(P) Sarcodyn in durerile de spate

(P) Sarcodyn in durerile de spate (P) Sarcodyn in durerile de spate

Ultima actualizare: 15 mai 2024

Durerea de spate reprezinta unul dintre motivele frecvente pentru care pacientii se prezinta la cabinetul unui medic. Poate fi extrem de dizabilitanta, mergand pana la imposibilitatea miscarii si necesitatea repausului pentru care medicul poate recomanda concediu medical, tratament si recuperare medicala. Durerea de spate poate dura zile, saptamani sau chiar luni, iar in cazul persistentei cronice poate avea impact asupra statusului emotional, mergand pana la stari de depresie si anxietate.

Spatele, flexibil si rezistent, are o structura complexa:

  • coloana vertebrala, cu cele 24 de vertebre suprapuse prin modul de articulare asigura flexibilitatea si rezistenta;
  • ligamentele puternice asigura sustinerea;
  • muschii contribuie la sustinere, rezistenta si mobilitate, intervenind activ in mentinerea ortostatismului (pozitia verticala), asigurarea echilibrului si desfasurarea diferitelor activitati care implica ridicarea unor greutati.

Odata cu inaintarea in varsta sau prin suprasolicitare, arhitectura coloanei vertebrale se modifica, iar musculatura devine mai rigida pentru a putea prelua suprasarcina impusa de catre modificarea aliniamentului vertebral. Astfel se instaleaza durerea la oricare dintre segmentele coloanei vertebrale: cervical, toracal sau lombar.

Durerea poate sa se manifeste, in fazele initiale, doar ca o intepeneala de scurta durata dimineata si care cedeaza dupa cateva minute de mobilizare, si poate sa ajunga, pe masura evolutiei, pana la imposibilitatea miscarii sau imposibilitatea mentinerii pozitiei verticale.

Durerile de spate pot avea origini diferite:

  • articulare: cand suprafetele articulare au degenerat si se instaleaza artroza;
  • nervoase: prin tasarea vertebrala este afectata radacina nervoasa;
  • musculare: cele mai frecvente, aparute prin suprasolicitare.

Pentru ca cele mai frecvente dureri de spate sunt de origine musculara, vom face referire la aceasta situatie patologica si la cat de importanta este nutritia corecta si adecvata a structurilor musculare cu ajutorul SARCODYN.

Cauzele durerilor musculare la nivel cervico-dorso-lombar se regasesc in contractura musculaturii paravertebrale, musculatura suprasolicitata in mod defectuos in urmatoarele situatii:

  • pozitia incorecta in sezut, pe scaun. Cea mai frecventa cauza a durerilor de spate la copiii si tinerii care petrec timp indelungat in fata calculatorului sau TV-ului si care, in timp, vor duce la deformari ale curburilor coloanei vertebrale, accentuand durerile.
  • profesiile care implica ridicarea si purtarea unor greutati, impingerea unor utilzaje grele, statul in picioare timp indelungat, statul la volan perioade lungi, fara pauza;
  • sarcina si perioada de dupa nastere;
  • fumatul si obezitatea;
  • sedentarismul;
  • mersul pe tocuri (perioade lungi);
  • stresul si anxietatea care cresc tonusul musculaturii posturale.

Toate acestea pot fi cauze de intensificare a tonusului musculaturii spatelui si au ca efect instalarea durerii cronice si oboseala musculara, cu scaderea performantei musculare la acest nivel. Scaderea performantei musculare este rezultatul reducerii masei si fortei musculare. Aceasta este resimtita prin cresterea efortului depus la efectuarea diferitelor activitati, iar la nivelul spatelui se pierde din capacitatea de sustinere si se ajunge la deformari ale coloanei vertebrale.

De aceea, pe langa terapia durerii, protejarea musculaturii este esentiala si se poate realiza printr-un aport nutritional adecvat (bogat in proteine), alaturi de exercitii fizice care sa imbunatateasca si sa mentina conditia fizica adecvat varstei, aspect ce se poate realiza cu ajutorul lui SARCODYN.

SARCODYN asociaza intr-o formula unica:

  • o proteina cu valoare biologica mare, si anume catabolitul leucinei, cunoscut sub denumirea de acid hidroxi-metil-butiric (HMB), necesar pentru refacerea si mentinerea masei musculare (stimuleaza sinteza de proteine si reduce distructia acestora), prezent in acest produs sub forma de sare in asociere cu calciu, ii asigura biodisponibilitatea (patrunderea in organism pana la tesuturile care necesita acest compus);

 

  • vitamina D3 300 UI asigura sinergia de actiune a HMB fara risc de supradozare, intervine favorabil in procesele de contractie si relaxare, imperios necesare pentru miscarea controlata (mers mai sigur, mentinerea ortostatismului prelungit fara durere, ridicarea greutatilor fara risc de intepenire), imbunatateste forta musculara prin cresterea ratei de sinteza a proteinelor care vor duce la marirea dimensiunii fibrelor musculare (asigurand protectia impotriva afectarii aliniamentului vertebral);

 

  • magneziu – alaturi de calciu si vitamina D3, potenteaza procesele de contractie si relaxare, imbunatatind forta musculara (creste capacitatea de efort, fara aparitia oboselii si durerii musculare), iar prin doza sa, si anume 300 mg, reprezinta o data si jumatate doza necesara zilnic pentru o buna functionare, asigurand o mai buna transmitere a influxului nervos la nivelul muschilor, imbunatatind functia normala de contractie – relaxare, obligatorie pentru coordonarea grupelor de muschi implicati in miscarea controlata (pentru un risc scazut de cadere si fracturi).   

Astfel, SARCODYN contribuie la cresterea masei musculare, intervenind favorabil asupra calitatii si cantitatii fibrelor musculare printr-un aport proteic adecvat, iar prin favorizarea contractiei si relaxarii musculare imbunatateste forta musculara.

La obtinerea efectului terapeutic al SARCODYN, pe langa calitatea si dozarea componentelor intervine modul de administrare extrem de confortabil, 1 plic/zi, dizolvat intr-un pahar cu apa, cu gust placut de ananas, cu recomandarea ca tratamentul trebuie sa dureze minimum 6 luni, fara a fi obligati sa ne limitam doar la acestea.

Asadar, SARCODYN te va ajuta sa scapi de durerile musculare de la nivelul spatelui, sa eviti modificarea curburilor coloanei vertebrale, sa ai un mers mai sigur, indepartand riscul de cadere si fracturi, sa iti poti desfasura activitatea zilnica mai usor si fara oboseala, crescand spectaculos calitatea vietii. 

Dr. Laura Dospinescu