Profilul lipidic este un test specific de sange utilizat pentru a evalua nivelul de lipide (impreuna cu fractiile sale) si trigliceride. Lipidele, numite si grasimi, circula in sange sub diferite forme, numite lipoproteine. Grasimile sunt deosebit de importante pentru organism, fiind implicate in diferite procese celulare si in asigurarea structurii si arhitecturii membranelor celulare. In egala masura, colesterolul este precursorul unor hormoni cu importanta vitala in organism. Lucrurile acestea trebuie mentionate, deoarece exista o tendinta actuala de a considera colesterolul drept un inamic al organismului cand, de fapt, nu este chiar asa. Excesul de colesterol este cel nociv.
Profilul lipidic permite masurarea nivelurilor de lipide, colesterol si trigliceride din sange. Este un test important, care ar trebui realizat periodic de toata lumea, intrucat nivelul de lipide poate avea valoare predictiva si de diagnostic al anumitor patologii. Desi exista indicatii specifice in vederea realizarii unui profil lipidic, un astfel de test poate oferi informatii importante chiar si in contextul unei persoane aparent sanatoase. De exemplu, cresterea concentratiilor de LDL si trigliceride din sange, in asociere cu fumatul si stilul de viata sedentar, indica un risc crescut al afectiunilor cardiovasculare, pe fondul formarii placilor de aterom si aparitiei aterosclerozei.
Ce sunt lipidele?
Lipidele reunesc un grup divers de molecule organice, caracterizate prin insolubilitatea in apa. Acestea sunt componente esentiale ale tuturor organismelor si indeplinesc mai multe functii ce sustin viata. Acizii grasi, fosfolipidele, steroizii, lipidele complexe, sunt cateva exemple. Pe de alta parte, doar cateva fractii prezinta importanta clinica, iar despre acestea vom vorbi imediat. Depozitele de trigliceride reprezinta forma prin care organismul stocheaza energia, in asa-zisul tesut adipos. Fosfolipidele sunt componente esentiale ale membranei celulare. Anumite lipide, cum sunt colesterolul si lipoproteinele, transporta grasimi si alte tipuri de substante in sange.
Ce analizeaza profilul lipidic?
Profilul lipidic analizeaza cantitatea de lipide din sange, in fractiile corespunzatoare, si anume colesterolul total, colesterolul HDL, colesterolul LDL si trigliceridele. Prin calcul, se identifica si cantitatea de VLDL (care reprezinta aproximativ 20% din cea de trigliceride) si colesterolul non-HDL, care reprezinta diferenta dintre colesterolul total si colesterolul HDL. Cunoscandu-se aceste fractii, profilul lipidic ofera o imagine completa a starii de sanatate a metabolismului lipidic si, in egala masura, ajuta la evaluarea riscului de afectiuni cardiovasculare. Deosebit de important este ca rezultatele sa se interpreteze in contextul specific al persoanei investigate.
-
Ce este colesterolul total?
Profilul lipidic ofera informatii privitoare si la colesterolul total, o masura a cantitatii totale de colesterol din sangele unei persoane. Colesterolul nu provine doar din alimentatie, foarte mare parte din el fiind sintetizat la nivelul ficatului. Valoarea obtinuta a colesterolului se calculeaza cu ajutorul unei formule matematice: HDL + LDL + 20% din trigliceridele totale. Dupa cum si mai sus am mentionat, 20% din trigliceride reprezinta, de fapt, estimarea concentratiei VLDL-ului, o alta fractie lipidica investigata prin profilul lipidic.
-
Ce este colesterolul HDL?
Colesterolul HDL, denumit si „colesterol bun”, este o forma sub care colesterolul circula prin sange, atasat anumite proteine. Acest tip de colesterol este considerat benefic deoarece transporta colesterolul de sange inapoi la ficat, unde este metabolizat si eliminat. Intr-un fel, colesterolul HDL „curata” arterele de colesterolul in exces, impiedicand formarea placilor de aterom. Prin urmare, scade riscul de ateroscleroza si boli cardiovasculare. Profilul lipidic ofera si informatii despre nivelul de colesterol HDL: cu cat este mai mare, cu atat efectul protector este mai mare.
-
Ce este colesterolul LDL?
O alta fractie investigata prin profilul lipidic este colesterolul LDL, cunoscut si sub denumirea de „colesterol rau”. Sub aceasta forma colesterolul circula de la ficat spre tesuturile periferice, ceea ce inseamna ca nivelurile ridicate de LDL colesterol, investigate prin profilul lipidic, sunt in stransa asociere cu riscul de a dezvolta ateroscleroza si boli cardiovasculare. In exces, exista un risc crescut ca acest colesterol LDL sa se acumuleze la nivelul arterelor, sub forma de placi de aterom. Acestea obstructioneaza fluxul sanguin si creste riscul de hipertensiune arteriala, AVC si alte tipuri de boli cardiovasculare, inflamatie cronica si complicatiile asociate.
