Pelagra - cauze, diagnostic si tratament

Pelagra - cauze, diagnostic si tratament Pelagra - cauze, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 15 noiembrie 2023

Pelagra este o boala sistemica cauzata de o deficienta severa de niacina (vitamina B3). Pelagra afecteaza intregul corp si poate duce in cele din urma la moarte.

Pelagra primara este cauzata de lipsa de niacina in dieta dumneavoastra. Apare de obicei la populatiile sarace si cu alimente limitate.

Pelagra secundara poate aparea atunci cand corpul tau nu poate absorbi niacina pe care o consumi.

Pelagra este o boala care rezulta dintr-o deficienta de niacina (vitamina B3) si triptofan (un aminoacid care poate fi transformat in niacina) in dieta. Niacina este esentiala pentru diverse functii ale organismului, inclusiv metabolismul carbohidratilor si grasimilor.

Simptomele clasice de pelagra includ cele "3 D": dermatita (inflamatia pielii), diaree si dementa. Alte simptome pot include o limba umflata, neteda si de un rosu aprins, precum si slabiciune si oboseala.

Istoric, pelagra era mai frecventa in regiunile in care dieta se baza pe porumb, deoarece niacina din porumb nu este usor absorbita de catre organism. Boala a devenit mai raspandita in secolul al XX-lea, in special in sudul Statelor Unite, unde porumbul era un aliment de baza. Fortificarea alimentelor cu niacina si cresterea constientizarii cu privire la nutritie au redus semnificativ incidenta pellagrei in multe parti ale lumii.

Astazi, pelagra este rara in tarile dezvoltate, dar poate aparea in anumite populatii cu acces limitat la o dieta diversificata si echilibrata. Tratamentul pentru pelagra implica in mod obisnuit cresterea aportului de niacina prin schimbari alimentare sau suplimente. Daca exista suspiciunea unei deficiente nutritionale sau daca experimentati simptome de pelagra, este important sa consultati un medic pentru un diagnostic si tratament corespunzator.

 


Ce este pelagra?

Pelagra este o boala cauzata de o deficienta de niacina, cunoscuta si sub denumirea de vitamina B3. Este o forma de malnutritie, mai precis, subnutritie de micronutrienti.

Niacina este cruciala pentru functionarea celulelor in intregul corp, iar lipsa ei se manifesta prin simptome in diverse parti ale corpului, inclusiv piele, gura, intestine si creier. Daca nu este tratata, pelagra poate provoca leziuni permanente ale sistemului nervos si chiar deces.

Niacina se gaseste in multe surse alimentare, iar cei mai multi oameni care au o dieta echilibrata obtin suficienta niacina. Cu toate acestea, pelagra primara, determinata de aportul alimentar inadecvat, ramane o problema semnificativa in populatiile sarace si limitate din punct de vedere alimentar. In lumea industrializata, deficienta de niacina are mai multe sanse sa apara din cauze secundare - din conditii de sanatate sau substante care impiedica organismul sa absoarba sau sa utilizeze niacina.

Ce este niacina si de ce avem nevoie de ea?

Corpul uman foloseste niacina (vitamina B3) pentru a transforma caloriile alimentelor in energie. Niacina pe care o consumati este absorbita prin intestinul subtire in tesuturile corpului, unde este transformata intr-un coenzim numit adenina nicotinamid dinucleotid (NAD). O coenzima este un agent enzimatic. Lucreaza impreuna cu enzimele pentru a cataliza reactiile chimice. Peste 400 de enzime diferite din corpul dumneavoastra depind de coenzima NAD pentru a functiona.

CoenzimaNAD ajuta la transferul energiei potentiale din macronutrienti - carbohidrati, proteine si grasimi - in tipul de energie pe care celulele o pot folosi (adenozina trifosfata sau ATP). Celulele depind de ea pentru a functiona, iar sistemele corporale cu cerinte energetice mai mari depind si mai mult de ea. NAD este, de asemenea, implicat in diverse functii celulare specifice, inclusiv reparatia ADN-ului si comunicarea celulara.

Cum afecteaza deficienta de niacina corpul?

Deoarece NAD este atat de implicat in furnizarea de combustibil celulelor, lipsa acestuia tinde sa se manifeste mai intai in sistemele corpului cu cele mai mari cerinte energetice sau rate de innoire celulara. Acest lucru inseamna pielea, mucoasa tractului gastrointestinal si creierul. Pelagra clasica se manifesta ca o serie de simptome pe care medicii le descriu ca "cele 3 D-uri": diaree, dermatita si dementa. Unii adauga un al patrulea "D" pentru a include decesul. Decesul poate sa apara daca pelagra nu este tratata timp de mai multi ani.

