Unghiile, ca si pielea, ofera informatii importante privitoare la starea de sanatate a organismului nostru. Prezenta de pete albe pe unghii, afectiune cunoscuta in termeni medicali sub denumirea de leuconichie, poate fi indicatorul unui afectiuni de severitate variata si cu etiologie multipla. In unele cazuri, prezenta de pete albe pe unghii s-ar putea datora pur si simplu traumatismelor de la nivelul acestora, iar in aceste situatii ar trebui sa dispara dupa cateva zile de la lezare. Dar atunci cand petele persista si ajung chiar sa intereseze o suprafata extinsa a unghiei sau tesutului din jurul acesteia, poate fi vorba despre afectiuni sistemice mult mai complexe.
Pete albe pe unghii - cauze frecvente si factori de risc
Practic, se pot distinge mai multe tipuri de pete albe pe unghii, in functie de forma lor:
-
Leucochinie totala: cand toata unghia este alba;
-
Leucochinie punctata: aparitia de pete albe pe unghii, sub forma unor punctulete;
-
Leucochinie striata: petele albicioase sub forma de benzi care traverseaza suprafata unghiei.
Pe baza localizarii lor, structurilor la nivelul carora apar petele albicioase si tesuturilor afectate, se disting trei tipuri de leucochinie:
-
Leucochinia adevarata: aparitia de pete albe la nivelul degetelor, acolo unde unghia incepe sa creasca, si la nivelul partii tari a acesteia;
-
Leucochinia aparenta: in acest caz este afectata pielea pe care se sprijina unghia;
-
Pseudoleuconichie: in acest caz, petele albicioase apar chiar pe suprafata unghiei.
A fost necesara aceasta clasificare deoarece cauzele difera in functie de unde apar pete albe pe unghii. In continuare, vor fi prezentate cauze comune care duc la aparitia de pete albe pe unghii.
Traumatisme
Unele pete albe pe unghii pot aparea in urma unor traumatisme minore, cum ar fi lovirea unui deget sau folosirea excesiva a unghiilor in activitati precum deschiderea unor ambalaje.
Infectii fungice
Uneori, aparitia de pete albe pe unghii se datoreaza infectiei fungice (onicomicozei). Ciupercile pot deteriora si decolora unghia, iar in unele cazuri aceasta se poate ingrosa si fisura. De multe ori, aparitia de pete albe pe unghii este semnul unei infectii recente.
Alergii
In unele cazuri, aplicarea de produse cosmetice pe unghii (lac, luciu, intaritor, oja sau alte tipuri de substante) duce la alergii, cu aparitia de pete albe pe unghii. Desi unghiile sunt formate dintr-un produs numit keratina, asadar sunt acelulare, radacina unghiei este activa. Substantele gasite in astfel de produse cosmetice pot ajunge la nivelul zonei active, implicand raspunsul imunitar. Leucocitele agrega la nivelul unghiei, de unde si denumirea de leuconichie, ceea ce va duce la aparitia de pete albe pe unghii.
Deficitul nutritional
Calciul si zincul sunt esentiale pentru sanatatea produselor cornoase ale pielii, unghiile si parul, dar nu numai. Aparitia de pete albe pe unghii este comuna in cazul unui deficit relativ de calciu si zinc. Deficitul de seleniu poate duce, de asemenea, la aparitia petelor albicioase pe unghii.
Afectiuni dermatologice
Exista mai multe afectiuni dermatologice care pot duce la anumite tipuri de leuconichie. Cateva dintre cele mai comune sunt psoriazisul, eritemul multiform, pelagra, sindromul Hallopeau. In sectiunile urmatoare, vom vorbi despre mai multe cauze de natura dermatologica.
Afectiuni sistemice
O gama variata de afectiuni sistemice, cum ar fi lupusul eritematos sistemic, insuficienta renala cronica si insuficienta cardiaca congestiva se pot prezenta cu pete albe pe unghii. Infectia HIV, diabetul zaharat si ciroza hepatica sunt alte cauze des intalnite.
Intoxicatii si tratamente medicamentoase
Expunerea la metale grele (plumb, arsenic), retinoizi (acicretin, acid transertionic) sau folosirea de apa contaminata cu strontiu poate duce la aparitia de pete albe pe unghii.
Cauze ereditare
Exista mai multe sindroame care, printre altele, se manifesta prin aparitia de pete albe pe unghii, cum ar fi sindromul Allagile, Bart-Pumphrey, sindromul FLOTCH, boala Darier.
Afectiuni asociate cu pete albe pe unghii
In continuare, vor fi prezentate afectiunile asociate cu aparitia de pete albe pe unghii. Pentru o detaliere mai amanuntita, acestea vor fi clasificate in functie de tipul specific de leuconichie ce a fost descris la inceputul acestui articol.
