Pulsul normal la copii: ce trebuie sa stie parintii

Pulsul normal la copii: ce trebuie sa stie parintii Pulsul normal la copii: ce trebuie sa stie parintii

Ultima actualizare: 25 martie 2025

Valorile de puls la copii constituie un indicator pe care parintii e recomandat sa il monitorizeze permanent, intrucat confera indicii relevante pentru starea de sanatate a celor mici. Pulsul normal la copii variaza in functie de varsta, fiind mai mare decat in cazul adultilor, iar multi parinti se ingrijoreaza cand constata aceste variatii si faptul ca valorile de puls la copii sunt permanent mai ridicate decat cele normale pentru adulti. De asemenea, se intampla adesea ca valorile de puls la copii sa nu fie masurate corect si sa genereze, astfel, false motive de ingrijorare.

Din acest material veti putea afla care este pulsul normal la copii in functie de varsta, cum se masoara corect si ce probleme de sanatate pot indica valorile anormale. De asemenea, va vom dezvalui si care sunt factorii care pot determina un puls la copii cu valori mai mari sau mai scazute, fara ca acestea sa constituie neaparat un motiv de ingrijorare.


Ce este pulsul la copii

Fie ca vorbim de puls la copii sau puls la adulti, acesta este unul dintre cele patru semne vitale - alaturi de temperatura corporala, tensiunea arteriala si frecventa respiratorie – care ofera informatii „la prima mana” despre starea de sanatate. Pulsul masoara ritmul cardiac sau frecventa cardiaca si se exprima in batai pe minut (Bpm), adica numarul batailor inimii intr-un interval de 60 de secunde.

Pulsul normal la copii scade pe masura inaintarii in varsta intrucat sistemul cardiovascular se dezvolta iar inima isi mareste capacitatea de pompare, ceea ce duce la o reducerea frecventei cardiace.

De asemenea, scaderea valorilor normale de puls la copii poate fi explicata si prin faptul ca pe masura ce acestia cresc, organismul are nevoie de mai putina energie pentru a se dezvolta.

Care este pulsul normal la copii

Pulsul normal la copii difera in functie de varsta, valorile de referinta modificandu-se in sens descendent pe masura ce acestia cresc. Cele mai frecvente modificari ale valorilor normale de puls la copii au loc in primul an de viata, dat fiind faptul ca in aceasta perioada se inregistreaza cel mai rapid ritm de crestere, iar in organism se produc o serie de schimbari pentru adaptarea la viata extrauterina.

In aceasta perioada, pulsul normal la copii se modifica de patru ori, pentru ca apoi schimbarile sa devina mai rare pana la varsta de 18 ani. Valorile normale de puls la copii se incadreaza intre o limita minima si o limita maxima, iar un alt indicator pentru pulsul normal la copii este numarul mediu de batai pe minut, specific fiecarei categorii de varsta.

In tabelul de mai jos gasiti valorile aceste valori normale de puls la copii in functie de varsta.

Categoria de varsta

Pulsul normal la copii

Frecventa medie

0 – 3 luni

107 – 181 Bpm

143 Bpm

3 – 6 luni

104 – 175 Bpm

140 Bpm

6 – 9 luni

98 – 168 Bpm

134 Bpm

9 – 12 luni

93 – 161 Bpm

128 Bpm

12 – 18 luni

88 – 156 Bpm

116 Bpm

18 – 24 luni

82 – 149 Bpm

116 Bpm

2 – 3 ani

76 – 142 Bpm

110 Bpm

3 - 4  ani

70 – 136 Bpm

104 Bpm

4 – 6 ani

65 – 131 Bpm

98 Bpm

6 – 8 ani

59 – 123 Bpm

91 Bpm

8 – 12 ani

52 – 115 Bpm

84 Bpm

12 – 15 ani

47 – 108 Bpm

78 Bpm

15 – 18 ani

43 – 104 Bpm

73 Bpm

 

Cum sa masurati pusul la copii

Pulsul la copii se masoara, foarte simplu fara ajutorul vreunui dispozitiv special, doar avand la dispozitie un ceas sau un cronometru. Daca nu aveti la indemana asa ceva, puteti folosi un smartphone pentru ca orice model dispune de ceas si o aplicatie pentru cronometrare. Pulsul se simte la nivelul arterelor mari sub forma unor usoare vibratii generate de presiunea sangelui pompat de inima. Pentru aceasta trebuie sa alegeti o zona a corpului in care aceste vase de sange sunt aproape de suprafata pielii.

