Pastura - proprietati terapeutice, beneficii si administrare

Pastura - proprietati terapeutice, beneficii si administrare Pastura - proprietati terapeutice, beneficii si administrare

Ultima actualizare: 19 iunie 2024

păstura

Produsele apicole au fost folosite de zeci de ani in domeniul apiterapiei. Naturale, secretate fie direct de corpul albinelor prin glande (venin, ceara, laptisor de matca), fie colectate si procesate de albine (nectar, polen din flori, miere), prezinta importante beneficii pentru organismul uman, fiind folosite atat in tratarea unor boli, cat si in preventia acestora. In ultimii ani, a existat chiar o tendinta tot mai pronuntata de a identifica molecule bioactive de origine naturala, iar aceasta tendinta s-a extins si asupra produselor apicole: miere, propolis, laptisor de matca, pastura (asa-zisa „painea albinei”), polenul. Pastura este un produs apicol unic, inca relativ putin cunoscut.

Studiile privind compozitia chimica a compusului numit pastura au aratata ca, in general, acesta este compus din apa, proteine, aminoacizi liberi, carbohidrati, acizi grasi si, cel mai important, o gama variata de molecule bioactive cu proprietati terapeutice. Bineinteles, pastura de albine, in ceea ce priveste compozitia chimica, difera in functie de conditiile climatice ale plantelor de la care se preia polenul (plantele melifere) si de variatii sezoniere. Totusi, indiferent de conditii, s-a concluzionat ca pastura are un potential terapeutic extraordinar, insa inca putin cunoscut si studiat. Toate aceste beneficii asociate consumului se datoreaza mai ales moleculelor bioactive.


Cum se obtine pastura?

Pastura se obtine pe cale naturala, fiind, de fapt, substanta pe care albinele o consuma (de unde si denumirea de „painea albinei”). In cursul polenizarii, albinele depoziteaza polen in cosuletele de la nivelul picioarelor posterioare si il transport in stup. Aici, albinele nezburatoare vor umple fagurii cu un amestec de miere si polen de albine si vor adauga un strat subtire de ceara deasupra acestora, pentru a le proteja de contactul cu oxigenul. Bineinteles, pastura va contine si enzime digestive ale albinei. Are loc un proces de fermentatie lactica, sub influenta temperaturii, florei microbiene si umiditatii (dureaza aproximativ 3 luni), polenul fiind prelucrat astfel in pastura.

Pastura - proprietati terapeutice

Pastura de albine este un compus cu importante proprietati terapeutice, folosit mai ales ca parte a apiterapiei (terapia care foloseste produse apicole). Studiile in domeniu indica faptul ca acest compus manifesta activitate biologica intr-o gama variata de afectiuni, ca urmare a moleculelor bioactive pe care le contine:

  • Aminoacizi: fenilalanina, valina, histidina, metionina, leucina, izoleucina, alanina, arginina si tirozina, acid glutamic, acid aspartic, lizina;
  • Acizi grasi: in special acid α-linolenic si acid arahidonic;
  • Minerale: potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, sodiu, zinc, mangan;
  • Acizi organici: acid gluconic, acid formic, acid butiric, acid propionic;
  • Vitamine: α-tocoferol si δ-tocoferol (vitamina E), vitamina C, vitamina A, riboflavina (B2) si tiamina (B1);
  • Polifenoli: cele mai multe beneficii pe care pastura de albine le prezinta se datoreaza acestor compusi, cum ar fi flavonoli, flavone, flavonone, quercetina, kaempferol, miricetina, dar si compusi precum izorhamnetina si herbacetina (derivati din glicozide), apigenina, luteolina, rutina, naringina;
  • Microorganisme benefice (adica probiotice): Apilactobacilluskunkeei, Lactiplantibacillus plantarum, Fructobacillusfructosus, Levilactobacillus brevis, Lactobacillus delbrueckii si Lactobacillus musae, Lactobacillus delbrueckii si altele.

Flavonoidele, acizii fenolici si alti compusi antioxidanti din pastura de albine sunt principalele substante cu activitate biologica. Conform studiilor, acestia prezinta beneficii semnificative in urma consumului, deoarece au proprietati biofarmacologice in organism. De fapt, multe studii sugereaza faptul ca pastura de albine utilizata drept conservant alimentar sau chiar ca supliment alimentar prezinta o alternativa terapeutica eficienta in a combate stresul oxidativ, asadar gama variata de afectiuni asociate acestuia: boli cardiovasculare, neurodegenerative sau canceroase. In continuare, vom prezenta mai multe beneficii asociate consumului acestui produs natural.

Pastura - beneficii asociate consumului

Prin studii, s-a demonstrat ca pastura de albine prezinta o gama variata de proprietati care sustin sanatatea generala a organismului. Totusi, multe dintre ele s-au bazat fie pe studii efectuate pe animale, fie pe studii efectuate pe modele celulare. Tocmai din acest motiv, ne vom axa inainte de toate pe principalele beneficii demonstrate clinic, adica prin studii observationale efectuate pe persoane care au consumat, intr-o forma sau alta, pastura. Trebuie avut in vedere, pe de alta parte, faptul ca aceste beneficii nu se datoreaza exclusiv administrarii pasturii, ci administrarii acestui compus ca parte a unui stil de viata sanatos, cu alimentatie corecta si activitate fizica.

