PSA (Antigen specific prostatic): ce este si cand se recomanda

PSA (Antigen specific prostatic): ce este si cand se recomanda PSA (Antigen specific prostatic): ce este si cand se recomanda

Ultima actualizare: 16 ianuarie 2023

test-PSA

Testul PSA este o analiza medicala utila pentru a stabili daca un barbat sufera de cancer la prostata, analiza care se realizeaza impreuna cu biopsia de prostata si cu tuseul rectal. In situatia in care sunt observate valori scazute ale PSA in sange, cauza poate sa fie reprezentata de scurgerile de PSA la nivelul prostatei. Atunci cand nivelurile de PSA din ser sunt crescute, inseamna ca barbatul respectiv poate sa sufere de hiperplazie prostatica benigna, de prostatita sau de cancer la prostata.

Testul de sange pentru PSA (antigen specific prostatic) este util atat pentru detectarea precoce a cancelului de prostata, precum si pentru a monitoriza aceasta problema de sanatate. Specialistii recomanda ca acest test sa fie efectuat doar de catre barbatii care prezinta anumite simptome specifice, nefiind indicat in cazul in care simptomele nu sunt prezente.


Informatii importante despre PSA

Prostata este o glanda de mici dimensiuni, parte a sistemului reproductiv masculin, care se afla sub vezica urinara si care genereaza un fluid aflat in lichidul seminal. Antigenul specific prostatic este produs de catre prostata, iar testarea PSA are rolul de a masura nivelul din sange al acestuia. Proteina PSA ia nastere in celulele din glanda prostatica, la barbati fiind normal ca nivelul de PSA sa fie scazut. In afara de cancerul de prostata, valorile mai mari ale PSA pot sa anunte si o infectie sau o inflamatie prezenta la nivelul prostatei.

Cand se recomanda efectuarea testului PSA?

In situatia in care ati remarcat anumite simptome care pot sa anunte afectarea prostatei, se poate ca medicul sa va recomande testul de sange pentru PSA (antigen specific prostatic). Cancerul nu poate sa fie depistat doar prin aceasta analiza, fiind nevoie si de biopsie pentru a stabili acest diagnostic. In situatia in care diagnosticul este confirmat, testarea PSA este utila in procesul de monitorizare a starii de sanatate a pacientului. Barbatii care au depasit varsta de 50 de ani sunt sfatuiti sa discute cu medicul despre aceasta problema, in special daca au avut in familie cazuri de cancer la prostata. 

Pentru mentinerea sanatatii prostatei si pentru a ameliora simptomele provocate de afectiunile de la nivelul acesteia, farmacistii Catena recomanda barbatilor sa foloseasca ProstaMill. Acest produs este util pentru a reduce durerea din zona perineului si pe cea de la momentul urinarii, precum si durerea din timpul ejacularii. ProstaMill scade nevoia de a urina frecvent, diminueaza senzatia de urinare insuficienta si imbunatateste puterea jetului urinar.

Pregatirea pacientului pentru testare PSA

Este important ca testarea PSA sa fie efectuata la primele ore ale diminetii, inainte ca persoana testata sa manance. De asemenea, se recomanda ca recoltarea probei de sange sa aiba loc dimineata pentru ca in timpul zilei pot sa apara mici variatii. Testarea PSA trebuie efectuata inainte de orice manevra urologica, asa cum este de exemplu tuseul rectal, si la o distanta de cateva saptamani dupa ce s-a vindecat o afectiune inflamatorie a prostatei, asa cum este prostatita.

Pentru mentinerea sanatatii prostatei si a functiei urinare la barbati, farmacistii Catena recomanda barbatilor sa foloseasca ProstaGood. Acest supliment alimentar mentine buna functionare a sistemului imunitar, are proprietati antiinflamatorii si favorizeaza reducerea durerii musculare si articulare. De asemenea, ProstaGood protejeaza celulele de actiunea radicalilor liberi si ajuta la mentinerea functiei reproductive la barbati.

PSA – valori normale

Pentru barbatii cu varsta cuprinsa intre zero si 40 de ani, valoarea normala a PSA trebuie sa fie mai mica sau egala cu 1.4 ng/ml.

Pentru grupa de varsta 40 – 49 de ani, valoarea normala este mai mica sau egala cu 2 ng/ml.

In situatia barbatilor cu varsta intre 49 si 59 de ani valoarea normala a PSA este mai mica sau egala cu 3.1 ng/ml, intre 59 si 69 de ani mai mica sau egala cu 4.1 ng/ml, iar la barbatii cu varsta mai mare de 69 de ani, valoarea normala este mai mica sau egala cu 4.4 ng/ml.

Afectiuni care determina cresterea valorilor PSA

Valorile PSA cresc in mod natural odata cu inaintarea in varsta. Cresterea acestui nivel nu inseamna neaparat cancer, putand sa fie vorba inclusiv despre o infectie a tractului urinar, despre un cateter urinar, despre prostata infectata sau inflamata. Valorile PSA pot creste si pe fondul unor temperaturi crescute, din cauza activitatii fizice intense sau in urma unui examen pentru vezica urinara.

Situatii care determina un PSA mic

Un PSA mic poate sa fie consecinta administrarii anumitor medicamente care sunt folosite pentru a trata afectiuni urinare sau BPH. De asemenea, valorile scazute ale PSA pot sa fie obtinute si pe fondul administrarii unor doze mari de medicamente pentru chimioterapie. Un alt factor care poate sa determine un PSA mic este reprezentat si de greutatea corporala prea mare.