Daca va apar pete maronii pe piele, cel mai probabil este vorba de o hiperproductie a melaninei, pigmentul care da culoare pielii, parului si ochilor. In mod obisnuit, aparitia de pete maronii pe piele este in stransa legatura cu inaintarea in varsta. De fapt, ele chiar se numesc lentigo senilis, aparitia lor fiind absolut normala. Apar mai frecvent la adultii cu varsta de peste 50 de ani, dar pot aparea si la persoanele mai tinere care petrecut mult timp la soare. Aceste pete nu presupun probleme medicale, aparitia lor reprezentand un mecanism prin care pielea incearca sa faca fata daunelor produse de radiatiile solare ultraviolete. Prin interventii cosmetice, pot fi indepartate.
Cu toate acestea, aparitia de pete maronii pe piele, indeosebi la adolescenti si adultii tineri, are potentialul de a indica fie o afectiune conexa, care intereseaza un organ (in special ficatul), fie o afectiune la nivelul pielii.
Este bine de stiut faptul ca pielea poate fi considerata un biomarker care indica starea de integritate fiziologica a organismului, iar o piele sanatoasa este semnul ca si organismul este unul sanatos. Prin urmare, aparitia de pete maronii pe piele, mai ales in lipsa varstei inaintate, poate fi un indicator semnificativ al anumitor afectiuni pe care le puteti avea.
In cele ce urmeaza, va vom prezenta care sunt acestea si modalitatile alternative de tratament.
Pentru a va ajuta sa mentineti sanatatea pielii si a tesuturilor, farmacistii catena va recomanfda sa folositi Naturalis Vitamina E 100mg. Acesta este un supliment alimentar care favorizeaza si imbunatatirea imunitatii, continand o vitamina liposolubila esentiala care este si un antioxidant puternic. De asemenea, neutralizeaza radicalii liberi si protejeaza pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete.
Va confruntati cu pete maronii pe piele? Care ar putea fi cauzele?
Aparitia de pete maronii pe piele este destul de frecventa in randul populatiei, in special la cei care traiesc in zone in care lumina soarelui este deosebit de intensa. Dincolo de componenta ce tine de varsta, ele aparand in mod normal la seniori, mai exista si alte potentiale cauze care pot duce la dezvoltarea lor. A cunoaste principalele cauze ale aparitiei de pete maronii pe piele si a sti cum sa va feriti de factorii de risc poate ajuta la reducerea posibilitatii dezvoltarii lor.
Printre principalele cauze ale aparitiei de pete maronii pe piele se numara:
Melasma (Cloasma)
Melasma este o problema relativ comuna care duce la aparitia de pete maronii pe piele, insa cu localizare in special la nivelul fetei. Majoritatea oamenilor prezinta pete maronii, gri-maronii, localizate la nivelul nasului, fruntii, obrajilor. Melasma este mult mai frecventa la femei, decat la barbati, si se observa o incidenta mai crescuta in randul femeilor insarcinate. Unul dintre cei mai uzuali factori de risc ai aparitiei de pete maronii pe piele, cu localizare la nivelul fetei, este administrarea unui tratament cu contraceptive orale si hormoni.
Printre principalele cauze care pot duce la aparitia melasmei se numara:
-
expunerea la radiatii ultraviolete (UV);
-
sarcina;
-
terapiile hormonale, administrarea de contraceptive orale;
-
administrarea de medicamente care induc fotosensibilitate;
-
utilizarea anumitor cosmetice;
-
administrarea de medicamente anticonvulsivante;
-
predispozitia genetica (factor major in dezvoltarea de pete maronii pe piele);
-
afectiuni tiroidiene anexe (s-a observat ca melasma este de patru ori mai frecventa in randul persoanelor care sufera de disfunctii tiroidiene).
Pentru mentinerea sanatatii ficatului si pentru sustinerea digestiei, farmacistii Catena va recomanda sa folositi HepatoSuport Naturalis. Acesta este un supliment alimentar care contine silimarina din fructe de Armurariu, anghinarea si cinarina, care furnizeaza nutrientii esentiali necesari pentru mentinerea sanatatii sistemului hepato – biliar. Productia de bila este stimulata, se mentine un nivel normal al lipidelor in sange si o concentratie normala de colesterol.
Cea mai frecventa cauza a aparitiei de pete maronii pe piele este reprezentata de expunerea fara protectie adecvata la radiatiile UV. Este stimulata melanogeneza, cu aparitia petelor respective.
Petele de batranete (lentigo senilis)
Denumite si lentigine solare, aceste pete maronii pe piele sunt leziuni hiperpigmentare, care se dezvolta de obicei pe pielea expusa in mod cronic la soare. Este cunoscut faptul ca aceste pete maronii pe piele sunt strans legate de expunerea prelungita la soare, in asociere cu fotoleziunea, si prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer de piele. Acest tip de pete pot aparea oriunde si nu doar la nivelul fetei: pe maini, decolteu, umeri, spate, gat.
In mod obisnuit, femeile prezinta mult mai frecvent acest tip de pete maronii pe piele, dar pot aparea si la barbati. Specialistii par sa sustina ca este vorba si despre o componenta hormonala care face ca femeile sa fie mult mai sensibile la radiatiile ultraviolete care duc la aparitia acestui tip de pete hiperpigmentare.
