Proteza de sold: cand este indicata si ce beneficii are

Proteza de sold: cand este indicata si ce beneficii are Proteza de sold: cand este indicata si ce beneficii are

Ultima actualizare: 23 septembrie 2024

proteza-sold

Articulatia soldului este de tip minge-cavitate, fiind cea mai mare articulatie a corpului. Cavitatea este compusa din os si cartilaj, iar mingea reprezinta partea superioara a coapsei, cunoscuta si sub numele de cap femural.

Chirurgia de inlocuire a soldului este o operatie folosita pentru a inlocui capul femural deteriorat cu piese sintetice artificiale noi si durabile.

In unele cazuri, fie cavitatea soldului, fie capul femural sufera leziuni in urma unor accidentari sau afectiuni medicale. Aceste probleme pot provoca durere, dificultati de mers sau incapacitate de a efectua activitatile de zi cu zi.

Persoanele care au aceste probleme medicale pot incerca diferite metode de ameliorare a durerii, cum ar fi medicamentele, kinetoterapia sau ortezele pentru sold. Cu toate acestea, daca durerea de sold nu dispare, medicul poate recomanda o interventie chirurgicala de inlocuire a soldului, cunoscuta si sub denumirea de proteza de sold.

Cine are nevoie de o proteza de sold?

Potrivit specialistilor, cele mai multe persoane carora li se monteaza proteze de sold au varste cuprinse intre 50 si 80 de ani. Aceste interventii chirurgicale sunt de obicei efectuate pentru tratarea artrozei soldului. Coxartroza este o boala care apare in urma degradarii cartilajului soldului. In lipsa cartilajului, oasele se freaca unele de altele, ceea ce poate provoca dureri severe.

 


Informatii generale despre proteza de sold

Proteza de sold este o procedura chirurgicala in care un chirurg ortoped inlocuieste articulatia soldului (sau parti ale acesteia) cu un implant artificial (o proteza de sold). Aceasta operatie poarta denumirea de artroplastie de sold.

Mai mult de 90% din protezele de sold sunt efectuate la adultii cu varsta peste 50 de ani. Medicul recomanda de obicei proteza de sold daca durerea si alte semne si simptome la nivelul soldului afecteaza capacitatea de a sta in picioare si de a merge.

Tipuri de proteza de sold

Proteza de sold poate fi partiala sau totala.

Proteza totala de sold

Proteza totala de sold implica inlocuirea intregii articulatii a soldului cu o proteza. Medicul inlocuieste partea superioara (capul femural) a coapsei (femurului) si cavitatea in care acesta intra (acetabul). Aproape toate protezele de sold sunt proteze totale de sold.

proteza-sold-tipuri

Proteza partiala de sold

Protezele partiale de sold sunt foarte rare. In timpul acestei proceduri, chirurgul inlocuieste doar o parte a articulatiei soldului. Acestea sunt realizate de obicei doar pentru a repara anumite tipuri de fracturi de sold sau pentru a elimina anumite tipuri de tumori.

Cand este necesara?

Proteza de sold este recomandata in cazurile in care semnele si simptomele la nivelul soldului afecteaza total sau partial efectuarea activitatilor zilnice. Inainte de o proteza de sold, cei mai multi oameni incearca alte tratamente mai simple si mai conservatoare, cum ar fi medicamentele, kinetoterapia sau folosirea dispozitivelor de ajutor. Aceste tipuri de tratamente sunt recomandate chiar si de medic inainte de o proteza de sold.

Artrita este cea mai frecventa cauza a durerii de sold si a altor simptome care duc la implantarea unei proteze de sold. Printre cele mai frecvente tipuri de artrita care pot afecta soldul se numara:

De asemenea, proteza de sold poate fi necesara si in urma aparitiei altor conditii de sanatate si probleme care pot afecta articulatia soldului, cum ar fi:

  • osteonecroza
  • traumatisme precum accidente de masina sau caderi
  • sindromul de impingement femuroacetabular
  • displazia de sold
  • tumori benigne (neoplasme)
  • cancer
  • boala Perthes.

cand-este-necesara-proteza-de-sold

Beneficii

Proteza de sold este de obicei o operatie de mare succes. Majoritatea persoanelor supuse unei proteze de sold experimenteaza o scadere dramatica a simptomelor - in special durerea si rigiditatea.

Dupa recuperarea completa, aceste persoane au o mobilitate crescuta. Proteza de sold imbunatateste de obicei capacitatea de a merge, de a urca scarile si de a efectua alte activitati fizice.

Cum decurge artroplastia de sold?

Procedura chirurgicala este realizata de regula in aproximativ doua ore. Pentru a efectua o operatie de inlocuire a articulatiei soldului, chirurgul:

  • Realizeaza o incizie in dreptul soldului, prin straturile de tesut.
  • Indeparteaza oasele si cartilajele deteriorate, lasand intact osul sanatos.
  • Implanteaza cavitatea noua in osul pelvin.
  • Introduce un implant de metal in partea superioara a coapsei, care este apoi acoperita cu o minge artificiala.

Recuperarea dupa o proteza de sold

In urma unei proteze partiale sau totale de sold, persoana in cauza este nevoita sa ramana de obicei in spital aproximativ doua zile. In tot acest timp, specialistii ii administreaza de obicei analgezice, cum ar fi:

  • opioide
  • anestezic local
  • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)
  • acetaminofen

Indepartarea firelor este efectuata dupa aproximativ doua saptamani de la operatie. In acest interval, pacientul va fi nevoit sa-si ingrijeasca ranile la domiciliu, numai la recomandarea specialistilor.

Medicul i-ar putea recomanda pacientului sa se ridice si sa se miste imediat dupa proteza de sold. Acesta poate fi capabil sa mearga pe distante scurte cu asistenta in ziua operatiei. Miscarea articulatiei poate provoca initial dureri sau disconfort la nivelul soldului.

proteza-sold-recuperare

Un kinetoterapeut ii poate arata pacientului ce tipuri de exercitii poate face pentru a-si intari articulatia soldului si ii poate spune ce activitati va fi nevoit sa evite.

In cazul unei proteze partiale de sold, procesul de recuperare ar putea dura mai putin.

Posibile riscuri

Complicatiile unei proteze de sold sunt rare, dar pot aparea. Cele mai frecvente complicatii sunt:

  • infectiile
  • aparitia unor cheaguri de sange la nivelul picioarelor (tromboza venoasa profunda) sau plamani (embolie pulmonara)
  • probleme cu proteza, cum ar fi slabirea sau luxarea acesteia
  • fracturi osoase in jurul protezei
  • rigiditate la nivelul articulatiei.

 

 

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/hip-replacement/about/pac-20385042

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/17102-hip-replacement

https://www.mountsinai.org/health-library/surgery/hip-joint-replacement

https://www.healthline.com/health/osteoarthritis/total-hip-replacement

https://www.healthline.com/health/hip-joint-replacement

https://www.medicalnewstoday.com/articles/hip-replacement-2