Pori dilatati: cauze, remedii si preventie

Pori dilatati: cauze, remedii si preventie Pori dilatati: cauze, remedii si preventie

Ultima actualizare: 13 decembrie 2022

Problema porilor mariti le da batai de cap multor femei. Din pacate, nu exista o singura metoda de micsorare a porilor pe care o puneti o data in aplicare si gata, ati scapat de problema. Dar exista mai multe lucruri pe care le puteti face constant pentru a inchide porii si a scapa de acel efect neplacut de pori deschisi.

Inainte de a incerca sa scapati de porii dilatati cu aspect inestetic este foarte important sa stiti si care este cauza lor. Odata cu varsta porii sa maresc deoarece elasticitatea pielii scade iar tenul devine tern, lipsit de stralucire. Porii dilatati ies mai mult in evidenta pe nas, frunte, barbie si in jurul nasului. Din pacate, nu exista nicio solutie pentru a scapa de porii dilatati permanent. Totusi, puteti reduce aspectul marit al acestora.


Cauzele porilor dilatati

Porii mariti apar, in general, in cazul tenului gras. Excesul de sebum care ramane blocat in pori provoaca inflamatie si, astfel, porii se maresc. Iar tenul gras este mostenit genetic, prin urmare nu il veti putea transforma niciodata intr-un alt tip de ten, ci doar ii puteti tine in frau defectele.

Anii de expunere prelungita la soare joaca de asemenea un rol important in marirea porilor. In timp, colagenul, elastina si apa din pori se diminueaza, tesutul se strange sub pori, ceea ce face ca acestia sa isi extinda suprafata.

Printre alte cauze se numara utilizarea produselor cosmetice nepotrivite, igiena precara a tenului, producerea sebumului in exces, fumatul sau expunerea necontrolata la soare.

Punctele negre fac si ele porii sa para mai mari, pentru ca atrag atentia asupra lor din cauza diferentei de nuanta. Punctele negre apar din cauza excesului de sebum si celule moarte care se acumuleaza in pori.

RILASTIL ACNESTIL - Gel curatare ten cu tendinta acneica este recomandat pentru curatarea pielii mixte, predispuse la acnee. Curata bland impuritatile de pe piele, purifica porii si previne dezvoltarea bacteriilor.

Genetica joacasi ea un rol important in ceea ce priveste dimensiunea porilor. Sebumul contribuie la determinarea dimensiunii porilor in mod natural. Organismul produce sebum pentru a preveni uscarea pielii. Daca aveti pielea foarte gras, murdaria va umfla porii, iar aspectul lor va fi unul neplacut.

Reguli de ingrijire pentru tenul cu pori dilatati

Inainte de a merge la culcare trebuie sa va demachiati si sa curatati tenul in profunzime. Chiar daca in ziua respectiva nu ati folosit fond de ten sau pudra trebuie sa eliminati murdaria si sebumul in exces. Spalati-va pe fata cu un sapun pe baza de acid salicilic care indeparteaza murdaria ce astupa porii. Aplicati pe ten o crema hidratanta cu o formula lejera ce nu incarca tenul si nu provoaca iritatii.

Nu uitati de protectia solara in fiecare zi. Expunerea la ultraviolete deterioreaza straturile de colagen care confera acel aspect de piele neteda.

Grija mare la alimentatie!

Trebuie sa aveti o dieta bogata in proteine slabe, cereale integrale, fucte si legume, precum si acizi grasi Omega 3.

Beti foarte multa apa si renuntati la bauturile care contin cofeina si la sucurile acidulate. Evitati produsele lactate in exces. Alimentatia trebuie sa fie bogata in vitaminele A, C si in complexul de B-uri. Portocalele de exemplu ajuta la producerea de colagen, la cresterea elasticitatii pielii si reduc marime porilor. Acelasi efect il au si mandarinele.

Tratamentul tenului cu pori dilatati

Crema potrivita

Pentru a combate efectele negative cauzate de pierderea colagenului si elastinei, despre care aminteam mai sus, este indicat sa folositi o crema hranitoare cu extract de drojdie, care intareste si da fermitate peretilor fiecarui por, scazandu-le diametrul si imbunatatindu-le aspectul.

Crema acnee Rilastil Acnestil este imbogatita cu pantenol, ceramide si acid hialuronic, are o actiune hidratanta. Agentul antimicrobian tine sub control dezvoltarea microorganismelor pe piele.

Exfoliere blanda

In incercarea de a scapa de porii mariti, uneori putem face greseli care pot inrautati problema, cum ar fi exfolierea excesiva. Aceasta poate duce la inflamarea porilor si de aceea este indicat sa nu o facem prea des si sa folosim neaparat un exfoliant bland, de preferat un servetel special cu acid glicolic sau salicilic.

Masti cu argila

O metoda eficienta de indepartare a impuritatilor acumulate in pori este folosirea unei masti cu argila. Aceasta va poate ajuta sa indepartati impuritati care au de pana la 800 de ori greutatea ei.  Aceasta absoarbe impuritatile si toxinele, calmeaza inflamatiile si regleaza secretia de sebum.

Protectie solara

Asa cum aminteam mai sus, expunerea prelungita la soare inrautateste problema porilor mariti. De aceea, intotdeauna cand iesiti din casa, trebuie sa aplicati pe ten o crema cu factor de protectie solara. Astfel veti preveni distrugerea structurii pielii.

O varianta eficienta este crema de fata cu factor de protectie solara cu o formula non-grasa, se absoarbe rapid in piele, avand in compozitie ingrediente esentiale pentru pastrarea elasticitatii pielii.

Primere matifiante

Pe langa toate cele enumerate mai sus, mai exista un as pe care il aveti in maneca, un mic truc la care puteti apela pentru a ascunde vizual porii mariti.

Exista primere special concepute care dau pielii un aspect mat si umplu vizual porii, astfel incat sa para mai mici. Este important sa alegeti insa un primer cu o formula non-grasa, pentru a evita blocarea si inflamarea porilor.

 

Farmacistul Catena va recomanda: