Toata lumea a auzit de pietre la rinichi, cunoscute in termeni medicali drept calculi renali. Reprezinta niste depozite dure de saruri si minerale ce se formeaza intr-unul dintre rinichi sau chiar in ambii. Pot diferi ca dimensiune, iar din fericire, cele mici pot fi eliminate de organism si fara tratament. In cazul celor mari, trebuie sparte sau extrase si, astfel, sa fie mai usor eliminate. In astfel de cazuri, poate fi necesara interventia chirurgicala.
Cu un rol esential in organism, rinichii filtreaza si curata atat sangele, cat si urina de orice substante toxice sau compusi chimici. Dar atunci cand acestea se acumuleaza in cantitati mari, pot aparea pietre la rinichi sau calculi renali.
Farmacistii Catena recomanda Naturalis UroSuport Forte, supliment alimentar ce ajuta la sustinerea sanatatii tractului urinar, printr-un complex de substante active care favorizeaza eliminarea bacteriilor si calmarea disconfortului urinar, recomandat si in ameliorarea simptomelor infectiilor urinare. Contine D-manoză, extract de afin-american/merisor-canadian, extract de hibiscus si albastru de metilen.
In mod normal, in urina se dizolva saruri si minerale. Dar atunci cand acestea se acumuleaza in cantitati mari, se formeaza pietre la rinichi. Initial mici ca dimensiune, acesti calculi renali se pot mari. Mai mult, pot migra din rinichi catre ureter si vezica urinara.
Cand vine vorba de pietre la rinichi de mici dimensiuni, acestea se pot elimina usor prin urina. Se poate intampla ca acest proces sa fie insotit de disconfort local sau chiar dureri. Este bine de stiut ca unii calculi renali pot sa ramana in rinichi fara sa cauzeze probleme de sanatate.
Sunt calculi renali ce pot ajunge de la cativa milimetri la cativa centimetri, ca diametru. Inlaturarea acelor pietre la rinichi de mari dimensiuni, ce pot ingreuna sau chiar bloca fluxul urinar, este, de cele mai multe ori, insotita de dureri. Iar atunci cand calculii renali se blocheaza in tractul urinar, pot sa apara infectii urinare sau complicatii ce pot avea nevoie de interventii chirurgicale.
Pentru a impiedica formarea de pietre la rinichi, dar si pentru a ameliora durerea si spasmul, farmacistii Catena recomanda Uractiv Litho, pe baza de vitamina B6, magneziu si extract de Phyllanthus niruri, ce va ajuta la mentinerea sanatatii tractului urinar.
Tipuri de calculi renali
Fie ca le spunem calculi renali sau pietre la rinichi, aceste acumulari de saruri si minerale pot fi de mai multe tipuri. Iar in functie de acest aspect, se va stabili cauza care a dus la formarea lor.
Pietre la rinichi din calciu sau oxalat de calciu – cazurile cel mai des intalnite;
Pietre la rinichi din acid uric – pot aparea la persoanele ce sufera de guta, diabet de tip II sau din cauza excesului de greutate;
Pietre la rinichi sutrivice – mai putin intalnite decat cele cauzate de prea mult calciu, pot aparea la persoanele ce au suferit infectii urinare.
Pietre la rinichi de cistina – mai rar intalnite, apar in special in perioada copilariei.
Care sunt cauzele care conduc la aparitia pietrelor la rinichi?
Pietrele la rinichi nu se „simt” decat atunci cand migreaza din rinichi catre ureter si vezica. In momentul in care piatra blocheaza fluxul urinar, rinichii se inflameaza si apar durerile ce pot deveni insuportabile.
Iar cele mai frecvente cauze care duc la aparitia de pietre la rinichi – calculi renali sunt in stransa legatura cu:
-
Cresterea concentratiilor de saruri – calciu, oxalati – prin absorbtia crescuta a alimentelor ce le contin;
-
Aportul scazut de lichide;
-
Deshidratarea;
-
Urina acida, in urma asimilarii crescute de proteine si grasimi animale – din carne, branzeturi, dar si a unui consum de sare exagerat;
-
Infectia urinara cu anumiti germeni – Proteus, Pseudomonas, Klebsiella, Staphylococus;
-
Factori ereditari: antecedente in cadrul familiei, etc.
