Pompa de san este un dispozitiv care nu ar trebui sa lipseasca din „arsenalul” de accesorii dinainte pregatit de viitorii parinti, pentru a intampina venirea pe lume a unui nou-nascut. Pe parcurs, pompa de san poate usura mult viata ambilor parinti, permitand hranirea copilului cu lapte matern chiar si in lipsa mamei, dar fiind utila si pentru stimularea lactatiei sau pentru prevenirea mastitei.
Exista mai multe tipuri de astfel dispozitive, iar pentru cuplurile aflate la prima experienta de acest gen poate fi destul de dificil sa aleaga pompa de san potrivita, fara putin ajutor.
De aceea am redactat acest articol, din care puteti afla informatiile esentiale despre pompa de san si despre modul in care poate fi ales modelul potrivit.
Ce este pompa de san
O pompa de san este un dispozitiv medical folosit pentru extragerea laptelui matern din san, pentru a fi stocat si consumat ulterior de bebelus, pentru stimularea lactatiei sau ameliorarea congestiei mamare, determinate de o cantitate prea mare de lapte acumulata in sani. Exista mai multe situatii in care pompa de san se dovedeste utila si de aceea e bine sa fie achizitionata din timp, inca dinainte de momentul nasterii.
Principiul de functionare este simplu, pompa de san aplicata pe mamelon creand o presiune negativa ce imita suptul bebelusului si extragand astfel laptele ca si cum femeia ar alapta. Laptele se acumuleaza intr-un recipient steril, care poate fi pastrat in conditii optime, la o temperatura de 4 °C, timp de 3-5 zile. In aceasta perioada, laptele matern astfel extras poate fi folosit pentru a hrani copilul cand mama lipseste de acasa sau cand cel mic este lasat in grija altcuiva.
De asemenea, cand sanii sunt plini si incep sa devina durerosi, iar copilul nu vrea sa suga, pompa de san poate rezolva situatia, extragand laptele si ameliorand senzatia neplacuta. In acelasi timp, se previne si inflamarea sanilor sau aparitia unor infectii cauzate de acumularea unei cantitati prea mari de lapte in sani.
Nu in ultimul rand, pompa de san folosita in mod frecvent contribuie la mentinerea productiei constante de lapte matern si chiar la cresterea acesteia.
Puteti colecta usor laptele cu ajutorul pompei manuale pentru san Adora. Colectarea se face direct in biberon, pentru a asigura o hranire usoara si rapida. Datorita tehnologiei utilizate, pompa manuala pentru san Adora mimeaza suptul bebelusului, facilitand astfel ejectia laptelui. Pernuta moale de silicon ofera un plus de confort, iar manerul ergonomic permite o manevrare facila, cu o singura mana. Datorita designului inovator, pompa se asambleaza intuitiv, din doar cateva miscari. Si curatarea se face foarte simplu, fie ca o spalati direct sub jetul de apa sau la masina de spalat vase.
Ce trebuie sa aveti in vedere cand alegeti o pompa de san
Exista doua categorii principale asupra carora va puteti orienta cand alegeti o pompa de san, prima fiind reprezentata de dispozitivele manuale, iar cealalta de cele electrice. Diferenta intre o pompa de san manuala si una electrica este semnificativa atat in ceea ce priveste modul de functionare, cat si situatiile in care poate fi utilizata. Iata in continuare care sunt principalele aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere cand alegeti un astfel de dispozitiv!
Daca trebuie sa reveniti la locul de munca mai devreme sau daca stiti ca veti avea un program incarcat in primele luni de dupa nastere, care nu va va permite sa alaptati copilul la san ori de cate ori are acesta nevoie, e evident ca veti folosi pompa de san mai des decat daca ati fi in permanenta alaturi de copil. De asemenea, daca cel mic va fi lasat in grija bunicilor, a unei bone sau a altor persoane de incredere, pompa de san va fi utilizata mai des, intrucat copilul va avea nevoie de rezerve de lapte in acest timp.
