Pediculoza: totul despre infestarea cu paduchi

Pediculoza: totul despre infestarea cu paduchi Pediculoza: totul despre infestarea cu paduchi

Ultima actualizare: 11 decembrie 2023

pediculoza

Paduchii sunt insecte parazite mici, fara aripi, care se ataseaza de parul uman. Paduchii reprezinta o problema frecventa si extrem de contagioasa. Ba mai mult, multi oameni scapa cu greu de aceste insecte. Oula acestora poarta denumirea de lindini.

Paduchii nu reprezinta un pericol pentru sanatate, un semn de lipsa de igiena sau cauza unei afectiuni. Multi copii de varsta prescolara si scolara intra in contact cu paduchi pe care ii raspandesc apoi catre ceilalti membri ai gospodariei.

Paduchii adulti au o lungime de aproximativ de 2-3 mm, fiind de dimensiunea unei seminte de susan si traiesc pana la 30 de zile. Paduchii pot trai in jur de doua zile departe de gazda. Paduchii femele sunt mai mari decat masculii si pot depune in jur de opt oua pe zi. Paduchii au un aspect mai intunecat atunci cand se ataseaza de parul mai inchis la culoare.

Paduchii injecteaza saliva in corpul gazdei in timp ce se hraneste cu sangele acesteia pentru a preveni coagularea sangelui. Acest lucru ii poate provoca gazdei senzatia de prurit (mancarime). Scarpinarea pielii iritate poate duce la o infectie bacteriana secundara. In afara de aceasta manifestare, paduchii nu transmit boli si nu sunt periculosi pentru gazda.

Paduchii sau lindinile se gasesc adesea in zona gatului, in partea din spate a capului si in spatele urechilor. Mai rar, pot aparea pe gene sau sprancene.

Se crede ca milioane de infestari apar in Europa in fiecare an in randul copiilor cu varsta cuprinsa intre 3 si 11 ani.

 


Ce este pediculoza?

Pediculoza reprezinta infestarea cu paduchi si este o afectiune frecventa in randul copiilor mici si al familiilor acestora. De obicei, pediculoza provoaca mancarime extrema. Paduchii sunt insecte parazite minuscule care traiesc in par si care depun oua, motiv pentru care tratamentul este esential.

Ce sunt paduchii?

Paduchii sunt insecte mici, fara aripi, care se hranesc cu sangele gazdei. Acestia se ataseaza de parul de pe cap si se hranesc cu sangele de la nivelul scalpului. Un paduchi adult este de dimensiunea unei seminte de susan, in timp ce ouale acestora (lindini) sunt aproximativ de dimensiunea unui mic fulg de matreata.

ce-sunt-paduchii

Cum se manifesta pediculoza?

Pediculoza provoaca de obicei urmatoarele semne si simptome frecvente:

Prurit (mancarime)

Cel mai frecvent simptom al pediculozei este pruritul (mancarimea) la nivelul scalpului, gatului si urechilor. Aceasta este o reactie alergica la muscaturile de paduchi. Atunci cand o persoana se infesteaza cu paduchi pentru prima data, mancarimea poate sa apara abia dupa patru pana la sase saptamani.

Paduchi pe scalp

Paduchii sunt greu de observat, deoarece sunt mici, evita lumina si se misca foarte repede. Cu toate acestea, uneori pot fi observati cu ochiul liber.

Oua de paduchi (lindini) pe firele de par

Lindinile se lipesc de firele de par, insa pot fi greu de vazut, deoarece sunt foarte mici. In cele mai multe cazuri, ouale de paduchi pot fi observate in jurul urechilor si pe linia parului din zona gatului. Lindinile goale pot fi mai usor de observat, deoarece sunt mai deschise la culoare si mai departe de scalp. Cu toate acestea, prezenta lindinelor nu indica faptul ca persoana in cauza are paduchi vii la nivelul parului.

pediculoza-manifestari

Leziuni pe scalp, gat si umeri

Din cauza scarpinatului excesiv, persoanele cu pediculoza pot dezvolta umflaturi mici, rosii, care uneori se pot infecta cu bacterii.

Cum se produce pediculoza?

Paduchii sunt insecte de culoare cenusie de marimea unei seminte de capsuni. Se hraneste cu sange uman de la nivelul scalpului. Femelele paduchi secreta o substanta lipicioasa care ataseaza ferm fiecare ou de baza firului de par la mai putin de 5 milimetri de scalp.

Ciclul de viata al paduchilor

Un paduche trece prin trei etape de viata:

  • Ouale, care eclozeaza dupa sase pana la noua zile.
  • Nimfe, forme imature ale paduchilor care se transforma in adulti maturi dupa noua pana la 12 zile.
  • Paduchii adulti, care pot trai trei pana la patru saptamani. Femelele paduchi depun sase pana la 10 oua pe zi.

