Pete rosii pe piele? Nu va ingrijorati! Petele rosii reprezinta o problema medicala obisnuita. Cand petele rosii apar in focare, acestea sunt denumite eruptii cutanate. Eruptiile cutanate pot aparea din cauza infectiilor pielii, a infectiilor diseminate (care s-au raspandit in tot organismul), a reactiilor alergice sau a iritatiilor pielii. Cand vorbim de pete rosii sau eruptii cutanate plate, vorbim, in termeni medicali, de macule. Cand pata rosie se caracterizeaza printr-o mica proeminenta, aceasta este cunoscuta sub numele de papula. Eritemul este termenul medical pentru roseata pielii.
Pentru ingrijirea pielii sensibile, recomandarea farmacistilor Catena este RILASTIL XEROLACT – Ulei de spalare, un produs destinat pielii sensibile, cu tendinta de uscare.
Petele rosii de pe piele numite hemangioame sunt tumori benigne mici ale vaselor de sange. Hemoragiile foarte mici si punctate, ce pot fi observate la nivelul pielii, sunt denumite petechii. Tulburarile de sangerare pot duce, de asemenea, la formarea unor pete rosii pe piele – purpurii si mai mari, cunoscute sub numele de purpura.
Petele rosii pe piele pot semnala:
Dermatita atopica (eczema)
Dermatita atopica este cea mai frecventa forma de eczema. Aceasta debuteaza in copilarie si adesea dispare pana la maturitate. Dermatita atopica face parte din ceea ce medicii numesc „triada atopica”. Celelalte doua boli din triada sunt astmul si febra fanului. Multe persoane cu dermatita atopica prezinta si celelalte doua afectiuni din triada.
Simptome in dermatita atopica:
-
eruptia se formeaza adesea in pliurile coatelor sau genunchilor;
-
pielea din zonele in care apare eruptia cutanata poate deveni mai deschisa sau mai inchisa la culoare si se poate ingrosa;
-
pot aparea mici umflaturi si scurgeri de lichid in cazul zgarieturilor;
-
bebelusii au adesea eruptii pe scalp si obraji;
-
pielea se poate infecta daca va zgariati.
Cauze
Dermatita atopica apare atunci cand bariera naturala a pielii este afectata, fiind mai putin eficienta in ceea ce priveste protectia impotriva iritantilor si alergenilor. Dermatita atopica este, cel mai probabil, cauzata de o combinatie de factori precum:
-
mostenirea genetica;
-
pielea uscata;
-
problemele sistemului imunitar;
-
factorii de mediu.
Reactia alergica
Sistemul imunitar este responsabil de apararea organismului impotriva bacteriilor si virusurilor. In unele cazuri, sistemul imunitar se va apara impotriva substantelor care, de obicei, nu reprezinta o amenintare. Aceste substante sunt cunoscute sub denumirea de alergeni si, atunci cand organismul reactioneaza la acestea, provoaca o reactie alergica.
Puteti inhala, manca si atinge alergeni care pot provoaca o astfel reactie. De asemenea, medicii pot utiliza alergeni pentru a diagnostica alergiile si chiar ii pot injecta in organism ca forma de tratament.
Ce cauzeaza o reactie alergica?
Medicii nu stiu de ce unii oameni sufera de alergii. Alergiile pot fi mostenite, iar daca un membru din familie are alergii, aveti un risc mai mare de a le dezvolta la randul dumneavoastra.
Desi nu se cunosc cauzele alergiilor, exista unele substante care provoaca in mod obisnuit o reactie alergica manifestata sub forma de pete rosii pe piele. Persoanele care au alergii sunt de obicei alergice la una sau mai multe dintre urmatoarele:
-
par de animale;
-
intepaturi de albine;
-
anumite alimente, inclusiv nuci sau crustacee;
-
anumite medicamente;
-
unele plante;
-
polen sau mucegaiuri.
Psoriazis
Psoriazisul este o afectiune care determina multiplicarea celulelor pielii de pana la 10 ori mai rapid decat in mod normal. Astfel, apar petele rosii acoperite de „solzi” albi. Aceste pete rosii pe piele pot aparea oriunde pe corp, dar majoritatea sunt localizate pe scalp, coate, genunchi si partea inferioara a spatelui. Psoriazisul nu este contagios.
Petele rosii pe piele cauzate de psoriazis apar, de obicei, la varsta adulta timpurie. Pentru majoritatea oamenilor, aceasta afecteaza doar cateva zone. In cazurile severe, psoriazisul poate acoperi parti mari ale corpului. Petele pot disparea si reaparea de-a lungul vietii.
