Cand vorbim despre pigmentarea pielii, ne referim la culoarea pielii. Cantitatea si tipul de melanina, un pigment produs de celule pielii (cunoscute sub numele de melanocite), este ceea ce dicteaza nivelul pigmentarii. Modificarile in productia de melanina pot provoca tulburari pigmentare, cum ar fi hiperpigmentarea (pete intunecate), hipopigmentarea (pete deschide la culoare) sau depigmentarea (pete albe).
Leziunile pielii, provocate de acnee, vezicule, taieturi, expunerea la soare, factori genetici si afectiuni autoimune, sunt toate cauze posibile pentru modificari ale melaninei si, prin urmare, ale pigmentarii pielii.
Farmacistii Catena recomanda crema depigmentare zilnica de la Rilastil, un tratament complex impotriva petelor pigmentare, cu efect de iluminare si uniformizare a tenului.
Depigmentarea pielii poate fi cauzata de o serie de afectiuni locale si sistemice. Pierderea pigmentului poate fi partiala (de exemplu, dupa ranirea pielii) sau completa (cum ar fi vitiligo). De asemenea, poate fi temporara (ca la persoanele cu tinea versicolor) sau permanenta (cum ar fi cazul albinismului).
Daca aveti pete depigmentare pe fata, nu sunteti singurii! Si, daca va intrebati ce cauzeaza tulburarile de pigmentare si cum sa scapati de ele, va aflati la locul potrivit. Desi indepartarea completa a problemelor pigmentare este foarte dificila, exista cativa pasi pe care ii puteti face pentru a reduce sau preveni decolorarea, aparitia petelor sau textura aspra a pielii, ajutand-o sa arate mai tanara pentru mai mult timp.
Cititi mai departe pentru a descoperi ce sunt hiperpigmentarea si depigmentarea, ce le cauzeaza si cum le puteti trata.
Cand vine vorba de imbatranire, una dintre cele mai mari probleme estetice este nuanta neuniforma a pielii. Tonul neuniform al pielii inseamna pur si simplu ca tenul nostru nu are aceeasi culoare pe intreaga suprafata. In timp ce unii pot avea una sau doua zone cu pete decolorate aleatorii, multi altii se lupta cu tulburari de pigmentare a pielii mult mai incapatanate, cum ar fi melasma. Daca discutam despre cauze, petele pigmentare sunt pur si simplu rezultatul secretiei excesive de melanina in piele. Exista o varietate de factori care pot fi legati de aceasta supraproductie de melanina, cum ar fi schimbarile hormonale, lipsa somnului, stresul, imbatranirea si anumite medicamente. Principalul vinovat, insa, pentru modificarile pigmentarii si/sau agravarea petelor pielii este expunerea la soare.
Pentru un ten frumos foloseste crema uniformizare si depigmentare cu SPF 50+ de la Rilastil, o emulsie colorata, indicata ca tratament de zi. Ingredientele active, cu actiune anti-pete, contrasteaza si ascund hipercromia pielii, conferind un aspect uniform. Actiunea preventiva este completata de filtrele SPF 50+, care asigura o protectie cu spectru larg la radiatiile UVB-UVA.
Petele albe de pe piele apar adesea atunci cand proteinele pielii sau celulele moarte sunt prinse sub suprafata pielii. Ele pot aparea si ca urmare a pierderii pigmentilor. Petele depigmentare ale pielii nu sunt de obicei un motiv de ingrijorare si nu provoaca simptome majore. Este important, insa, sa fie verificate de catre un dermatolog, pentru a intelege cauza lor si a gasi cel mai bun mod de a le trata.
Vestea buna este ca s-au inregistrat progrese semnificative in ceea ce priveste tratamentele cosmetice disponibile pentru tratarea tonurilor neuniforme ale pielii. De la peeling la lasere si pana la ingrijirea la domiciliu a pielii, folosind produse care contin ingrediente pentru imbunatatirea aspectului tenului. Momentul inceperii unui tratament pentru petele depigmentare poate fi dificil de ales.
