Placa de aterom este o formatiune de natura lipidica al carei constituent principal este colesterolul. Aceasta este cauza principala pentru aparitia aterosclerozei, numita si boala vasculara aterosclerotica, o afectiune cardiovasculara cu caracter cronic. Boala se manifesta la nivelul arterelor prin ingrosarea si ingustarea lumenului vascular (spatiul din interiorul vaselor de sange). Arterele isi pierd in timp elasticitatea. Ateroscleroza este principala cauza de aparitie a infarctului miocardic acut, a bolii coronariene si a accidentelor vasculare cerebrale.
Ce este ateromul?
Ateromul este termenul medical pentru acumularea de particule care adera pe peretii arterelor. Printre altele, acesta contine:
-
grasimi
-
colesterol
-
calciu
-
tesut conjunctiv
-
celule inflamatorii
Aceasta acumulare, numita placa de aterom, va determina in timp ingustarea arterelor, ajungandu-se pana la reducerea severa a fluxului sanguin sau chiar pana la blocarea completa a unei artere. In unele cazuri, bucati din placa de aterom se pot desprinde. Cand acest lucru se intampla, organismul reactioneaza producand un cheag, care la randul lui blocheaza peretii arterelor. Atunci cand placa de aterom ajunge sa aiba dimensiuni considerabile, cauzeaza invariabil probleme serioase, cum ar fi infarctul.
Pentru sanatatea sistemului cardiovascular, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar Omega-3 Forte de la Naturalis. Este o formula concentrata de acizi grasi polinesaturati indispensabili sanatatii inimii.
Ce cauze au si cum se formeaza placile de aterom?
Placa de aterom poate afecta orice artera, dar cel mai periculos este ca aceasta sa cauzeze ingustarea arterelor medii si mari ale inimii, bratelor, creierului, pelvisului si rinichilor. Placa de aterom nu apare pur si simplu dupa o masa nesanatoasa. Se acumuleaza pe parcursul a multi ani, de cele mai multe ori inca din copilarie.
Potrivit Institutului National al Inimii, Plamanului si Sangelui din SUA, cauza exacta a apritiei placii de aterom si a aterosclerozei pe care o cauzeaza nu este pe deplin cunoscuta. Se considera ca placa de aterom apare ca urmare a ranirii repetate a endoteliului (lama extrem de subtire de tesut care captuseste interiorul inimii, vaselor sanguine si limfatice), ceea ce cauzeaza inflamatie. Aceasta lezare a endoteliului este cauzata atat de factori genetici, cat si de factori care tin de stilul de viata.
Ca raspuns la lezarea endoteliului, organismul trimite globule albe (celule ale sistemului imunitar) in locurile respective. Acestea afecteaza la randul lor endoteliul, atragand in continuare grasimea si colesterolul incurajand dezvoltarea placii de aterom. Lezarea endotelilul arterial apare din cauza:
-
hipertensiunii
-
diabetului
-
obezitatii
-
colesterolului crescut
-
fumatului
-
bolilor inflamatorii, precum lupus sau artrita reumatoida
-
varstei inaintate
-
sexului (barbatii si femeile postmenopauza au un risc mai crescut)
Pentru functionarea normala a sistemului cardiovascular, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar Omega 3-6-9 de la Naturalis. Este recomandat in caz de colesterol marit, pentru cresterea imunitatii, in caz de afectiuni digestive si cardiovasculare.
Placa de aterom – care sunt simptomele?
Avand in vedere ca placa de aterom se dezvolta pe parcursul anilor, cei mai multi oameni nu stiu ca au o astfel de problema. Simptomele apar atunci cand placa de aterom se mareste si restrictioneaza fluxul sangvin sau cand o bucata din placa de aterom se rupe si infunda practic o artera. Simptomele variaza in functie de arterele afectate:
Cardiovasculare
Atunci cand o artera care alimenteaza inima cu sange este afectata, este posibil sa simtiti simptomele unui infarct sau ale unei boli de inima:
-
durere in piept
-
slabiciune
-
oboseala
-
durere in brat, abdomen sau maxilar
-
transpiratii
Cerebrale/carotida
Atunci cand arterele de la nivelul gatului care transporta sange catre creier sunt blocate de placa de aterom puteti avea simptomele unui accident vascular sau unui atac ischemic tranzitoriu (un fel de mini accident vascular cu efecte neurologice trecatoare). Simptomele includ:
-
pierderea partiala a vederii
-
probleme de vorbire
-
slabiciune sau paralizie intr-o parte a corpului
-
durere severa si brusca de cap
-
ameteala si pierederea echilibrului
Artere periferice
Aceste artere transporta sangele la nivelul membrelor, dar cele de la nivelul picioarelor sunt mai predispuse la placa de aterom. Simptomele care trebuie sa va determine sa efectuati investigatii sunt:
-
crampele, de obicei la nivelul gambelor
-
senzatia de arsura si durere la nivelul talpilor
-
durerile la nivelul degetului mare de la picior si talpilor nu se amelioreaza
-
talpile reci
-
inrosirea pielii
Sanatatea cardiovasculara poate fi mentinuta si cu ajutorul unor substante de origine naturala, cum ar fi resveratrolul. Suplimentul alimentar CardioSuport de la Naturalis reuneste intr-o singura formula nutrienti esentiali si substante naturale cu efecte benefice asupra sistemului cardiovascular: Omega-3, resveratrol, coenzima Q10.