Farmacistii Catena recomanda Lithoren, aliment dietetic recomandat in preventia si tratamentul litiazei renale, dar care va impiedica, in acelasi timp, si cresterea in dimensiune a calculilor reziduali.
Simptome pietre la rinichi
Cele mai cunoscute simptome resimtite in cazurile de pietre la rinichi sunt urmatoarele:
• dureri severe, crampe in partea de jos a spatelui, resimtite si catre abdomen sau zona inghinala; pacientul simte disconfort cand sta in sezut;
• urinari dese si in cantitati mici, insotite de senzatii de arsuri, urinari cu sange sau urinari cu miros neplacut;
• febra de peste 38 de grade Celsius;
• stari de greata si varsaturi, episoade diareice;
• oboseala extrema.
Cand problemele cu pietre la rinichi nu sunt tratate la timp, pot aparea complicatii ale rinichilor – nefrita sau pielonefrita. Daca substantele toxice nu sunt eliminate, apar bacterii care afecteaza sanatatea rinichilor.
Diagnosticul de pietre la rinichi
Diagnosticul de pietre la rinichi sau calculi renali vine in urma simptomelor si a anamnezei – istoricul medical al pacientului pe care e bine ca medicul sa-l cunoasca pentru acuratetea rezultatelor.
Iar printre primele investigatii pentru depistarea de pietre la rinichi vor fi:
-
analizele de sange
-
examenul de urina
-
teste imagistice: radiografii si ecografii abdominale, tomografii computerizate, investigatii urologice.
Tratament pentru calculi renali
In functie de tipul si dimensiunea pietrelor, dar si a cauzei care a dus la aparitia lor, tratamentul pentru calculi renali poate varia.
Cand vorbim de pietre la rinichi mici – de pana in 4 milimetri – poate fi unul non-invaziv. Medicul va recomanda pacientului:
-
sa se hidrateze: cel putin doi litri de apa pe zi pentru a elimina calculi renali mai usor;
-
sa urmeze un anumit tratament medicamentos, pentru a alina durerea cauzata de pietre la rinichi;
Tratamentul pentru pietre la rinichi – calculi renali de dimensiuni mai mari de 4 milimetri poate include urmatoarele proceduri:
Litotripsie extracorporala cu unde de soc, ce ajuta la spargerea in bucati mici a calculilor, astfel incat eliminarea de pietre la rinichi poata fi eliminate prin urina.
Nefrolitotomia percutanata - interventie chirurgicala pentru extragerea de calculi renali, cu ajutorul unor instrumente special, precum nefroscopul – un telescop mai mic ca dimensiuni.
Ureteroscopie - procedura complexa, indicata atunci cand piatra a ramas blocata in ureter, in cazul unor pietre de rinichi cu un diametru de pana la 1,5 centimetri.
Cum sa preveniti aparitia pietrelor la rinichi?
Aparitia de pietre la rinichi - calculi renali poate fi prevenita printr-o grija mai atenta fata de alimentatie si hidratare.
Se recomanda consumul a cel putin doi litri de apa pe zi pentru a evita aparitia de pietre la rinichi. Inafara de apa, pentru a impiedica aparitia de pietre la rinichi poate fi consumat ceai. Sunt anumite ceaiuri recomandate pentru a scapa de calculi renali, precum ceaiul de cozi de cirese, de urzica, de papadie. De asemenea, se poate consuma suc natural de fructe.
Este recomandata o alimentatie echilibrata, fara excese. Ar putea ajuta si reducerea cantitatii de sare si proteine.
Fructele si legumele nu ar trebui sa lipseasca in nicio zi, fiindca asigura cantitatea necesara de fibre, potasiu, magneziu si antioxidanti de care organismul are nevoie.