Oricine se poate confrunta cu disconfortul cauzat de picioare umflate. Problema este una foarte frecventa, fiind mai des intalnita in cazul femeilor, ca urmare a predispozitiei pentru retentia de apa in anumite contexte si perioade. Important de retinut aici este ca nu vorbim de o afectiune, ci mai degraba de un simptom. In general, acesta nu provoaca ingrijorare, fiind marturia unor fenomene sau dezechilibre banale. Uneori insa umflarea picioarelor, numita in termeni medicali edem, poate indica existenta unor afectiuni subiacente sau unor complicatii cat se poate de grave. De aceea, lucrurile nu trebuie niciodata trecute cu vederea, ci urmarite si analizate cu atentie, pentru identificarea cauzei reale.
De ce se umfla picioarele?
Exista numeroase motive pentru care putem avea picioare umflate. Lista poate incepe cu statul prelungit in picioare sau in pozitie sezanda, coroborat cu lipsa de miscare si/sau purtarea unor haine mult prea stramte (sosete, blugi etc.) ori a unei incaltaminte incomode, care impiedica circulatia venoasa si drenajul limfatic. Picioare umflate putem avea si ca urmare a unui aport excesiv de sare, a consumului insuficient de apa si a abuzului de cafea. La femei, se mai adauga si sindromul premenstrual, dar si sarcina, in special in ultimul trimestru. Putem avea picioare umflate insa si din alte cauze, mai serioase.
Pentru combaterea disconfortului cauzat de umflarea picioarelor, farmacistii Catena recomanda Diolex capsule de la Naturalis. Prin compozitia sa speciala, acest supliment alimentar creste tonusul vascular si imbunatateste circulatia venoasa deficitara. Este indicat in caz de varice, fragilitate capilara sau afectiuni hemoroidale.
Picioare umflate pe fondul retentiei de apa
Umflarea gleznelor si a picioarelor determinata de retentia de fluide in tesuturi este cunoscuta si sub denumirea de edem periferic. De multe ori, are drept cauza o problema la nivelul sistemului circulator, al sistemului limfatic sau al rinichilor, cum ar fi:
-
Boala renala cronica (e definita de prezenta unor anomalii structurale sau functionale ale rinichilor)
-
Sindromul nefrotic (reprezinta functionarea defectuoasa rinichilor, acestia neputand sa elimine in mod corect excesele de lichide, saruri si alte elemente din sange)
-
Insuficienta renala acuta (degradare rapida a functiei renale)
-
Cardiomiopatia (afectiune a muschiului cardiac, din cauza careia inima pompeaza cu dificultate sange catre restul corpului)
-
Insuficienta cardiaca (incapacitatea inimii de a asigura un debit circulator adecvat nevoilor corpului)
-
Pericardita (inflamatia tesutului din jurul inimii)
-
Hipertensiunea pulmonara (hipertensiunea care afecteaza arterele din plamani si partea dreapta a inimii)
-
Insuficienta venoasa cronica (tulburari cronice ale circulatiei venoase la nivelul membrelor inferioare)
-
Tromboflebita (cheag/ cheaguri de sange aparut/e la nivelul venelor piciorului)
-
Tromboza venoasa profunda (pe scurt, TVP, reprezinta producerea unui cheag de sange, zis tromb, intr-una dintre venele profunde)
-
Ciroza hepatica
-
Terapia de substitutie hormonala
-
Limfedemul (blocaj la nivelul sistemului limfatic)
-
Obezitatea
-
Anumite medicamente analgezice sau cu prescriptie medicala, inclusiv unele utilizate pentru diabet si hipertensiune arteriala
Picioare umflate pe fondul inflamatiei
Putem avea picioare umflate din cauza inflamatiei. In general, in astfel de cazuri, pe langa edem, e prezenta si durerea. Inflamatia poate fi consecinta unor traumatisme sau a unor afectiuni, asa ca:
-
Ruptura tendonului lui Ahile
-
Leziuni de ligament incrucisat anterior (LIA)
-
Chistul brutarului
-
Guta
-
Bursita genunchiului (inflamatia sacului cu lichid de la nivelul articulatiei genunchiului)
-
Osteoartrita
-
Poliartrita reumatoida
-
Entorsa gleznei
Pentru revigorarea picioarelor umflate si obosite, farmacistii Catena recomanda Diolex gel de la Naturalis. Aplicat pe zonele afectate de insuficienta venoasa, Diolex gel imbunatateste constrictia vasculara, corecteaza roseata locala, oferind o senzatie placuta de racorire, hidrateaza si calmeaza pielea.
Picioare umflate in sarcina
Este absolut normal ca in sarcina, femeile sa aiba picioare umflate, mai ales catre finalul zilei. Se intampla acest lucru ca urmare a fluctuatiilor hormonale, a slabirii ligamentelor si a cresterii semnfiicative in greutate, pe masura ce sarcina avanseaza. Presiunea excesiva exercitata de abdomenul din ce in ce mai proeminent afecteaza circulatia sangelui in partea de jos a corpului, ceea ce determina acumularea de fluide la nivelul gambelor, gleznelor si a labelor picioarelor. Fenomenul se manifesta mai cu seama in zilele de inactivitate sau de stat mult in picioare, mai spre seara, dar si in lunile de vara, cu temperaturi ridicate.
