Fenomenul de pleoape cazute poarta denumirea de ptoza palpebrala si se manifesta prin caderea pleoapelor superioare. Cele mai multe cazuri de pleoape cazute au cauze genetice sau o problema la ochi. In plus, ptoza palpebrala se agraveaza de obicei odata cu inaintarea in varsta.
Medicii pot trata pleoapele cazute prin interventie chirurgicala, cu toate ca aceasta solutie este recomandata in functie de cauza. Cu toate acestea, tratamentul poate sa nu fie necesar in cazurile in care nu exista niciun impact asupra vederii. Exista insa situatii in care o pleoapa cazuta poate acoperi ochiul si poate reduce vederea.
Unii oameni se nasc cu pleoape cazute, in timp ce altii pot dobandi aceasta problema mai tarziu in viata, din cauza:
-
unor leziuni sau intinderi ale muschilor sau ligamentelor pleoapelor;
-
problemelor la nivelul nervilor care controleaza muschii pleoapelor;
-
imbatranirii;
-
complicatiilor care pot aparea dupa o interventie chirurgicala oculara;
-
complicatiilor provocate de injectiile cu toxina botulinica (Botox).
In cele mai multe cazuri, ptoza nu provoaca probleme de sanatate si este usor de gestionat.
Pleoape cazute – cauze si factori de risc
Exista multe cauze posibile ale pleoapelor cazute, variind de la cauze naturale pana la afectiuni mai grave.
Oricine poate avea pleoape cazute si nu exista diferente substantiale de prevalenta intre barbati si femei sau diferite etnii. Cu toate acestea, este mai frecventa la adultii in varsta, din cauza procesului natural de imbatranire. Muschiul ridicator este responsabil pentru ridicarea pleoapei. Pe masura ce imbatraniti, acel muschi se poate intinde si, drept urmare, poate cauza caderea pleoapei.
Retineti, totusi, ca aceasta problema poate afecta pe oricine, indiferent de varsta. Ba mai mult, unii bebelusi se nasc cu pleoape cazute, cu toate ca acest lucru se intampla rar.
Uneori, cauza exacta este necunoscuta, dar alteori ptoza palpebrala poate avea la baza un traumatism. De asemenea, cauza poate fi neurologica.
Naturalis VizualMax este un supliment alimentar cu o formula complexa care ajuta la mentinerea normala a vederii. VizualMax contine acizi grasi Omega-3, vitaminele A, B2, C si E si un complex de minerale care contribuie la mentinerea sanatatii ochilor si la imbunatatirea vederii.
Pleoape cazute la copii
In cele mai multe cazuri, ptoza congenitala apare din cauza faptului ca muschiul ridicator nu se dezvolta corespunzator. Copiii care au pleoape cazute pot dezvolta si ambliopie, o afectiune cunoscuta in mod obisnuit sub numele de ochi lenes. Aceasta tulburare le poate intarzia sau limita vederea.
Care sunt factorii de risc pentru pleoape cazute?
Anumite afectiuni medicale pot creste, de asemenea, riscul de a dezvolta pleoape cazute.
Conditii medicale
Pleoapele cazute ar putea fi semnul unei tulburari medicale subiacente, mai ales daca problema afecteaza ambele pleoape.
Daca doar una dintre pleoape este cazuta, poate fi rezultatul unei leziuni nervoase sau al unui orjelet temporar. De asemenea, chirurgia oculara cu laser (LASIK) sau operatia de cataracta cauzeaza uneori dezvoltarea ptozei, ca urmare a intinderii muschilor sau tendonului, desi acest lucru este foarte rar.
Afectiuni grave
In unele cazuri, ptoza palpebrala este cauzata de afectiuni mai grave, cum ar fi un accident vascular cerebral, o tumoare pe creier sau un cancer la nivelul nervilor sau muschilor pleoapei.
Tulburarile neurologice care afecteaza nervii sau muschii ochilor – cum ar fi miastenia gravis – pot duce, de asemenea, la pleoape cazute.
Remedii pleoape cazute
Medicii recomanda tratamentul pentru pleoape cazute in functie de cauza specifica si de severitatea ptozei.
Daca problema este cauzata de inaintarea in varsta sau este prezenta inca de la nastere, de obicei medicii nu recomanda niciun fel de remediu, deoarece afectiunea nu este daunatoare starii de sanatate. Cu toate acestea, unele persoane opteaza pentru o interventie chirurgicala plastica, pentru a reduce ptoza.
In schimb, daca specialistul constata ca ptoza are la baza o afectiune medicala, cel mai probabil va propune o varianta de tratament pentru aceasta. Acest lucru ar trebui sa remedieze de obicei problema.
Daca pleoapele cazute blocheaza vederea pacientului, acesta va avea nevoie de tratament medical, care poate implica interventia chirurgicala.
Ochelari de sustinere
In unele cazuri, ochelarii cu rame speciale sau cu suport pentru pleoape pot ajuta la ridicarea si mentinerea pleoapei superioare intr-o pozitie normala. Aceasta metoda este eficienta in cazurile in care problema este temporara. De asemenea, ochelarii de corectie pot fi recomandati persoanelor pentru care operatia nu reprezinta o varianta viabila.
Interventie chirurgicala
Medicul poate recomanda interventia chirurgicala pentru pleoape cazute. In timpul acestei proceduri, muschiul ridicator al pleoapei este strans. Acest lucru va ridica pleoapa si o va mentine in pozitia normala. In cazul copiilor cu pleoape cazute, medicii recomanda uneori interventia chirurgicala pentru a preveni aparitia amliopiei (ochi lenes).
Cu toate acestea, exista riscuri asociate cu interventia chirurgicala, cum ar fi uscaciunea oculara, zgarierea corneei si hematomul (o acumulare de sange).
In plus, desi chirurgii au grija sa plaseze pleoapa la o inaltime adecvata, cel mai bine este ca pacientul sa fie evaluat de un chirurg oculoplastician, pentru a fi evitata o eventuala deteriorare a ochilor.
Picaturi pentru ochi pentru pleoape cazute
Adultii cu anumite forme de ptoza dobandita au la dispozitie un medicament sub forma de picaturi, care se elibereaza pe baza prescriptie. Medicamentul se numeste oximetazolina si vizeaza muschiul ridicator. Dupa utilizarea picaturilor, unii oameni au observat ca pleoapele li s-au ridicat mai mult. Pentru a o eficienta maxima, picaturile trebuie aplicate in fiecare zi. Cu toate acestea, picaturile nu functioneaza pentru toate formele de ptoza, motiv pentru care este nevoie de o discutie cu oftalmologul, pentru a vedea daca ar putea da rezultatele asteptate.
Sfaturi pentru preventie
Nu exista nicio modalitate de a preveni caderea pleoapelor, dar recunoasterea simptomelor si efectuarea unui examen oftalmologic regulat pot fi extrem de benefice.
Daca un copil pare sa aiba pleoapele cazute, este important sa fie dus imediat la medic pentru a fi tratat si monitorizat.
Daca afecteaza vederea, ptoza ar trebui sa fie luata in serios. Agravarea afectiunii poate fi impiedicata prin consultarea imediata a unui medic.
Referinte:
https://www.healthline.com/health/eyelid-drooping
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14418-ptosis-droopy-eyelid
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323386