau de mare, insa este vorba despre aceeasi tulburare.
Printre tipurile de rau de miscare se numara:
-
raul de masina;
-
raul de avion;
-
raul de tren;
-
raul de mare.
Cele mai intalnite simptome ale raului de miscare
De obicei, simptomele raului de miscare nu reprezinta o problema de sanatate grava si nici continua. Cu toate acestea, persoanele care au rau de mare si merg intr-o croaziera se pot confrunta cu deshidratarea aparuta din cauza varsaturilor.
Simptome ce pot aparea:
-
greata;
-
varsaturile;
-
paloarea;
-
transpiratia;
-
salivarea excesiva;
-
scurtarea respiratiei;
-
ameteala;
-
starea de somnolenta.
Alte semne frecvente:
-
transpiratie;
-
stare generala de disconfort;
-
stare de rau.
Printre simptomele usoare se numara:
-
durerea de cap;
-
o usoara neliniste;
-
cascatul.
Cauzele raului de miscare
Cand vine vorba de miscare, creierul primeste semnale de la ochi, urechea interna, muschi si articulatii. In momentul in care acestea transmit semnale contradictorii, creierul nu va mai sti daca persoana este in miscare sau nu, din cauza acestei reactii confuze aparand simptomele raului de miscare.
Asadar, se crede ca raul de miscare apare atunci cand exista un dezechilibru intre miscarea perceputa la nivel vizual si cea perceputa de urechea interna.
Care sunt factorii care agraveaza raul de miscare?
Raul de miscare poate fi cauzat de o multime de actiuni. Printre acestea se numara:
-
plimbarile in parcurile de distractii si utilizarea aparatelor de realitate virtuala;
-
cititul in miscare;
-
calatoriile cu masina, barca, autobuzul, trenul, avionul.
Exista o serie de factori ce pot creste riscul de aparitie a simptomelor raului de miscare. Printre factorii de risc cunoscuti:
-
sarcina;
-
boala Meniere, o tulburare a urechii interne;
-
jocurile video, filme HD, smartphone-urile sau tabletele, aparatele de realitate virtuala;
-
infectiile urechii interne;
-
migrena;
-
scolioza idiopatica;
-
varsta cuprinsa intre 2 si 12 ani (centrul de echilibru nu este inca suficient dezvoltat).
Un remediu excelent pentru raul de miscare, indiferent de varsta, este Naturalis Acadea Bombovit de Calatorie. Acadeaua Bombovit de Calatorie este un supliment alimentar ce contine ingrediente de origine vegetala, nu are zahar si contribuie la reducerea senzatiei de disconfort (greata, ameteala), a raului de miscare sau de altitudine. Este recomandat atat copiilor cat si adultilor.
Beneficiile Acadelei Bombovit de Calatorie:
-
combinatie de ingrediente active (extract de radacina de ghimbir si frunze de menta), care reduce starile de disconfort cunoscute sub numele de „rau de miscare”;
-
ghimbirul previne senzatia de rau de miscare si reduce disconfortul manifestat prin varsaturi sau ameteli;
-
menta are efect de calmare a durerilor abdominale si de evacuare a gazelor intestinale, contribuind la instalarea starii de relaxare;
-
nu contine zahar, ci xilitol si steviolglicozide;
-
nu contine conservanti;
-
nu contine gluten.
Ce tratament exista pentru raul de miscare?
Tratament medicamentos pentru raul de miscare
Medicamentele tin sub control simptomele raului de miscare, dare pot produce somnolenta. Cel mai des se prescriu medicamente pe baza substantelor de mai jos.
Scopolamina
Scopolamina este disponibila sub forma de plasturi care trebuie aplicati in spatele urechii, cu 6-8 ore inainte de calatorie. Persoanele care iau antitusive sau antialergice, dar si anumite suplimente, ar trebui sa evite scopolamina deoarece provoaca somnolenta. De asemenea, persoanele cu glaucom, boli cardiace, hepatice sau renale, femeile insarcinate (sau cele care doresc sa ramana insarcinate), cele care alapteaza sau persoanele care urmeaza sa fie supuse unei interventii chirurgicale (inclusiv unei proceduri dentare), ar trebui sa discute cu medicul inainte de a lua scopolamina.
Prometazina
Prometazina poate fi o varianta buna pentru ameliorarea simptomelor raului de miscare. Printre reactiile adverse care pot aparea se numara ametelile, somnolenta, constipatia, vederea incetosata si gura uscata. In unele cazuri, pot aparea senzatii de lesin si schimbari de dispozitie, confuzie, nervozitate si iritabilitate.
Ciclizina
Ciclizina este un antihistaminic ce poate reduce greata si ametelile cauzate de tulburarile urechii interne. Femeile gravide sau care alapteaza si persoanele care sufera de insuficienta hepatica, insuficienta cardiaca, probleme de prostata, glaucom, epilepsie sau porfirie ar trebui sa fie precaute. Printre efectele adverse care pot aparea se numara gura uscata, somnolenta, vedere incetosata, constipatie, cefalee si eruptii cutanate.
Dramamina
Dramamina este un alt antihistaminic recomandat des pentru aceasta problema. De obicei, prima doza trebuie luata cu 30-60 de minute inainte de calatorie, insa numai la recomandarea medicului. Printre reactiile adverse se numara somnolenta, vederea incetosata, constipatia si gura uscata. Efectele secundare mai rare sunt starea de confuzie, bataile neregulate ale inimii, nelinistea, tremurul si convulsii.