Alte tipuri de psoriazis includ:
Psoriazisul pustular, care se caracterizeaza prin piele rosie si solzoasa, cu pustule mici pe palme si talpi.
Psoriazisul gutat, care apare adesea in copilarie sau la varsta adulta, provoaca pete mici, rosii, in principal pe trunchi si membre. Factorii declansatori pot fi infectiile respiratorii, amigdalita, stresul, leziunile pielii si administrarea medicamentelor antimalarice si beta-blocante.
Psoriazisul inversat, care produce leziuni rosii aprinse ce apar in pliurile pielii, cum ar fi axile, zona inghinala si sub sani.
Psoriazisul eritrodermic, care este declansat de arsuri solare severe, infectii, anumite medicamente si oprirea unor tipuri de tratamente pentru psoriazis. Trebuie tratat imediat, deoarece poate duce la boli severe.
Ce cauzeaza psoriazisul?
Specialistii nu cunosc exact cauza psoriazisului, insa se considera ca este vorba de combinatia mai multor factori. O problema la nivelul sistemului imunitar provoaca inflamatii, declansand formarea de noi celule mult prea rapid. In mod normal, celulele pielii se reinnoiesc la fiecare 10 pana la 30 de zile. In cazul psoriazisului, acest proces are loc la fiecare 3 pana la 4 zile. Psoriazisul se poate transmite in familie, de-a lungul mai multor generatii.
Factorii care pot declansa psoriazisul includ:
-
taieturile, zgarieturile sau interventiile chirurgicale;
-
stresul emotional;
-
infectiile cu streptococ;
-
medicamentele pentru hipertensiune arteriala (cum ar fi beta-blocantele);
-
hidroxiclorochina (medicatie antimalarica).
Pitiriazis rozat
Pitiriazisul rozat este o eruptie care apare de obicei ca o pata circulara sau ovala mare pe piept, abdomen sau spate. Numita placa heraldica, aceasta poate avea o latime de pana la 10 cm. Este de obicei urmata de aparitia unor leziuni de dimensiuni mici.
Pitiriazisul rozat poate afecta orice grupa de varsta. Cel mai frecvent, apare intre 10 si 35 de ani. De obicei, dispare de la sine in decurs de 10 saptamani. Pitiriazisul rozat poate provoca mancarime, dar tratamentul poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
Caldura
Eruptia cutanata, sub forma de pete rosii pe piele, se formeaza atunci cand porii se infunda din cauza transpiratiei in timpul efortului fizic sau din cauza caldurii. Din aceasta cauza, pot aparea mici vezicule pline cu lichid care pot provoca mancarime sau durere.
Adesea, eruptiile cutanate apar pe zone cum ar fi axilele, sau cand hainele irita pielea. La sugari, se pot forma in jurul gatului sau scutecului.
Eruptia de caldura dispare, de obicei, atunci cand pielea se racoreste. Simptomele neplacute pot fi ameliorate cu unguente si creme.
Urticaria
Urticaria este asociata cu mancarimea de la nivelul pielii. De obicei, petele de pe piele cauzate de urticarie sunt rosii, roz sau mai deschise si, uneori, provoaca disconfort. In majoritatea cazurilor, urticaria este cauzata de o reactie alergica la un medicament sau aliment sau o reactie la un iritant din mediu.
In multe cazuri, urticaria este o problema acuta (temporara) care poate fi ameliorata cu ajutorul medicamentelor pentru alergii. Cele mai multe eruptii dispar de la sine. Cu toate acestea, cazurile cronice (de durata), precum si urticaria insotita de o reactie alergica severa reprezinta probleme medicale mai mari.
Farmacistii Catena recomanda balsamul Rilastil Xerolact PB, o emulsie bogata si cremoasa, ce se absoarbe rapid. Se recomanda ca tratament hidratant si restabilizator, in cazul uscarii severe a pielii bebelusilor, copiilor si adultilor, precum si pentru pielea cu tendinta atopica si supusa mancarimii.
Petele rosii pe fata – cauze
Pielea este cel mai mare organ, principalul sau rol fiind acela de a proteja corpul in fata amenintarilor externe.
La fel ca oricare alt organ, pielea poate fi afectata de anumiti factori, atat interni, cat si externi. Atunci cand la nivelul pielii sunt semnalate eruptii cutanate, modificari de culoare, pete rosii sau descuamari, adesea este incriminata o afectiune cutanata, desi poate fi vorba inclusiv de o tulburare a sistemului imunitar, de un raspuns al organismului in fata unei infectii sau de o simpla alergie. Afectiunile dermatologice au o multitudine de posibile cauze, mostenirea genetica, alergiile, infectiile si stresul fiind cele mai comune dintre acestea.