Leuconichie punctata
Adevarata
-
Cauze traumatice;
-
Afectiuni neurovasculare: distrofie simpatica reflexa, epilepsie;
-
Afectiuni dermatologice: psoriazis, lichen plan, micoze fungoide, vitiligo, alopecia areata;
-
Deficitul de zinc.
Pseudoleuconichia
-
Onicomicoza alba superficiala (principala cauza infectioasa pentru pete albe pe unghii);
-
Onicomicoza subunghiala proximala;
-
Cauze traumatice (inclusiv onicofagia).
Leuconichie striata
Adevarata
-
Infectii virale: COVID-19, boala Kawasaki, herpes zoster;
-
Infectii bacteriene: empiem pleural, tuberculoza pulmonara (in asociere cu infectia HIV);
-
Cauze traumatice;
-
Boli hematologice: leucemia mieloida acuta, limfomul Hodgkin, anemia falciforma;
-
Afectiuni dermatologice: psoriazis, eritemul multiform, pelagra, boala Hallopeau;
-
Intoxicatii: arsenic (asa-numite „linii Mee”) strontiu, taliu, contactul cu substante erbicide;
-
Medicamente: ciclosporine, citostatice, opioizi sintetici, retinoizi, pilocarpina, sulfonamida si acitretin, etretinat, izotretionin (acizi retinoici);
-
Boli sistemice: lupus eritematos sistemic, insuficienta renala cronica, insuficienta cardiaca congestiva.
Leuconichie aparenta („linii Muehrcke”)
-
Boli sistemice: hipoalbuminemie, insuficienta renala cronica cu hemodializa, purtarea unui dispozitiv de asistenta ventriculara, artrita reumatoida reactiva, transplant cardiac sau renal;
-
Medicamente: retinoizi, citostatice;
-
Leziuni.
Pseudoleuconichia
-
Afectiuni dermatologice: onicoliza, onicomicoza subunghiala proximala sau onicomicoza superficiala alba.
-
Cauze traumatice: manichiura agresiva, lovituri.
Leuconichie totala sau partiala
Adevarata
-
Cauze ereditare: leuconichie ereditara izolata, sindromul Alagille, Bart-Pumphrey, POEMS si boala Barier;
-
Tulburari neurovasculare: distrofie simpatica reflexa, neuropatie periferica;
-
Boli sistemice: cardiomiopatie ischemica, tratamente cu corticosteroizi, boala Wilson, insa si hepatita C, boala Crohn, boala Hirschsprung;
-
Deficitul de seleniu;
-
Leziuni semnificative.
Leuconichie aparenta
-
Boli dermatologice: limfedemul, sindromul Sézary;
-
Boli sistemice: anemia;
-
Unghiile lui Terry: ciroza hepatica, hepatita virala acuta, autoimuna, insuficienta cardiaca, diabet zaharat, malnutritie, sindrom Reiter, insuficienta renala, boala hematologica, infectia cu HIV, hipertiroidism, boala Kawasaki;
-
Leziuni;
-
Deficitul de seleniu.
Pseudoleuconichia
-
Afectiuni dermatologice: onicomicoza alba superficiala;
-
Leziuni.
Drept urmare, aparitia de pete albe pe unghii poate avea la baza o gama deosebit de variata de cauze. Este important de diferentiat, in primul rand, unde apar aceste pete albe pe unghii, daca intr-adevar sunt pe suprafata acesteia sau sub ea, la nivelul radacinii. De asemenea, morfologia (puncte, linii, pete extinse sau restranse) este importanta, intrucat poate restrange semnificativ eventualele cauze.
Pete albe pe unghii - optiuni privind tratamentul
Tratamentul pentru pete albe pe unghii se individualizeaza in functie de cauza subiacenta. Dupa cum se poate observa, exista un spectru extins de afectiuni care se pot prezenta leuconichie, cu variatii corespunzatoare in manifestare. Drept urmare, este important ca specialistul sa coreleze prezenta de pete albe pe unghii cu alte simptome asociate si, bineinteles, sa recomande ulterior investigatii specifice.
Sfaturi pentru preventie
Singurele modalitati de preventie o reprezinta evitarea traumatismelor la nivelul unghiilor, dar si tratamentele cosmetice agresive. Asigurarea aportului necesar de calciu, zinc si vitamina B3, a carei deficit duce la pelagra, reduce riscul de a dezvolta pete albe pe unghii. In cele din urma, se recomanda adoptarea unor masuri eficiente pentru a preveni bolile asociate acestui simptom.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8809498/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4763680/
https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1111/j.1365-4362.1990.tb03463.x