Placa dentara este o pelicula lipicioasa care se formeaza pe dinti in fiecare zi: stiti, acel invelis alunecos pe care il simtiti pe dinti cand va treziti.
Oamenii de stiinta denumesc placa dentara „biofilm dentar” sau “placa microbiana dentara” deoarece este de fapt o comunitate de microbi vii inconjurati de un strat de polimeri lipiciosi. Invelisul lipicios ajuta microbii sa se ataseze de suprafetele din interiorul gurii, astfel incat acestia pot sa creasca in microcolonii infloritoare.
Care este diferenta dintre placa dentara si tartru
Daca nu este indepartata in mod regulat, placa dentara poate acumula minerale din saliva si se poate intari, formand o substanta alba sau galbena numita tartru.
Tartrul se acumuleaza de-a lungul liniei gingiilor pe partea din fata si din spate a acestora. Folosirea atenta si corecta a atei dentare poate elimina unele depuneri de tartru, insa, cel mai probabil, veti fi nevoiti sa vizitati dentistul pentru a scapa de toate acestea.
Cum apare placa dentara?
Gura este un ecosistem infloritor. Bacteriile si alte organisme apar atunci cand mancati, beti si respirati. Un echilibru fragil este mentinut in ecosistemul oral de cele mai multe ori. Cu toate acestea, pot aparea probleme atunci cand anumite tulpini de bacterii se acumuleaza in exces.
De exemplu, atunci cand consumati alimente care contin carbohidrati si bauturi dulci, bacteriile se hranesc cu zaharurile, producand acizi in timpul acestui proces. Acei acizi pot provoca probleme precum carii dentare si gingivita.
Cariile dentare cauzate de placa dentara se pot produce chiar si sub gingii, acolo unde nu pot fi vazute, afectand suportul pentru dinti.
Ce este placa dentara
Placa dentara este o pelicula lipicioasa de bacterii care se formeaza in mod constant pe dinti. Formarea placii bacteriene este un proces absolut normal. Cu toate acestea, daca nu indepartati placa dentara prin curatarea zilnica a dintilor si prin folosirea atei dentare, aceasta poate provoca boli ale gingiilor, carii si alte probleme de sanatate orala.
Din ce este formata placa dentara?
Placa dentara contine bacterii, resturi de particule alimentare si saliva. Atunci cand mancati, bacteriile din gura se hranesc cu resturile alimentare (cum ar fi zaharurile si carbohidratii). In urma acestui proces, alimentele se descompun si se transforma intr-o pelicula lipicioasa si acida - ceea ce cunoastem sub numele de placa dentara.
Cum arata placa dentara pe dinti?
Tehnic, placa bacteriana este incolora. Uneori, insa, poate provoca decolorarea dintilor, deoarece particulele de alimente se lipesc de placa dentara.
Cauze
Placa dentara se formeaza atunci cand bacteriile din gura formeaza un amestec cu alimentele care contin zahar sau amidon, cum ar fi laptele, sucurile, bauturile racoritoare, painea, pastele si fructele. Aceste bacterii elibereaza acizi care descompun carbohidratii din alimente si bauturi. Daca nu va spalati pe dinti imediat dupa ce ati mancat sau baut, bacteriile, acizii si carbohidratii se pot amesteca, formand o pelicula lipicioasa, incolora, numita placa dentara.
Foramen Seda Interdental ata interdentara cu microfilamente este un produs ideal care poate fi folosit si pentru curatarea aparatelor dentare.
Diagnostic
De cele mai multe ori, placa dentara este incolora sau de culoare galben pal. Un dentist poate observa placa de pe dinti folosind o oglinda mica in timpul unei examinari orale.
Tratament
In timpul unui control dentar, un dentist va folosi instrumente speciale pentru a indeparta placa bacteriana de pe dinti. De asemenea, specialistul poate recomanda:
-
Tratamente pentru gura uscata pentru a creste productia de saliva.
-
Tratamente cu fluor pentru a incetini dezvoltarea bacteriilor care cauzeaza placa dentara si pentru a reduce riscul de carii dentare.
-
Pasta de dinti pe baza de prescriptie sau apa de gura antibacteriana.
Periajul cu bicarbonat de sodiu
Periajul cu bicarbonat de sodiu poate indeparta in siguranta si eficient placa bacteriana. Cu toate ca este abraziva, pasta de dinti cu bicarbonat de sodiu nu este la fel de dura ca smaltul care alcatuieste dintii si poate indeparta placa fara a deteriora smaltul. Pasta de dinti care contine bicarbonat de sodiu poate fi mai eficienta in reducerea placii dentare din gura decat pasta de dinti traditionala.
Un studiu a constatat ca pasta de dinti care contine bicarbonat de sodiu nu dauneaza smaltului dintilor.
Bicarbonatul de sodiu protejeaza, de asemenea, impotriva demineralizarii dintilor, un proces chimic care elimina calciul din smaltul dintilor.