Pentru a va ajuta sa scadeti nivelul de colesterol si pentru a detoxifia ficatul, farmacistii catena va recomanda sa folositi Benesio Hepafort. Acest supliment alimentar favorizeaza protejarea si regenerarea celulelor hepatice, sustine digestia si protejeaza impotriva efectelor nocive provocate de alcool, tutun si medicamente. De asemenea, Benesio Hepafort contribuie la mentinerea unui nivel normal de colesterol si este indicat persoanelor cu steatoza hepatica (ficat gras).
Hiperpigmentarea postinflamatorie
Dupa tratarea si ameliorarea simptomelor unor afectiuni dermatologice de natura inflamatorie (o arsura, o dermatita, infectie), uneori pot aparea pete maronii pe piele. De cele mai multe ori, aceasta hiperpigmentare este permanenta, si apare ca urmare a faptului ca inflamatia determina ca melanocitele sa secrete melanina in exces. Aparitia de pete maronii pe piele, cu localizare in special la locul inflamatiei, se datoreaza faptului ca macrofagele capteaza melanina, o retin, si se localizeaza la nivelul dermului papilar.
Urticaria pigmentosa (mastocitoza)
Aparitia de pete maronii pe piele, intr-o nuanta care aminteste de cafeaua cu lapte, se datoreaza mastocitozei. Mastocitoza este o afectiune clinica destul de rara. Aceasta este diagnosticata prin prezenta leziunilor cutanate caracteristic, iar diagnosticul este sustinut, in anumite cazuri, de o biopsie cutanata. Mastocitoza care duce la aparitia de pete maronii pe piele este frecventa mai ales in randul copiilor, dar poate afecta si adultii.
Daca sunteti in cautarea unei creme cu textura catifelata si cu protectie solara foarte ridicata, farmacistii Catena va recomanda sa folositi RILASTIL SUN SYSTEM D-CLAR - Crema colorata pentru uniformizare cu SPF 50+. Acesta este un produs cu rezistenta la apa, care previne aparitia arsurilor solare, a petelor si a eruptiilor cutanate provocate de razele ultraviolete.
Pete solare
In lipsa unei afectiuni medicale deja diagnosticate care prezinta in tabloul simptomatologic si aparitia de pete maronii pe piele, un alt factor care poate duce la acestea este reprezentat, foarte frecvent, de daunele solare. Petele solare, cauzate de radiatiile ultraviolete, pot aparea in orice zona ce este expusa la soare. Apar ca urmare a faptului ca daunele solare determina ca melanocitele sa secrete in exces melanina, ca modalitate de protectie.
Pe langa cauzele deja prezentate mai sus, care pot duce la aparitia de pete maronii pe piele, desi agentii etiologici sunt multifactoriali, s-a observat ca mai pot aparea si ca urmare a:
-
modificarilor hormonale: in timpul sarcinii, spre exemplu;
-
efecte secundare ale tratamentelor medicamentoase (tetracicline, AINS, psihotrope);
-
dupa puseul acut al unei inflamatii dermatologice (eczeme, psoriazis, acnee);
-
in urma vindecarii anumitor rani;
-
iritatii si alergii cauzate de utilizarea produselor cosmetice;
-
diabetul: ca urmare a diferitelor complicatii asociate starilor cronice de hiperglicemie (cum este dermatopatia diabetica, acantoza nigricans);
-
boala Addison;
-
deficit de vitamina B12;
-
deficit de acid folic;
-
boli tiroidiene.
Dat fiind faptul ca aparitia de pete maronii pe piele se poate datora mai multor cauze, uneori ar putea fi destul de complicata certificarea unui diagnostic specific. Pentru a determina cauza, in cazul in care este vorba despre o afectiune medicala, medicul va efectua examenul fizic pentru a determina aspectul si morfologia petelor respective. De asemenea, poate solicita sa va faceti si o hemoleucograma si profilul metabolic. In anumite cazuri, este necesara si o biopsie, adica prelevarea unui mic fragment din epiderma. Aceasta este trimisa la un laborator pentru testare.
Tratament pete maronii pe piele
Tratamentul pentru pete maronii pe piele se face in functie de cauzele care pot duce la aparitia acestora. Este foarte important, de altfel, sa va asigurati o protectie optima impotriva radiatiilor ultraviolete, folosind crema cu factor de protectie solara (50+, la recomandarea dermatologilor) si sa purtati ochelari atunci cand mergeti afara. De asemenea, purtarea unei palarii va va proteja fata si ochii de actiunea nociva a radiatiilor ultraviolete.
Tratamentul pentru pete maronii pe piele, la recomandarea medicului, poate include:
-
sistarea tratamentelor medicamentoase sau modificarea dozei (in cazul in care se considera ca aparitia de pete maronii pe piele este un efect secundar al administrarii);
-
vitaminizarea;
-
folosirea produselor cosmetice cu acizi azelaic, corticosteroizi, acid glicolic, hidrochinona, acid salicilic, acid kojic, tretinoina, vitamina C, niacinamida;
-
peeling-uri chimice;
-
crioterapie;
-
utilizarea tratamentelor cu lasere.
Este foarte important ca tratamentul petelor maronii sa fie elaborat de catre medicul dermatolog specialist. Folosirea anumitor tipuri de produse cosmetice, care contin substante active, poate avea efecte secundare nedorite. Din acest motiv, este esential sa mergeti la un consult din partea unui medic avizat, care dispune de expertiza necesara pentru a personaliza tratamentul atat in functie de agentul etiologic al aparitiei petelor, cat si in functie de alte afectiuni de care ati putea suferi.
Surse:
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459271/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6194414/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9406699/
-
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/age-spots/symptoms-causes/syc-20355859
-
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324833#how-to-remove
-
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21885-hyperpigmentation