Prevenirea otitei la copii – sfaturi utile pentru parinti

Prevenirea otitei la copii – sfaturi utile pentru parinti Prevenirea otitei la copii – sfaturi utile pentru parinti

Ultima actualizare: 30 mai 2023

Pentru a preveni otita la copii, stabilind masuri eficiente care scad riscul acestui tip de infectie, este esentiala cunoasterea factorilor epidemiologici, dar si de natura personala, care ar putea sa predispuna un copil la dezvoltarea otitei. Se cunoaste faptul ca sugarii si copiii, in primul rand datorita faptului ca au un sistem imunitar incomplet maturizat, sunt mult mai predispusi spre a dezvolta otita. Desi bazele acestei predispozitii legate de varsta este inca incomplet inteleasa si documentata, specialistii considera ca este legata de caracteristicile particulare ale anatomiei si structurii nazofaringelui, functiei trompei lui Eustachio sau raspunsului imun al organismului.

Farmacistii Catena recomanda Oticsun spray auricular, un produs administrat ca adjuvant in diverse afectiuni ale urechii. Contine ingrediente de origine naturala, ulei de Geranium, ulei de arbore de ceai (Melaleuca), ulei de lamaie, ulei de oregano, ulei de lavanda, ulei de menta, ulei de rozmarin, extract de goldenseal (Hydrastis canadensis) cu rol in scaderea inflamatiei locale.

Un factor important care poate prezice probabilitatea ca otita la copii sa reapara este varsta pe care micutul o are la primul episod acut al afectiunii: cu cat copilul este mai mic, cu atat se pare ca recidiva este mai probabila. Sugarii alaptati la san, de exemplu, au o prevalenta mai mica de a dezvolta otita, beneficiile alaptarii fiind evidente in special in primul an de viata si prezente chiar si cand intarcarea are la doar cateva luni dupa nastere. Acest efect protector pare a fi insa mai puternic in prevenirea incidentei de otita la copii, dar si alte afectiuni, cand durata alaptarii la san este mai multa. Din aceste motive, specialistii recomanda alaptarea la san a copilului.


Despre otita – informatii generale

Otita este o afectiune de natura inflamatorie care intereseaza urechea. In functie de localizarea inflamatiei, otita poate fi de trei tipuri: externa, medie si interna. Pot fi afectati si adultii, dar s-a observat ca otita la copii este mult mai frecventa in randul populatiei. Cea mai mare incidenta se afla in randul copiilor cu varste intre 5-15 luni, otita medie fiind o complicatie frecventa care este asociata infectiilor virale ale tractului respirator superior. Cu toate acestea, otita la copii ar putea fi prevenita prin adoptarea unor masuri speciale, active, otita medie acuta necesitand cea mai mare atentie, in special atunci cand exista trei sau mai multe episoade in ultimele 6 luni.

Cum poate fi prevenita otita la copii? Sfaturi pentru parinti

Chiar daca otita la copii are o etiologie multifactoriala, s-a observat ca infectiile bacteriene se afla printre principalele cauze. De asemenea, raspunsul imunitar joaca un rol important in otita la copii, in special cand vine vorba de manifestarile simptomatologice. Exista o serie de practici eficiente pentru a preveni otita la copii, scazand astfel riscul dezvoltarii acestei afectiuni. Pe de alta parte, chiar daca otita la copii este autolimitata si se vindeca de la sine, este foarte important sa va adresati medicului dumneavoastra daca simptomele se asociaza febrei si altor stari ce pot duce eventuale complicatii asociate otitei.

Descoperiti in continuare cateva sfaturi privitoare la cum poate fi prevenita otita la copii!

Vaccinarea copilului

Imunizarea reprezinta o modalitate eficienta de a preveni otita la copii. Este vorba atat de otita la copii de natura acuta, cat si de evitarea evenimentelor patologice care pot conduce la recidiva si cronicizare. Aceasta abordare preventiva este deosebit de valoroasa, pe masura ce o gama tot mai variata de bacterii ajung sa castige rezistenta la antibiotice.

Strategiile de vaccinare trebuie sa intereseze in special bacteriile si virusii implicati in otita la copii: Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae, Moraxella catarrhalis, virusul gripal si adenovirusul, dar si virusul respirator sincitial uman, virusul parainfluenza. Prevenirea infectiilor respiratorii promoveaza si incidenta scazuta de otita la copii.

Evitarea temperaturilor ridicate si umiditatii excesive din incaperea copilului

Temperatura ridicata, in asociere cu umiditatea excesiva, creeaza un mediu prielnic dezvoltarii si multiplicarii bacteriilor. Prin urmare, otita la copii este frecventa atunci cand acesta sta timp indelungat intr-o incapere mult prea umeda si calduroasa, crescand riscul unei posibile infectii.