Transmitere

Paduchii nu pot sa sara sau sa zboare, insa se tarasc. Paduchii se raspandesc in majoritatea cazurilor de la o persoana la alta prin contact direct cap la cap. De aceea, de cele mai multe ori se transmit intre membrii aceleiasi familii sau intre copiii care se afla in contact strans la scoala sau la joaca.

pediculoza-transmitere

Este mai putin obisnuit ca paduchii sa se raspandeasca fara contact direct. Aceste insecte se pot raspandi de la o persoana la alta prin contactul cu obiectele personale, cum ar fi:

  • palariile si esarfele
  • periile
  • accesoriile de par
  • castile
  • pernele, prosoapele si tapiteria

Paduchii se pot raspandi si prin depozitarea in acelasi loc a articolelor de imbracaminte. De exemplu, palariile sau esarfele atarnate de acelasi carlig sau depozitate in acelasi vestiar la scoala ar putea servi drept modalitati de raspandire a paduchilor.

Animalele de companie, cum ar fi cainii si pisicile, nu joaca un rol in raspandirea paduchilor.

Factori de risc pentru pediculoza

Dupa cum mentionam, paduchii se raspandesc in principal prin contactul direct dintre podoabele capilare ale doua persoane. Deci, riscul de raspandire a paduchilor este mai mare in randul copiilor care se joaca sau merg impreuna la scoala. In tarile dezvoltate, cazurile de pediculoza apar de cele mai multe ori la copiii prescolari sau scolari.

pediculoza-factori-de-risc

Cum se trateaza pediculoza?

Exista mai multe tipuri de tratamente pentru pediculoza. Cele mai multe tratamente trebuie folosite de doua ori. Al doilea tratament, care trebuie aplicat la sapte sau noua zile dupa primul, ucide paduchii nou eclozati.

Printre principalele tratamente pentru pediculoza se numara:

Medicamente

Exista atat tratamente fara prescriptie medicala (OTC) cat si tratamente pe baza de reteta pentru pediculoza. Doua tipuri de substante chimice eliberate fara prescriptie sunt utilizate in mod obisnuit in tratarea pediculozei.

Piretrina este un pesticid care provine din florile de crizantema si este recomandat persoanelor cu varsta de peste doi ani. Nu utilizati piretrina daca sunteti alergici la crizantema sau ambrozie.

Permetrina este un pesticid sintetic similar cu piretrina si poate fi administrat persoanelor cu varsta de doua luni si peste.

Tratamentele pe baza de reteta pentru pediculoza contin alte substante chimice. Lotiunea cu alcool benzilic este folosita pentru a trata pediculoza la persoanele cu varsta de sase luni si peste.

Malathionul este un pesticid organofosforic. Este folosit pentru a trata pediculoza la persoanele care au varsta de sase ani sau mai mult. Nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza. Malathionul este inflamabil. Stati departe de foc deschis si alte surse de caldura, cum ar fi uscatorul de par, atunci cand utilizati acest produs.

pediculoza-medicamente

Lindanul este un pesticid organoclorurat si este disponibil sub forma de lotiune sau sampon. Lindanul este utilizat de obicei doar ca ultima solutie. Acest produs poate provoca reactii adverse grave, cum ar fi convulsii si deces. Lindanul nu trebuie administrat copiilor nascuti prematur sau persoanelor care au avut convulsii in trecut.

Pentru a reduce riscul de efecte secundare:

  • Nu utilizati mai mult de un medicament.
  • Nu utilizati niciun medicament mai des decat este recomandat.

Tratament alternativ

Daca doriti sa evitati utilizarea pesticidelor, utilizati un pieptene pentru paduchi cu dinti fini sau un pieptene pentru purici (comercializat in magazinele de animale de companie) pentru a elimina paduchii. Aplicati ulei de masline pe par inainte de a va pieptana. In acest fel, paduchii si lindinile se vor lipi de pieptene.

Incepeti sa va pieptanati de la nivelul scalpului si continuati pana la varfuri. Va trebui sa faceti acest lucru la fiecare doua sau trei zile pana cand dispar semnele de paduchi sau lindini.

pediculoza-tratament-alternativ

Cum puteti igieniza spatiul in care locuiti

Nu este nevoie sa folositi pesticide in casa. Paduchii nu pot supravietui mai mult de cateva zile departe de gazda. Folositi aceste metode pentru a anihila paduchii de pe diferite articole:

  • Spalati hainele si lenjeria de pat in apa fierbinte (54°C sau mai mult) si uscati-le la temperaturi mari.
  • Curatati hainele si lenjeria de pat.
  • Puneti periile si alte accesorii de par in apa fierbinte (54 ° C) timp de 5-10 minute.
  • Aspirati podelele si mobilierul tapitat.

Metode de prevenire a pediculozei

Raspandirea paduchilor in randul copiilor din institutiile de ingrijire a copiilor si din scoli este dificil de prevenit, deoarece copiii se afla in permanenta in contact strans.

Riscul de raspandire indirecta prin intermediul obiectelor personale este mic. Cu toate acestea, pentru a evita raspandirea paduchilor, ii puteti recomanda copilului sa:

  • Agate hainele pe un carlig separat de hainele altor copii
  • Evite sa imparta cu alti copii pieptene, perii, palarii si esarfe
  • Evite sa se culce pe paturi, canapele sau perne cu care a intrat in contact o persoana care are pediculoza.

 

 

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/head-lice

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/head-lice/symptoms-causes/syc-20356180

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10824-head-lice

https://www.medicalnewstoday.com/articles/164492