Pepene rosu: nutritie, beneficii si recomandari de consum

Pepene rosu: nutritie, beneficii si recomandari de consum Pepene rosu: nutritie, beneficii si recomandari de consum

Ultima actualizare: 28 octombrie 2024

pepene-rosu

Pepenele rosu este unul dintre cele mai consumate fructe pe timp de vara. Desi este renumit pentru capacitatea sa de a mentine organismul racorit si hidratat, exista o multime de alte beneficii pentru sanatate asociate cu acest fruct apreciat care nu sunt la fel de cunoscute.

Acest fruct are un continut scazut de calorii, este un aliment bogat in vitamina C si vitamina A si poate avea o multime de beneficii, de la reducerea durerii musculare si grabirea recuperarii dupa exercitii fizice si pana la imbunatatirea vederii si a sanatatii pielii.

Este pepenele un fruct? Da, planta de pepene rosu, care provine din Africa de Sud, produce celebrele fructe pe care le consumati in sezonul cald.

Se crede ca soiurile salbatice, care au fost cultivate cu multi ani in urma, au fost mai amare decat tipurile care sunt consumate astazi, deoarece contineau un compus numit cucurbitacina.

Din punct de vedere istoric, multe soiuri, de culori si gusturi diferite, au fost cultivate in diferite parti ale lumii, inclusiv in toata Africa.

Credeti sau nu, se estimeaza ca exista peste 1.200 de soiuri diferite de pepene rosu.

Cu toate ca foarte putini oameni stiu acest lucru, intregul pepene este comestibil, inclusiv coaja si semintele. De fapt, coaja de pepene rosu (care poate fi murata sau chiar prajita) este foarte bogata in citrulina, un compus care este transformat in arginina, un aminoacid care poate avea beneficii cardiovasculare si nu numai.


Informatii generale despre pepenele rosu

Nimic nu are mai mult „gust de vara” decat o felie crocanta, suculenta si racoritoare de pepene rosu. Pepenele rosu este, de asemenea, incredibil de hranitor. Nutritionistii sustin ca pepenele rosu are un continut scazut de calorii si este plin de vitamine, minerale si antioxidanti si din aceste motive poate fi inclus intr-o alimentatie sanatoasa. In plus, este extrem de gustos!

Valori nutritionale

Pepenele rosu contine o varietate de nutrienti, cum ar fi potasiu, magneziu si vitaminele A si C. De asemenea, are un continut relativ scazut de calorii.

Iata nutrientii dintr-o cana (152 grame) de pepene rosu crud, taiat cubulete:

  • Calorii: 46
  • Carbohidrati: 11,5 grame
  • Fibre: 0,6 grame
  • Zahar: 9,4 grame
  • Proteine: 0,9 grame
  • Grasimi: 0,2 grame
  • Vitamina A: 5% din valoarea zilnica (VZ)
  • Vitamina C: 14% din VZ
  • Potasiu: 4% din VZ
  • Magneziu: 4% din VZ

valori-nutritionale

Pepenele rosu este, de asemenea, o sursa bogata de citrulina, un aminoacid care poate imbunatati performanta la efort.

In plus, se mandreste cu nivelul de antioxidanti, cum ar fi vitamina C, carotenoizi, licopen si cucurbitacina E, toate fiind benefice pentru sanatate. Acesti compusi ajuta la combaterea radicalilor liberi, acele molecule instabile care pot deteriora celulele daca se acumuleaza in organism. In timp, aceste daune pot provoca afectiuni precum diabetul, bolile de inima si cancerul.

Beneficiile pentru sanatate ale pepenelui rosu

Pepenele rosu este un fruct mare, rotund, oval, cu coaja verde si pulpa suculenta rosie sau roz. Are un gust dulce si poate avea sau nu seminte, in functie de soi.

Datorita continutului sau ridicat de apa si nutrienti care promoveaza sanatatea, pepenele rosu nu numai ca potoleste setea, dar poate ajuta si la mentinerea greutatii corporale, a sanatatii ochilor si poate sustine recuperarea muschilor dupa efort.

  • Contribuie la hidratarea organismului

Pepenele rosu contine 91% apa, lucru care mentine corpul hidratat.

Corpul foloseste apa pentru a elimina toxinele din organism, pentru a lubrifia articulatiile si pentru a mentine temperatura la un nivel sanatos. Daca organismul pierde prea multe lichide, se poate instala deshidratarea, provocand simptome precum oboseala, ameteli, gura uscata si confuzie.

  • Ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase

Datorita continutului ridicat de apa si a densitatii calorice scazute, pepenele rosu asigura satietate si contribuie la gestionarea greutatii.

Conform unui mic studiu, consumul zilnic de pepene rosu poate oferi satietate timp de pana la 90 de minute dupa consum, comparativ cu prajiturile cu continut scazut de grasimi. De asemenea, participantii la studiu au pierdut in greutate si si-au ameliorat urmatorii factori de risc pentru boli de inima:

beneficii-greutate

  • Poate sprijini sanatatea ochilor

Pepenele rosu este o sursa buna de vitamina C. Studiile observationale au constatat ca un nivel mai ridicat de vitamina C poate reduce riscul de cataracta (o afectiune in care cristalinul ochiului, care este, in mod normal, clar devine tulbure).

