Proteza dentara si alimentatia – ce sa mancati si ce sa evitati

Proteza dentara si alimentatia – ce sa mancati si ce sa evitati Proteza dentara si alimentatia – ce sa mancati si ce sa evitati

Ultima actualizare: 15 ianuarie 2024

proteza-dentara

Proteza dentara poate inlocui cu succes dintii naturali, iar dupa trecerea perioadei de acomodare, cei mai multi utilizatori aproape ca nu mai simt diferenta. Purtarea protezei dentare presupune insa mai multa atentie acordata alimentelor pe care le consumati, de aceasta data nu doar in privinta continutului nutritional, ci si a consistentei acestora. Din acest punct de vedere, exista cateva categorii de alimente nerecomandate persoanelor care poarta proteza dentara, insa va raman numeroase optiuni in privinta celor pe care le puteti consuma.

In cele ce urmeaza va vom prezenta care sunt acele alimente de evitat daca purtati proteza dentara, precum si cele pe care le puteti consuma fara probleme.


Alimente de evitat daca purtati proteza dentara

Proteza dentara este suficient de rezistenta pentru a putea consuma orice alimente doriti, insa pe masura trecerii timpului se poate slabi sau deteriora daca este supusa frecvent unei presiuni puternice ca urmare a unor alimente mai greu de mestecat. De asemenea, si alimentele acide pot afecta proteza dentara, de aceasta data din punct de vedere estetic. Mai exact, este posibil ca alimentele acide sa determine aparitia unor pete pe suprafata materialului din care este realizata.

Iata care sunt alimentele de care ar fi bine sa va feriti daca purtati proteza dentara!

  • Alimentele tari

Alimentele tari sunt mai greu de mestecat si de aceea creeaza presiune asupra protezei dentare, provocand deteriorarea sau uzura prematura a acesteia. Din aceasta categorie putem mentiona fructe precum merele, perele sau gutuile, legume precum morcovii cruzi si alte radacinoase, alunele, migdalele, biscuitii uscati, painea prajita.

De asemenea, si alimente crocante precum chipsurile sau covrigeii uscati pot afecta proteza dentara, astfel ca e preferabil sa le evitati.

  • Alimentele lipicioase

Desi alimentele lipicioase nu au o consistenta la fel dura precum cele de mai sus, pot afecta in egala masura proteza dentara. Bomboanele gumate, caramelele, fructele uscate, prajiturile cu glazura sau crema, serbetul, ciocolata, jeleurile, dar si produsele de patiserie din aluat moale pot ramane lipite pe proteza dentara, in zone mai greu de curatat, favorizand ulterior dezvoltarea unor bacterii.

Foramen Antiseptico apa de gura combate respiratia urat mirositoare si formarea placii dentare. Forma sa lichida faciliteaza accesul la spatiile interdentare, zonele cu cel mai mare risc de formare a cariilor, acolo unde periuta de dinti nu poate ajunge. 

 

  • Alimentele foarte condimentate sau acide

Rosiile, citricele, muraturile, salatele acrite cu mult otet si mancarurile picante sau foarte condimentate au un grad mai mare de aciditate, iar daca sunt consumate frecvent pot modifica aspectul protezei dentare, intrucat continutul acid ataca materialul din care aceasta e realizata. De asemenea, consumul frecvent de alimente acide poate produce iritatii la nivelul gingiilor, motiv pentru care purtarea protezei dentare poate deveni foarte inconfortabila.

Alimente recomandate daca purtati proteza dentara

Asa cum spuneam, va raman numeroase optiuni in privinta alimentelor pe care le puteti consuma fara a exista riscul ca acestea sa afecteze in vreun fel proteza dentara.

  • Fructe si legume moi

Fructele si legumele sunt baza oricarei diete sanatoase, iar faptul ca unele dintre el se gasesc in lista prezentata anterior nu trebuie sa va descurajeze. Persoanele care poarta proteza dentara pot consuma fara probleme banane, portocale, kiwi, capsune, cirese, fructe de padure, prune si alte fructe moi, care sunt usor de mestecat. Chiar si merele sau gutuile pot fi consumate cu conditia ca fructele sa nu fie muscate direct, ci taiate in felii cat mai subtiri.

In ceea ce priveste legumele, chiar daca acestea au o consistenta mai tare, pot fi consumate fara probleme daca sunt fierte sau gatite la cuptor.