Hipertensiune arteriala
Hipertensiunea arteriala este o afectiune frecventa si poate aparea odata cu inaintarea in varsta. Tensiunea arteriala este forta cu care sangele apasa pe peretii arterelor. Cand este prea mare, inima trebuie sa lucreze mai mult. Acest lucru poate provoca leziuni grave la nivelul arterelor. In timp, hipertensiunea arteriala necontrolata creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.
Inrosirea fetei apare atunci cand vasele de sange se dilata, ca urmare a cresterii fluxului sangvin. Aceasta poate fi provocata de rusine ori jena sau poate fi cauzata de temperaturile extreme, precum si de exercitiile fizice intense. Este insotita de cresterea temporara a tensiunii arteriale.
Daca petele rosii de pe fata persista, acest lucru poate indica rozacee, o afectiune in care vasele de sange mici se pot inflama cronic. Hipertensiunea arteriala o poate exacerba, dar o persoana cu rozacee nu prezinta neaparat tensiune arteriala crescuta.
Rozacee
Rozaceea este o afectiune comuna a pielii care provoaca pete rosii si vase sangvine vizibile la nivelul fetei. De asemenea, poate produce umflaturi mici, rosii. Aceste semne si simptome pot fi prezente saptamani sau luni si apoi pot disparea un timp. Rozaceea poate fi uneori confundata cu acneea, precum si cu alte probleme ale pielii.
Rozaceea poate afecta pe oricine. Dar este mai des intalnita la femeile de varsta mijlocie care au pielea deschisa. Nu exista niciun remediu pentru rozacee, dar tratamentul poate controla si reduce semnele si simptomele.
Boli respiratorii
O boala respiratorie se refera la orice problema care afecteaza caile respiratorii superioare, traheea, plamanii, nervii si muschii asociati respiratiei. Recunoasterea corecta a semnelor cutanate ale bolilor respiratorii poate ajuta medicii in diagnosticarea si tratarea lor.
Sarcoidoza este o afectiune rara, care determina mici pete rosii si umflate, numite granuloame, la nivelul organelor. De obicei, afecteaza plamanii si pielea.
Simptomele sarcoidozei depind de organele afectate, dar includ de obicei:
-
umflaturi rosii,
-
dificultati de respiratie,
-
tuse persistenta.
Pentru multe persoane cu sarcoidoza, simptomele care nu sunt severe se amelioreaza adesea fara tratament, in cateva luni sau ani. Cu toate acestea, simptomele se pot dezvolta treptat si se inrautatesc in timp. In acest caz, este vorba despre sarcoidoza cronica.
Stresul
Stresul poate avea un impact semnificativ asupra sanatatii fizice. Pe langa tensiunea arteriala crescuta, durerile de cap si oboseala, eruptiile cutanate, petele rosii de pe fata si corp sunt simptome frecvente ale stresului.
Ce cauzeaza eruptia la stres?
Petele rosii pe piele, provocate de stres, afecteaza adesea persoanele care sufera de afectiuni cum ar fi eczeme, rozacee sau alergii. Unii oameni dezvolta eruptii cauzate de lumina soarelui sau de schimbarile meteorologice. Cu toate acestea, chiar si fara o afectiune de baza, pot aparea eruptii din cauza stresului.
Tratament clasic pentru pete rosii pe fata si pe corp
Se recomanda acetaminofenul sau ibuprofenul cu moderatie in durerile usoare asociate cu petele rosii de pe fata si corp. Discutati cu medicul inainte de administrarea lor, deoarece acestea pot avea efecte secundare, iar in cazul unor afectiuni (boli de ficat, ulcere) sunt interzise.
Cand sa va adresati medicului
Mergeti la medic daca eruptia cutanata nu dispare si mai ales daca suferiti de alte probleme de sanatate.
Mergeti imediat la spital daca aveti o eruptie cutanata insotita de oricare dintre urmatoarele simptome:
-
durere intensa sau decolorare in zona eruptiei cutanate;
-
mancarime in gat;
-
respiratie ingreunata;
-
umflarea fetei sau a extremitatilor;
-
febra de 38 °C sau mai mare;
-
confuzie;
-
ameteala;
-
dureri severe de cap sau gat;
-
varsaturi repetate sau diaree.
Tratament naturist pentru pete rosii pe fata si corp
Exista remedii simple pentru petele rosii de pe fata si corp, iar aici vorbim despre ingrediente naturale precum:
-
ulei de cocos,
-
aloe vera,
-
coaja de banana,
-
suc de lamaie,
-
otet de mere,
-
unt de cacao,
-
iaurt,
-
castravete,
-
ulei de vitamina E.