Psoriazis pustulos sau pustular - ce este si ce solutii de tratament exista

Psoriazis pustulos sau pustular - ce este si ce solutii de tratament exista Psoriazis pustulos sau pustular - ce este si ce solutii de tratament exista

Ultima actualizare: 25 septembrie 2024

Psoriazis-pustulos

Termenii de „psoriazis pustulos” si „psoriazis pustular” au aceeasi semnificatie, denumind o forma rara de psoriazis - o afectiune autoimuna cu manifestari cutanate. Sunt cunoscute 5 forme de psoriazis dintre care cea mai frecventa este psoriazisul in placi. Acesta afecteaza pana la 90% dintre pacientii diagnoisticati cu psoriazis, in timp ce de psoriazis pustular sufera doar 3% dintre ei. Cu toate acestea, unii dintre pacientii cu psoriazis in placi sunt diagnosticati si cu psoriazis pustulos, prezentand simptome specifice ambelor forme.

Denumirea de psoriazis pustulos sau psoriazis pustular face la referire la principalul simptom caracteristic acestei forme, constand in aparitia de pustule, adica unor mici basici la nivelul pielii, pline cu puroi. Desi de dimensiuni mici, pustulele apar in numar mare ingreunand unele activitati obisnuite si generand totodata disconfort psihic din cauza aspectului inestetic.

Daca vreti sa aflati mai multe despre cauzele care genereaza psoriazis pustulos, manifestarile specifice si alte informatii relevante cu referire la aceasta boala, va invitam sa parcurgeti randurile de mai jos.


Psoriazis pustulos – informatii generale

Desi multi ar fi tentati sa il catalogheze ca o afectiune dermatologica, psoriazisul pustulos este o boala de natura autoimuna cu manifestari cutanate. Indiferent ca vorbim de psoriazis pustulos sau orice alta forma de psoriazis, la originea bolii se afla una sau mai multe mutatii cromozomiale prezente inca de la nastere, care fac ca sistemul imunitar sa identifice anumite celule proprii ale corpului ca agenti patogeni si sa reactioneze pentru neutralizarea acestora.

Asadar, psoriazisul pustular este o consecinta a reactiei nefiresti a sistemului imunitar fata de unele celule proprii ale organismului, ceea ce genereaza manifestari la nivelul pielii, caracterizate in special de aparitia pustulelor. Spre deosebire de acnee sau alte infectii usoare, unde pustulele cu puroi apar ca urmare a luptei dintre leucocite si agentii patogeni, in psoriazisul pustulos acestea sunt sterile, adica nu contin bacterii.

Asadar nici psoriazisul pustulos si nici o alta forma de psoriazis nu este de origine infectioasa, prin urmare nu este transmisibila, oricat de evidente si inestetice ar fi manifestarile cutanate specifice.

Psoriazis pustulos – forme de manifestare

In functie de zonele de pe corp in care se manifesta, putem vorbi de doua tipuri distincte de psoriazis pustulos, dupa cum urmeaza:

  • Psoriazis pustulos palmo-plantar - aceasta este o forma localizata de psoriazis pustular, care se manifesta la nivelul palmelor si talpilor. Pielea se inroseste pe anumite portiuni mai mult sau mai putin extinse iar pe suprafetele respective apar numeroase pustule specifice bolii. Acestea sunt insotite deseori de mancarime intensa  sau de durere, ceea ce poate afecta mobilitatea (in cazul manifestarilor plantare) sau folosirea mainilor pentru actiuni banale (in cazul manifestarilor la nivelul palmelor).
  • Psoriazisul pustulos generalizat - in acest caz roseata si pustulele se manifesta pe suprafete mai extinse, uneori chiar pe tot corpul. Este o forma mai severa care poate pune si viata in pericol daca se manifesta pe o suprafata intinsa, pe langa simptomele mentionate anterior aparand si febra impreuna cu senzatia de oboseala.

In literatura de specialitate se mai vorbeste si de alte tipuri de psoriazis pustulos cum ar fi cel care apare doar in perioada sarcinii, cel infantil - specific copiilor – si o forma rara numita  acrodermatita continua Hallopeau, care se manifesta sever la nivelul degetelor si unghiilor de la maini si picioare. In acest caz, boala duce la distrugerea tesuturilor moi, deformarea degetelor si caderea unghiilor.

De multe ori, simptomele asociate cu psoriazisul pustulos se manifesta in paralel cu  cele specifice psoriazisului in placi, iar in acest caz se tine cont de manifestarile predominante pentru incadrarea bolii in una din cele doua categorii.