Diaree

Diareea apare atunci cand mucoasa intestinelor nu se reinnoieste suficient de rapid. Fara aceasta mucoasa, intestinele nu pot digera corespunzator si nu se pot proteja de iritatii si inflamatii. Inflamatia cronica afecteaza mucoasa pe tot tractul gastrointestinal, de la gura pana la intestin. Acest lucru duce la simptome gastrointestinale precum dureri de stomac si indigestie, precum si simptome de mucozita orala, care includ leziuni la nivelul gurii si o limba rosie si umflata.

 

Dermatita (fotosensibilitate la piele)

Pelagra produce, de asemenea, un tip distinct de dermatita, in special in zonele expuse la soare ale corpului, cum ar fi fata, gatul, bratele, mainile si picioarele. Privata de resursele energetice, celulele pielii devin mai fotosensibile. Dermatita incepe cu eruptii care seamana cu o arsura de soare, apoi evolueaza catre placi aspre, solzoase, hiperpigmentate. O caracteristica distinctiva este un guler intunecat si hiperpigmentat in jurul gatului. Se numeste "gulerul lui Casal", dupa medicul spaniol Don Gaspar Casal, care a identificat pentru prima data pelagra printre taranii spanioli in 1735.

Dementa (leziuni cerebrale si nervoase)

Pelagra este o boala sistemica, afectand intregul corp pe masura ce celulele sunt privat de energia necesara pentru a-si indeplini functiile corporale. Acest lucru va afecta in cele din urma creierul si sistemul nervos. Simptomele timpurii pot fi vagi. Ele pot include letargie, apatie si dificultati de concentrare sau pot parea mai mult ca anxietatea sau depresia. In timp, simptomele progreseaza catre confuzie si delir. Cazurile grave de pelagra pot duce la dementa permanenta, precum si la leziuni neurologice care determina probleme de echilibru si coordonare, spasme musculare si tremuraturi.

Pelagra - care sunt simptomele?

  • Diaree cronica, uneori sangeroasa;
  • Dureri abdominale si indigestie;
  • Pierderea poftei de mancare, greata si varsaturi;
  • Eruptii cutanate pruriginoase sau dureroase;
  • Leziuni la nivelul gurii si o limba rosie si umflata;
  • Oboseala, slabiciune si moleseala;
  • Schimbari de dispozitie, depresie;
  • Simptome neurologice precum tremuraturi sau amorteala si furnicaturi in maini si picioare;
  • Delir si dementa.

Pelagra - care sunt cauzele?

Cauza principala a pelagrei este o dieta inadecvata. Vitamina B3 poate fi obtinuta dintr-o gama larga de alimente, dar persoanele care nu au suficiente optiuni alimentare pot suferi de lipsa anumitor nutrienti.

Pelagra poate aparea si din cauze secundare, adica alte conditii de sanatate care impiedica organismul sa absoarba sau sa utilizeze niacina. Unele dintre acestea includ:

Boli gastrointestinale care cauzeaza malabsorbtie, cum ar fi boala inflamatorie intestinala sau ciroza hepatica.

Tulburarea consumului de alcool. Consumul excesiv de alcool poate induce pelagra prin leziuni organice, provocand malabsorbtie si malnutritie generala.

Chirurgia de bypass gastric. Chirurgia bariatrica poate afecta mucoasa intestinala, ducand la diverse deficiente de micronutrienti, inclusiv pelagra.

Anemia feripriva. Corpul tdumneavoastra are nevoie de fier pentru a converti si utiliza niacina.

Boala Hartnup. Aceasta boala genetica impiedica organismul sa absoarba aminoacizi, necesari pentru producerea de vitamine din alimente.

Sindromul carcinoide. Acest sindrom este caracterizat de celule tumorale active care inhiba productia de niacina.

Anumite medicamente pot perturba procesul de metabolism al niacinei din organism, in special medicamentele antispastice si cele de chimioterapie.

Infectia cu HIV epuizeaza niacina din organism.

Pelagra - diagnostic si teste

Medicul dumneavoastra va va examina si va discuta cu dumneavoastra despre simptome, istoricul medical si alimentar. Atunci cand exista suspiciuni de pelagra, ar putea solicita un test de urina pentru a confirma diagnosticul. Nivelurile anumitor substante chimice din urina pot indica daca organismul dumneavoastra are suficienta niacina. De asemenea, ar putea confirma pelagra prin tratament cu suplimente de niacina si observand daca acest lucru ajuta.

 

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23905-pellagra

https://www.healthline.com/health/pellagra#causes

https://www.medicalnewstoday.com/articles/pellagra#symptoms