Otita seroasa – cauze, simptome, tratament

Otita seroasa – cauze, simptome, tratament Otita seroasa – cauze, simptome, tratament

Ultima actualizare: 11 iulie 2023

otita-seroasa

Otita seroasa este o afectiune care apare in urma acumularii de lichid in urechea medie. Otita seroasa se produce de obicei atunci cand lichidul acumulat nu se poate scurge in afara urechii, in general dupa o infectie. Acest tip de infectie a urechii este frecventa la copiii cu varsta cuprinsa intre sase luni si trei ani si apare mai des in randul barbatilor decat al femeilor.

De cele mai multe ori, acest lichid se elimina de la sine in patru pana la sase saptamani. Cu toate acestea, el poate ramane in interiorul urechii, iar copilul poate fi supus unei interventii chirurgicale.

Otita seroasa mai poarta denumirea de otita medie cu efuziune sau otita medie secretorie. Aceasta afectiune apare atunci cand lichidul neinfectat se acumuleaza in urechea medie. Otita seroasa se manifesta printr-o senzatie de presiune si de ureche infundata care diminueaza auzul.

Otita seroasa apare in mod frecvent la persoanele care au dureri in gat, infectii la nivelul cailor respiratorii superioare sau raceala.

Se estimeaza ca aproximativ 80% pana la 90% dintre copii se confrunta cu otita seroasa inainte de a ajunge la varsta scolara.


Otita seroasa – informatii generale

Otita seroasa se produce atunci cand in urechea medie se acumuleaza lichid sau mucus care blocheaza trompa lui Eustachio, un canal care altfel ar fi capabil sa dreneze lichidul si sa echilibreze presiunea din ureche. Acumularea de lichid poate provoca disconfort sau pierderea auzului. Daca problema nu se rezolva, medicul poate recomanda folosirea unor tuburi de ventilatie a urechii.

Otita seroasa – factori de risc si cauze

Cei mai predispusi la otita seroasa sunt copiii. Cu toate acestea, in cazul lor, aceasta afectiune se vindeca de la sine de obicei dupa o luna. In cazul in care nu se vindeca, furnizorul de asistenta medicala al copilului ar putea interveni pentru a indeparta lichidul din ureche.

Copiii se confrunta de multe ori cu o acumulare de lichid in ureche, partial pentru ca in cazul lor trompa lui Eustachio este mai scurta decat la adulti. In plus, tubul este mai nivelat la copii, lucru care ingreuneaza scurgerea lichidului din ureche. La adulti, tubul are un unghi inclinat, permitand gravitatiei sa ajute la drenarea lichidului din urechea medie.

La copii, aceasta acumulare de lichid apare in general atunci cand cei mici au intre 3 si 7 ani. Potrivit statisticilor, cei mai multi copii se confrunta cel putin cu un episod de otita seroasa inainte de a ajunge la varsta scolara.

Chiar daca este mai raspandita in randul copiilor, otita seroasa ii poate afecta si pe adulti. Cu toate acestea, nu este la fel de frecventa. Riscul de otita seroasa poate fi influentat de tulburarile cu care copilul se naste, deoarece acestea pot duce la acumularea de lichid in urechea medie. Printre aceste probleme medicale se numara:

  • despicatura valului palatin (palatoschizis);
  • sindromul Down;
  • alte anomalii congenitale (prezente la nastere) ale oaselor faciale.

Audispray este o solutie pe baza de apa de mare care elimina impuritatile si previne formarea dopului de ceara. In cazul in care dopul s-a format deja, spray-ul ajuta la indepartarea acestuia.

Exista, de asemenea, multe boli comune sau probleme cauzate de conditiile de mediu cu care copiii se confrunta, care ii pot face mai predispusi la dezvoltarea otitei seroase, cum ar fi:

  • raceala;
  • alergiile;
  • contactul cu fumul de tigara;
  • polipii (adenoide) care sunt mariti si blocheaza tubul auditiv;
  • contactul cu alte persoane la gradinita.

Otita seroasa – simtomatologie si manifestari

Unii oameni nu experimenteaza intotdeauna simptome atunci cand au otita seroasa, ceea ce inseamna ca este posibil sa nu afle niciodata ca au aceasta afectiune decat daca este descoperita de un specialist in timpul unei examinari fizice. Cu toate acestea, la unele persoane se acumuleaza suficient lichid in urechea medie incat ajung sa observe unul sau mai multe dintre urmatoarele semne si simptome:

  • durere;
  • pierderea auzului;
  • senzatia ca plenitudine in ureche;
  • zgomote in urechea afectata;
  • ameteli usoare.

In plus, un copil care are otita seroasa are si schimbari de comportament.

Daca observati ca in comportamentul copilului au aparut schimbari care dureaza de mai mult timp, este recomandat sa mergeti cu el la medic pentru a fi evaluat.

Acustivum spray auricular este un dispozitiv medical, folosit ca tratament adjuvant al durerilor canalului auditiv extern (dureri precum cele provocate de otita externa). Contine glicerina si pantenol care contribuie la mentinerea confortului canalului auditiv, prin scaderea durerii si a inflamatiei de la nivel local.