Meclizina
Persoanele care au probleme hepatice sau renale, astm, glaucom, prostata marita sau probleme de urinare, trebuie sa discute cu medicul inainte de administrarea meclizinei. De asemenea, medicamentele pentru raceala sau alergii, precum si sedativele, analgezicele, somniferele, relaxantele musculare si anumite medicamente pentru convulsii, depresie sau anxietate pot intensifica starea de somnolenta.
Sfaturi pentru a reduce simptomele raului de miscare
Biscuiti sarati si apa carbogazoasa
Pentru a ameliora greata, rontaiti biscuiti sarati, apoi luati cateva guri de apa carbogazoasa sau tonica.
Naturalis Rehidrafort este un supliment alimentar sub forma de saruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapida a pierderii de minerale si lichide.
Hidratati-va!
Deshidratarea poate aparea din cauza varsaturilor. Pentru a calma stomacul si pentru a ramane hidratati, cel mai important lucru este beti apa sau ceaiuri.
Homeopatie
Specialistii in homeopatie au pus la punct o serie de combinatii de produse eficiente pentru ameliorarea starii de greata si a durerilor de cap cauzate de raul de miscare.
Ghimbirul
Ghimbirul este un remediu recomandat impotriva infectiilor, a colesterolului marit si pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale si a bolilor de inima. De asemenea, s-a demonstrat ca poate preveni raul de miscare.
Menta
Menta este excelenta pentru ameliorarea starii de greata. Pentru efecte optime, beti ceai de menta pentru a calma stomacul si pentru a reduce greata. O alta metoda este sa folositi ulei esential de menta sub forma de aromaterapie.
5-Hidroxitriptofan si magneziu
Specialistii au descoperit ca administrarea de 5-HTP (un aminoacid) si de magneziu reduce substantial simptomele raului de miscare. Nu toate persoanele pot lua 5-HTP pentru ca interactioneaza cu medicamentele pentru diabet, depresie, hipertensiune arteriala, migrene, durere si boala Parkinson. De asemenea, nici femeile insarcinate sau care alapteaza nu ar trebui sa ia 5-HTP.
Vitamina B6
Luati cel putin 100 de miligrame de vitamina B6, de 2 ori pe zi, cu cateva zile inainte de calatorie. In plus, cresteti aportul de vitamina B6 consumand mai multe alimente bogate in aceasta vitamina, inainte de plecare si in timpul calatoriei. Printre cele mai bogate alimente in vitamina B6 se numara fisticul si semintele de floarea-soarelui.
Uleiuri esentiale
Pe langa tratamentele obisnuite pentru raul de miscare, expertii recomanda aromaterapia cu ulei esential de menta sau lavanda.
Ceai de musetel
Dupa aparitia simptomelor, consumul de ceai de musetel poate ajuta la ameliorarea starii de greata si, in plus, va poate relaxa. Ceaiul de musetel poate fi consumat rece sau cald. In plus, puteti adauga putina miere pentru un gust placut.
Bratari impotriva raului de miscare
Benzile elastice au devenit o metoda revolutionara de ameliorare a raului de miscare. Pe baza principiilor de presopunctura, acestea trebuie purtate la incheietura mainii, aplicand presiune si ajutand la prevenirea sau intarzierea aparitiei simptomelor. Pot fi folosite atat de catre copii cat si de catre adulti. Pentru o utilizare corecta, urmati instructiunile produselor.
Raul de miscare la copii
Aceasta problema este frecventa in randul celor mici. Imaginati-va un copil asezat pe bancheta din spate a unei masini, care nu poate privi pe geam, sau un altul citind o carte in masina. Urechea interna va simti miscarea, insa ochii nu o vor percepe. Din aceasta cauza, copilul se poate confrunta cu varsaturi, probleme de stomac, oboseala, transpiratie rece sau pierderea poftei de mancare.
Cercetatorii nu au descoperit inca de ce raul de miscare si, in special, raul de masina, ii afecteaza doar pe unii copii. Majoritatea sugarilor si copiilor mici nu se confrunta cu aceasta problema, spre deosebire de copiii cu varste cuprinse intre 2 si 12 ani.
In cazul in care micutului incepe sa i se faca rau, tot ce trebuie sa faceti este sa opriti masina cat mai curand posibil si sa-l lasati sa iasa pentru a se plimba sau sa se intinda pe spate cateva minute, cu ochii inchisi.
Daca aceste remedii nu dau rezultatele asteptate sau daca micutul incepe sa se simta si mai rau, luati legatura cu medicul pediatru, pentru ca acesta va poate oferi si alte sfaturi pentru ameliorarea raului de miscare.
Trucuri pentru ameliorarea raului de miscare
Priviti catre linia orizontului
Una dintre sugestiile frecvente este sa priviti pur si simplu pe geamul vehiculului aflat in miscare, spre orizont, in directia de deplasare. In acest fel, poate fi restabilita starea de echilibru.
Tineti ochii inchisi si incercati sa adormiti
Daca va aflati pe o nava de croaziera, poate fi de ajutor sa inchideti pur si simplu ochii sau, daca este posibil, sa incercati sa adormiti. In acest fel va fi restabilit echilibrul intre miscarea perceputa la nivel vizual si cea perceputa de sistemul vestibular.
Referinte:
https://draxe.com/health/motion-sickness/
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/12782-motion-sickness
https://www.medicalnewstoday.com/articles/176198
https://www.healthline.com/health/motion-sickness
https://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/motion-sickness