Pentru astfel de situatii este mai eficienta o pompa de san electrica, in timp ce pentru utilizarea ocazionala este suficienta o pompa manuala, care costa mai putin.
Pompa de san electrica poate genera un oarecare disconfort femeilor cu sanii mai sensibili, daca puterea de extractie este prea mare, astfel ca acesta este un alt detaliu de avut in vedere la alegerea unui model potrivit. Cel mai bine in astfel de situatii este sa va orientati catre o pompa de san cu putere de extractie reglabila, putand astfel sa o setati la valoarea optima, ce poate fi oricand modificata. De asemenea, daca nu aveti neaparat nevoie de un dispozitiv electric, o pompa de san manuala va permite sa aveti controlul asupra puterii de extractie.
Pompa de san se fixeaza cu ajutorul unei cupe a carei dimensiune trebuie sa fie cat mai apropiata de cea a mameloanelor si a sanilor. E posibil ca o cupa universala sa nu se potriveasca perfect si de aceea, daca exista suspiciuni in acest sens, e recomandat sa o probati inainte de a comanda produsul dorit.
In mod normal, o pompa de san aspira laptele de la un singur mamelon in decurs de 10-15 minute, dar uneori chiar si acest interval poate parea prea lung (de exemplu, cand aveti treburi importante de rezolvat sau daca va aflati intr-un spatiu in care nu va simtiti confortabil). Si in astfel de situatii este recomandata o pompa de san electrica, ce permite reglarea vitezei si a puterii de extractie. De asemenea, pentru a economisi si mai mult timp, puteti opta pentru o pompa de san electrica dubla, care extrage laptele din sani alternativ sau simultan.
Nu in ultimul rand, exista si pompe electrice care se fixeaza pe san si permit mamelor sa desfasoare alte activitati, in timp ce laptele este extras.
O pompa de san trebuie sa fie usor de asamblat si dezasamblat si totodata trebuie sa se poata curata usor. Din acest punct de vedere, pompele manuale sunt mai usor de utilizat si intretinut, iar un alt avantaj e faptul ca nu necesita baterii sau incarcare periodica. Exista totusi si numeroase modele de pompe electrice simple care nu ar trebui sa ridice niciun fel de probleme in ceea ce priveste utilizarea.
-
Portabilitatea si nivelul zgomotului
Daca urmeaza da folositi pompa de san si in alte locuri decat acasa, este de preferat sa alegeti un dispozitiv de dimensiuni mai mici si o greutate mai redusa, pentru a fi astfel mai usor de transportat. In cazul pompelor electrice un alt detaliu este nivelul de zgomot, intrucat anumite modele pot fi mai galagioase, in timp ce altele sunt abia perceptibile din acest punct de vedere. Un model mai silentios este de preferat daca doriti discretie, mai ales cand nu folositi pompa de san acasa, si totodata este mai putin stresant decat unul care face zgomot continuu.
Tragand line, despre pompele de san manuale putem spune ca sunt mai ieftine, mai usor de folosit si total silentioase, permitand si un control bun in timpul utilizarii. Sunt ideale pentru utilizarea ocazionala, insa nu se preteaza pentru utilizare frecventa si nici pentru viteze de lucru mai mari.
De cealalta parte, pompele de san electrice sunt disponibile intr-o gama mai variata de modele, ce permit reglarea vitezei si a puterii de extractie, precum si folosirea la ambii sani simultan sau alternativ. Se preteaza pentru utilizarea frecventa, dar necesita mai multa atentie in ceea ce priveste intretinerea, iar unele modele pot fi zgomotoase. De asemenea, modelele mai complexe pot fi mai dificil de utilizat, cel putin la inceput, din cauza numeroaselor optiuni.
Nu in ultimul rand, o pompa de san electrica va fi intotdeauna mai scumpa decat una manuala, iar o astfel de investitie se justifica daca o veti folosi frecvent si doriti sa faceti acest lucru fara prea mare efort.