Cand se recomanda vizita la medic

Infectiile urechii pot indica potentiale probleme de sanatate subiacente. Daca observati vreun simptom de otita seroasa, ar trebui sa solicitati imediat ajutor de la un medic. Ar trebui sa luati legatura cu un specialist atunci cand:

  • Semnele si simptomele nu dispar dupa 24 de ore.
  • Copilul are mai putin de sase luni. In acest caz, ar trebui sa solicitati o investigatie prompta.
  • Copilul se plange de dureri insuportabile de ureche.
  • Observati orice fel de lichid sau puroi iesind din urechile copilului.
  • Copilul se confrunta cu dificultati de somn din cauza infectiilor respiratorii sau a frigului.

Otita seroasa vs. otita medie acuta

Retineti ca otita seroasa nu este o infectie a urechii, altfel cunoscuta sub denumirea de otita medie acuta. Cu toate ca ambele provoaca acumularea de lichid in urechea medie, in cazul otitei acute lichidul este infectat, ceea ce nu se intampla in cazul otitei seroase.

Otita medie acuta modifica forma timpanului, facandu-l sa se inflameze si sa se extinda spre exteriorul urechii. In schimb, otita seroasa nu provoaca modificarea formei timpanului. Furnizorul de asistenta medicala verifica de obicei si acest lucru atunci cand pune un diagnostic.

Poate fi observata, de asemenea, si o diferenta de simptome intre cele doua afectiuni. Otita medie acuta provoaca de cele mai multe ori si febra. Nivelul de durere observat este, de asemenea, diferit. Cu toate ca si otita seroasa poate cauza dureri, durerea provocata de otita medie acuta este mai mare.

Audispray Junior este o solutie pe baza de apa de mare ce curata delicat urechile copiilor si permite evacuarea pe cale naturala a cerumenului (ceara din urechi). Spray-ul poate fi administrat copiilor incepand cu varsta de 3 ani pentru ca ei sa invete sa realizeze corect igiena urechilor.

Diagnosticul de otita seroasa

Specialistul poate diagnostica otita seroasa utilizand fie timpanograma, fie examinarea otoscopica.

Timpanograma

Timpanograma este un grafic care indica modul in care functioneaza urechea medie la variatii de presiune la nivelul membranei timpanice. Deoarece lichidul din spatele timpanului afecteaza capacitatea timpanului de a se misca normal, timpanograma poate fi utila in descoperirea lichidului din ureche.

Otoscopie

In timpul otoscopiei, medicul foloseste un instrument denumit otoscop, care ii permite sa evalueze cat de bine reactioneaza timpanul la schimbarea presiunii in timpul folosirii instrumentului.

Cat dureaza?

Otita seroasa dureaza de obicei intre doua si 12 saptamani. Daca lichidul din urechea medie persista mai mult de trei luni, specialistul ar putea sa decida tratarea mai agresiva a afectiunii.

Tratamentul pentru otita seroasa

In functie de severitatea starii copilului, medicul ar putea recomanda cateva variante de tratament.

Monitorizarea starii

Acumularea de lichid cauzata de otita seroasa dispare de obicei in termen de 4-6 saptamani, fara niciun tratament.

Medicamente

Lichidul provocat de otita seroasa nu este infectat, motiv pentru care nu sunt necesare antibiotice. Acestea sunt recomandate doar daca otita seroasa este insotita de o infectie.

otita-seroasa-medicamente

Cei mai multi medici evita sa prescrie antihistaminice si decongestionante, deoarece acestea nu au un impact semnificativ asupra otitei seroase.

Introducerea unor tuburi in urechi (miringotomie)

Uneori, otita seroasa nu dispare nici dupa doua sau trei luni, timp in care poate afecta dezvoltarea copilului. In acest caz, medicul poate recomanda o procedura chirurgicala cunoscuta sub numele de miringotomie.

Aceasta interventie chirurgicala implica inserarea unor tuburi in urechi. In primul rand, chirurgul face o mica incizie in timpan pentru a facilita scurgerea lichidului. Apoi, medicul plaseaza un tub mic in aceasta deschidere pentru a preveni acumularea de lichid in viitor.

Dupa procedura, auzul copilului este restabilit, dar este nevoie de sase pana la 12 luni pentru ca tuburile sa cada de la sine.

 

Referinte:

https://www.verywellhealth.com/serous-otitis-media-1192122

https://www.drugs.com/cg/fluid-in-the-ear-serous-otitis-media.html

https://www.healthline.com/health/otitis-media-with-effusion

https://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/what-is-otitis-media-with-effusion

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Audispray junior 25ml

    Audispray junior 25ml

    Audispray Junior este o solutie pe baza de apa de mare ce curata delicat urechile copiilor si permite evacuarea pe cale naturala a cerumenului (ceara din urechi). Spray-ul poate fi administrat copiilor…

  • Audispray x 50ml

    Audispray x 50ml

    Audispray este o solutie pe baza de apa de mare care elimina impuritatile si previne formarea dopului de ceara. In cazul in care dopul s-a format deja, spray-ul ajuta la indepartarea acestuia. In cazul…