Peroneu – anatomie, functii, afectiuni associate

Peroneu – anatomie, functii, afectiuni associate Peroneu – anatomie, functii, afectiuni associate

Ultima actualizare: 17 ianuarie 2024

Peroneul sau fibula este al treilea cel mai lung os din corpul uman. Peroneul sustine muschii, tendoanele si ligamentele. Daca oasele sunt slabite de osteoporoza, aveti un risc crescut de fracturi, despre care s-ar putea sa nu stiti.

Fibula este osul lung si zvelt care este atasat putin sub tibie (tibia) si suporta foarte putina greutate corporala. Fibula ofera stabilitate laterala pentru piciorul inferior si actioneaza ca un sprijin, pentru a oferi mai multa mobilitate gleznei, in special in ce priveste rotatia laterala si mediala a piciorului. Este cel mai subtire os dintre toate oasele lungi.

Cuvantul fibula provine din termenul latin pentru „brosa” si multi cred ca este numit astfel deoarece, atunci cand se uneste anatomic cu tibia, formeaza aspectul acului de siguranta al unei brose.

Farmacistii Catena recomanda OsteoSuport Forte, un supliment alimentar cu formula complexa, ce contribuie la normalizarea densitatii minerale osoase si la buna functionare a intregului sistem osos.

Fracturile de stres ale peroneului pot aparea de la exercitii repetitive cu impact, cum ar fi alergarea. Durerea provocata de fracturile de stres din peroneu este similara cu alte leziuni comune alergarii, ceea ce face dificila diagnosticarea corecta.

Deoarece nu suporta o greutate semnificativa, peroneul este adesea folosit ca donator pentru grefele osoase, pentru a repara structurile osoase din alte parti ale corpului. Grefele pot fi extrase din peroneu si inlocuite cu implanturi, pentru a mentine stabilitatea.

Ce este peroneul?

Peroneul sau fibula este osul gambei. Este cel mai mic dintre cele doua oase din piciorul inferior. Ii confera gambei structura si formeaza partea superioara a gleznei. Peroneul sustine, de asemenea, o multime de muschi, tendoane, nervi si ligamente importante.

Intrucat nu este la fel de rezistent ca alte oase ale piciorului, cum ar fi femurul (osul coapsei) sau tibia (osul tibiei), se intampla mai frecvent sa va rupeti fibula. In caz de fractura, este posibil sa aveti nevoie de o interventie chirurgicala pentru remedierea oaselor si de terapie fizica pentru a va ajuta sa va recapatati capacitatea de miscare. Ca orice alt os, si peroneul poate fi afectat de osteoporoza.

Fibula comparativ cu tibia

Fibula si tibia sunt cele doua oase care formeaza partea inferioara a piciorului. Tibia este mai lunga si se uneste cu genunchiul la capatul superior (proximal) si cu glezna la capatul inferior (distal). Tibia suporta o presiune mai mare, deci va sustine corpul atunci cand stati in picioare si va miscati. Peroneul iese in exteriorul corpului (lateral), asa ca nu suporta o presiune prea mare, ci mai degraba confera structura piciorului.

Functie

Ce face peroneul?

Peroneul are mai multe sarcini importante, si anume:

  • formeaza structura gambei si partea exterioara a piciorului;
  • sustine glezna;
  • sprijina muschii si tendoanele de la nivelul piciorului si gleznei;
  • leaga ligamentele genunchiului de restul partii inferioare a corpului.

Anatomie

Unde este localizat peroneul? Peroneul este cel mai mic dintre cele doua oase din piciorul inferior, celalalt fiind tibia. Peroneul coboara de sub genunchi si ajunge pana la glezna.

Cum arata peroneul?

Peroneul are un capat in forma de pana, unde se intalneste cu tibia chiar sub genunchi, la care se adauga un ax mijlociu lung si o crestatura in partea inferioara, unde se formeaza glezna. Chiar daca este un os lung, peroneul este alcatuit din mai multe parti. Acestea includ:

  • Capul peroneului (aspect proximal)

Capatul superior (proximal) al peroneului se intalneste cu tibia si se misca cu ea atunci cand miscati articulatia genunchiului.

  • Axul peroneului

Axul este portiunea lunga a peroneului, care formeaza structura gambei. Are forma unei prisme cu trei laturi.

  • Aspectul distal al peroneului

Capatul inferior (distal) al peroneului formeaza partea superioara a articulatiei gleznei. Se intalneste cu tibia si calcaneul (osul gleznei). Toate aceste parti si denumiri medicale sunt de obicei utile cand descrieti unde aveti dureri sau probleme. Daca va rupeti vreodata peroneul – in caz de fractura fibulara – medicul ar putea folosi unii dintre acesti termeni pentru a descrie locul in care osul a fost deteriorat.

