Pregatirea pentru ecografie abdominala – ce trebuie sa stiti

Pregatirea pentru ecografie abdominala – ce trebuie sa stiti Pregatirea pentru ecografie abdominala – ce trebuie sa stiti

Ultima actualizare: 5 iulie 2024

pregatirea-pentru-ecografia-abdominala

Daca doriti sa va programati sau v-ati programat deja pentru o ecografie abdominala, atunci probabil ca aveti o multime de intrebari cu privire la acest tip de scanare.

Ecografia abdominala este o investigatie imagistica folosita atat ca metoda de screening, pentru evaluarea starii de sanatate si a functionalitatii organelor abdominale, dar si ca modalitate de diagnostic pentru afectiunile abdominale.

Ecografia abdominala este o scanare non-invaziva preferata de specialistii in medicina pentru siguranta si eficacitatea sa, deoarece ii ofera medicului sau asistentului o imagine detaliata a interiorului abdomenului.

  • Care este scopul ecografiei abdominale?

Ecografia abdominala examineaza interiorul corpului cu ajutorul undelor sonore, pentru a crea o imagine a organelor interne. Aceste unde sonore de inalta frecventa sunt transmise in abdomen, iar ecourile care se intorc sunt captate si transformate apoi in imagini.

Acest proces ii ofera medicului o imagine detaliata a organelor interne precum ficatul, vezica biliara, splina, pancreasul si rinichii.

Ecografia abdominala ajuta la evaluarea sanatatii organelor, la diagnosticarea problemelor medicale si la ghidarea planurilor de tratament, toate asigurand confortul si siguranta pacientului.


Ce este ecografia abdominala?

Ecografia este o investigatie imagistica non-invaziva care foloseste unde sonore de inalta frecventa pentru a capta imagini din interiorul corpului. Ecografia abdominala ii ajuta pe specialisti sa observe si sa monitorizeze organele si structurile din interiorul abdomenului.

Ecografia este un test sigur si nedureros. In plus, este din ce in ce mai frecventa. In fiecare an se efectueaza din ce in ce mai multe ecografii la nivel mondial.

ce-este-ecografia-abdominala

Imaginile produse de ecograf sunt captate in timp real. Ele arata structura si miscarea organelor interne, precum si sangele care curge prin vasele de sange. Ecografia abdominala este cel mai folosit test pentru a vizualiza si examina fatul si sarcina in plina dezvoltare, insa are multe alte utilizari clinice.

Cand se recomanda ecografia abdominala?

Ecografia abdominala este realizata pentru a observa vasele de sange si organele din zona abdomenului. Furnizorul de asistenta medicala poate recomanda acest test daca persoana in cauza prezinta o tulburare care afecteaza oricare dintre aceste zone ale corpului:

  • vasele de sange din abdomen;
  • vezica biliara;
  • intestine;
  • rinichi;
  • ficat;
  • pancreas;
  • splina.

De exemplu, ecografia abdominala poate ajuta la determinarea cauzei durerii de stomac sau a balonarii. Poate ajuta la verificarea pietrelor la rinichi, bolilor hepatice, tumorilor, dar si a altor afectiuni. Furnizorul poate recomanda acest test daca o persoana este expusa riscului unui anevrism de aorta abdominala.

Screening pentru anevrismul de aorta abdominala

Ecografia abdominala este cel mai frecvent test efectuat pentru a detecta anevrismele de aorta abdominala. Screeningul reprezinta metoda prin care o persoana este investigata, pentru a fi depistata prezenta unei afectiuni inainte ca aceasta sa provoace semne si simptome. Diagnosticarea precoce ii confera medicului posibilitatea de a lua masuri pentru a gestiona si trata anevrismul. Acest lucru este vital, deoarece ruperea unui anevrism de aorta abdominala poate provoca o hemoragie care poate fi rapid fatala.

Ecografia de aorta abdominala este recomandata tuturor barbatilor cu varsta cuprinsa intre 65 si 75 de ani care au fumat cel putin 100 de tigari de-a lungul vietii.

Screeningul este, de asemenea, recomandat pentru barbatii cu varsta de cel putin 60 de ani si care au sau au avut un parinte sau un frate cu anevrism de aorta abdominala.

cand-se-recomanda-ecografia-abdominala

In schimb, nu este clar daca barbatii care nu au fumat niciodata au nevoie de un astfel de screening. De asemenea, potrivit specialistilor de la Clinica Mayo, S.U.A., ecografia de aorta abdominala nu este recomandata femeilor.

Ce presupune pregatirea pentru o ecografie abdominala?

In primul rand, este recomandat sa-l intrebati pe medic daca inainte de o ecografie puteti bea apa si daca va puteti lua medicamentele asa cum ati proceda in mod normal. Exista posibilitatea ca specialistul sa va spuna sa nu mancati nimic cu 8 pana la 12 ore inainte de ecografia abdominala. Acest lucru este necesar deoarece alimentele nedigerate din stomac si urina din vezica pot bloca undele sonore, iar acest lucru poate ingreuna obtinerea unei imagini clare.

Lucrurile ar putea sta un pic diferit din acest punct de vedere daca urmeaza sa fiti supusi unei ecografii la nivelul vezicii biliare, ficatului, pancreasului sau splinei. In aceste cazuri, este posibil sa puteti manca alimente fara grasimi in seara dinaintea testului si sa nu mai consumati niciun aliment dupa aceea.

 

 

Referinte:

https://www.cedars-sinai.org/programs/imaging-center/exams/ultrasound/what-to-expect.html

https://www.gatewaydiagnostic.com/how-do-i-prepare-for-an-abdominal-ultrasound/

https://www.healthline.com/health/abdominal-ultrasound

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/abdominal-ultrasound/about/pac-20392738

https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/abdominal-ultrasound