Prolapsul uterin este o afectiune cauzata de slabirea muschilor, tesuturilor si ligamentelor din zona uterului. Acest lucru face ca uterul sa coboare spre vagin, din cauza greutatii sale. Se poate intampla oricarei femei, insa este mai frecvent dupa menopauza si in cazul persoanelor care au avut mai mult de o nastere vaginala.
Muschii, ligamentele si tesuturile din pelvis poarta denumirea de muschii podelei pelvine. Acesti muschi sustin uterul, rectul, vaginul, vezica urinara si alte organe pelvine. Prolapsul uterin apare atunci cand muschii podelei pelvine se deterioreaza sau se slabesc pana in punctul in care nu mai pot oferi sprijin. Din aceasta cauza, organele pelvine ajung sa cada in vagin.
Prolapsul uterin poate fi usor sau sever, in functie de cat de mult s-au slabit muschii de sustinere ai uterului. Prolapsul uterin reprezinta schimbarea pozitiei uterului, prin alunecarea sa. Un prolaps uterin poate fi incomplet atunci cand uterul se deplaseaza pana in vagin, sau complet, cand o parte a acestuia iese din vagin.
Ce este prolapsul uterin
Prolapsul uterin (prolabarea organelor genitale) apare atunci cand uterul coboara spre sau pana in vagin. Aceasta problema se produce atunci cand muschii si ligamentele planseului pelvin se slabesc si nu mai au capacitatea de a sustine uterul.
In unele cazuri mai grave, uterul poate sa iasa din deschiderea vaginala. Complicatiile unui prolaps uterin pot fi ulceratia tesutului expus si prolapsul altor organe pelvine, cum ar fi vezica urinara sau rectul.
Prolaps uterin – stadii
Potrivit profesionistilor din domeniul medical, aceasta problema poate fi de doua feluri: prolaps uterin drept incomplet si prolaps uterin complet.
In cazul unui prolaps uterin incomplet, uterul se deplaseaza partial in vagin, insa nu iese in afara acestuia. In schimb, in cazul unui prolaps uterin complet, o portiune a uterului iese din deschiderea vaginala. Deschiderea vaginala este cunoscuta si sub numele de introitus.
Medicii evalueaza un prolaps uterin dupa severitatea sa. Stadiile prolapsului uterin sunt:
-
Stadiul I: uterul cade in partea superioara a vaginului;
-
Stadiul II: uterul cade in partea inferioara a vaginului;
-
Stadiul III: uterul iese din vagin;
-
Stadiul IV: intregul uter aluneca in afara vaginului.
Simptomele prolapsului uterin
Multe femei se confrunta cu un prolaps uterin usor dupa nastere. In general, acesta nu provoaca semne sau simptome. In schimb, semnele si simptomele unui prolaps uterin moderat sau grav sunt:
-
observarea sau simtirea unui tesut bombat care iese din vagin;
-
senzatie de greutate la nivelul pelvisului;
-
senzatie de golire incompleta a vezicii urinare dupa mictiune;
-
incontinenta urinara;
-
probleme de defecare si nevoia de a pune presiune pe vagin cu degetele, pentru a sustine procesul de defecare;
-
senzatia ca o parte din tesutul vaginal se atinge de haine;
-
presiune sau disconfort la nivelul pelvisului sau a zonei lombare.
Prolaps uterin – cauze
Muschii planseului pelvin se pot slabi din mai multe motive:
-
sarcina si nasterea;
-
inaintarea in varsta si trecerea prin menopauza;
-
excesul de greutate si obezitatea;
-
ridicarea greutatilor;
-
tusea cronica;
-
constipatia cronica;
-
o operatie pelvina anterioara;
-
factori genetici care conduc la slabirea tesutului conjunctiv.
Diagnosticul de prolaps uterin
Pentru a diagnostica un prolaps uterin, un profesionist din domeniul sanatatii pune intrebari despre simptome si efectueaza un examen fizic. In timpul examinarii pelvisului, acesta va evalua cum sunt plasate organele din zona pelvina si care este tonusul vaginal.
De asemenea, ar putea efectua o ecografie sau o rezonanta magnetica (RMN), poate a evalua severitatea prolapsului.
Tratamentul pentru prolaps uterin
Un prolaps uterin pana la stadiul trei se poate vindeca spontan. In schimb, cazurile mai severe pot necesita tratament medical, cum ar fi pesarul vaginal si interventia chirurgicala.
Pesarul vaginal
Acesta este un dispozitiv vaginal care sustine uterul si il mentine in pozitia sa normala. Este important sa urmati instructiunile privind ingrijirea, indepartarea si introducerea pesarului. In cazurile de prolaps uterin sever, pesarul vaginal poate provoca iritatii, ulceratii si probleme de natura sexuala.
Interventia chirurgicala
Chirurgii pot repara un prolaps uterin prin vagin sau abdomen. Interventia chirurgicala presupune grefarea pielii pacientei sau utilizarea unui tesut de la un donator sau a altui material, pentru a aseza uterul in pozitia sa normala.
In cazuri severe, medicii pot recomanda o histerectomie. Aceasta procedura presupune indepartarea uterului si, adesea, a altor parti ale sistemului reproducator.
Prolaps uterin – complicatii
Prolapsul uterin este insotit de multe ori de prolapsul altor organe pelvine, cum ar fi:
Prolaps anterior
Prolapsul anterior apare din cauza slabirii tesutului conjunctiv aflat intre vezica urinara si peretele vaginal. Poate cauza caderea vezicii urinare in canalul vaginal. Aceasta problema se numeste cistocel sau prolaps de vezica urinara.
Prolaps vaginal posterior
Prolapsul vaginal posterior apare in urma slabirii tesutului conjunctiv dintre rect si podeaua vaginului, lucru care produce caderea intestinului in canalul vaginal. Prolapsul vaginal posterior se mai numeste si rectocel.
Prolaps uterin – metode de prevenire
Unele strategii pot reduce riscul de prolaps uterin si pot impiedica agravarea acestuia. Mai exact, este recomandat sa:
-
efectuati exercitii pelvine, cum ar fi exercitiile Kegel;
-
preveniti si tratati constipatia;
-
evitati ridicarea obiectelor grele;
-
tineti sub control tusea cronica;
-
mentineti o greutate sanatoasa, prin alimentatie si exercitii fizice;
-
luati in considerare terapia de substitutie hormonala cu estrogeni in timpul menopauze.
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-prolapse/symptoms-causes/syc-20353458
https://www.healthline.com/health/uterine-prolapse
https://www.medicalnewstoday.com/articles/305971
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16030-uterine-prolapse