Virusul rabic se transmite prin contact direct (cum ar fi pielea lezata sau membranele mucoase din ochi, nas sau gura) cu saliva sau tesutul creierului/sistemului nervos de la un animal infectat. Rabia (cunoscuta in mod popular sub denumirea de turbare) este fatala, insa poate fi prevenita. Oamenii si animalele de companie pot dezvolta rabie daca sunt muscati sau zgariati de un animal turbat.
Ce se intampla cand o persoana dezvolta rabie?
Virusul rabic patrunde in organism atunci cand saliva unui animal infectat patrunde printr-o rana deschisa (de obicei, in urma unei muscaturi). Se deplaseaza foarte lent de-a lungul nervilor, catre sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii). Cand ajunge la creier, deteriorarea provoaca simptome neurologice si, din acel moment, rabia poate duce la coma si deces.
Cat de frecventa este rabia?
Aproximativ 59.000 de oameni din intreaga lume mor in fiecare an din cauza rabiei. In tarile dezvoltate, cazurile de rabie la oameni sunt rare. Acest lucru se datoreaza faptului ca multi oameni sunt vaccinati imediat dupa expunerea la virus.
Rabia este mai frecventa in zonele rurale din Asia si Africa, desi este intalnita pe toate continentele, cu exceptia Antarcticii. In tarile dezvoltate, rabia este frecvent intalnita la animalele salbatice. In plus, in multe alte tari, cainii dezvolta si sunt purtatori de rabie. Copiii sunt mai predispusi la rabie decat adultii.
Cum este afectat organismul de rabie?
Rabia patrunde printr-o rana infectata si, in timp, ajunge la creier. Exista mai multe faze prin care trec cei mai multi oameni: faza de incubatie, faza prodromala, faza neurologica acuta si coma.
Ce este rabia?
Rabia este o infectie virala care se raspandeste in principal prin muscatura unui animal infectat. Daca nu este tratata rapid, rabia este de obicei fatala.
Virusul rabic este un virus ARN din familia rabdovirusurilor, care poate afecta organismul in doua moduri. Poate patrunde direct in sistemul nervos periferic si poate migra catre creier sau se poate replica in tesutul muscular, unde este ferit de sistemul imunitar al gazdei. De aici, ajunge in sistemul nervos prin jonctiunile neuromusculare. Odata ajuns in sistemul nervos, virusul produce o inflamatie acuta a creierului, fenomen urmat de coma si deces.
Exista doua tipuri de rabie. Primul tip, rabia furioasa, apare in 80% dintre cazurile la oameni, iar persoanele care dezvolta aceasta forma au un risc mai mare de a experimenta hiperactivitate si hidrofobie. Al doilea tip, numit rabie paralitica sau „turbare muta”, provoaca paralizia ca simptom dominant.
Transmitere
Animalele care sufera de rabie transfera virusul altor animale si oamenilor prin zgarieturi sau prin saliva, dupa o muscatura. Cu toate acestea, virusul poate fi transmis prin orice contact cu membranele mucoase sau cu o rana deschisa.
Se considera ca transmiterea acestui virus are loc exclusiv de la animal la animal si de la animal la om. Cu toate ca transmiterea virusului de la om la om este extrem de rara, au fost raportate cateva cazuri de rabie survenite in urma transplanturilor de cornee. In cele mai multe cazuri, oamenii contracteaza rabie in urma unei muscaturi de la un caine nevaccinat.
Dupa ce persoana este muscata, virusul se raspandeste prin nervi la creier. Se crede ca muscaturile sau zgarieturile produse la nivelul capului si gatului accelereaza afectarea creierului si a maduvei spinarii, din cauza locului in care a aparut traumatismul initial. Din acest motiv, o persoana muscata de gat trebuie sa solicite imediat ajutor medical.
Dupa o muscatura, virusul rabic se raspandeste la creier prin intermediul celulelor nervoase. Odata ajuns in creier, virusul se inmulteste rapid. Aceasta activitate provoaca o inflamatie severa a creierului si a maduvei spinarii, dupa care starea persoanei se deterioreaza rapid si, in cele din urma, se produce decesul.
Animale care pot raspandi rabie
Atat animalele salbatice, cat si cele domestice pot raspandi virusul rabic. Animalele care sunt principalele surse de infectie cu rabie la oameni sunt:
-
cainii,
-
liliecii,
-
dihorii,
-
pisicile,
-
vacile,
-
caprele,
-
caii,
-
iepurii,
-
castorii,
-
coiotii,
-
vulpile,
-
maimutele,
-
ratonii,
-
sconcsii,
-
marmotele.
Cum se manifesta?
Rabia progreseaza in cinci etape distincte:
-
faza de incubatie;
-
faza prodromala;
-
faza neurologica acuta;
-
coma;
-
decesul.
1. Faza de incubatie
Faza de incubatie are loc inainte de aparitia simptomelor. De obicei, dureaza 2-3 luni si variaza de la o saptamana la un an, in functie de locul in care virusul a patruns in organism si de numarul de particule virale implicate. Cu cat muscatura este mai aproape de creier, cu atat riscul ca efectele sa apara mai devreme este mai mare.