Pusul normal la copii poate fi masurat in cel putin 12 zone, insa, de obicei, se face acest lucru la nivelul incheieturii mainii, la nivelul gatului, pe unde trece artera jugulara, sau in zona inghinala.

Mai intai trebuie sa asezati copilul intr-o pozitie confortabila, de preferat in sezut, sau in picioare, avand grija ca acesta sa nu fie agitat, sa nu fi facut efort in prealabil si ca nu se concentreza asupra altor activitati in timpul masuratorii. Aceasta pentru ca pulsul normal la copii se refera doar la numarul de batai pe minut inregistrate in conditii de repaus.

Apoi se localizeaza artera, care este vizibila la nivelul pielii, dupa care se plaseaza pe vasul de sange degetul aratator si cel mijlociu, fara a-l presa. Dupa ce simtiti pulsul, porniti cronometrul sau stati cu ochii pe ceas si numarati vibratiile pe parcursul a 60 de secunde.

Pulsul normal la copii trebuie sa se incadreze in valorile de referinta mentionate anterior, chiar daca numarul de batai pe minut poate varia de la o masuratoare la alta.

De ce variaza pulsul normal la copii

Pulsul normal la copii nu se refera la un numar fix de batai pe minut, putand fi influentat de diversi factori care fac ca ritmul cardiac sa fie mai lent sau mai accelerat. De asemenea, chiar daca se depasesc uneori valorile de referinta, pulsul normal la copii  nu este afectat pentru ca este un fapt obisnuit si chiar necesar ca pulsul sa creasca sau sa scada in anumite conditii, pentru a reveni apoi in parametri optimi.

Iata care sunt principalele cauze care pot face ca pulsul normal la copii sa inregistreze variatii care nu constituie motive de ingrijorare.

Varsta

Pulsul normal la copii are valori mai ridicate si se modifica mai des in primul an de viata pentru ca odata cu inaintarea in varsta aceste valori sa scada si sa se stabilizeze.

Explicatia sta in faptul ca la inceputul vietii inima si sistemul circulator sunt inca insuficient dezvoltate iar organismul consum multa energie, fiind in perioada de crestere. Astfel, inima bate mai rapid pentru a pompa cantitatea necesara de sange oxigenat si de aceea pulsul normal la copii e mai mare in primii ani de viata si scade treptat spre adolescenta si maturitate.

Efortul fizic

La varste fragede copiii sunt foarte activi, alearga, se joaca, sunt curiosi sa exploreze si sa invete lucruri noi. Aceste activitati intense necesita mai multa energie, care se produce in celule cu ajutorul oxigenului transportat prin intermediul sangelui. Aceasta este  o alta explicatie pentru faptul ca pulsul normal la copii are valori mai ridicate, dat fiind consumul crescut de energie. De asemenea, in perioadele de solicitare intensa frecventa cardiaca poate depasi valorile maxime asociate cu pulsul normal la copii insa atat timp cat revine in limitele firesti in stare de repaus, nu constituie un motiv de ingrijorare.

Starile emotionale

Pulsul normal la copii este influentat si de componenta psihica, dat fiind ca emotiile puternice, anxietatea, stresul, temerile si alti factori de aceeasi natura determina modificari ale frecventei cardiace.   

La varste fragede aceste trairi sunt mai intense pentru ca cei mici se afla inca in perioada de cunoastere si de adaptare la lumea din jur, astfel ca pulsul normal la copii poate inregistra o frecventa mai crescuta sau mai scazuta si pe fond emotional.

Pozitia corpului

Pana incep sa invete sa mearga, cei mici isi petrec o buna parte din timp in pozitie culcat, ce incetineste intr-o oarecare masura circulatie sanguina. De aceea, atunci cand corpul este la orizontala ritul cardiac creste cu cateva batai pe minut pentru ca inima sa pompeze cantitatea necesara de sange. Aceasta este o alta explicatie a faptului ca pulsul normal la copii este mai mare in primul an de viata iar valorile sale scad cand cei mici incep sa mearga si stau mai mult timp in pozitia bipeda, care solicita mai putin inima.

Daca pulsul la copii inregistreaza constant valori mai ridicate sau mai scazute decat cele de referinta, in conditii de repaus, este necesar sa va adresati medicului pediatru, intrucat cauza este o problema de sanatate.