Efect hepatoprotector

Painea de albine a fost folosita, intr-un studiu clinic, de catre persoanele cu hepatita cronica sau alte afectiuni hepatice. Dupa incheierea studiului, s-a observat o imbunatatire semnificativa, la persoanele cu afectiuni hepatice, mai ales a parametrilor sanguini (numar de eritrocite, proteina C reactiva, leucocitele, glicemia), dar si a celor relevanti pentru functia hepatica (TGO, TGP si concentratia bilirubinei). Astfel, compusul s-ar dovedi foarte eficient in gestionarea afectiunilor hepatice.

pastura

Efect antiaterosclerotic

La persoanele cu dislipidemie (concentratii mari de colesterol) si risc de ateroscleroza, au fost avute in vedere patru tipuri de diete drept alternativa de a scadea concentratia colesterolului:

  • Dieta saraca in lipide;
  • Dieta saraca in lipide, dar care au primit si polen sau miere;
  • Dieta bogata in pastura;
  • Dieta bogata in miere si polen.

In urma studiului s-a observat faptul ca dieta cu cel mai eficient efect de scadere a colesterolului a fost cea care a includ polen si pastura de albine. Drept urmare, pastura poate fi eficienta atat in a trata hipercolesterolemia, cat si in a o preveni, reducand astfel riscul de boli cardiovasculare si de accident vascular cerebral. Consumul de pastura ajuta la scaderea LDL-colesterolului.

Imbunatateste acuitatea si functia vizuala

La 34 de copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 6-17 ani s-au testat atat starea de refactie, cat si acuitatea vizuala a ochiului (acestia au fost diagnosticati anterior cu afectiuni tiroidiene). Li s-a prescris tratament si li s-a recomandat sa introduca in dieta pastura de albine. La sfarsitul studiului, s-a observat ca cei care au primit pastura au prezentat o imbunatatire mult mai mare a acuitatii vizuale, decat cei care nu au introdus acest compus in alimentatia zilnica.

Protejeaza organismul de actiunea radicalilor liberi

Radicalii liberi sunt specii reactive de oxigen si azot care se formeaza constant in organism, in urma mai multor procese. Acesti radicali liberi sunt implicati in foarte multe boli cronice. Desi organismul dispune de enzime antioxidante care neutralizeaza actiunea lor, aportul exogen de antioxidanti naturali este esential pentru a asigura protectia suplimentara a organismului. Dupa cum am mentionat si mai sus, pastura este foarte bogata in antioxidanti naturali. Cancerul, dar si alte boli cronice (diabet, bolile de inima, bolile neurodegenerative) sunt cauzate printre altele si de actiunea toxica a acestor radicali liberi. Asadar, acest compus ajuta la prevenirea lor.

Imbunatateste performanta atletica si rezistenta la efort

Au fost studiate si eventualele beneficii pe care pastura le-ar avea asupra performantei atletice. S-a ajuns la concluzia ca, pe langa faptul ca imbunatateste rezistenta la efort in timpul activitatii fizice, aceste beneficii se extind si asupra capacitatii de recuperare dupa un antrenament. La un sportiv care a consumat pastura, recuperarea este mult mai rapida, iar rezultatele avute in urma unui antrenament sunt mult mai bune. Aceste beneficii s-au observat doar la acei sportivi care au primit pastura, spre deosebire de sportivii care au primit un compus placebo sau nu au primit niciun fel de supliment inainte de antrenament.

Intareste sistemul imunitar

Deoarece contine vitamine si minerale esentiale, consumul regulat de pastura intareste sistemul imunitar si, astfel, sustine lupta organismului impotriva infectiilor.

Sustine sanatatea tractului gastrointestinal

Fiind bogata in probiotice, pastura sustine integritatea microbiomului intestinal. Ulterior, acest lucru se reflecta in asigurarea sanatatii tractului gastrointestinal, si chiar preventia afectiunilor intestinale. Exista o corelatie stransa intre dezechilibrele de la nivelul microbiomului intestinal si diferite afectiuni gastrointestinale, dar nu numai. Aceste beneficii sunt foarte importante.

Modalitati de administrare si contraindicatii

Pastura se consuma in forma solida, de obicei, fiind comercializata de diferiti producatori. Este depozitata in borcanase de diferite gramaje. Doza obisnuita recomandata este de o lingurita pe zi (adulti si copii), de obicei dupa micul-dejun. Se recomanda consumul zilnic pentru cel putin o luna si jumatate. In ceea ce priveste contraindicatiile, compusul nu ar trebui folosit daca exista vreo suspiciune de alergie la produse apicole sau polen. Nu se recomanda consumul acesteia si administrarea in doze mari atat timp cat nu se cunoaste daca exista sau nu alergie la produse de aceasta natura, intrucat exista risc de reactii alergice si, in cazuri severe, soc anafilactic.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8868279/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6943659/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7599645/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9862147/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10968473/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8230257/