Pesar urinar: ce este si ce rol are

Pesar urinar: ce este si ce rol are Pesar urinar: ce este si ce rol are

Ultima actualizare: 22 ianuarie 2024

pesar

Un pesar urinar este un dispozitiv certificat medical folosit pentru a asigura sustinerea fizica a organelor pelvine, in special in randul persoanelor de sex feminin ajunse la varsta a treia, care se confrunta cu incontinenta urinara de stres. Incontinenta urinara poate aparea ca urmare a mai multor factori, in special efortul fizic, tusea, stranutul, pe fondul presiunii cauzate de prolapsul organelor pelvine, exacerbat prin tuse, stranut si sarcinile, respectiv nasterile multiple. In mod obisnuit, prolapsul organelor pelvine se abordeaza chirurgical, insa folosirea de pesar urinar se dovedeste a fi foarte eficienta in evitarea si reducerea riscului acestor intamplari neplacute.

Prolapsul organelor pelvine reprezinta deplasarea patologica a organelor in afara teritoriului lor anatomic, ca urmare a slabirii musculaturii si ligamentelor care le mentin in pozitia fiziologica. Prolapsul uterin, de exemplu, descrie fenomenul in care uterul se deplaseaza inferior, in jos, si este frecvent in randul femeilor cu nasteri naturale multiple. Acestea sunt mult mai predispuse la incontinenta urinara in urma efortului, tusei si stranutului. Purtarea unui pesar urinar nu doar ca reduce semnificativ riscul de incontinenta urinara de stres, insa reduce si riscul ca prolapsul sa evolueze nefavorabil, ca urmare a slabirii progresive a musculaturii si ligamentelor de fixare.


Pesar urinar – ce este?

Un pesar urinar sau uterin este un dispozitiv destul de asemanator unei diafragme folosite drept metoda de contraceptie. Are forma inelara si poate fi realizat din plastic antialergic, din cauciuc sau silicon. In mod ideal, alegerea unui pesar urinar ar trebui sa tina cont de particularitatile de morfologie ale fiecarei persoane in parte, recomandarea medicului ginecolog fiind importanta. Exista mai multe tipuri de pesar, dar functia acestora este relativ aceeasi: de a asigura sustinere suplimentara a organelor pelvine, prevenindu-se deplasarea caudala a acestora. Prolapsul uterin este principala indicatie a folosirii lor, patologie frecventa in randul femeilor in varsta.

In urma unui control ginecologic, specialistul poate recomanda un anumit tip de pesar urinar si pacienta are ocazia de a il testa, pentru a vedea care se adapteaza cel mai bine nevoilor sale. De exemplu, cele mai frecvente tipuri de pesare utilizate sunt cel tip Gellhorn (Club), pesarul inelar sau semiinelar, sau pesarul circular. Dispozitivul folosit ar trebui sa se adapteze perfect nevoilor si anatomiei pacientei, fara a jena in timpul mersului si activitatilor fizice. Chiar exista, de fapt, posibilitatea ca pacienta sa incerce mai multe tipuri de pesar urinar inainte de a opta pentru cel mai potrivit model, care se aliniaza nevoilor sale specifice.

UroSuport FORTE este un supliment alimentare sub forma de capsule, care contine extracte de Afin american/Merisor canadian (Vaccinium macrocarpon) si de Hibiscus (Hibiscus sabdariffa), in combinatie cu albastru de metilen si D-manoza, care contribuie la mentinerea sanatatii tractului urinal.

Pesar urinar – ce rol are?

Un pesar urinar are rolul de a oferi sustinere fizica organelor pelvine, cum sunt uterul, vaginul, vezica urinara. Odata cu inaintarea in varsta, pe fondul pierderii rezistentei ligamentelor, dar si tonusului muscular, organele pelvine au tendinta de a avansa in sens caudal, proeminand incet spre exterior. De asemenea, purtarea de pesar urinar sau vaginal are indicatii ginecologice chiar si in afara prolapsului organelor pelvine, cum ar fi uterul cu pozitie anormala congenital sau de natura traumatica. Folosirea unui pesar urinar are rolul de a reduce major riscul de incontinenta urinara, fenomen asociat efortului si contractiei muschilor abdominali.

