Psihiatria in Romania: trecerea de la stigmatizare la ingrijire empatica

Psihiatria in Romania: trecerea de la stigmatizare la ingrijire empatica Psihiatria in Romania: trecerea de la stigmatizare la ingrijire empatica

Ultima actualizare: 12 martie 2024

Dr. Catalina Hogea, Psihiatru, Clinica Neuroaxis

In societatea romaneasca exista o nevoie crescuta pentru intelegerea si promovarea sanatatii mintale, insa prejudecatile si stigmatizarea legate de psihiatrie inca persista.

Desi consultul psihiatric ar trebui sa fie un pas natural in cautarea ingrijirii adecvate pentru problemele de sanatate mintala, multi romani se confrunta cu obstacole semnificative in accesarea acestuia. In acest context, vom explora in profunzime cele mai frecvente motive pentru care romanii solicita consultatie psihiatrica si vom discuta despre miturile legate de aceasta specialitate.


Motivele cautarii ajutorului psihiatric

Anxietatea, tristetea semnificativa, oboseala persistenta, tulburarile de somn, tulburarile de memorie si concentrare sunt printre cele mai frecvente simptome care ii determina pe romani sa caute ajutor psihiatric. Aceste manifestari le afecteaza activitatea zilnica, iar un consult psihiatric reprezinta o resursa esentiala pentru evaluarea si gestionarea acestor probleme.

Stigmatizarea in psihiatrie: realitate sau perceptie distorsionata?

Din pacate, psihiatria este o specialitate medicala care se confrunta cu stigma excesiva chiar si in zilele noastre. Multe persoane si-au format o opinie despre psihiatrie pornind de la filme vechi, documentare care nu mai sunt de actualitate sau experiente denaturate, care descriu abordari si tratamente incapacitante. Toate aceste lucruri au ca rezultat amanarea consultatiei cu prelungirea suferintei si, de foarte multe ori, cu agravarea simptomatologiei si a prelungirii perioadei de tratament. Este important sa recunoastem ca psihiatria este o disciplina medicala respectabila si esentiala pentru sanatatea mintala si bunastarea societatii.

Provocarile stigmatizarii asupra pacientilor psihiatrici

Este important de retinut ca nu boala stigmatizeaza, ci oamenii care pun diverse etichete incorecte unor persoane aflate in suferinta. Astfel, pacientii cu diagnostic psihiatric se confrunta adesea cu inegalitate in ceea ce priveste angajarea la un loc de munca sau accesarea unor servicii medicale, scaderea interactiunilor sociale, abuzul verbal sau fizic, lipsa de intelegere si compasiune inclusiv din partea apropiatilor, toate acestea ducand la scaderea increderii in sine, scaderea calitatii vietii si cu prognostic general nefavorabil.

Recunoasterea si diagnosticarea afectiunilor psihiatrice

Recunoasterea simptomelor si cautarea ajutorului adecvat sunt pasi esentiali in gestionarea afectiunilor psihiatrice. Orice perturbare semnificativa a functiilor mentale (gandire, memorie, atentie, perceptie, orientare, constiinta), a emotiilor si a instinctelor (alimentare, sexuale, somn) poate fi semnul unei tulburari psihiatrice. De asemenea, simptome fizice care nu corespund unei boli somatice sau care au fost excluse prin diverse investigatii medicale, pot fi expresia unei afectiuni psihice.

Cand este nevoie ca depresia sa fie tratata medicamentos?

In primul rand, trebuie mentionat ca nu orice perioada de tristete din viata unei persoane intra in categoria de depresie. Depresia este o afectiune caracterizata prin perioade de peste doua saptamani in care sa existe tristete sau apatie insotite de mai multe modificari in gandire si in functionare. Aceasta are mai multe grade de severitate. Astfel, depresia usoara necesita interventii non-farmacologice (de exemplu: psihoterapia), iar depresia moderata si severa necesita si tratament medicamentos. Pe langa severitate, un alt criteriu este asocierea elementelor psihotice (halucinatii sau idei delirante) sau a ideatiei suicidare. Acestea reprezinta urgente medicale ce pot impune internarea in spital.

Este important ca pacientii sa primeasca o ingrijire personalizata si empatica, fapt care sa le permita sa-si gestioneze afectiunile intr-un mod eficient si sa-si imbunatateasca per ansamblu calitatea vietii.

Limitarea capacitatii de munca

Limitarea capacitatii de munca nu este dependenta de tipul diagnosticului. Este important sa recunoastem ca fiecare individ e unic si capacitatea sa de a munci poate varia in functie de starea de sanatate si de gravitatea afectiunii. Cu toate acestea, exista anumite afectiuni psihiatrice care pot afecta capacitatea de a lucra intr-un anumit domeniu sau medii de lucru. Este important ca persoanele afectate sa primeasca sprijin adecvat si sa lucreze impreuna cu profesionistii din domeniul sanatatii mintale si cu persoanele din cadrul departamentelor de resurse umane pentru a gasi solutii care sa le permita sa munceasca intr-un mod care sa se potriveasca nevoilor si capacitatilor lor.

Ce tulburari psihiatrice se pot observa inca din adolescenta? 

Exista o serie de afectiuni psihiatrice ce pot debuta inca din adolescenta, cum ar fi tulburarile psihotice, tulburaraea afectiva bipolara, tulburarile de anxietate, tulburarea obsesiv-compulsiva, depresia, ADHD, tulburarile de comportament alimentar, adictiile de orice tip. Pe langa acestea, se pot contura anumite caracteristici si comportamente care pot deveni ulterior trasaturi ale unor tulburari de personalitate daca nu se intervine in mod adecvat.

In ce consta o examinare psihiatrica?

Examinarea psihiatrica se realizeaza sub forma unui interviu semi-structurat in care se evalueaza toate ariile psihice, plecand de la  momentul prezent si acoperind istoricul afectiunii. Acesta mai cuprinde si evaluarea antecedentelor (afectiuni psihice sau somatice) personale si familiale, comportamente nocive, stil de viata conditii de munca, relatii apropiate. Daca nu exista deja, medicul va recomanda, dupa caz, efectuarea unor analize de sange, evaluare psihologica, consulturi la alte specialitati medicale sau investigatii imagistice, atat pentru excluderea unor afectiuni fizice, cat si pentru instituirea si monitorizarea tratamentului psihiatric.

In concluzie, este imperativ sa ne mobilizăm in combaterea stigmatizarii si in promovarea unei abordari mai umane si mai intelegatoare fata de sanatatea mintala. Psihiatria trebuie sa fie accesibila si acceptata ca o resursa vitala pentru ingrijirea sanatatii mintale in Romania.