Pana la aparitia simptomelor, rabia este de obicei fatala. Persoanele expuse la virusul rabic ar trebui sa solicite imediat ajutor medical, fara a astepta aparitia semnelor si simptomelor.
2. Faza prodromala
In timpul fazei prodromale, apar simptome precoce asemanatoare gripei, cum ar fi:
-
febra de minimum 38 °C;
-
durere de cap;
-
anxietate;
-
senzatie generala de rau;
-
durere in gat si tuse;
-
greata si varsaturi;
-
disconfort la locul muscaturii.
3. Faza neurologica acuta
In aceasta etapa, se dezvolta simptome neurologice, cum ar fi:
-
confuzie si agresivitate;
-
paralizie partiala;
-
spasme musculare involuntare;
-
rigiditate musculara la nivelul gatului;
-
convulsii;
-
hiperventilatie si dificultati de respiratie;
-
hipersalivatie;
-
frica de apa (hidrofobie);
-
halucinatii, cosmaruri si insomnie;
-
priapism (erectie permanenta la barbati);
-
fotofobie sau frica de lumina.
Spre sfarsitul acestei faze, respiratia devine rapida si inconsecventa.
4. Coma si decesul
Persoanele afectate pot intra in coma, iar cei mai multi pacienti mor in decurs de trei zile. In timpul fazei de coma, practic nicio persoana nu supravietuieste rabiei, nici macar dupa administrarea terapiilor de sustinere.
De ce rabia provoaca frica de apa?
Rabia era cunoscuta drept hidrofobie pentru ca pare sa provoace frica de apa. Motivul este ca infectia produce spasme intense la nivelul gatului, cand persoana incearca sa inghita. Chiar si gandul de a inghiti apa poate provoca spasme, facand sa para ca individului ii este frica de apa.
Diagnostic
In momentul in care un animal musca o persoana, nu exista nicio modalitate de a afla daca animalul i-a transmis acesteia virusul rabic. Ba mai mult, unii oameni nu observa nicio urma de muscatura.
Medicul poate recomanda efectuarea unor teste, pentru a detecta virusul rabic, insa ar putea fi nevoie ca aceste teste sa fie repetate mai tarziu pentru a confirma daca persoana este purtatoare de virus. Specialistii recomanda tratamentul cat mai curand posibil, pentru a preveni infectarea cu virusul rabic, daca exista riscul ca persoana in cauza sa fi fost expusa la acesta.
Metode de tratament
Daca o persoana dezvolta rabie, boala mai poate fi vindecata doar in cazuri extrem de rare. Cu toate acestea, dupa expunerea la virusul rabic, se pot face mai multe injectii pentru a preveni instalarea infectiei.
Imunoglobulina antirabica administrata imediat sub forma unei doze de anticorpi antirabici, pentru a lupta impotriva infectiei, ajuta la prevenirea instalarii infectiei. Apoi, vaccinarea antirabica este cheia pentru evitarea bolii.
Ideal ar fi ca animalul care a produs muscatura sa poata fi gasit si testat pentru rabie. Daca animalul nu este turbat, seria mare de vaccinuri impotriva rabiei poate fi evitata. Cu toate acestea, daca animalul nu poate fi gasit, cea mai sigura metoda de actiune implica efectuarea de vaccinuri preventive.
Ce presupune vaccinul antirabic?
Vaccinarea antirabica facuta cat mai curand posibil dupa o muscatura de animal este cea mai buna modalitate de a preveni infectia. Vaccinul antirabic se administreaza intr-o serie de cinci injectii, pe parcursul a 14 zile.
In prima faza, medicii trateaza rana spaland-o timp de cel putin 15 minute cu apa si sapun, detergent sau iod. Apoi, vor face o injectie cu imunoglobina antirabica si vor incepe seria de patru injectii de vaccin antirabic. Acest protocol este cunoscut sub numele de profilaxie postexpunere.
Efectele secundare ale vaccinului antirabic
Imunoglobulina antirabica si vaccinul pot provoca rareori reactii adverse, cum ar fi:
-
durere, umflare sau mancarime la locul injectarii;
-
durere de cap;
-
greata;
-
dureri de stomac;
-
dureri musculare;
-
ameteala.
Prevenire
Rabia este o boala grava, insa oamenii si guvernele pot lua masuri pentru a preveni infectiile. Mai exact, este vital:
-
sa fie facute vaccinari antirabice regulate pentru animalele de companie si animalele domestice;
-
sa se impuna interdictii sau restrictii privind importul de animale din anumite tari;
-
sa fie facute vaccinari pe scara larga ale oamenilor in anumite zone ale lumii;
-
sa fie realizate campanii de informare si constientizare educationala;
-
sa existe acces sporit la ingrijiri medicale pentru persoanele care sunt muscate.
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rabies/symptoms-causes/syc-20351821
https://www.medicalnewstoday.com/articles/rabies
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/13848-rabies
https://www.healthline.com/health/rabies