Reprezentand o forma de medicatie viabila pentru diferite tipuri de infectii, inflamatii, precum si pentru alte tipuri de afectiuni care vizeaza urechea, administrarea de picaturi de urechi este foarte frecvent prescrisa de catre medicul specialist. In mod obisnuit, utilizarea diferitelor picaturi de urechi reprezinta o alternativa de tratament pe termen scurt si, in functie de compozitie, pot sa fie achizitionate cu sau fara prescriptie medicala. Cu toate acestea, inainte de a utiliza picaturi de urechi, consultati prospectul sau un profesionist din domeniul sanatatii, pentru a afla detaliile despre modul de administrare, cantitatea de picaturi si durata tratamentului.
Farmacistii Catena recomanda Otipax, tratamentul local simptomatic al anumitor afectiuni dureroase ale urechii mijlocii, cu membrana timpanului intacta: otite congestive acute.
Unele picaturi de urechi eliberate numai pe baza de prescriptie medicala pot ameliora deosebit de rapid si eficient durerea de ureche cauzata de o infectie a urechii externe (otita externa). Nu exista dovezi ca picaturile dezinfectante, care se comercializeaza fara prescriptie medicala, sunt la fel de eficiente. Analgezicele si diferitele picaturi de urechi sunt unele dintre cele mai uzuale tratamente in caz de otita externa, disponibile in farmacii si eliberate fara prescriptie medicala. Cu toate acestea, picaturile de urechi care se elibereaza pe baza de reteta – de exemplu cele pe baza de antibiotice sau steroizi – sunt la fel de des folosite.
Ce rol au picaturile de urechi?
Utilizarea de picaturi de urechi poate fi considerata o forma de medicatie, doar ca lichida. Picaturile de urechi se introduc in canalul urechii, dar interesul principal este reprezentat de ce anume contin de fapt diferitele picaturi de urechi. In functie de tipul disponibil, picaturile pot contine substante antiinflamatoare, substante cu efect analgezic, antibacterian, antibiotice, insa si substante care se incadreaza in clasa steroizilor. Exista si picaturi de urechi care pot contine chiar si substante dezinfectante, ceruminolitice, acestea fiind administrate in functie de afectiunea si starea urechii, in conformitate cu recomandarea medicului specialist.
Picaturi de urechi pentru infectii ale urechii
Daca va confruntati cu o infectie a urechii, medicul poate prescrie picaturi de urechi cu actiune antifungica sau antibacteriana, deseori pe baza de antibiotice. Ingredientele active din acest tip de picaturi de urechi includ frecvent:
-
acid acetic;
-
acetat de aluminiu;
-
ciprofloxacina;
-
ofloxacina;
-
tobramicina;
-
gentamicina;
-
clotrimazol;
-
fluconazol;
-
miconazol.
Exista si picaturi de ureche care contin steroizi si care ajuta la reducerea simptomelor de mancarime, inflamatie, roseata. Acest tip de picaturi de urechi se elibereaza doar pe baza de prescriptie din partea medicului specialist si ar trebui administrate in conformitate cu indicatiile de tratament. Utilizarea haotica a antibioticelor poate avea repercursiuni nedorite asupra organismului, chiar daca simptomele asociate afectiunii nu mai sunt prezente, semn ca infectia a disparut.
Picaturi de urechi pentru durere
Analgezicele eliberate fara prescriptie medicala (paracetamolul si ibuprofenul), sunt de obicei cele mai eficiente impotriva durerilor de ureche. Exista si picaturi de urechi eficiente impotriva durerilor de ureche, pe baza de ingrediente naturale, obtinute din plante medicinale. Substantele active din acest tip de picaturi de urechi au efect analgezic, reduc inflamatia si calmeaza durerea urechii.
Picaturi de urechi pentru indepartarea cerumenului
Dopurile de ceara pot fi eliminate prin administrarea de picaturi de urechi care fluidizeaza usor ceara, pentru ca aceasta sa poata fi indeparta mult mai usor. Pe piata, exista 3 tipuri de picaturi de urechi pentru indepartarea cerumenului: pe baza de apa, fara apa si pe baza de ulei. In cazul in care aveti un dop de ceara, medicul v-ar putea prescrie picaturi de urechi cu:
-
peroxid de hidrogen (apa oxigenata);
-
peroxid de carbamida;
-
glicerina;
-
bicarbonat de sodiu.
Dupa ce picaturile vor actiona, este necesara clatirea usoara a urechilor cu apa calduta. In mod uzual, aceste picaturi de urechi vin la pachet cu o seringa, pentru a eficientiza aceasta etapa.