Foramen periuta interdentara Curbata Extrafina este un produs esential pentru indepartarea placii bacteriene si pentru mentinerea unei danturi sanatoase. Periuta interdentara este prevazuta cu peri fini care asigura un masaj delicat al gingiei, in timp ce indeparteaza resturile alimentare din spatiile interdentare.
Carbohidratii din alimente pot reduce drastic nivelul pH-ului din gura, creand un mediu acid care provoaca demineralizarea acestora. Oamenii de stiinta masoara aciditatea unei substante folosind scala pH-ului. Cu cat pH-ul este mai scazut, cu atat substanta este mai acida. Limita inferioara pentru pH-ul smaltului dentar variaza intre 5,1-5,5. Cand pH-ul scade sub acest nivel, incepe sa aiba loc demineralizarea.
Bicarbonatul de sodiu reduce demineralizarea deoarece are un pH ridicat, ceea ce poate ajuta la echilibrarea nivelului pH-ului din interiorul gurii si la prevenirea pierderii smaltului.
Gura gazduieste un ecosistem divers de bacterii, dintre care unele sunt benefice, in timp ce altele pot fi daunatoare. Streptococcus mutans, de exemplu, este o bacterie responsabila in primul rand de cariile dentare.
Bicarbonatul de sodiu are, de asemenea, proprietati antimicrobiene care pot preveni cariile dentare. Cercetarile din 2017 sugereaza ca bicarbonatul de sodiu poate reduce semnificativ nivelul de S. mutans.
Clatirea gurii cu ulei de cocos
Gargara cu ulei este un remediu popular despre care se spune ca elimina bacteriile din gura si imbunatateste sanatatea orala. Uleiul de cocos are proprietati antiinflamatorii si antioxidante si, in plus, contine si acid lauric, un acid gras cu proprietati antimicrobiene.
Pentru a face gargara cu ulei, este important sa urmati acesti pasi:
-
Puneti o lingura de ulei de cocos cald in gura.
-
Clatiti-va gura timp de 5-10 minute.
-
Eliminati uleiul de cocos intr-un cos de gunoi sau intr-un prosop de hartie. Evitati sa puneti ulei in chiuveta, deoarece poate infunda conductele.
Alte uleiuri comestibile cu care va puteti clati gura sunt:
-
uleiul de masline
-
uleiul de migdale
-
uleiul de susan
Mentineti o buna igiena orala
Cel mai bun mod de a elimina placa dentara presupune practicarea unei bune igiene orale. Specialistii recomanda sa va periati dintii de doua ori pe zi cu pasta de dinti cu fluor. De asemenea, recomanda sa folositi ata dentara o data pe zi.
Foramen Hilo Dental ata dentara mentolata cu fluor si aloe vera indeparteaza placa dentara si resturile de mancare care se lipesc pe dinti si intre dinti sau pe gingii si ajuta la eliminarea respiratiei urat mirositoare (halitoza).
Ata dentara indeparteaza mai intai resturile de mancare si placa dentara dintre dinti si zonele greu accesibile. Dupa folosirea atei dentare, periuta de dinti va indeparta placa acumulata pe suprafata dintilor.
Pentru a va peria dintii in mod adecvat, este esential sa:
-
Incepeti cu partea din spate a gurii, cu molarii superiori.
-
Utilizati miscari scurte si circulare.
-
Periati suprafetele din fata si din spate ale tuturor dintilor superiori.
-
Repetati acesti pasi pentru dintii de jos.
Complicatii
Daca nu va periati dintii si nu folositi ata dentara zilnic, placa dentara se poate intari si se poate transforma in tartru. Doar un medic dentist poate elimina tartrul. Placa dentara acumulata in exces si tartrul pot duce la:
-
carii
-
gingivita si alte forme de boli ale gingiilor
-
infectie dentara (abces dentar)
-
pierderea dintilor
Prevenire
Pentru a reduce placa dentara, vizitati-va in mod regulat medicul dentist si mentineti o buna igiena orala.
Iata cum puteti elimina placa dentara:
-
Folositi zilnic ata dentara. Folositi ata dentara o data pe zi pentru a elimina resturile alimentare si placa dentara blocata intre dinti. Studiile arata ca folosirea atei dentare inainte de periaj elimina mai multa placa.
-
Periati-va dintii de doua ori pe zi. Spalati-va pe dinti timp de doua minute cu o periuta de dinti cu peri moi si pasta de dinti cu fluor. Periati-va dintii cel putin de doua ori pe zi si de preferinta dupa fiecare masa.
-
Mestecati guma fara zahar.
-
Alegeti alimente sanatoase. Reduceti consumul de alimente si bauturi cu zahar, amidon. In schimb, alegeti alimente si gustari hranitoare, cum ar fi iaurtul simplu, branza, legumele crude sau fructele.
-
Consultati-va medicul dentist. Faceti controale si curatari dentare de cel putin doua ori pe an.
-
Folositi apa de gura.
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10953-plaque
https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/plaque
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324341