Placa de aterom – diagnostic
Medicul cardiolog poate diagnostica placa de aterom si ateroscleroza pe care o cauzeaza aceasta in diferite moduri. Cu ajutorul unei ecografii Doppler, specialistul va observa cum curge sangele prin artere si inima si unde sau daca exista blocaje.
O ecografie cardiaca poate, de asemenea, sa ajute la evaluarea circulatiei sangvine. O alta investigatie imagistica recomandata este computerul tomograf (CT) care arata ingustarea arterelor.
Angiografia ofera o imagine a vaselor de sange utilizand razele X.
Iar o metoda simpla si neinvaziva numita indicele glezna-brat poate diagnostica la randul ei ateroscleroza prin compararea tensiunii arteriale de la glezna cu tensiunea arteriale de la brat.
Ce optiuni de tratament exista pentru placa de aterom?
Tratarea factorilor de risc este primul pas pentru a opri efectele negative cauzate de placa de aterom. Astfel, medicul poate recomanda diverse tratamente:
-
medicamente pentru reducerea colesterolului (de obicei, statine)
-
antihipertensive
-
antidiabetice pentru controlul glicemiei
Daca exista blocaje ale arterelor, medicul poate recomanda diverse interventii pentru curatarea lor. Una dintre metode este angioplastia. Aceasta presupune largirea unei artere ingustate cu ajutorul unui balon legat de un cateter. Un stent poate fi ulterior montat pentru a mentine artera deschisa odata ce balonul trece.
Grefa de bypass arterial poate fi, de asemenea, o optiune. Acesta presupune ca o venă sănătoasă sa fie grefată pe o arteră deasupra sau sub blocaj pentru a redirecționa fluxul de sânge.
Endarterectomia carotidiana este o interventie chirurgicala prin care chirurgul vascular previne accidentele vasculare cerebrale la pacienții cu ateroscleroza carotidiana. Endarterectomia carotidiana este una dintre cele mai frecvente operatii vasculare, fiind cel mai sigur si de durata tratament al bolii carotidiene.
Pentru o inima sanatoasa si puternica, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar Coenzima Q10 plus Omega-3 de la Naturalis. Datorita acizilor grasi din compozitie, precum si coenzimei Q10 care are efect antioxidant, acest supliment alimentar protejeaza sanatatea cardiovasculara.
Cum se previne formarea de placi de aterom?
Nu toti factorii care predispun la formarea de placi de aterom sunt controlabili. Exista insa cativa factori care au legatura cu stilul de viata ce depind doar de noi. Iata cateva sfaturi utile:
-
Renuntati la fumat! Potrivit cercetarilor, persoanele care renunta la fumat isi reduc la jumatate riscul de a dezvolta o afectiune cardiovasculara. Atat fumatul activ, cat si cel pasiv reprezinta factori de risc majori pentru sanatatea inimii si a vaselor de sange. Nicotina si monoxidul de carbon aduc un stres suplimentar asupra inimii. Totodata, cresc riscul de cheaguri de sange. Alte substante din fumul de tigara afecteaza endoteliul vascular.
-
Schimbati-va dieta! Limitati consumul de grasimi la nu mai mult de 25-35% din caloriile zilei. Consumati cat mai putine grasimi saturate si grasimi trans. Incercati sa mancati cel putin cinci portii de fructe si legume in fiecare zi pentru a creste aportul de alimente bogate in fibre. Cele mai indicate diete pentru persoanele care sufera de afectiuni cardiovasculare sunt DASH si dieta mediteraneana.
-
Intrebati medicul ce suplimente alimentare sunt recomandate pentru sanatatea vaselor de sange si pentru perevenirea placii de aterom.