Diagnosticul de picior tal valg reprezinta una dintre anomaliile posturale cele mai frecvente la nou-nascuti, alaturi de torticolisul muscular si displazia de sold. Deformarea posturala apare in momentul nasterii, fiind caracterizata prin flexia dorsala exacerbata a piciorului (spre inainte), cazurile foarte severe putand atinge chiar si gamba. Aceste cazuri sunt mult mai rare, si cel mai des se observa o dorsiflexie moderata la copiii cu picior tal valg congenital. Aceasta deformare posturala se considera a fi dobandita inca din timpul vietii intrauterine, ca urmare a conditiilor in utero, cum ar fi pozitionarea fatului, spatiul limitat sau cantitatea scazuta de lichid amniotic.
Afectiunea implica o deformare benigna a tesuturilor de la nivelul piciorului, ceea ce duce la o prezentare tipica a acestuia inca din momentul nasterii: eversia (indepartarea piciorului de axul corpului) de o anumita parte si dorsiflexia acestuia. Diagnosticul este unul clinic, pus pe seama simptomelor, dar nu ar trebui sa ridice niciun fel de ingrijorare: afectiunea este tratabila, in cele mai multe cazuri rezolvandu-se spontan dupa 3-6 luni de la nastere. Deformarea, in schimb, se asociaza relativ des si cu displazia congenitala de sold, acesta fiind si motivul pentru care copiii cu picior tal valg ar trebui sa faca si o ecografie de sold. Incidenta este de aproximativ 30-50%.
Picior tal valg la copii – cauze si factori de risc
Forma usoara a deformarii, cu un unghi redus de dorsiflexie, este intalnita la aproximativ 40% dintre nou-nascuti. Se observa o incidenta usor mai crescuta la bebelusii de sex feminin, dar nu se cunosc cauzele acestei predilectii. Principala cauza a acestei deformari o reprezinta conditiile fatului in viata intrauterina, care deseori duc la „inghesuirea” acestuia si o pozitie vicioasa. De exemplu, este mult mai probabil ca un copil sa dezvolte picior tal valg congenital cand sarcina este una multipla, adica gemelara, cand cantitatea de lichid amniotic este usor scazuta sau cand fatul are pozitie anormala in uter (pozitie pelvina, spre exemplu). Practic, piciorul este indoit.
De asemenea, este mult mai probabil ca afectiunea sa apara la copiii cu greutate mare la nastere, probabil din nou ca urmare a spatiului limitat pe care l-au avut in uter. S-a observat o incidenta mai crescuta a diagnosticului in randul copiilor nascuti din prima sarcina, precum si un oarecare risc de acumulare familiala a afectiunii, ceea ce ar putea indica o predispozitie genetica. Totusi, cauzele care duc la picior tal valg la copii nu sunt intocmai cunoscute, insa teoriile acestea sunt pe larg acceptate. In egala masura, deoarece nu este o afectiune care ridica riscuri si complicatii semnificative, deseori rezolvandu-se spontan, se considera a nu fi de interes semnificativ.
Picior tal valg la copii – simptome si manifestari
Piciorul tal valg este vizibil inca din momentul nasterii, prezentandu-se cu dorsiflexia excesiva a labei piciorului, de obicei usoara sau moderata. In cazuri foarte severe (asociate in special cu greutate crescuta a nou-nascutului), piciorul se poate sprijini chiar pe fata anterioara a tibiei. O confuzie poate fi faptul ca aceasta deformare aparuta la copii poate semana foarte fidel cu alta, numita talus vertical, cu o incidenta mult mai mica (1 la 10.000 de nou-nascuti). De asemenea, simptomele difera si la examinarea fizica, talusul vertical fiind mult mai rigid si cu dorsiflexie care deseori atinge gamba. In talusul vertical, piciorul are un aspect mult mai deformat.
Inclinarea posteromediala a tibiei este aproape intotdeauna insotita si de un anumit grad in ceea ce priveste deformarea piciorului calcaneovalg. Talusul vertical congenital poate semana clinic cu piciorul calcaneovalg, dar se observa inclinarea diferita a labei piciorului. De asemenea, este vorba despre o pozitie mult mai rigida. Trebuie facuta si o diferentiere intre deformarile ce pot aparea ca urmare a spasticitatii, slabiciunii sau hipotoniei musculare, deoarece toate acestea ar putea duce la simptome relativ similare. Tocmai din acest motiv, sunt foarte importante testarea cu atentie si examenul fizic amanuntit al nou-nascutului.
