Psoriazisul este o afectiune de natura autoimuna, ale carei cauze inca nu au fost pe deplin elucidate. Se manifesta sub diferite forme la nivel cutanat, iar una dintre acestea este si psoriazisul gutat. Persoanele care sufera de psoriazis gutat sunt in general copii, adolescenti si adulti tineri, aceasta forma fiind foarte rar intalnita in cazul varstnicilor. Indiferent de varsta insa, un pacient cu psoriazis gutat se poate confrunta si cu alte forme de psoriazis manifestate in paralel sau care apar ulterior.
Despre psoriazis gutat vom discuta mai pe larg pe parcursul acestui articol, din care puteti afla ce este aceasta boala, din ce cauze apare, cum se manifesta si cum poate fi tratata.
Ce inseamna psoriazis gutat
Cand vorbim de psoriazis gutat ne referim la o forma relativ rara de psoriazis, avand in vedere ca in 90% din cazuri aceasta afectiune se manifesta sub forma de psoriazis in placi, iar restul de 10% se imparte intre numeroase alte tipuri. Asadar, psoriazisul gutat reprezinta doar un mic procent din totalul cazurilor care, raportate la numarul total al populatiei globului, au o incidenta cuprinsa intre 2% si 4%. Sa nu uitam insa ca formele mai frecvente, asa cum este psoriazisul in placi, se pot manifesta in paralel cu forme de psoriazis gutat, insa chiar si asa incidenta acestuia din urma este una redusa.
Din perspectiva varstei, se poate spune despre psoriazisul gutat ca este o forma oarecum atipica, pentru ca celelalte tipuri incep sa se manifeste preponderent dupa varsta de 30 de ani, iar in cazul de fata manifestarile apar in copilarie, la varsta adolescentei sau in intervalul 18-30 de ani. Asadar, psoriazisul gutat este o afectiune specifica tinerilor, insa poate insoti si alte forme de psoriazis dupa varsta de 30 de ani.
Desi este considerat o boala de piele tinand cont de manifestarile specifice, psoriazisul gutat, la fel ca orice alta forma de psoriazis, este o afectiune autoimuna care genereaza inflamatie in interiorul corpului si determina aparitia acelor semne la nivel cutanat.
Cum apare psoriazisul gutat
Pacientii cu psoriazis gutat, la fel si cei care sufera de orice alta forma a acestei boli, au predispozitie genetica, cercetarile pentru stabilirea cauzelor exacte identificand 60 de modificari cromozomiale carora li se asociaza aceasta. Astfel, persoanele care se nasc cu una sau mai multe astfel de modificari prezinta un risc mai crescut de a dezvolta psoriazis gutat sau sub alta forma. Mecanismul care declanseaza manifestarile specifice este de natura autoimuna si se explica prin faptul ca sistemul imunitar identifica in mod eronat unele celule proprii ale organismului ca fiind agenti patogeni. Prin urmare, declanseaza mecanismul de aparare directionand celulele imunitare impotriva celor percepute ca potential pericol. Mai exact, organismul isi ataca prin sistemul imunitar propriile celule, iar procesul inflamator declansat in interiorul corpului provoaca reactii cutanate specifice psoriazisului.
Exista o serie de factori declansatori ai acestor reactii, iar cand vine vorba de psoriazis gutat acestia sunt reprezentati de infectiile bacteriene cu streptococi, cele mai multe cazuri fiind asociate cu faringita streptococica.
In concluzie, pe fondul uneia sau mai multor mutatii cromozomiale prezente din nastere, o infectie bacteriana cu streptococi poate declansa o reactie autoimuna a organismului, care la randul sau genereaza psoriazis gutat.
Nu orice infectie streptococica declanseaza un puseu de psoriazis gutat, existand si factori de risc ce favorizeaza acest lucru. Ne referim in acest caz la fumat, stresul prelungit, obezitate, dezechilibrele hormonale, precum si la administrarea unor tratamente cu corticosteroizi sau betablocante.