Cand se recomanda procedura de depigmentare a pielii?
Iata cateva motive pentru care iarna este cea mai potrivita perioada pentru a aborda direct problemele pigmentare: zile mai scurte si mai mult timp petrecut in spatii inchise.
In lunile de iarna, soarele apune mai devreme si avem tendinta de a petrece mai mult timp in interior. Acest lucru reduce expunerea noastra la razele daunatoare UVA si UVB. Produsele cosmetice pentru tratarea nuantei neuniforme ale pielii contin cel mai frecvent retinoli puternici si hidrochinona. Acesti agenti de iluminare a tenului va pot lasa pielea vulnerabila la razele daunatoare ale soarelui, daca nu utilizati in mod constant un produs cu FPS ridicat.
Cum alegeti produsele pentru depigmentare?
Cand alegeti produsele pentru depigmentare, trebuie sa luati in calcul mai multi factori, si anume:
-
tipul petelor: petele cauzate de expunerea la soare nu sunt identice cu petele de la un dezechilibru hormonal, o leziune inflamatorie sau imbatranirea pielii;
-
localizarea hiperpigmentarii: zonele cel mai frecvent afectate sunt de obicei fata, gatul si decolteul, precum si zonele intime (zona pubiana, zona inghinala si zona perianala);
-
tipul tenului: diferitele tipuri de piele (mai deschisa sau mai inchisa, uscata sau grasa) au caracteristici diferite si reactioneaza diferit la factorii externi.
Pe baza acestor factori si in functie de sfatul unui medic dermatolog, ar trebui sa alegeti solutiile potrivite pentru nevoile dumneavoastra particulare. Poate ca varianta ideala este o crema de uz zilnic care actioneaza treptat.
Crema uniformizare si depigmentare cu SPF 50+ de la Rilastil este o crema cu textura catifelata, colorata si fotoprotectoare. Ingredientele active, cu actiune anti-pete, contrasteaza si ascund hipercromia pielii, conferind un aspect uniform.
Crema pentru depigmentare – sfaturi pentru o alegere corecta
Cremele depigmentante abunda pe piata, dar (dupa cum bine stiti) nu toate cremele sunt potrivite pentru toate tipurile de ten. In primul rand, este foarte important sa va cunoasteti tipul de ten, iar in functie de nevoile lui, sa alegeti o crema potrivita pentru depigmentare.
Piele uscata
Daca aveti tenul uscat, s-ar putea sa arate descuamat sau, dupa curatare, sa aveti senzatia de piele care „tine”. Cautati un produs de curatare care sa indeparteze machiajul fara a usca pielea, o lotiune tonica fara alcool, o crema hidratanta densa si un ser pe baza de ulei. In ceea ce priveste ingredientele, acidul hialuronic este hidratant, dar evitati hidrochinona care ar putea irita pielea, uscand-o si mai mult.
Piele mixta
Daca aveti tenul mix, atunci ati observat portiuni grase, cum ar fi zona T, si suprafete uscate, cum ar fi obrajii. Incercati o lotiune hidratanta lejera si un toner echilibrat, care sa contina acid salicilic in lista de ingrediente, deoarece acesta poate ajuta la controlul sebumului.
Piele grasa
Daca aveti tenul gras, atunci va confruntati cu exces de sebum si un aspect lucios. Incercati demachiante cu spuma pentru a elimina excesul de sebum, gel de hidratare lejer si seruri pe baza de apa. Acidul salicilic functioneaza bine si pe tenul gras.
Surse:
https://myfacedr.com/blogs/posts/skincare-routine-hyperpigmentation
https://www.mesoestetic.com/blog/depigmenting-cream-designed-for-your-needs/
https://www.healthline.com/health/skin-disorders/depigmentation-on-face
https://www.medicalnewstoday.com/articles/319887
https://www.verywellhealth.com/skin-pigmentation-5088368
https://www.aptmedicalaesthetics.com/blog/why-winter-is-the-best-time-to-combat-uneven-skin/