Psoriazis-pustular

Psoriazis pustulos – cauze

Dupa cum am precizat anterior, psoriazisul pustulos este o afectiune autoimuna avand la baza una sau mai multe mutatii genetice. Au fost identificate 60 de mutatii cromozomiale asociate cu psoriazisul, iar in functiile de tipul sau tipurile de mutatii boala se manifesta sub diferite forme asa cum este si psoriazisul pustulos.

Aparitia simptomelor se explica prin reactia nefireasca a sistemului imunitar, care declanseaza un atac asupra anumitor celule din corp pe care le percepe in mod eronat ca agenti patogeni. In urma confruntarii dintre leucocite si aceste celule inofensive se formeaza puroi, care duce la aparitia acelor pustule. Spre deosebire de puroiul format in urma infectiilor din leucocite, celule moarte si microorganisme neutralizate in urma raspunsului imunitar,  cel din pustulele specifice psoriazisului pustular este steril. Mai exact, nu contine bacterii sau alti agenti patogeni distrusi de leucocite, ci doar celule proprii ale organismului, afectate ca urmare a reactiei autoimune.

Astfel de reactii nu au loc permanent, fiind influentate de anumiti factori favorizanti care inca nu au fost identificati in totalitate. Dintre factorii cunoscuti pana la acest moment mentionam fumatul, infectiile, alte boli autoimune, administrarea unor medicamente precum si expunerea prelungita la surse puternice de lumina.

Psoriazis pustulos – optiuni terapeutice

Trebuie precizat de la bun inceput ca psoriazisul pustulos este o boala incurabila, iar acelasi lucru este valabil si pentru orice alta forma de psoriazis. Aceasta nu inseamna totusi ca afectiunea nu poate fi tratata, scopul urmarit fiind controlarea simptomelor si reducerea intensitatii acestora astfel incat disconfortul generat de ele sa fie minim. Mai precis, obiectivele vizate sunt calmarea mancarimilor si durerii, stimularea procesului de vindecare a leziunilor cutanate, mentinerea aspectului pielii si prevenirea infectiilor si a altor complicatii.

Tratamentul este personalizat pentru fiecare caz in parte, astfel ca este necesara o evaluare prealabila a pacientului, in urma careia se stabileste un scor clinic in functie de manifestari si gradul de afectare a calitatii vietii. In general, se incepe cu metodele cele mai simple, trecandu-se la proceduri mai complexe doar daca organismul nu raspunde la tratament.

Tratamentul topic

Presupune administrarea pe portiunile de piele afectate, de unguente, creme, geluri care contin substante active ce actioneaza pe mai multe planuri. Astfel, tratamentul topic urmareste reducerea inflamatiei, hidratarea si hranirea pielii precum si reducerea raspunsului imun si in scopul ameliorarii reactiilor cutanate. Nu in ultimul rand, tratamentul topic urmareste si reducerea riscului de infectare a pustulelor, care se pot sparge usor lasand sa patrunda in piele diferite microorganisme.

Tratamentul sistemic

In formele de psoriazis pustulos care nu raspund la tratamentul topic se trece la medicamente mai puternice avand ca principal scop reducerea raspunsului imun, implicit ameliorarea simptomelor cutanate generate de reactia autoimuna. De asemenea, mai pot fi administrate si medicamente antiinflamatoare precum si medicamente din categoria retinoizilor, care incetinesc cresterea accelerata a celulelor pielii, apropiind-o de ritmul normal. De asemenea, in tratamentul sistemic se pot administra si analgezice pentru ameliorarea durerilor care nu cedeaza cu tratament topic.

Fototerapia

Este o procedura folosita si in  medicina estetica, ce presupune folosirea razelor ultraviolete in tratamente de mentinere si imbunatatire a aspectului pielii. Tratamentul este recomandat in special pacientilor cu psoriazis pustulos si nu numai care prezinta placi sau pete inestetice pe piele. Datorita fototerapiei, aceste semene neplacute specifice bolii se estompeaza sau chiar dispar insa pentru aceasta este nevoie de circa 20 de sedinte pe durata mai multor saptamani.

Psoriazisul pustular poate imbraca si forme grave atunci cand se manifesta generalizat pe tot corpul, iar in astfel de situatii pacientul are nevoie urgent de ingrijiri medicale. Fiind vorba de o urgenta medicala, se impune internarea in vederea administrarii tratamentului adecvat si a monitorizarii evolutiei pacientului in perioada urmatoare, pana cand acesta se afla in afara oricarui pericol.