Cum se manifesta un episod de psoriazis gutat
Am precizat deja ca psoriazisul gutat se manifesta preponderent in cazul copiilor, adolescentilor si adultilor tineri, prin reactii la nivel cutanat. Acestea sunt sub forma unor leziuni cu dimensiuni milimetrice, dar foarte numeroase, care apar grupat, de cele mai multe ori pe abdomen, spate, membre si uneori pe fata. Leziunile au aspectul unor picaturi de culoare rosie sau roz, cu mici scuame albicioase.
Aparitia acestor leziuni asociate cu psoriazisul gutat are loc brusc, la cateva zile sau chiar saptamani dupa declansarea infectiei streptococice, iar in cazuri rare este insotita de mancarime sau usturime in zona afectata. In general insa, simptomele se rezuma doar la reactiile cutanate care sunt asimptomatice, dar inestetice, fapt ce poate afecta pacientii in plan psihic.
Cauza aparitiei acestor leziuni specifice se explica prin faptul ca procesul inflamator declansat in organism accelereaza procesul de reinnoire a unor celule de la suprafata pielii, numite keratinocite. In mod normal, acest proces are loc pe parcursul a 30 de zile, timp in care celulele nou formate se maturizeaza si in final mor, fiind inlocuite de altele noi, care continua acelasi ciclu.
In cazul persoanelor cu psoriazis gutat, dar si cu alte forme ale bolii, celulele noi se formeaza mult mai repede, in doar 3 zile, cu mult inainte ca cele vechi sa isi incheie ciclul de viata. Astfel, se inmultesc necontrolat celulele de la suprafata pielii, ceea ce face ca aceasta sa se ingroase si sa formeze acele mici leziuni si scuame.
Mai trebuie spus ca episoadele de psoriazis gutat sunt recurente, iar in multe cazuri aceasta forma se poate transforma in psoriazis in placi.
Cum se trateaza psoriazisul gutat
Din nefericire, nici psoriazisul gutat, nici orice alta forma de psoriazis nu se poate vindeca definitiv, iar diversele forme de tratament disponibile la momentul actual au rolul de a reduce recurenta manifestarilor cutanate si totodata de a ameliora intensitatea acestora. Optiunile de tratament sunt similare pentru toate tipurile de psoriazis si se stabilesc pe baza unor scoruri clinice care evalueaza manifestarile bolii si gradul in care acestea afecteaza calitatea vietii pacientului.
Cea mai simpla varianta este tratamentul topic, ce consta in aplicarea pe piele a unor creme, geluri sau unguente menite sa redea tesutului cutanat aspectul normal. Acestea actioneaza pe mai multe cai, prin substantele pe care le contin, reducand inflamatia, scazand raspunsul imun, hidratand si hranind totodata pielea pentru a reduce scuamele formate.
Daca organismul nu raspunde la acest tratament, se trece la tratamentul sistemic, ce presupune administrarea de imunosupresoare pentru reducerea raspunsului imun al organismului indreptat impotriva propriilor celule.
In cazul in care nici de aceasta data nu se obtin rezultatele dorite, exista o a treia optiune, care totodata este cea mai noua si mai avansata. Aceasta este terapia biologica, ce vizeaza reducerea nivelului de citokine proinflamatorii, care sunt proteine produse de celulele imunitare pentru a mentine inflamatia. Astfel, prin terapia biologica se reduce procesul inflamator care sta la baza aparitiei reactiilor cutanate specifice psoriazisului.
Totodata, pentru ameliorarea placilor inestetice care apar pe piele se poate folosi si fototerapia, care este un tratament cu raze ultraviolete, ce necesita circa 20 de sedinte, cu o medie de 3-5 expuneri pe saptamana.
Nu in ultimul rand, un rol important il joaca si ingrijirea corespunzatoare a pielii, care trebuie sa fie mentinuta permanent curata si bine hidratata, evitandu-se contactul cu substantele iritante.
Psoriazisul gutat nu poate fi nici prevenit, insa exista numeroase metode pentru a evita aparitia manifestarilor specifice. Pe langa ingrijirea pielii, despre care tocmai am amintit, alte masuri preventive sunt renuntarea la fumat si evitarea fumului de tigara, precum si a altor substante cu potential iritant. Mentinerea unei greutati normale printr-o alimentatie echilibrata si multa miscare este un alt factor care previne aparitia episoadelor de psoriazis gutat, la fel si evitarea stresului prelungit si a oboselii.