Placa de par – sfaturi pentru o utilizare corecta si detalii despre efectele negative

Placa de par – sfaturi pentru o utilizare corecta si detalii despre efectele negative Placa de par – sfaturi pentru o utilizare corecta si detalii despre efectele negative

Ultima actualizare: 15 aprilie 2024

placa-de-par-utilizare-corecta

Dupa mai bine de 115 ani de continua perfectionare, placa de par a zilelor noastre a depasit orice asteptare in materie de popularitate si tehnologie. Bucle sau par drept? Cu ajutorul unui singur dispozitiv puteti crea o multime de coafuri simple sau sofisticate, care sa va scoata din anonimat. Oricat de atragatoare ar fi promisiunea de frumusete si stralucire a celei mai indragite ustensile de hairstyling, exista insa si precautii pe care trebuie sa le aveti in vedere cand va aranjati parul.

Nu este suficient ca placa de par pe care o achizitionati sa fie de calitate. Daca doriti sa va bucurati de beneficii maxime pe o durata cat mai indelungata, este important sa respectati anumite reguli de folosire.

Inainte de orice, ingrijirea parului presupune rabdare, constanta, documentare si investitie in propria persoana. Nevoile podoabei capilare difera de la persoana la persoana, insa exista anumite aspecte general valabile care servesc ca un bun punct de pornire pentru coafarea oricarei femei.

Placa de par si locul ei in istorie

Este bine cunoscut faptul ca inca din cele mai vechi timpuri, femeile din Egipt erau preocupate de ingrijire si frumusete. Tocmai ele sa nu acorde atentie podoabei capilare? Exista unii istorici care sugereaza ca de aici ar fi pornit dorinta de a avea parul drept. Din pacate, metoda egiptencelor era indoielnica. Ele ar fi folosit placi plate din fier pentru a-si indrepta parul, procedura care le cauza arsuri si rani la nivelul capului. Cele mai instarite femei, insa, preferau sa se rada pe cap si sa poarte peruci.

Daca intrebati specialistii in frumusete, strabunica placii de par a fost inventata in 1872 de Marcel Grateau, care a elaborat un pieptene cu dinti metalici. Mai tarziu, in 1909, Isaac K. Shero a ajuns la concluzia ca cea mai buna modalitate de a indrepta parul este folosirea in acelasi timp a doua fiare de calcat pentru imbracaminte, pe ambele parti ale suvitei de par. In 1912, Lady Jennifer Bell Schofield a dus placa de par la un nivel similar zilelor noastre. Aceasta doamna formidabila a inventat un dispozitiv care avea doua placi de metal pe fiecare parte, unite printr-o balama in partea de jos.

Farmacistii Catena recomanda BIOCLIN BIO-HYDRA sampon hidratant (400 ml), persoanelor au sclapul uscat si sensibil. Samponul are la baza apa obtinuta din mere provenite din patrimoniul Etnei. Bioclin Bio-Hydra hraneste, hidrateaza si catifeleaza parul. Produsul are in compozitia sa 94% ingrediente de origine naturala, iar ambalajul este realizat din PET reciclabil.

Aproape totul despre placa de par

Dupa mai bine de 100 de ani, tehnologia a evoluat foarte mult. Placa de par este mult mai practica si nu mai prezinta pericolele de odinioara. Pe piata avem disponibile multe modele si materiale de la diferite branduri. Cu toate acestea, nu toate aparatele de indreptat parul sunt la fel de bune pentru dumneavoastra. Pentru a avea grija de podoaba capilara, este important sa alegeti un dispozitiv de calitate de la un brand de incredere. O astfel de placa de par este costisitoare, insa reprezinta o investitie pe termen lung, pe care o faceti pentru sanatatea si frumusetea parului. Chiar daca ati achizitionat un astfel de dispozitiv, este bine sa stiti cum se utilizeaza corect si ce puteti face pentru a evita eventualele efecte negative.

  • Materiele de incredere pentru o placa de par de calitate

Oricat de atragatoare ar fi preturile la de raft ale dispozitivelor de hairstyling, cand vine vorba despre placa de par, alegerea corecta se face doar in functie de material. Cuvintele-cheie, in acest caz, sunt ceramica, titan si turmalina. Folositi, asadar, o placa de par de calitate de la un producator deja cunoscut pe piata. Evitati sa cumparati dispozitive de hairstyling de pe renumitele platforme gigant de cumparaturi la pret redus. Exista posibilitatea ca pe aceasta cale sa ajunga la dumneavoastra o placa de par care nu respecta standardele de calitate, putand astfel sa dauneze podoabei capilare.

  • Cel mai bun moment pentru a folosi placa de par

Specialistii recomanda sa nu folositi placa de par daca pe podoaba capilara exista reziduuri de sebum, poluare, praf, sampon uscat, fixativ sau spuma. Placa de par se foloseste, de preferat, pe parul curat.