Alaptarea la san a copilului

Dincolo de proprietatile nutritive ale laptelui matern, acesta contine si o cantitate importanta si esentiala de compusi biologic activi (anticorpi, proteine), esentiali pentru dezvoltarea imunitatii copilului. Conform specialistilor, otita la copii este mult mai putin frecventa in cazul celor care au fost alaptati la san, chiar si pentru perioade relativ scurte de timp. De asemenea, este foarte important ca micutul sa fie alaptat intr-o anumita pozitie, tinut in brat. Alaptarea cu biberonul, in pozitie de decubit dorsal (pe spate), poate predispune aparitia de otita la copii.

Acustivum DURERE spray auricular este un dispozitiv medical, folosit ca tratament adjuvant al durerilor canalului auditiv extern (dureri precum cele provocate de otita externa). Contine glicerina si pantenol care contribuie la mentinerea confortului canalului auditiv, prin scaderea durerii si a inflamatiei de la nivel local.

Evitarea fumatului in apropierea copilului

Expunerea pasiva la fumul de tigara, precum si la alti compusi toxici din aer, poate predispune dezvoltarea de otita la copii. Deoarece pielea acestora este deosebit de sensibila, substantele si compusii toxici pot cauza iritatii, care ulterior se infecteaza. Fumul de tigara are in compozitie o gama variata de compusi cu potential toxicogen, in special asupra copiilor a caror imunitate nu este pe deplin dezvoltata.

Protectia in timpul inotului sau bailor

Copiii care practica inot ar trebui sa foloseasca o bariera fizica, astfel incat sa isi protejeze cat mai bine urechile de contactul cu apa. Dopurile impermeabile pentru urechi sunt utile, dar s-a observat ca pot actiona drept iritant local, favorizand dezvoltarea otitei externe. Riscul de otita la copii din cauza apei (otita inotatorului) pare a fi mai mic daca se foloseste o casa din silicon pentru inot, care nu permite patrunderea apei in ureche. O astfel de casca poate fi folosita si in momentul in care copilul face baie, pentru a preveni otita la copii.

Incurajarea unei diete bogate in fructe si legume

Consumul regulat de fructe si legume, in functie de stadiul diversificarii alimentatiei, respectiv de planul elaborat, asigura un aport adecvat de vitamine si substante minerale. Acest aport este benefic pentru consolidarea statusului imunitar al copiilor, important in a preveni otita la copii. Adaugarea treptata de fructe si legume in dieta copilului se fac in concordanta cu etapele avute in vedere in ceea ce priveste diversificarea alimentatiei.

Respectarea bunelor practici de igiena

Otita la copii poate aparea si ca urmare a adoptarii unor practici de igiena neadecvate, care pot favoriza, de fapt, aparitia acesteia. De exemplu, dupa baita canalul auditiv extern ar trebui uscat folosindu-se fie un uscator de par la intensitate minima, dar cu aer nici prea cald, nici prea rece, fie un prosopel curat, din bumbac, cu miscari blande. Urechiusele nu trebuie curatate excesiv, si sub nicio forma folosindu-se betisoare de urechi.

Pentru a preveni otita la copii, se recomanda spalarea si curatarea mainilor de fiecare data dupa ce s-au jucat afara sau au avut contact cu alti copii. Deoarece s-a observat ca incidenta afectiunilor urechii (otita la copii) este mult mai mare in randul celor care merg la gradinita sau cresa, un factor predispozant il reprezinta multimile, asadar contactul cu alti copii care pot acuza simptome de infectii respiratorii.

Otita la copii este destul de frecventa, insa deseori este autolimitata. Cu toate acestea, daca este prezenta recurenta si simptomele sunt ingrijoratoare, nu ezitati sa va adresati medicului ORL-ist, deoarece pot aparea complicatii cu potential deosebit de grav. Respectarea sfaturilor de mai sus si evitarea factorilor de risc duc la minimalizarea riscului ca micutul sa dezvolte otita.

 

Surse:

https://www.amplifon.com/ca/diseases-and-hearing-loss/otitis

https://www.clinicalmicrobiologyandinfection.com/article/S1198-743X(14)64955-7/fulltext

https://www.health.gov.au/our-work/care-for-kids-ears/about/preventing-otitis-media

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1198743X14649557

https://www.wikidoc.org/index.php/Otitis_media_prevention

https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2001/0301/p927.html

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Oticsun x 10ml

    Oticsun spray auricular X 10 ml

    Oticsun spray auricular este un produs administrat ca adjuvant in diverse afectiuni ale urechii. Beneficii Oticsun Adjuvant in tratamentul otitei Scade inflamatia canalului auditiv  Are proprietati…

  • Acustivum durere spray auricular x 20 ml

    Acustivum durere spray auricular X 20 ml

    Acustivum DURERE spray auricular este un dispozitiv medical, folosit ca tratament adjuvant al durerilor canalului auditiv extern (dureri precum cele provocate de otita externa). Contine glicerina si pantenol…