Vitamina A din pepene rosu este, de asemenea, esentiala pentru dezvoltarea sanatoasa a ochilor.

  • Poate contribui la intarirea sistemului imunitar

Este binecunoscut faptul ca vitamina C este esentiala pentru functionarea sistemului imunitar. Aportul insuficient de vitamina C poate duce la scaderea imunitatii si la cresterea riscului de infectii. Pepenele rosu contine citrulina, care in organism are rol potential antioxidant si vasodilatator (largeste vasele de sange).

  • Poate ajuta la calmarea durerilor musculare

De asemenea, citrulina din pepenele rosu poate creste productia de oxid nitric si poate reduce nivelul de amoniac. Oxidul nitric imbunatateste fluxul sanguin, crescand transportul de oxigen catre muschi. Acest lucru poate ajuta la imbunatatirea performantei fizice si la reducerea durerilor musculare dupa un antrenament. Nivelurile ridicate de amoniac pot provoca oboseala musculara si pot duce la acumularea acidului lactic, cauzand dureri musculare.

Desi sunt necesare mai multe cercetari, participantii la un mic studiu au descoperit ca frecventa cardiaca in repaus si durerile musculare s-au ameliorat la 24 de ore dupa ce au consumat suc natural de pepene rosu.

  • Poate sustine sanatatea pielii

Pepenele rosu contine mai multi nutrienti care pot sustine sanatatea pielii. Vitamina C este esentiala pentru producerea colagenului, o proteina care mentine articulatiile sanatoase si pielea ferma. De asemenea, licopenul poate ajuta la protejarea pielii impotriva daunelor cauzate de radiatiile ultraviolete (UV) de la soare.

beneficii-piele

  • Poate ajuta la imbunatatirea digestiei

Pepenele rosu este excelent pentru sanatatea sistemului digestiv, datorita continutului ridicat de apa si a nivelului mic de fibre. Apa este vitala pentru digestie, deoarece mentine alimentele in miscare prin intestine si ajuta la descompunerea lor, astfel incat organismul sa poata absorbi nutrientii de care are nevoie.

Fibrele sunt carbohidrati nedigerabili care contribuie la prevenirea constipatiei si la mentinenerea regularitatii scaunelor. Ajuta la indepartarea bacteriilor si a altor acumulari din tractul digestiv, pentru a imbunatati sanatatea intestinului.

Modalitati de consum

Exista mai multe modalitati prin care puteti consuma pepene rosu:

  • Suc

Puneti pepene rosu taiat cubulete si cateva cuburi de gheata intr-un blender pentru a face o bautura racoritoare, pe baza de electroliti, care ajuta la rehidratarea organismului dupa exercitii fizice sau dupa o zi petrecuta la soare.

  • Salata

Adaugati pepene rosu, menta si mozzarella proaspata pe un pat de frunze de spanac pentru a face o salata gustoasa si sanatoasa. La toate acestea puteti adauga dressing pe baza de otet balsamic.

  • Seminte de pepene rosu prajite

Prajiti semintele de pepene rosu la cuptor timp de 15 – 20 de minute, pentru a face o gustare gustoasa.

  • Smoothie

Faceti un smoothie din pepene rosu sau combinati-l cu suc de portocale, pentru un plus de aroma.

recomandari-de-consum

Posibile riscuri

Consumat in cantitati moderate, pepenele rosu nu provoaca probleme in cazul celor mai multi oameni. Cu toate acestea, unii ar putea fi nevoiti sa fie precauti cand mananca pepene rosu.

  • Diabet

Pepenele rosu este un fruct cu continut natural de zahar. Persoanele care au diabet trebuie sa tina cont de acesti carbohidrati in planul alimentar zilnic. Este recomandat ca aceste persoane sa consume pepenele rosu intreg si nu sub forma de suc, deoarece stoarcerea fructului duce la indepartarea fibrelor, ceea ce face ca zaharul sa fie mai usor de absorbit de catre organism. Acest lucru poate creste riscul ca glicemia sa creasca brusc.

  • Alergie

Unii pot dezvolta simptome ale unei reactii alergice, cum ar fi urticarie, umflare si probleme de respiratie dupa ce mananca pepene rosu. Unele persoane ar putea avea nevoie de asistenta medicala, deoarece uneori se poate ajunge la anafilaxie, o situatie grava care pune viata in pericol.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/watermelon-health-benefits

https://www.medicalnewstoday.com/articles/266886

https://www.health.com/nutrition/groceries/health-benefits-watermelon

https://www.nwhealth.edu/news/11-top-watermelon-health-benefits/

https://www.verywellhealth.com/watermelon-health-benefits-8682530

https://draxe.com/nutrition/benefits-of-watermelon/