Psoriazis vulgar (psoriazis in placi) – cauze, manifestari si tratament

Psoriazis vulgar (psoriazis in placi) – cauze, manifestari si tratament Psoriazis vulgar (psoriazis in placi) – cauze, manifestari si tratament

Ultima actualizare: 11 septembrie 2024

psoriazisul-vulgar

Psoriazisul este o afectiune inflamatorie cronica a pielii, mediata pe cale imunitara, manifestata prin aparitia unor leziuni cutanate cu aspect specific. Exista mai multe tipuri de psoriazis, insa psoriazisul vulgar, numit si psoriazis in placi, reprezinta aproximativ 80-90% din toate cazurile de psoriazis. Persoanele cu psoriazis vulgar prezinta placi eritematoase acoperite de scuame de culoare sidefie, relativ groase, localizate in special la nivelul scalpului, coatelor, genunchilor si in regiunea lombara. In unele cazuri, leziunile pot aparea si in alte zone ale corpului. Acestea au forma si aspect specifice, cu dimensiuni care pot varia de la 1 pana la 10 centimetri, chiar si mai mult.


Psoriazis vulgar (psoriazis in placi) – cauze si factori de risc

Nu se cunosc in totalitate cauzele psoriazisului vulgar. Cu toate acestea, se considera ca este o afectiune autoimuna mediata de celulele T, caracterizata prin hiperproliferarea keratinocitelor, adica a celulelor din stratul superficial al pielii, in asociere cu inflamatia cronica. In cazurile de psoriazis vulgar, au fost identificate trei mecanisme fiziopatologice implicate:

  1. activarea sistemului imunitar: psoriazisul este o boala mediata predominant de limfocitele T (implicate in raspunsul imun), in special Th1 si Th17, care elibereaza citokine, cum ar fi TNF-α, IL-17 si IL-23, cu rol in cresterea inflamatiei;
  2. hiperproliferarea keratinocitelor: o caracteristica esentiala in psoriazis vulgar este faptul ca celulele se inmultesc anormal (hiperproliferare). La persoanele sanatoase, sunt necesare in jur de 28 de zile pentru ca celulele sa se reinnoiasca, formand un nou strat de piele. Totusi, in pielea psoriazica, aceasta durata este redusa la 3-4 zile, iar acest lucru duce la acumularea de celule moarte sub forma de scuame pe suprafata placilor psoriazice.
  3. angiogeneza (formarea de noi vase de sange): la nivelul placilor psoriazice se pot forma si noi vase de sange, procesul fiind stimulat de citokinele inflamatorii. Formarea acestor vase contribuie la eritemul observat in leziunile cutanate.

Acestea sunt mecanismele care stau in spatele aparitiei bolii. Cu toate acestea, factorii care pot declansa aparitia lor sunt incomplet elucidati. Au fost identificate anumite asocieri in riscul de a dezvolta psoriazis si aparitia bolii, cum ar fi:

Factori genetici

Se crede ca exista o predispozitie genetica spre psoriazis vulgar. Studiile epidemiologice par sa sugereze o componenta ereditara puternica, cu un risc crescut de psoriazis vulgar la persoanele care au membri ai familiei cu aceeasi afectiune. Genele implicate in susceptibilitatea la aceasta afectiune includ variantele alelelor din complexul major de histocompatibilitate (MHC), si mai ales alelele HLA-Cw6. S-a observat ca persoanele cu aceste variante ale genelor sunt mult mai des diagnosticate cu psoriazis vulgar.

Factori de mediu

Factorii de mediu pot contribui la declansarea bolii in cazul persoanelor susceptibile sau la agravarea acesteia in randul persoanelor deja diagnosticate cu psoriazis vulgar. Printre acestia se numara, dar fara a se limita la, urmatorii factori:

  • infectia cu Streptococcus pyogenes (streptococ β-hemolitic de grup A) reprezinta un posibil declansator al psoriazisului in placi, in special la copii si adolescenti;
  • stresul fizic si psihic poate agrava simptomele de psoriazis vulgar, cel mai probabil pentru ca are impact asupra axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale si moduleaza raspunsul imun;
  • leziunile cutanate: leziunile pot sa apara in urma traumatismelor pielii (taieturi, arsuri sau iritatii), caz in care vorbim despre asa-zisul fenomen Kobner;
  • anumite medicamente, inclusiv beta-blocante, saruri de litiu, antimalarice, medicamentele cu rol antiinflamator, diferite antibiotice sau tratamente hormonale;
  • consumul de alcool, fumatul;
  • expunerea necontrolata la radiatii ultraviolete;
  • hipocalcemia;
  • obezitatea.

Anumite afectiuni, cum ar fi diabetul, sindromul metabolic, afectiunile inflamatorii de la nivel gastrointestinal si afectiunile renale, cresc riscul ca o persoana sa dezvolte psoriazis vulgar. La majoritatea persoanelor cu aceasta afectiune dermatologica va fi diagnosticata si o afectiune de acest tip.