  • Cat de mare este fibula?

Fibula este al treilea cel mai lung os din corpul uman. Doar femurul si tibia sunt mai lungi. Majoritatea fibulelor adultilor au o lungime de aproximativ 14 inci.

Care sunt conditiile si tulburarile comune care afecteaza peroneul?

Cele mai frecvente probleme care afecteaza peroneul sunt fracturile si osteoporoza.

Fracturile de peroneu

Fractura osoasa este termenul medical pentru ruptura unui os. Simptomele unei fracturi includ:

  • durere;
  • umflare;
  • sensibilitate;
  • incapacitatea de a va misca piciorul asa cum obisnuiati;
  • vanatai sau decolorare;
  • deformare sau umflatura.

Uneori, peroneul se rupe intr-un model numit fractura de avulsie. Fenomenul se intampla cand muschii sau ligamentele atasate de peroneu sunt smucite sau utilizate brusc. Aceste fracturi sunt cauzate si de genunchiul hiperextins. Daca ati suferit un traumatism sau credeti ca aveti o fractura, mergeti imediat la camera de garda.

Osteoporoza

Osteoporoza slabeste oasele, facandu-le mai susceptibile la fracturi bruste si neasteptate. Multi oameni nu stiu ca au osteoporoza pana cand nu li se fractureaza vreun os, deoarece in general nu exista simptome evidente ale osteoporozei.

Femeile si adultii cu varsta de peste 50 de ani au un risc crescut de a dezvolta osteoporoza. Discutati cu medicul despre un test de densitate osoasa, pentru a putea depista osteoporoza din timp.

Ce teste vizeaza peroneul?

Pentru a verifica sanatatea peroneului, se efectueaza de obicei testul de densitate osoasa. Uneori este numit scanare DEXA sau DXA. Testul pentru densitatea osoasa masoara rezistenta oaselor folosind niveluri scazute de raze X. Este o modalitate de a masura pierderea masei osoase odata cu inaintarea in varsta. Daca ati suferit o fractura de peroneu, medicul ortoped sau chirurgul ar putea recomanda urmatoarele investigatii imagistice:

  • radiografie;
  • imagistica prin rezonanta magnetica (RMN),
  • tomografie computerizata (CT).

Care sunt tratamentele comune pentru peroneu?

De obicei, peroneul nu va avea nevoie de tratament decat daca ati suferit o fractura sau ati fost diagnosticati cu osteoporoza.

Tratamentul fracturilor de peroneu

Modul in care este tratata fractura depinde de tipul acesteia si de traumatismul care a provocat-o. Va fi necesara o forma de imobilizare – cum ar fi un ghips sau o atela – si s-ar putea sa aveti nevoie de o interventie chirurgicala pentru a realinia osul in pozitia corecta si a-l fixa pentru a se vindeca.

Tratamentul osteoporozei

Tratamentele pentru osteoporoza pot include exercitii, suplimente cu vitamine si minerale sau medicamente.

De obicei, exercitiile fizice si suplimentele alimentare sunt suficiente pentru a preveni osteoporoza. Medicul va va oferi un plan de tratament personalizat pentru sanatatea osoasa.

​Mentinerea sanatatii peroneului

Urmati un plan adecvat de dieta si exercitii si programati-va la medic pentru controale regulate, astfel incat sa va mentineti sanatatea oaselor (si pe cea generala). Daca aveti peste 50 de ani sau istoric familial de osteoporoza, discutati cu medicul daca este cazul sa faceti un test de densitate osoasa.

Urmati aceste sfaturi generale pentru a reduce riscul de accidentare:

  • cand sunteti in masina, purtati intotdeauna centura de siguranta;
  • folositi echipament de protectie adecvat pentru activitatile si sporturile pe care le desfasurati;
  • asigurati-va ca nu exista riscul sa va impiedicati in diverse obiecte acasa sau la serviciu;
  • pentru a ajunge la diverse obiecte, nu va urcati niciodata pe scaune, mese sau pe blatul din bucatarie;
  • urmati un plan de dieta si exercitii adecvate mentinerii sanatatii osoase;
  • folositi bastonul sau caruciorul daca aveti dificultati la mers sau risc crescut de caderi.

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/body/23122-fibula-calf-bone

https://www.verywellhealth.com/fibula-anatomy-4587597