Picior tal valg la copii – alternative de tratament
De cele mai multe ori, nu este necesar niciun tratament la copii cu picior tal valg. Deformarea se amelioreaza de obicei la 3-6 luni dupa nastere. Cu toate acestea, este recomandat intotdeauna sa se intervina precoce, cu tratament specific, pentru a se evita eventuala alterare anatomica si functionala a piciorului. In cazuri usoare, la copii cu picior tal valg care nu atinge fata anterioara a tibiei si cu dorsiflexie limitata, se recomanda kinetoterapie, cu programe speciale de exercitii si intinderi pasive, stimularea dezvoltarii muschilor si masaj, pentru relaxarea muschilor. Poate fi prezenta contractura patologica la copii cu picior tal valg, care duce la dorsiflexia extrema.
Chiar si parintii pot fi instruiti eficient in a ajuta la ameliorarea deformarii. Tratamentul poate fi necesar pentru a limita deformarea accentuata a piciorului si aparitia asa-zisului „picior plat”. Tratamentul, dupa cum am mentionat, ar putea sa nu fie absolut necesar, deoarece s-a observat faptul ca oasele, articulatiile si musculatura de la nivelul piciorului sunt integre atat functional, cat si anatomic. Cand bebelusul se naste, miscarea piciorului nu mai este restrictionata. Incetul cu incetul, va incepe sa isi miste liber piciorul, in cele din urma recapatand postura fiziologica si integritatea functionala a piciorului. Tratamentul se initiaza doar la recomandarea medicului.
Cazurile de picior tal valg la copii care pot face absolut necesar tratamentul sunt cele in care se observa o dorsiflexie exagerata, severa, care duce la atingerea gambei cu piciorul. In situatii de acest gen, de obicei se recomanda kinetoterapia, ale carei obiective sunt acelea de a duce piciorul la postura fiziologica normala, de a creste forta musculaturii piciorului si de a limita eventuale complicatii asociate diagnosticului de picior tal valg la copii. Ulterior, dupa ce piciorul ajunge in pozitie normala, poate fi recomandata purtarea de talonete la copii cu picior tal valg. Cu cat tratamentul si sedintele de kinetoterapie incep mai devreme, cu atat prognosticul este mai favorabil.
Picior tal valg la copii – complicatii si riscuri asociate
Desi nu poate fi pusa o relatie de tip cauza – efect, s-a observat faptul ca exista un risc relativ mai mare ca bebelusii cu acest diagnostic sa dezvolte picior plat valg cand ating varsta la care incep sa mearga. De obicei, acest lucru este observat de parinti, dar trecut cu vederea, devenind mult mai evident in momentul in care copilul isi dezvolta activitatea locomotorie sustinuta, fara a fi nevoie de interventia unui parinte. Acest lucru se intampla in jurul varstei de 2-3 ani, si se considera ca daca tratamentul a fost efectuat corect la nou-nascut si in primele luni de viata, atunci deformarea tipica piciorului plat va fi absenta, in unele cazuri, sau ameliorata, in altele.
Cu toate acestea, piciorul plat valg la copii poate aparea si din alte cauze, motiv pentru care nu se poate face o asociere de cauzalitate intre cele doua deformari. Dupa cum deja am mentionat, de cele mai multe aceasta deformare dispare de la sine, ca urmare a faptului ca bebelusul poate, dupa nastere, sa isi miste piciorul in voie, ducandu-l treptat in pozitia fireasca. Interventiile din partea kinetoterapeutului sau parintilor au rolul de a facilita realinierea piciorului, insa nu este absolut obligatorie. Riscurile asociate cazurilor severe necorespunzator gestionate sunt, printre altele, tulburarile de echilibru static si dinamic, postura deficitara, abilitatile locomotorii reduse.
O complicatie foarte rara, dar posibila, este posibilitatea de a se ajunge la o discrepanta in ceea ce priveste lungimea picioarelor, atunci cand diagnosticul se asociaza cu inclinarea posterioara si spre interior a tibiei. In acest caz, deseori se intervine chirurgical pentru a se evita discrepanta ulterioara a lungimii picioarelor. Piciorul plat valg, numit si „deformarea flexibila a piciorului plat”, poate aparea la cativa ani dupa deformarea initiala a acestuia (mai ales in cazurile initiale moderate spre severe). Intrucat fiecare parinte isi doreste tot ce este mai bun pentru copilul sau, de cele mai multe ori, chiar si in cazurile usoare, se va opta pentru tratamentul kinetoterapeutic.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK592393/
https://www.aboutkidshealth.ca/article?contentid=3946&language=English
https://www.chop.edu/conditions-diseases/calcaneovalgus-foot
https://leodonnan.com.au/calcaneovalgus/
https://www.orthobullets.com/pediatrics/4067/calcaneovalgus-foot
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549778/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563157/