Trigliceridele sunt lipide care circula prin sange, formate dintr-o molecula de glicerol si trei de acizi grasi. Reprezinta principala forma de grasime prezenta in alimentele consumate. Ele mai sunt produse si in urma digestiei si metabolizarii alimentelor. Trigliceridele provenite prin aport alimentar sunt stocate in adipocite, celule ale tesutului adipos, si utilizate drept sursa energetica atunci cand este necesar. Grasimea subcutanata, care contine trigliceride, ofera izolatie termica si mecanica. Trigliceridele transporta si vitamine solubile in grasimi (A, D, E, K).
Profil lipidic - ce rol are si cui i se recomanda?
Profilul lipidic este un test de sange care se efectueaza identic cu cel pentru hemoleucograma, dintr-o proba de sange venos. Acesta ofera informatii foarte importante privitoare la sanatatea metabolismului lipidic si functionarea sa, fiind utilizat pentru evaluarea riscului cardiovascular. Profilul lipidic se recomanda a fi efectuat periodic, de catre orice pacient, intrucat este o investigatie accesibila, rapida, minimum invaziva, dar care poate oferi informatii deosebit de importante in vederea adoptarii unui stil de viata mult mai sanatos, in special cand exista risc de boala. Profilul lipidic, in sens restrans, se recomanda mai ales persoanelor care:
-
prezinta factori de risc cardiovascular: profilul lipidic se recomanda mai ales la persoanele care sufera de hipertensiune arteriala, diabet zaharat, au un istoric familial pozitiv de boala cardiovasculara, fumeaza, sufera de obezitate sau o anumita forma de dislipidemie;
-
au varsta de peste 40 de ani: conform specialistilor, riscul de boli cardiovasculare creste odata cu inaintarea in varsta, motiv pentru care profilul lipidic se recomanda ca parte a screeningului de rutina, in vederea preventiei bolilor cardiovasculare;
-
persoanelor cu istoric familial pozitiv de dislipidemie si boli cardiovasculare: in cazurile in care exista antecedente familiale de boli cardiovasculare, hipercolesterolemie, dislipidemie sau hipertrigliceridemie, este recomandat ca aceste persoane sa efectueze periodic un profil lipidic, pentru evaluarea riscului cardiovascular;
-
persoanelor care au pancreatita diagnosticata trebuie sa isi faca periodic profilul lipidic;
-
persoanelor care urmeaza tratament pentru dislipidemie sau boli cardiovasculare: realizarea periodica a unui profil lipidic este utila pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului si, in egala masura, pentru a ajusta doza medicamentoasa daca este necesar.
Dincolo de recomandarile generale, profilul lipidic ar trebui realizat de catre oricine persoana, deoarece nivelurile anormal de crescute ale fractiilor lipidice pot indica anumite tipuri de afectiuni. De asemenea, daca profilul lipidic indica cresteri ale majoritatii fractiilor de colesterol, ar putea dicta nevoia de a aborda un stil de viata mult mai sanatos si activ.
Profilul lipidic si beneficiile lui in preventie
Profilul lipidic reprezinta un instrument important cu valoare predictiva si prognostica, uneori chiar si cu valoare de diagnostic. Rezultatele obtinute printr-un profil lipidic pot ajuta medicul la detectarea precoce a dislipidemiilor, permitandu-i sa initieze rapid tratamentul necesar si sa recomande modificari specifice ale stilului de viata, pentru a se preveni riscul aparitiei bolii de natura cardiovasculara. Pe fondul unor tabieturi nesanatoase, cum ar fi fumatul, sedentarismul, consumul de alcool, profilul lipidic ajuta la evaluarea riscului cardiovascular.
Daca rezultatele unui profil lipidic indica niveluri crescute de LDL si trigliceride si scazute de HDL, riscul de afectare cardiovasculara si AVC este relativ mare. Profilul lipidic poate oferi o serie de informatii precise pentru evaluarea riscului cardiovascular al unei persoane si, asadar, poate ghida strategiile de preventie si tratament. Administrarea de statine se face in functie de nivelurile de lipide, dincolo de alti factori de risc prezenti. Profilul lipidic poate fi utilizat pentru a identifica niveluri anormal de crescute ale colesterolului si trigliceridelor. Ulterior, rezultatele ghideaza adoptarea unui stil de viata mai sanatos, eficient ca modalitate de preventie a bolilor.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470561/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542294/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK525952/