Psoriazis vulgar (psoriazis in placi) simptome si manifestari

Clinic, simptomele psoriazisului vulgar pot fi usor diferentiate de cele ale altor dermatoze (boli de piele).

Placile psoriazice

La persoanele cu psoriazis vulgar, caracteristica principala este prezenta placilor eritematoase, acoperite cu scuame argintii. Acestea sunt de obicei simetrice si pot varia in dimensiuni, de la cativa milimetri, la cativa centimetri. De obicei, placile eritematoase se localizeaza pe:

  • scalp: psoriazisul scalpului (un subtip de psoriazis in placi) este foarte frecvent si, de multe ori, este confundat cu dermatita seboreica. Totusi, in acest subtip de psoriazis in placi apar scuame mai groase si mai bine delimitate.
  • coate si genunchi (zone de extensie ale corpului): leziunile din psoriazis vulgar apar foarte des la nivelul acestor articulatii, care sunt afectate simetric;
  • regiunea lombara (partea inferioara a spatelui).

Alte simptome

De obicei, leziunile din psoriazis in placi sunt asimptomatice, iar manifestarile nu trec dincolo de aspectul fizic. Totusi, in unele cazuri pot aparea si simptome de psoriazis vulgar, precum:

  • prurit (mancarime) la nivelul leziunilor;
  • senzatia de arsura sau durere la nivelul leziunilor;
  • fisuri si sangerari, intrucat la persoanele cu psoriazis vulgar este deficitar si gradul specific de hidratare al pielii, ceea ce duce la uscarea si fisurarea leziunilor, provocand sangerari.

Aproximativ 30% dintre persoanele cu psoriazis vulgar (psoriazis in placi) vor dezvolta artrita psoriazica. Aceasta este o afectiune inflamatorie care afecteaza in special articulatiile degetelor de la maini si picioare, ducand la deformari (dactilita, „degete in carnaciori”) si dizabilitate. Artrita psoriazica poate afecta, de asemenea, soldurile, genunchii, coloana vertebrala (in acest caz se prezinta sub forma de spondilita) sau articulatiile sacroiliace (sacroileita).

psoriazis-vulgar

Tratamente psoriazis vulgar (psoriazis in placi)

Tratamentul psoriazisului vulgar este complex si trebuie individualizat in functie de severitatea bolii, de localizarea leziunilor si raspunsul anterior la alte forme de tratament. Nu exista, totusi, cel mai bun tratament pentru psoriazis, pentru ca raspunsul la o terapie specifica poate fi diferit de la o persoana la alta. Abordarile actuale de tratament psoriazis vulgar includ:

Terapie topica

  • Corticosteroizi cu aplicare topica: reduc inflamatia si pruritul asociat;
  • Analogi ai vitaminei D: regleaza hiperproliferarea keratinocitelor;
  • Retinoizi topici;
  • Inhibitori de calcineurina, care se utilizeaza in zone mai delicate, cum ar fi fata.

Fototerapie

O alternativa moderna de tratament pentru psoriazis in placi este fototerapia, in special terapia cu ultraviolete B (UVB) cu banda ingusta. Fototerapia reduce inflamatia asociata si proliferarea exacerbata a keratinocitelor din piele, prin inducerea apoptozei (moartea celulara programata) celulelor T din piele.

Terapie sistemica

Pentru formele severe de psoriazis vulgar sau in cazul in care tratamentele topice nu dau rezultatele dorite, sunt disponibile si terapii sistemice (cu administrare orala):

  • metotrexat: inhiba proliferarea celulara si suprima sistemul imunitar;
  • ciclosporina: inhiba activitatea celulelor T implicate in aparitia bolii;
  • acitretin: este un retinoid cu administrare orala care normalizeaza cresterea celulara, asadar keratinizarea anormala a celulelor epidermice, eficient in forme severe de psoriazis vulgar.

Terapie biologica

Reprezinta cea mai avansata forma de tratament pentru psoriazis vulgar (psoriazis in placi). O noua abordare terapeutica vizeaza in mod specific proteinele implicate in mecanismele aparitiei bolii, cum ar fi:

  • inhibitori TNF-α;
  • inhibitori IL-12/23;
  • inhibitori IL-17;
  • inhibitori IL-23.

Eficienta lor este foarte crescuta, cu un profil de siguranta favorabil, dar accesibilitatea ar putea fi insa o problema. Privitor la contraindicatiile psoriazisului, este foarte important, pe de alta parte, sa nu se incerce tot felul de tratamente la domiciliu, chiar daca cele recomandate de catre medicul dermatolog nu au rezultatele dorite. Consultul periodic al dermatologului este deosebit de important pentru reactualizarea tratamentului pentru psoriazis vulgar.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448194/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430879/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8140694/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6471628/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10642617/