Purtarea unui pesar urinar va pune presiune asupra uretrei vezicii urinare, reducand astfel riscul de incontinenta urinara la efort. Ridicarea vezicii urinare si recentrarea acesteia previne situatia neplacuta de eliminare involuntara a urinei. Abordul chirurgical al prolapsului pelvin ridica mai multe riscuri de complicatii postchirurgicale, pe cand purtarea unui pesar urinar este lipsita de riscuri asociate. Cu toate acestea, este importanta supravegherea medicala continua si consultul ginecologic periodic, atat pentru a se certifica eficienta dispozitivului purtat, cat si pentru a se asigura schimbarea periodica a acestuia, in functie de necesitatile avute.

Prolapsul poate sa apara pe fondul unei slabiciuni a tesutului conjunctiv, musculaturii, precum si ligamentelor organelor pelvine. De asemenea, modificarile hormonale asociate menopauzei pot juca rol in etiologia acestui fenomen, insa de cele mai multe ori se intalneste la persoanele de sex feminin care au avut nasteri naturale multiple. Slabirea acestor structuri face ca organele pelvine sa inainteze in sens caudal, ceea ce duce la o serie de complicatii, cum ar fi incontinenta urinara la efort si stres. Purtarea de pesar urinar impiedica eliminarea de urina, fie prin ridicarea vezicii urinare, fie prin presiunea exercitata asupra uretrei (canalul de eliminare a urinei).

Pesar urinar – intretinere si sfaturi

Dispozitivul numit pesar urinar este introdus intravaginal la cabinetul medicului ginecolog. Asa cum s-a mentionat, poate fi ales un anumit tip de pesar urinar, in functie de nevoile individuale ale pacientei. Dupa alegerea acestuia, medicul il va introduce, apoi va oferi sfaturile privitoare la intretinerea si utilizarea acestuia. Este important de retinut ca pesarul trebuie sa fie indepartat si curatat eficient la intervale regulate de timp, dupa care trebuie reintrodus. De cele mai multe ori, acesti pasi vor fi efectuati chiar la domiciliu, nefiind necesara interventia ginecologului. In situatia in care procesul ridica probleme, este necesara interventia medicului ginecolog.

In esenta, in alegerea unui pesar urinar ar trebui sa se tina cont de mai multe variabile:

  • Dimensiunea acestuia: dispozitivul nu ar trebui sa exercite presiune prea mare in momentul introducerii, intrucat exista risc de leziuni sau iritatii la acest nivel. Pe de alta parte, in cazul in care este prea mic, dispozitivul poate aluneca si cadea, nemaifiind eficient. Acesta trebuie sa aiba dimensiunile potrivite, adaptate particularitatilor morfologice ale fiecarei paciente;
  • Este important ca ulterior instalarii dispozitivului sa fie facute controale regulate la medicul ginecolog;
  • Intretinerea si curatarea trebuie realizate conform indicatiilor medicului specialist;
  • In cazul in care apar simptome neplacute, este necesar consultul ginecologic cat mai rapid.

Cateva dintre riscurile asociate purtarii unui astfel de dispozitiv sunt aparitia leziunilor la nivel de perete vaginal, hemoragii mai mult sau mai putin puternice, aparitia rectocelului, aparitia de fistule vagino-rectale. Totusi, daca dispozitivul este ales conform nevoilor, purtat cu atentie, iar igienizarea si intretinerea urmeaza indicatiile medicului, riscurile se reduc semnificativ.

Surse:

https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/what-are-vaginal-pessaries

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-incontinence/multimedia/pessary-use/img 20006056

https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2000/0501/p2719.html

https://www.voicesforpfd.org/assets/2/6/Vaginal_Pessaries.pdf

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/16036-pessaries