Solutii si remedii pentru picioare umflate la gravide
Disconfortul cauzat de edemul picioarelor in timpul sarcinii poate fi atenuat, dar rareori evitat in totalitate. Iata cateva remedii, sfaturi si masuri simple de pus in aplicare.
Purtarea de sosete si incaltaminte comoda. In general, picioarele sunt mai umflate seara decat dimineata. E un aspect important de avut in vedere atunci cand sunt alese sosetele, cat si perechea de pantofi ce urmeaza a fi purtata. Daca pantofii par ficsi sau chiar stramti dimineata, spre dupa-amiaza vor deveni de-a dreptul insuportabili. De fapt, in sarcina e recomandata purtarea unor pantofi cu o jumatate de numar sau chiar cu un numar mai mari. E indicat ca acestia sa fie din materiale flexibile si moi, pentru a fi cat mai comozi. Acelasi lucru e valabil si in cazul sosetelor. Si mare atentie ca acestea sa aiba manseta mai larga, astfel incat sa nu stranga aproape deloc glezna.
Purtarea ciorapilor de compresie. Creati special pentru a exercita o presiune graduala, de jos in sus, acestia imbunatatesc circulatia venoasa la nivelul piciorelor.
Masarea regulata a picioarelor. Masajul usor, efectuat de jos in sus, stimuleaza drenajul limfatic si ajuta la reducerea retentiei de apa. In plus, are un un efect relaxant.
Schimbarea frecventa a pozitiei corpului. Nu stati in picioare sau asezat pentru perioade lungi de timp. De cate ori aveti ocazia, ridicati picioarele mai sus de nivelul inimii – lasati gravitatia sa lucreze in avantajul circulatiei venoase.
Hidratarea corespunzatoare. Desi la prima strigare pare contraintuiv, consumul crescut de apa ajuta la eliminarea excesului de lichide din corp. In conditiile unei hidratari insuficiente, corpul va retine apa in tesuturi, iar picioarele sunt primele care se vor umfla.
Reducerea consumului de sare. Limitati pe cate e posibil consumul de alimente sarate. Sarea favorizeaza retentia de lichide si poate agrava edemul picioarelor.
Baile de picioare cu sare Epsom. Scufundarea picioarelor intr-un lighean cu apa calduta si sare Epsom, timp de 15-20 de minute ajuta la ameliorarea edemului si la reducerea senzatiei de picioare grele si obosite.
Simptome care impun un consult de specialitate urgent
In cazul in care edemul picioarelor e insotit de simptome ce ar putea semnala edemul pulmonar (existenta unui tromb la nivelul plamanilor) sau infarctul de miocard, apelati neintarziat serviciul de urgenta. Iata care sunt semnalele de alarma:
-
Dificultatea in respiratie in timpul efortului sau chiar si cand stati intins in pat;
-
Durerea in piept, resimtita ca o presiune;
-
Ameteala sau starile de lesin;
-
Tusea si expectoratia cu sange.
Picioare umflate: alte motive de ingrijorare
Ajutorul medical trebuie solicitat cat mai curand si in situatiile in care:
-
Suferiti de o boala cardiaca sau renala si picioarele par mult mai umflate;
-
Aveti istoric de boala hepatica si vi s-au umflat atat picioarele, cat si abdomenul;
-
Picioarele umflate sunt rosii si calde la atingere;
-
Edemul picioarelor e insotit de febra;
-
Picioarele s-au umflat subit sau excesiv, in contextul sarcinii;
-
Edemul s-a produs ca urmare a anui traumatism;
-
Un singur picior este umflat, zona este dureroasa, palida si rece.
Picioare umflate – recomandari si sfaturi de preventie
Ca in multe alte cazuri, singurele modalitati de a preveni edemul picioarelor este de a tine sub control afectiunile care-l provoaca si de a evita factorii de risc. In general, daca umflarea picioarelor nu are o cauza grava, lucrurile se rezolva foarte simplu. De mare ajutor in acest sens este miscarea regulata si efectuarea unor exercitii care antreneaza musculturii picioarelor. Activarea muschilor faciliteaza pomparea sangelui prin sistemul venos si previne stagnarea fluidelor in tesuturi. Foarte mult ajuta si hidratarea corecta, reducera consumului de sare si cofeina.
Rezultate foarte bune se pot obtine si cu ajutorul suplimentelor alimentare care contribuie la limitarea retentiei de apa si la mentinerea sanatatii venoase. Indicate sunt mai ales cele pe baza de diosmina, hesperidina, extract de castan salbatic sau gotu kola. Si ghimbirul se dovedeste a fi un remediu excelent pentru cei care sufera de picioare umflate. Acesta este bun un diuretic natural si favorizeaza diluarea sodiului, ceea ce reduce retentia de apa. In plus, are si efect antiinflamator, un atu in lupta cu edemul.
Surse:
https://www.mayoclinic.org/symptoms/leg-swelling/basics/causes/sym-20050910
https://www.webmd.com/dvt/why-legs-puffy
https://www.nhs.uk/conditions/oedema/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/327473#causes-of-swollen-legs-and-ankles
https://health.clevelandclinic.org/when-is-leg-swelling-a-sign-of-something-serious/
https://www.baby-chick.com/5-ways-to-reduce-swollen-feet-during-pregnancy/