  • Carne fiarta

Persoanele cu proteza dentara pot consuma si carne, insa aceasta trebuie sa fie cat mai frageda si taiata in bucatele mici, care sa poata fi mestecate usor. Carnea bine fiarta este mai frageda si totodata mai sanatoasa decat cea prajita sau facuta pe gratar, la fel de usor fiind de consumat si pestele sau fructele de mare.

  • Supe si piureuri

Dupa cum probabil v-ati dat seama, alimentele moi sunt cele mai potrivite pentru persoanele care poarta proteza dentara, asa sa supele si piureurile nu aveau cum sa lipseasca din lista. Astfel, puteti consuma absolut orice fel de legume, inclusiv morcovi sau telina, care devin moi daca sunt fierte si adaugate in supa sau facute piure.

Foramen Whitening pasta de dinti mentine dintii albi, stralucitori si sanatosi. Este un produs pentru albirea nonabraziva a dintilor, dar care nu afecteaza integritatea smaltului dentar. Pasta de dinti pentru albire Foramen contine si fluor, care previne aparitia cariilor si intareste smaltul dentar.

 

  • Oua

Si ouale sunt un aliment care poate fi consumat sub orice forma pentru ca oricum le-ati gati, consistenta ramane moale. Chiar este recomandat sa consumati oua pentru ca sunt o buna sursa de proteine si alti nutrienti, insa nu trebuie sa exagerati si sa le includeti in meniu in fiecare zi.

Proteza dentara – reguli de igiena si ingrijire

Purtarea unei proteze dentare impune si respectarea unor reguli specifice de ingrijire si igiena, pe care vi le prezentam in cele ce urmeaza.

  • Curatati proteza cu regularitate – proteza trebuie curatata frecvent, de 1-2 ori pe zi, folosind o perie speciala sau o periuta de dinti cu peri foarte moi. De asemenea, se foloseste solutie speciala pentru curatare sau o pasta de dinti fara particule abrazive, deoarece acestea pot zgaria materialul protezei.
  • Nu fortati proteza – daca simtiti ca proteza nu se mai potriveste perfect, nu incercati sa o fortati sau sa o ajustati pentru ca exista riscul sa o deteriorati iremediabil. In astfel de situatii trebuie sa va adresati medicului dentist, care dispune de dispozitivele necesare pentru a face ajustarile ce se impun.
  • Pastrati proteza permanent umeda – pe timpul noptii sau in perioadele in care nu o folositi, proteza trebuie sa stea neaparat intr-un mediu umed, intrucat se poate deforma daca se usuca. Proteza dentara se pastreaza intr-un recipient cu apa sau cu o solutie special destinata acestui scop.
  • Nu renuntati la igiena orala – igiena orala este si mai importanta chiar si dupa ce ati pierdut dintii naturali si ati trecut la proteza. Aceasta pentru ca exista un risc mai mare de aparitie si dezvoltare a bacteriilor intre marginile protezei si gingii, ceea ce poate duce la infectii si inflamatii. De aceea, trebuie sa va ingrijiti de igiena orala folosind apa de gura si alte produse destinate persoanelor care poarta proteza dentara.
  • Examinati proteza periodic – ori de cate ori o curatati, este recomandat sa examinati proteza in detaliu, pentru a depista aparitia unor eventuale fisuri, pete sau alte probleme. Daca sunt descoperite din timp, acestea se pot rezolva usor si cu costuri minime, in timp ce un defect ignorat sau depistat prea tarziu va poate pune in situatia de a inlocui vechea proteza cu alta noua.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Foramen Antiseptico apa de gura 500ml-001

    Foramen Antiseptico apa de gura X 500 ml

    Foramen Antiseptico apa de gura combate respiratia urat mirositoare si formarea placii dentare   Testele clinice au aratat ca utilizarea apei de gura, dupa fiecare periaj, contribuie la eliminarea…

  • 3 la pret de 2
    Foramen Whitening pasta dinti pentru albire 75ml-302

    Foramen Whitening pasta dinti pentru albire X 75ml

    Pasta de dinti Foramen este o pasta pentru albirea dintilor care curata delicat smaltul dentar, ajutand la indepartarea placii bacteriene.  Pasta de dinti pentru albire Foramen mentine dintii albi,…