Picaturi auriculare Boramid utilizate ca adjuvant in eliminarea corpurilor straine de la nivelul urechii externe, in cazul eczemelor urechii externe, otitei externe difuze si iritatiilor. Picaturile auriculare Boramid au ca scop regenerarea si cicatrizarea tegumentului de la nivelul peretelui conductului auditiv extern. Antiinflamator prin aminofenazona, anestezic local prin tetracaina, emolient si antiseptic local prin acidul boric. Picaturile Boramid se utilizeaza ca badijonaj auricular, cu rolul de a rolul de a mentine un auz clar si o igiena corespunzatoare in interiorul urechilor.
Picaturi de urechi pentru mancarimi
Daca prezentati mancarimi la nivelul urechilor, fara insa a suspecta prezenta unei infectii, utile se pot dovedi alternativele de picaturi de urechi cu corticosteroizi, pentru a reduce pruritul. De retinut este faptul ca se elibereaza doar pe baza de prescriptie medicala si ca unele pot contine si medicamente antiinfectioase. Majoritatea picaturilor de acest tip contin:
-
dexametazona;
-
hidrocortizon;
-
fluocinolon.
Cand se recomanda administrarea de picaturi de urechi?
Administrarea de picaturi de urechi se recomanda in diferite afectiuni si stari ale urechii. Totusi, cel mai important este ca acestea sa fie administrare doar daca medicul dumneavoastra este de parere ca se vor dovedi a fi o optiune terapeutica eficienta. In mod obisnuit, astfel de picaturi pot fi prescrise in afectiuni ale urechii, cum ar fi:
-
infectii ale urechii medii (otita medie);
-
infectii ale urechii externe (otita externa);
-
dureri la nivelul urechii;
-
blocaj al urechii, din cauza retentiei de cerumen (dopuri de ceara);
-
mancarimi ale urechilor, cu sau fara eczeme;
-
scurgeri de la nivelul urechii.
Cum se administreaza corect picaturile de urechi?
Administrarea corecta a picaturilor de urechi ar trebui sa fie in conformitate cu indicatiile si cu recomandarile medicului dumneavoastra.
Administrarea picaturilor la adolescenti si adulti
-
Spalati-va pe maini.
-
Impaturiti un prosop si asezati-l pe o suprafata solida.
-
Rulati flaconul cu picaturi intre palme, pentru a incalzi lichidul.
-
Asezati-va capul pe prosop, cu urechea afectata in sus.
-
Trageti usor de lobul urechii in sus, pentru a indrepta canalul auditiv extern.
-
Puneti cu grija numarul recomandat de picaturi, in functie de modul de eliminare al acestora si de consistenta.
-
Impingeti usor tragusul urechii pentru a eficientiza deplasarea lichidului.
-
Mentineti pozitia timp de cel putin 1-2 minute.
-
Daca este necesar, repetati procesul pentru cealalta ureche.
-
Spalati-va din nou pe maini.
Administrarea picaturilor la copii
-
Spalati-va pe maini.
-
Impaturiti un prosop si asezati-l pe o suprafata solida.
-
Rulati flaconul cu picaturi intre palme, pentru a incalzi lichidul.
-
Asezati capul copilului pe prosop, cu urechea afectata in sus.
-
Trageti usor de lobul urechii in jos, nu in sus, pentru a indrepta canalul auditiv extern.
-
Puneti cu grija numarul recomandat de picaturi, in functie de modul de eliminare al acestora si de consistenta.
-
Impingeti usor tragusul urechii copilului pentru a eficientiza deplasarea lichidului;
-
Asigurati-va ca isi mentine pozitia timp de cel putin 1-2 minute;
-
Daca este necesar, repetati procesul pentru cealalta ureche;
-
Spalati-va din nou pe maini.
Puteti sa va administrati singuri picaturi pentru urechi, doar ca poate fi dificil. De preferat ar fi sa va ajute cineva. De asemenea, deoarece copiii pot fi deosebit de agitati, procesul se poate desfasura mai greoi. Ar fi recomandat sa cereti ajutorul cuiva. Inainte de utilizare, verificati intotdeauna prospectul si eticheta ambalajului. Nu administrati picaturi de urechi daca produsele respective si-au depasit termenul de valabilitate. Verificati intotdeauna termenul de valabilitate!
Nu folositi picaturi pentru urechi decat la stricta recomandare a medicului. Daca manifestati simptome neplacute dupa aplicarea acestora, nu ezitati sa consultati medicul. Desi sunt relativ rare si tranzitorii, acestea pot cauza dureri, reactii alergice si exacerbarea simptomelor. Dupa utilizare, depozitati flaconul in conformitate cu indicatiile producatorului.
Surse:
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279352/
-
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/24654-ear-drops
-
https://www.healthline.com/health/general-use/how-to-use-ear-drops#what-youll-need
-
https://www.verywellhealth.com/how-to-use-ear-drops-correctly-1192039
-
https://www.buckshealthcare.nhs.uk/pifs/how-to-use-your-ear-drops/