In ritualul de ingrijire, folositi sampon si balsam sau masca de par, in acord cu fibrele capilare si scalpul dumneavoastra. Evitati sa folositi produse care nu contin sulfati. Oricat v-ati grabi, incercati sa respectati timpii de asteptare de pe etichetele produselor. De asemenea, tineti minte sa absorbiti excesul de apa din par cu ajutorul unui prosop, inainte de a aplica balsamul sau masca.

Niciodata nu trebuie sa folositi placa de par pe parul ud. Dupa ce v-ati spalat, absorbiti excesul de apa cu un prosop din bumbac, apoi uscati-va cu uscatorul de par. Tineti minte ca inainte de uscare sa folositi spray cu protectie termica! Dupa uscare, folositi un pieptan sau o perie de par pentru a va pieptana. Evitati ustensilele din plastic sau nailon, deoarece acestea favorizeaza incretirea si electrizarea.

  • Temperatura optima

Daca parul dumneavoastra este subtire, fragil, fin, blond, roscat sau vopsit, incercati ca atunci cand utilizati placa de par sa nu setati o temperatura mai mare de 150 de grade Celsius. In cazul parului normal, usor ondulat, puteti creste temperatura pana la 175 de grade Celsius. Atentie! Doar in cazul in care aveti firul de par gros sau cret, puteti urca temperatura pana la 190 de grade Celsius. Tot ceea ce depaseste 190 de grade Celsius poate contribui serios la degradarea podoapei capilare.

  • Sectionarea parului

Daca stiti deja care este temperatura optima pentru a folosi placa de par, nu va mai ramane decat sa va imapartiti parul pe sectiuni, inainte de a incepe coafarea. Folositi cleme pentru a fixa suvitele cu care nu lucrati. Lasati doi centimetri de la radacina si inceti sa utilizati placa de par pe intreaga lungime a parului, suvita cu suvita. Lungimea ideala a unei suvite este de aproximativ trei centimetri. Repetati tehnica pentru fiecare sectiune de par. La final, pentru a finisa lookul, puteti folosi un ulei de stralucire, pentru a evita electrizarea sau incretirea. Ocazional, in special in cazul buclelor, puteti folosi un fixativ pentru fixare usoara.

  • Miscarea corecta

Placa de par trebuie sa fie folosita prin miscari fluide si constante, de la nivelul capului pana la varfuri. Atentie, insa, nu este bine sa tineti placa prea mult timp intr-un singur loc, deoarece riscati sa create pliuri nedorite sau sa deterioarati parul.

  • Detaliile conteaza

Urmariti cu atentie varfurile firelor capilare. Daca dupa ce ati folosit placa de par remarcati ca sunt despicate, apelati la un hairstylist care sa va finiseze lookul. Daca nu indepartati constant portiunile de par deteriorate, ustensilele de coafare vor produce daune si mai mari, chiar daca sunt folosite corect.

  • Placa de par trebuie sa fie curatata saptamanal

Stiati ca placa de par trebuie sa fie curatata saptamal? Desi reziduurile de sampon, balsam sau spray care se depun pe aceasta nu sunt vizibile cu ochiul liber, ele exista. Daca nu sunt indepartate, pot deteriora parul in timp si, totodata, pot reduce din eficienta sau durata de viata a dispozitivului.

Pulverizati alcool sanitar pe o discheta demachianta, cu care ulterior sa stergeti placile din ceramic/titan/turmalina, apoi stergeti-le cu o carpa umeda. Lasati placa de par sa se usuce, apoi o puteti pune la locul ei. Curatarea nu se va face niciodata cu dispozitivul bagat in priza sau imediat dupa folosire. Cata vreme placile sunt calde, nu trebuie sub nicio forma sa incercati sa le curatati.

  • Placa de par – cat de des o putem folosi

Specialistii recomanda ca placa de par sa fie folosita de cel mult doua sau trei ori pe saptamana. Oricat de sigur ar fi dispozitivul dumneavoastra, daca frecventa utilizarii depaseste aceasta recomandare, va puteti confrunta, in timp, cu subtierea si ruperea firelor de par.

 

Surse:
https://www.isa-professional.com/blogs/news/the-evolution-of-flat-irons
https://www.teenvogue.com/story/top-ten-flat-iron-mistakes
https://www.stylecraze.com/articles/hair-straightener-safely-at-home/
https://www.wikihow.com/Flat-Iron-Hair
https://www.byrdie.com/flat-iron-success-tips-for-black-hair-400456

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 2 la pret de 1
    BIOCLIN BIO-HYDRA Sampon hidratant, 400 ml RO

    BIOCLIN BIO-HYDRA Sampon hidratant X 400 ml

    Sampon delicat, hidratant, recomandat persoanelor care se confrunta cu scalp uscat si sensibil. Samponul este conceput pe baza de apa obtinuta din mere provenite din patrimoniul Etnei. Recomandari hidrateaza,…